Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie kolumny stereo do Yamaha RX-V 596

guzia

Rekomendowane odpowiedzi

Wiem ze to amplituner do kina ale niestety stanowi kompromis do słuchania stereo, moze kiedys kupie Sphinx Myth 3.

Muzyka to kręgi jazzu (Jan Garbarek, Diana Krall, Joe Morello, Michael Buble, Bobby McFerrin, AM Jopek)

Odsłuch w pomieszczeniu 6x4,5x3,2 wymagania do kolumn; szczegółowe, dobrze rozmieszczona i poukładana scena, szybki bas

https://www.audiostereo.pl/topic/9663-jakie-kolumny-stereo-do-yamaha-rx-v-596/

Posłuchaj kolumn Monitor Audio z serii Bronze lub Silver. Szczególnie Silvery są szczegółowe, twarde choć nieco rozjaśnione. Bas szybki, scena fajna. Podkreślona średnica, wyeksponowane wokale. Na pewno to nie są neutralne kolumny, ale jeśli ktoś lubi taki dźwięk, to są super. Ja się przymierzam do kupna MA Silver S 5. I też ma ampla Yamahy i też słucham na tym stereo.

Pozdrawiam

posłucham MA, słuchałem już B&W 603 ale odpadają za nienaturalną metaliczność wysokich tonów, słuchałem Totem Model One fajnie grają ale rozkręcają sie przy godz 9-10, słuchałem Cabasse Caprera ładnie ale będe miał problem z ustawieniem w trójkącie równobocznym.

Dodatkowe preferencje

BR - najlepiej z przodu

najlepiej podłogowce

Co do ceny to nie chce przesadzać bo na pewnym poziomie nic więcej nie wyduszę z Yamahy, a jak bede zmieniał wzmacniacz to razem z kolumnami.

Mysle ze kolumny powyzej przedziału 3000-5000 pln to prawdopodobnie lepiej z tym ampem nie zagrają, ale mogę sie mylić i dlatego ten temat.

Kiedyś sie zastanawiałem nad VA Bachami ale mają BR z tyłu, a w moim pomieszczeniu są przejścia przy ścianach (balkon i wejście po przekątnej), więc kolumny siłą rzeczy muszą stać blisko ścian :(

Dzisiaj słuchałem Bachów z wzmakiem Yamahy 596 + Marantz 6000 OSE

zgadzam sie z opinią kornika

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ale do momentu o stereofonii którą opisał tak

"I tylko do jednej rzeczy mogę się przyczepić - stereofonia. Nie ma tragedii, ale mogłoby być lepiej. Dźwięki niechętnie opuszczają kolumny i nie wypełniają tak dobrze pokoju odsłuchowego. Najbardziej brakowało mi nasycenia sceny na linii łączącej kolumny. W tych rejonach było jakoś pusto. Obiektywnie muszę wystawić za stereofonię słabą ocenę, ale tak naprawdę nie zależało mi na niej."

Dzwięki utworzyły dobrze rozmieszczoną scenę i źródła poszczególnych instrumentów były poprawnie widoczne w odpowiednich miejscach, jednak scena była obniżona tak jakby muzycy zmieścili się pod pewną kreską umieszczoną na poziomie 20~30cm nad kolumnami. Więc stereofonia ok, ale gorzej z wypełnieniem przestrzeni nad głosnikami.

Odsłuch był przeprowadzony w pokoju 50m2, to troche za dużo jak na Bachy (w porównaniu do przesłuchanych ProAców 125 na jakimś zestawie za 30k) ale wypełnią spokojnie pokój 20~30m.

Bachy muszą niestety stać ok. 70cm od ściany, ewentualnie zaproponowano mi zatkanie BR gąbką, ale nie ufam takiej kombinacji.

szukam dalej.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • 7 miesięcy później...

Od lipca jak TU trafiłem trochę się zmieniło, poczytałem forum, zmienilem miejsce zamieszkania.

Teraz mam 2 pomieszczenia do wyboru, kolumny mogę ustawić dowolnie daleko od ściany (miejsce otworu BR i czy układ D'Apolito czy nie, już równiez bez znaczenia).

pomieszczenia na pozór podobne

4,3/4,7/2,7 i

4,3/x,x/2,7

x,x - w odległości 4,7 na środku stoi mała ścianka szerokości 1,4 a po bokach wyloty na kuchnie i korytarz

przy ustawieniu kolumn na ścianie 4,3 w stronę małej ścianki gdzie mógłby stać fotel odsłuchowy dostajemy przez korytarz i kuchnie dodatkową odchłań na rozproszenie dźwięku :) jakieś +6,8m

Istnieje również możliwość połączenia pomieszczeń łączy je ściana 4,7 (wtedy to poszukam mocnego wzmaka).

Ponawiam pytanie jakich kolumn warto posłuchać .....

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.