Skocz do zawartości
IGNORED

Proszę o pomoc w zakupie KD

Spacec

Rekomendowane odpowiedzi

Serwus!

Po pierwsze, chciałbym się przywitać ze wszystkimi użytkownikami jako że jestem tutaj nowy!

A wątek zakładam, bo proszę bardziej czających bazę o obsłuchanych o pomoc w doborze amplitunera i głośników.

Zestaw który chciałbym zbudować to ma być kino domowe na full wypas - joke.

Ale serio głównie chodzi mi o filmy (i gry - konsola ps3), co do muzyki to jest ona w przypadku tego zestawu na drugim miejscu - ale nie powiem, że całkowicie chcę zrezygnować z tego.

Podział procentowy to 70% filmy : 30 myzyka.

Co do samej muzyki to raczej ciężko powiedzieć jaki gatunek, ponieważ jestem osobą która odnajduję coś interesującego w wielu gatunkach muzycznych, na pewno można skreślić muzykę klasyczna i discopolo zostaje rock, i różne brzmienia instrumentalne (jazz/rap), a i muzyka elektroniczna dnb,rav, jungle...

Co do samego amplitunera to raczej gadżety applowe mnie kręcą, bo nie zamierzam korzystać z ich sprzętu(zauważyłem że Denon b.mocno wspiera apple..), ale podoba mi się opcja odpalenia radia internetowego. Fajnie, żeby miał kilka hdmi (konsola, tv, laptop) na dzien dzisiejszy nie mam 3D, ale mam zamiar zakupić, więc mogłby obsługiwać też i to.

Co do pomieszczenia to ma ono 24m^2 i jak widać na obrazku jest dość "posrane" duzo drzwi, zakamarków itp...czerwonymi kolorami zaznaczyłem planowane miejsce na głośniki.

Jak widać na drugim zdjęciu TV wisi na ścianie nad kominkiem (gazowy,nie używany - ogólnie to tylko zagraca pokój...IMO) dlatego sprzęty stają z lewej strony w jednej ze wnęk,tam satnie jedna kolumna a druga w drugiej wnęce po prawej.

ogólnie to wygląda to tak:

snapshot2yr.jpg

snapshot1fz.jpg

Co do samego budżetu to dysponuję kwotą koło 4800 zł No na upartego dociułam do tych okrągłych 5k (;

Byłbym wdzięczny jakbyście mogli mi pomóc z wyborem sprzetu, bo wiadomo łatwo wyrzucić kasę w błoto...czego chciałbym uniknąć

https://www.audiostereo.pl/topic/96370-prosz%C4%99-o-pomoc-w-zakupie-kd/

Witaj,

Biorąc pod uwagę Twoje wymagania oraz warunki lokalowe, zwróciłbym Twoją uwagę na następujące modele amplitunerów:

1. Marantz SR 5006 - zdecdowanie najlepszy pod względem brzmienia amplituner, bogate wyposażenie, dźwięk równy, szczegółowy, bez sztucznego efekciarstwa,

2. Denon AVR-1713 lub znacznie lepszy AVR-2113 - pełne wsparcie sieci i radia internetowego, dźwięk kinowy, dynamiczny, przy muzyce charakterystyka bardziej pod kątem muzyki rokowej.

3. Yamaha RX-V673 lubjeszcze lepiej RX-A810 Aventage (teraz wyprzedaż i świetna cena) - świetne kino, trochę efekciarstwa ale bardzo przyjemnego. Dobry dźwięk stereo bardziej do muzyki dynamicznej.

Do powyższych amplitunerów zastosowałbym kolumny Dali Concept lub Zensor, ewentualnie zestaw oparty na Mission serii m lub mX. Niewiele drożej będzie na zestawach Monitor Audio MR lub Kef C. Dobrą propozycją będą także najnowsze polskie kolumny Pylon Audio.

Serdecznie zapraszam na odsłuchy.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

@ cezar1972

Przyznam, że myślałem o używanych kolumnach, ale jako laik nie wiem czy by mi na jakimś allegro/ebayu nie wcisnęli szmelcu..

Czy głośniki się mocno zużywają podczas eksploatacji, jak to z nimi jest ?

Co to znaczy zużywają się ?
<br />

Miałem na myśli czy eksploatacja ...."niszczy" głośniki, tak jak znoszony but w koncu się rozpada, zastanawiam się czy używane głośniki to nie jest ryzyko, że szybko przestaną działać lub stracą swoje właściwości?

A jakbyście mieli mi pomóc wybrać z tego sklepu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - mieszkam w Ir i wysylka z polski itp jest problematyczna, dlatego chyyba musze wybrać coś na wyspach

W bardzo dobrej cenie mają teraz Tannoy HTS201 jakbym dobrał od nich jakiś amp do tych głośników , było by dobrze ? ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

serwus!

Chyba sie zdecydowalem, bralem takie pod uwage wiele czynnikow i jeden ktory zawazyl (niestety) to osiagalnosc tego sprzetu w Irlandii:

moj wybor padl na

ONKYO TX-NR609

+

Tannoy HTS 201

Co o tym sądzicie ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.