Skocz do zawartości
IGNORED

Przedwzmacniacz na układzie scalonym

zbycha

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie. Mój sprzęt to Cyrus 6 s , Gain Clone i kolumny na usherach własnej konstrukcji .

Dźwięk w pełni satysfakcjonujący , duża przestrzeń , dynamika, szczegółowość. Wiernie odtwarza instrumenty od kontrabasu , fortepian , skrzypce. Chcę do mojego zestawu dołączyć przedwzmacniacz z regulacją tonów. Testowałem złożone przeze mnie aplikacje przedwzmacniaczy na NE5532 i obydwie nie zdały egzaminu. Zmatowienie dźwięku, mała scena,a także wprowadzały zabarwienie dźwięku, nie spełniły oczekiwań.

Poszukuję prostej minimalistycznej aplikacji na układzie scalonym z regulacją dźwięku, która w żaden sposób nie wpływałaby na Gain Clona. Wiem że potencjometry mają wpływ na dźwięk. Używałem najtańszych liniowych. Jaka byłaby propozycja potencjometrów do regulacji dźwięku ?

Nie jestem elektronikiem, więc proszę o schematy z projektami PCB.

Niestety analogowa regulacja tonów zawsze pogarsza jakość.

Jeżeli musi być analogowa, to jest dobry układ REVOXa skopiowany na forum, nie jest na układzie scalonym, ale ponoć działa dobrze i jest w miarę prosty w złożeniu.

Lepszą metodą jest użycie jakiegoś DSP na układzie cyfrowym, może np.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) z gotowych, albo np. MiniDSP

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Dzięki za zainteresowanie. Jak na wstępie, nie jestem elektronikiem i podejmę sie wykonania prostej aplikacji. Twoje propozycje raczej mnie przerastają. Skłaniał bym się do wykonania aplikacji na np. opa604 , lub podobnych scalonych. Widziałem kilka schematów ale bez regulacji. Pozdrawiam

Pomyślałbym o cyfrowej regulacji ale sprawdzonej która nie wniesie zmian do systemu. Oczywiście zmian w postaci pogorszenia jakości dźwięku. Pozdrawiam

Niestety analogowa regulacja tonów zawsze pogarsza jakość.

Przepraszam, ale ja pozwoliłem sobie celowo skreślić analogowa, gdyż czy będzie to analogowa czy cyfrowa, to zawsze regulacja barwy wnosi pewne ograniczenia, właśnie na poziomie tej regulacji.

Kolega pingwin ma zatem rację.

Im tor audio jest bardziej przezroczystszy jeśli chodzi o ilość elementów, tym lepiej.

Ameryki absolutnie nie odkrywam, ale ewentualne niedobory basu czy góry trzeba szukać gdzie indziej. Od 7 lat słucham bez jakichkolwiek "ulepszaczy" i nie ma do nich powrotu. No , ale to czaso-praco chłonna droga, że nie wspomnę o kosztach.

Możesz zminimalizować wpływ potka na wejściu przez wstawienie bufora przed nim.

Jest kilka prostych preampów z tone control - szukaj na diyaudio.com

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

Jeżeli musi być analogowa, to jest dobry układ REVOXa skopiowany na forum, nie jest na układzie scalonym, ale ponoć działa dobrze i jest w miarę prosty w złożeniu.

Jak musisz kręcić to Revox kiedys mi się najbardziej podobał brzmieniowo a trochę preampów zrobiłem, moge polecić

W trakcie usuwania konta.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Do kol.arturp Właśnie to był ostatnio złożony i testowany przeze mnie układ. Bardzo się na nim zawiodłem. Zamglony ,bez dynamiki ,bez precyzji, bez tego co dawał gainclone i za co jest ceniony.

Co do przedwzmacniacza Revoxa słyszałem wiele pozytywnych opinii że posiada fajne brzmienie, problem w tym że absolutnie nie chcę wprowadzać zmian dźwięku w posiadanym systemie. Szukam układu minimalistycznego , bardzo przezroczystego natomiast regulacja dźwięku ...Jestem zwolennikiem minimalistycznych i przezroczystych brzmieniowo systemów ale niektóre płyty są zrealizowane tak że konieczna jest im mała korekcja. Stąd mój pomysł na pre z regulacją. Pozdrawiam

Podajecie propozycje pre. ale są to aplikacje do których nie ma informacji o walorach brzmieniowych tych pre. Nie chcę kolejny raz wykonać w ciemno pre. i odłożyć go na półkę. Dlatego zwróciłem się o pomoc na tym forum i oczekuję konkretnej propozycji. Pre. bez ciągotek do zabarwiania dźwięku i z projektem pcb.Pozdrawiam

ahaja . Projekt wydaje się być sympatyczny ale bez gotowego pcb nie ruszę . Nigdy nie projektowałem więc schemat odpada. Ale dzięki za propozycję. Pozdrawiam

Oj chyba nie wiesz czego chcesz, jak może nie zabarwiać dźwięku preamp z barwą tonu? jeśli z samej definicji barwa to jest coś co barwi.

"A little knowledge inclineth men's minds toward atheism, but greatness of knowledge bringeth men's minds back again to God" Lord Bacon

Jak odetniesz przekaźnikiem sekcję regulatorów barwy to nie będzie wpływać.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ahaja. Dzięki za zaangażowanie. Układ wydaje się być interesujący ale bez gotowego projektu pcb nie dam rady. Nigdy nie projektowałem ścieżek. Ale jeszcze jedno. NIe jestem przekonany czy dobrze się rozumiemy.Chcę złożyć pre. razem z regulacją tonów . Mówiąc że nie chcę zmian i zabarwień brzmienia w systemie mam na myśli sytuację ; włączony pre. , potencjometry od regulacji na 0 . Znika rozległa wcześniej scena, brakuje dynamiki, przestrzeni, nie słychać szczegółów. Dźwięk jest zamulony. To właśnie ostatnio przerabiałem po włączeniu dwóch b. nieudanych konstrukcji pre. Regulacji w pre chcę używać głównie do obniżania poziomu basu. Generalnie gainclone ma dźwięk zrównoważony ale w mojej kolekcji mam kilka płyt które niechętnie odtwarzam z uwagi na przebasowanie , może niewielkie ale nie daje przyjemności słuchania. Jeszcze raz dzięki za wpisy . Pozdrawiam

Poza tym, wolałbym do takich sytuacji złożyć korektor. Korektor jak sama nazwa wskazuje służy do korekcji dźwięku,

"uliniowienia" słuchawek, kolumn, wzmacniacza itd.

Ukryta Zawartość

Z nalazłem taki projekt .Czy możecie go ocenić ? Dla mnie o tyle ma wartość ,ponieważ jest do niego gotowa pcb

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z nalazłem taki projekt .Czy możecie go ocenić ? Dla mnie o tyle ma wartość ,ponieważ jest do niego gotowa pcb

ostatnio przy tym troszkę dłubałem

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

r11212 Dzięki za propozycję . Miałeś układ wpięty do systemu ? Czy słyszałeś tego pre?

Chcę jeszcze pomęczyć post kol. ahaja. Wydaje się być dobry .Nie posiada elektrolitów, jest dość prosty i opa627 .To mi odpowiada . Czy może ktoś projektował do tego schematu pcb ?

Poczytaj ten wątek w którym jest ten schemat. Może tam jest jakiś projekt pcb, nie pamiętam. Jak znajdę czas to coś narysuję.

Odkłócanie opampa to konieczność. 100nF/47...100uF przy nóżkach.

Thorsten to legenda ... projektuje dla AMR. Byle czego nie publikuje i bzdetów nie pisze.

• 3 lata później...

Witam

Chcialbym odswiezyc temat zeby nie zakladac nowego tematu. Potrzebuje Przedwzmacniacz do GC. Mam problem z wysterowaniem LM3886 jezeli sygnal podaje z mp3 lub tel. ale dvd/cd jest ok. szukam cos na scalaku ale nie wiem co dokladnie moglo by fajnie zagrac i lekko wzmocnil sygnal. Fajnie by bylo jak by ktos polecil jakis KIT lub jak ktos ma na sprzedaz.

Ja do mojego GC stosuje (i polecam) taki uklad tylko na LM 4562 reszta bez zmian...Gra na zmiane z lampowym pre i gra ciekawie...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na 1 strzal chcialbym sprobowac z jakims KITem np AVT

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) na tl072 cena nie jest wysoka a na proby testy nie bedzie szkoda jak cos pojdie nie tak ale nie chcialbym jak cos bedze szumialo brumialo i gralo jak boombox.

A pozniej moge tez wsadzic zamiast TL072 to np NE5532 lub inny nie wiem czy opa627 by tez nie pasowal.

Ukryta Zawartość

OPA 627 to pojedynczy opamp TL 072 to kicha NE 5532 tez odpusc sobie jesli juz Burr Brown to OPA 2604 ale polecam LM 4562 wg tego schematu.Mozesz zrobic na uniwersalnej plytce plus zasilacz i sie zdziwisz jak to gra.

Preamp wyciaga z gainclone tyle co turbosprezarka w samochodzie :-) pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.