Skocz do zawartości
IGNORED

Gramofon do rocka.

conannn

Rekomendowane odpowiedzi

Właśnie słucham swojego ulubionego Red Hot Chili... we flac-ach na laptopie i czytam miesięcznik o rocku. Od dłuższego czasu odkładałem kasę i analizowałem to, co ludzie piszą na tym forum. Udało mi się również posłuchać wydania Red Hot... na vinylu u kolegi i jestem pod olbrzymim wrażeniem. Zaczynam urlop i chciałbym poświęcić ten czas na odsłuchy i dobranie odpowiedniego sprzętu do rocka. Stawiam na: gramofon + wzmacniacz + przedwzmacniacz gramofonowy + kolumny. Mam kilka dylematów i to dość wysokiej rangi.

1. Co do wyboru gramofonu, to powiem tylko tyle, że nie mam "zielonego" pojęcia na jakiej firmie, modelu mam się skupić? Co wybrać? Kwota do 5000zł.

2. Kolumny, zależy mi na kolumnach podłogowych. Tutaj suma rośnie max. do 8000zł (choć może być mniej). Słyszałem, że ROTH nadają się do rocka, czy to prawda? Czy lepiej wybrać coś innego?

3. Wzmacniacz? Hmm... z tego, co znalazłem na forum to dobrze posłuchać firm NAD, Rotel, Harman Kardon, czy też Yamaha. Może się mylę (poprawcie mnie), ale może takie modele jak: Harman Kardon HK 990, NAD C 375, Yamaha A-S2000, inne? czyli kwota max. do 6000zł.

4. Przedwzmacniacz gramofonowy... do 3000-4000zł, jak wybrać?

Oczywiście można nieco dane sumy przenieść z tego na coś innego...

Zależy mi na sprzęcie nowym, nie bardzo ufam ludziom i nie kręci mnie płacenie, a potem wk... się że coś się zepsuło!

https://www.audiostereo.pl/topic/96386-gramofon-do-rocka/

Przerabialem juz drogie klocki ale w rock/metal to sie nie sprawdza, szczegolnie przy kwotach ktore wymieniasz.

Kluczowe znaczenie ma pokoj odsluchowy i jego akustyka oraz jakosc płyt : produkcja, tłoczenie.

Dire Straight czy David Bowie zabrzmia super ale Ty pewnie sluchasz muzyki z ostanich 20 lat i tu juz nie jest tak wesolo, z 50 płyt ktore mam tylko 3-4 brzmia naprawde ok.

https://www.audiostereo.pl/topic/96386-gramofon-do-rocka/#findComment-2554114

Ja też słucham dużo rocka (a także metalu, jazzu, muzyki filmowej). Ze swojej strony mogę dodać tyle, że Yamaha w mojej ocenie nie nadaje się do rocka (o ile do czegoś w tym przedziale się nadaje :) ). Pisałem na forum już kilka razy w tym zakresie. Napaliłem się trochę na ten klocek pod wpływem recenzji i doskonałego wykonania, ale po odsłuchu przeszło mi jak ręką odjął. Yamahę porównywałem własnie z HK990 i HK właśnie wybrałem. Wg mnie Yahama gra za sucho, zbyt mechanicznie i bezdusznie oraz płasko - nie ma tego niezbędnego mięsa i pazura. Co prawda HK też już wymieniłem, ale grał on fajnie (HK możesz upolować za ok 4800PLN). Jeśli chodzi o czar rocka, to na Twoim miejscu poszedłbym w kierunku Naim, Cambridge Audio lub wspomnianych NAD i ROTEL, a najlepiej w kierunku wzmacniacza lampowego - za 6000 PLN może już kupić coś dobrego po rabacie : ). Gram rocka też na lampach i wiem co piszę. Jak się wygrzeje to bajka. ...no i Electrocompaniet, ale to już drogie zabawki. Miałem odtwarzacz CD Electrocompanieta i grał super, spokojnie, ciepło, bez natarczywości, tak samo grają wzmacniacze (co potwierdzają opinie).

Kolumny? Może Paradigm lub Monitor Audio?

W sprawie samego gramofonu i wzmacniacza gram. nie poradzę, bo sam się za tym rozglądam. Sprzedałem stary gramofon i rozglądam się za nowym, a kilka stów winyli się kurzy : ( Wstępnie celuję z VPI Classic i na początek wkładkę Goldringa 1042 (mogłem pomylić model) i być może przedwzmacniacz Musical Fidelity;

https://www.audiostereo.pl/topic/96386-gramofon-do-rocka/#findComment-2554119

Witaj,

dosyć spory budżet, pozwalający na wybór naprawdę ciekawie brzmiącego zestawu. Oczywiście posłuchaj wszystkich rad, sugestii jednak zaufaj tylko sobie. Każdy ma inną definicję dobrego dźwięku i każdy inaczej oceni konkretny system.

Poniżej moje propozycje:

1. Gramofon - proponuję Rega Rp6 z wkładką Audio-Technica AT-33EV lub Dynavector DV 10X5. Ewentualnie przy trochę wyższym budżecie Acoustic Signature !Ecco.

2. Kolumny - szkoda że nie podałeś wielkości pomieszczenia. Zakładam około 20-25m2. Zwróć koniecznie uwagę na kolumny Audio Physic Classic 20 lub Kef R700. Znowu trochę powyżej budżetu, ale świetnie zagrałyby kolumny Amphion Argon 3L (chyba że pomieszczenie do 20m2, to spokojnie Argon 3).

3. Wzmacniacz - bezpieczny i dobry wybór to NAD C375BEE, jednak koniecznie posłuchaj Naim Nait 5i-2 oraz Hegel H70. Przy pewnych konfiguracjach kolumn warto także posłuchać Roksana Kandy K2 oraz bardzo mocną hybrydę lampową Vincent SV-226mk2.

4. Przedwzmacniacz gramofonowy - zdecydowanie w tym przedziale cenowym Primare R32.

Serdecznie zapraszam na odsłuchy, proponuję zawsze przed dokonaniem ostatecznego wyboru odsłuch systemu (przede wszystkim wzmacniacz z kolumnami) w Twoim domu co zagwarantuje Ci pełne bezpieczeństwo zakupu i brak niepewności czy wybrana konfiguracja sprawdzi się także w Twojej akustyce.

W przypadku pytań jestem do dyspozycji.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

https://www.audiostereo.pl/topic/96386-gramofon-do-rocka/#findComment-2554456

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.