Skocz do zawartości
IGNORED

MD technics SJ-M100 jako dac

nikifor

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ostatnio zakupiłem na allegro taki właśnie odtwarzacz stacjonarny MD z uszkodzonym laserem,odtwarzacz poza odtwarzaniem płytek od strony elektronicznej jest sprawny,zakupiłem go z myślą o podłączeniu jako zewnetrzny przetwornik dac,kupiłem go za 50zł i nie liczyłem się z dzwiękiem tego odtwarzacza,po podłączeniu przez światłowód do karty pcm2704 i puszczeniu flac z komputera dzwięk mnie zaskoczył conajmniej ponadprzeciętnie,powalając na łopatki odtwarzacz stacjonarny denon-dcd-920 oraz karte [c,2704 i jeszcze jakiś model zmieniarki zc sony,postanowiłem go rozebrać i za wiele częśći tam nie ma za to przyjżałem się jaki układ działa jako konwenter cyfra-analog i zobaczyłem przetwornik AKM nie pamiętam teraz o jakim symbolu.

Czy jakość dzwięku tego odtwarzacza jest tak dobra dzięki temu układowi AKM czy ten odtwarzacz jest znany z dość dobrego dzwięku,bo on sprawny na allegro jest dość drogi ponad 300zł a zwykły model MD-sony ok 140zł

https://www.audiostereo.pl/topic/96599-md-technics-sj-m100-jako-dac/

Powinieneś się tylko cieszyć ze tak dobrze to gra u Ciebie chociaż nie słyszałem o dobrym DACu z MD a jedynie o przyzwoitych z magnetofonów DAT więc jeszcze długa droga przed Tobą ;)

Jak trafisz gdzieś uwalonego Pioneera PDR05 to z niego na bank uzyskasz jeszcze więcej albo kup forumową lampucerę czy inny DAC DIY .

Czy jakość dzwięku tego odtwarzacza jest tak dobra dzięki temu układowi AKM

Jakość zależy od wielu elementów jak zasilanie , DAC , tor analogowy i paru innych.

Miałem magnetofon cyfrowy DAT DTC-670 jegodzwięk mnie drażnił syczącymi sybilantami i cienką przestrzenią a na grado-sr60 to tragedja waląca basiorem,technics gra od niego o niebo lepiej.

Jeśli znacie jakiś fajny przetwornik do złożenia najlepiej DIY bo lubię składać i sam mam konstrukcję słuchawkową na pcm2704 i wzmacniacz na tpa6120 oba przez siebie złożone,to prosił bym o propozycje wydaje mi się ze zostane na dłużej przy układzie AKM bo grają lekko anoalogowo z fenomenalną przestrzenia,jak dotąd słuchałem ikładów pcm1716,1794 i one grają za sucho i za sterylnie ,dynamicznie ale nie są tak muzykalne jak KAM

jeszcze mam pytanie do kogoś kto zna się trochę na konwersjach cyfrowych audio,chodzi mi o to że jak wyprowadzę z komputera gęsty format,np:24bit-96hz to czy taki MD przepuśći mi go przez siebie bez konwewrtowania go do 44,1-48hz? bo układ przetwornika AKM obsługuje gęste formaty

Jeśli znacie jakiś fajny przetwornik do złożenia najlepiej DIY

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

wydaje mi się ze zostane na dłużej przy układzie AKM bo grają lekko anoalogowo z fenomenalną przestrzenia,jak dotąd słuchałem ikładów pcm1716,1794 i one grają za sucho i za sterylnie ,dynamicznie ale nie są tak muzykalne jak KAM

=

Jakość zależy od wielu elementów jak zasilanie , DAC , tor analogowy i paru innych.

A tak jak chcesz gra Arcam rDAC z zasilaczem Teddy Pardo choćby6 jak moje DIY

Ukryta Zawartość

Albo całkiem analogowo - szukaj CD na TDA1541 ( Marantz CD40 , 50 itd )

Wystarczy poszukać.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.