Skocz do zawartości
IGNORED

LINN Majik SONDEK LP12

rothko

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

obecnie jestem posiadaczem Marantz SA7003 + wzmacniacz Marantz PM7004 + gramofon Marantz TT42 + kolumny Bowers & Wilkins CM1. Mając "słaby" gramofon Marantz TT42 powoli wchłaniam się w klimat analogu, którym jestem coraz bardziej zafascynowany. Zacząłem oszczędzać na nowy gramofon i zastanawiam się nad wyborem Linn Majik SONDEK LP12 (czyli Mechanika, zasilacz, ramię oraz wkładka). Mam pytanie, co jeszcze będzie potrzebne do stworzenia "dobrego" zestawu. Nie znam się na gramofonach. Proszę o podpowiedz.

https://www.audiostereo.pl/topic/96364-linn-majik-sondek-lp12/
Gość Wireless

(Konto usunięte)

Jak rozumiem, to Twój wzmacniacz (nie wiem, bo nie znam), ma wejście phono, i to właśnie z niego korzystasz, bo nie piszesz o

posiadanym przedwzmacniaczu.

Tak naprawdę, to (mam nadzieję, że Cię nie urażam) kupujesz gramofon trochę z innej półki w porównaniu do Twojego zestawu.

Ten LP12 kosztuje trochę więcej niż cały Twój system :). Gramofon nie będzie tu wąskim gardłem, bynajmniej.

Natomiast zastanowił bym się trochę nad

- zakupem porządnego przedwzmacniacza gramofonowego

- wymianą wzmacniacza i kolumn na coś bardziej adekwatnego do tego konkretnego gramofonu :).

Zaraz, zaraz. Mam nadzieję, że nie jesteś kolejnym wcieleniem forumowicza "filozof", "filozoficzny", etc

znanego w swoim czasie z - hmmm - podobnych pytań w zakładkach "Hi - End" i "Stereo" ... ?

• Redaktorzy

Gramofon niezły i z możliwością bardzo szerokiego upgrade w przyszłości. Co do reszty to czemu nie? Ivor Tiefenbrun z Linna zawsze głosił zasadę supremacji źródła. Nie wiem jaką wkładkę Linn daje w tym komplecie, ale pewnie MM. Jeśli tak, to może zagrać z tym, co jest. A potem sie zobaczy. W przyszłości lepszy pre gramofonowy. Zmiany kolumn nie będę sugerował bo nie wiem jakiej wielkości jest pokój.

To prawda, jak napisał "Wireless". Zgadza się również, że zastanawiam się nad wymianą całego systemu, łącznie z wzmacniaczem i kolumnami. Problem może być związany z kwotą jaką będę mógł dysponować na całość systemu. Na razie nie jestem w stanie określić, ale sądzę że max. będe mógł przeznaczyć (max) 30000zł!!! i to z czasem... Na razie odkładam pieniądze i liczę czas...

"filozof", "filozoficzny"??? bo się zaczynam gubić...

Gość Wireless

(Konto usunięte)

...

"filozof", "filozoficzny"??? bo się zaczynam gubić...

Był taki jeden (albo kilku) - okresowo zadawali pytania nt. odtwarzaczy Linna do muzyki poważnej.

No i właśnie chyba kolejny termin mija - mam nadzieję, że nie jesteś jego (ich) klonem, bo nikt nie lubi być nabijany w butelkę :).

Co do kwoty: wydaje się OK, mniej więcej (chociaż lepiej byłoby więcej :) ).

Co do Linnowskiego "Source First" - filozofia, IMHO, jest OK, pod warunkiem przeprowadzania upgrejdów - wtedy zaczynamy od źródła,

albo i jego części (to tak jak z dzidą, która - jak wiadomo - dzieli się na przeddzidzie, śróddzidzie i zadzidzie, przeddzidzie z kolei dzielimy na

... itd . - upgrejdujemy zawsze począwszy od przeddzidź :) ), natomiast - jeśli zamierzamy po prostu kupić system i cieszyć się muzyką, to

wg mnie - lepiej kupić system zrównoważony, gdzie żaden element nie wyskakuje przed szereg (albo i nie popada w drugą stronę :) ).

Jako posiadacz, użytkownik Sondeka i jego wielki fan - ze swojej strony gorąco Ci polecam ten gramofon :).

Co do reszty systemu:

wzmacniacza i preampa phono proponuję poszukać na rynku wtórnym, kierując się własnym gustem

kolumny natomiast, osobiście kupowałbym nowe, jako że są wg mnie bardziej podatne na uszkodzenia mechaniczne i, nazwijmy to, "zestarzenie" :).

Co do wkładki - Sondek "Majik" przychodzi z MM "Adikt". Bardzo, IMHO, udana wkładeczka - sam jej używam. Niejedna tańsza MC może przy niej

wypaść gorzej.

Co do wzmacniacza, to zastanawiam się nad wzmacniaczem lampowym. Nie wiem czy to dobry pomysł?

Właśnie przeglądam "rozsądne" cenowo jak np.: pracujący w klasie a AYON ORION II, czy też LUXMAN SQ-N100. Max. chciałbym wydać na wzmacniacz do 10tys.zł. A może wybrać wzmacniacz Linn-a MAJIK I? Pytam, bo tworzę listę tego, co warto odsłuchać. W grę wchodzi też wzmacniacz używany.

Gość Wireless

(Konto usunięte)

Jeśli wraz ze wzmacniaczem chcesz wymienić również źródło, to może Majik DSM ?

I taki zestawik pt: LP12 Majik + Maijk DSM + kolumny Majik może być silną podstawą do rozbudowy na przyszłość

do pełnego zestawu aktywnego (preamp phono w Majiku DSM jest już wbudowany).

Co prawda przekraczasz trochę założony budżet, ale może warto dozbierać ...

Inną opcją byłoby zastosowanie np. kolumn PMC do Majika DSM. W zależności

od wielkości pomieszczenia - monitorów albo wolnostojących.

Też raczej przekracza założony budżet, ale - znowu - może warto dozbierać ....

Co do lamp nie będę się wypowiadał, bo jedyną nieergonomię w systemie, jaką toleruję to

LP12 właśnie :)

A w ogóle - skoro dyskusja zaczyna być taka silnie linnowska - to zapraszamy do klubu Linna

w zakładce "Kluby" :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.