Skocz do zawartości
IGNORED

jaki DAC do CD yamaha cd s 700. do 500zł

Bart1981

Rekomendowane odpowiedzi

witam.

ciągle zastanawiam się nad sensownym upgrade mojego zestawu audio.

1. kabel sieciowy. chyba najmniejszy wpływ na dzwięk

2 enacom speaker. różne ma recenzje

3 yaqin cd 2 cd bufer. mogą byż ciekawe efekty.

4 a może po prostu jakiś zewnętrzny DAC z wejsciem spidf?

ktoś doradzi jakiś sensowny model??

pozdrawiam bart

Jeśli chcesz poprawić źródło cyfrowe to najlepszym wyjściem jest zainwestowanie w jakiś dobry DAC z sensowną analogówką, tyle że za 500-700zł nie kupisz nic takiego jeśli mowa o nowych elementach, a w używanych też nie ma lekko - chyba że jakiś złoty strzał jak niedawno PARASOUND D/AC-1000 za 800zł na allegro. Bywają też inne ciekawe propozycje SH ale nie będę reklamował czegoś co akurat sprzedaje, szukać po ogłoszeniach i pytać na forum czy warto. Zawsze ktoś coś doradzi.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

jak już brać to jakiś dobry dac w przedziale 3-5 tyś. inaczej nie ma sensu.

Nie obraź się ale nic bardziej głupiego napisać nie mogłeś (chyba że dla Ciebie jedyną wykładnią brzmienia jest cena ale wtedy powinieneś napisać że "wg. mnie nie ma sensu.."), nikt tutaj nie chce robić hiendu "za trzy stówki" tylko poprawić brzmienie cieniutkiej 700tki. W cenie do tysiąca kupi niejednego używanego DACa jak dobrze poszuka który podoła temu niezbyt wygórowanemu zadaniu. Więc jest sens i to nie mały aby w tym konkretnym przypadku inwestować w niedrogi ale wybrany z głową przetwornik.

DAC to powinien kosztować do tysiąca zł. Przecież to jest naciągactwo nie do opisania. Np odtwarzacze też są ekstremalnie w złodziejskich cenach. Obudowa 100zł, napęd 50zł dac kilka stówek, małe trafo prawie darmowe, wyświetlacz grosze i potem cena 3000zł. To jest śmieszne. W przypadku DACA. Malutka obudowa, płytka drukowana, trochę elektroniki w detalu maks powinno kosztować 1000zł.

Arcam rDAC + zasilacz liniowy lub jak nie potrzebujesz tylu wejść to jakiś DAC DIY .

rdac za drogo

Bywają też inne ciekawe propozycje SH ale nie będę reklamował czegoś co akurat sprzedaje, szukać po ogłoszeniach i pytać na forum czy warto. Zawsze ktoś coś doradzi.

rzeczywiście poszukałem na allegro i w sklepach typu q21 i tak tanio raczej nic sensownego nie ma. niestety. a te DACe SH to co to za modele?

DAC to powinien kosztować do tysiąca zł

wiesz. jeszcze jest know how.

zastanawiam się jeszcze nad tym cd buforem Yaqina. Niezłe ma recenzje użytkowników na zagranicznych forach. Gdyby udało mi się go wypożyczyć byłoby nieżle ale frost gdzieś zaginął. Może ktoś jeszcze słuchał Yaqina cd 2?

DAC to powinien kosztować do tysiąca zł. Przecież to jest naciągactwo nie do opisania. Np odtwarzacze też są ekstremalnie w złodziejskich cenach. Obudowa 100zł, napęd 50zł dac kilka stówek, małe trafo prawie darmowe, wyświetlacz grosze i potem cena 3000zł. To jest śmieszne. W przypadku DACA. Malutka obudowa, płytka drukowana, trochę elektroniki w detalu maks powinno kosztować 1000zł.

Przecież każdy bardziej obeznany o tym wie ;)

rDACa używanego + zasilacz można mieć za jakieś 1600zł.

jak już brać to jakiś dobry dac w przedziale 3-5 tyś. inaczej nie ma sensu.

W tej cenie kupiłem w perfekcyjnym stanie CD NAIM CDX i w takiej kwocie można kupić wiele bardzo dobrych odtwarzaczy które nie tak dawno kosztowały majątek .

Więc 3-5kzł na DACa tez można uznać za wątpliwą okazję.

zastanawiam się jeszcze nad tym cd buforem Yaqina.

Dla mnie to krok do tyłu.

Im mniej elementów w torze tym lepiej . Dodatkowe udziwniacze mogą zmienić brzmienia ale rzadko je polepszają. Chyba ze chodzi o dopasowanie impedancji pomiędzy klockami ale i na to są inne sposoby.

Przeglądaj zakładkę DIY , tam co chwila są jakieś ogłoszenia.

Nie tak dawno był DAC już w obudowie. Projekt uznanego forumowicza na PCM 1704 za jakieś 1100zł.

Dla mnie to krok do tyłu.

Im mniej elementów w torze tym lepiej . Dodatkowe udziwniacze mogą zmienić brzmienia ale rzadko je polepszają. Chyba ze chodzi o dopasowanie impedancji pomiędzy klockami ale i na to są inne sposoby.

.

Różne są zdania. Tyle na tym forum było o lampizacji wszystkiego praktycznie. Chyba jakiś model xindaka ma przełączane stopnie wyjscia własnie na lampach. Trzeba szczerze przyznać że yamaha za ciepła to nie jest, ale też nie chciałbym od razu przejsć na amp lampowy. Plusem takiego bufora też jest że można go w każdej chwili wyłączyć.

Różne są zdania. Tyle na tym forum było o lampizacji wszystkiego praktycznie. Chyba jakiś model xindaka ma przełączane stopnie wyjscia własnie na lampach.

Co innego jest zastąpić kiepski tor analogowy dobrym lampowym a co innego za kiepskim torem analogowym dodać kolejny - lampowy.

Plusem takiego bufora też jest że można go w każdej chwili wyłączyć.

No i to faktycznie jest plus :)

Rób jak chcesz . Mi też kiedyś dobrze radzono a byłem mądrzejszy i czytałem pewne opinie i testy.

Przerabiałem wszelkie uzdatniacze i wynalazki , ale chyba sam musisz tego doświadczyć na sobie.

Tylko ze po drodze zostawisz trochę kasy.

No ale zabawa będzie :)

Co innego jest zastąpić kiepski tor analogowy dobrym lampowym a co innego za kiepskim torem analogowym dodać kolejny - lampowy.

ok. Ale pytanie nie brzmi "jak polepszyć brzmienie kiepskiej 700tki. budżet nie gra roli". Dobrze mi się słucha mojego zestawu i nie mam jakichś strasznych kompleksów, szczególnie po zakupie dali ikon. Mam jednak wolne parę groszy i chciałem cos dokupić.

ok. Ale pytanie nie brzmi "jak polepszyć brzmienie kiepskiej 700tki

Mam jednak wolne parę groszy i chciałem cos dokupić.

Odpowiedzi masz wyżej a szukaj :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ok. Ale pytanie nie brzmi "jak polepszyć brzmienie kiepskiej 700tki. budżet nie gra roli". Dobrze mi się słucha mojego zestawu i nie mam jakichś strasznych kompleksów, szczególnie po zakupie dali ikon. Mam jednak wolne parę groszy i chciałem cos dokupić.

Jedynie jakis DAC. Mi np. przypasowal DAC z Wolfsonem WM8741 oraz WM8804.

Jedynie jakis DAC.

Ukryta Zawartość

co sądzicie o tym DACu??

Ukryta Zawartość

Obawiam się że za 500zł nic nie poprawisz.

Wbudowany DAC w twój CD ma ten plus że jest połączony najkrótszą drogą i "spasowany" fabrycznie z transportem.

Można oczywiście zastosować znacznie lepszy DAC ale musi wtedy być właśnie...znacznie lepszy!!

Oznacza to DAC za mniej więcej 5000zł w wzwyż choć cena nie jest wyznacznikiem.

Do tego przyzwoity,używany kabel cyfrowy ok 600-1500zł ale nadal nie ma pewności że będzie lepiej

bo kluczową sprawą jest jakość wyjścia cyfrowego w twoim CD.Nie chodzi o samo gniazdo bo zapewne jest ono

RCA ale o elektronikę która obsługuje to wyjście,zasilanie itd.

Obawiam się że będzie to bardzo kiepskie a wtedy nawet super DAC nie wiele pomoże.

Musiałbyś poszukać znacznie lepszy odtwarzacz CD.Tak byłoby najtaniej.

temat do zamknięcia. Dziąki za rady. Postanowiłem do kiepskiego toru analogowego dodać kiepski tor lampowy. Lubię mój kiepski tor analogowy i jestem ciekawy jak się zmieni z Yaqinem cd 2 od Frosta.

pozdrawiam

.

Różne są zdania. Tyle na tym forum było o lampizacji wszystkiego praktycznie. Chyba jakiś model xindaka ma przełączane stopnie wyjscia własnie na lampach. Trzeba szczerze przyznać że yamaha za ciepła to nie jest, ale też nie chciałbym od razu przejsć na amp lampowy. Plusem takiego bufora też jest że można go w każdej chwili wyłączyć.

Mylisz lampizację z buforem lampowym, to zupełnie różne rzeczy. W przypadku lampizacji usuwa się analogówkę opartą o US i zastępuje nowym stopniem lampowym. Bufor to nic innego jest "uświnianie" sygnału wyjściowego z kiepskiej analogówki o dodatkowe parzyste harmoniczne z lamp. To że bufor możesz łatwo wyłączyć nie oznacza że warto go włączać w ogóle.

temat do zamknięcia. Dziąki za rady. Postanowiłem do kiepskiego toru analogowego dodać kiepski tor lampowy. Lubię mój kiepski tor analogowy i jestem ciekawy jak się zmieni z Yaqinem cd 2 od Frosta.

Popełnisz błąd ale to Twoje pieniądze.

Dobrze Ci radzimy bo mamy doświadczenie i wielu z nas przechodziło to co Ty teraz robisz , no ale wolisz doświadczyć to na własnej skórze - kieszeni.

Odezwij się tutaj za jakiś czas i napisz jak się potoczyły losy Twojego sprzetu .

Kolega Sly30 trochę zaszalał bo to nie zakładka HI END :)

Przecież nikt nie kupi używanego kabla cyfrowego droższego od wzmacniacza :)

Co prawda ma racje że jak coś ma wyjście cyfrowe to nie oznacza ze to wyjście jest dobre.

Dlatego polecałem Arcama rDACa bo ma takie układy wejściowe które prosto pisząc są mniej wrażliwe na kiepskie źródło sygnału.

Zamiast bufora to bym zainwestował w lepsze kable kolumnowe i IC

Nie obraź się ale nic bardziej głupiego napisać nie mogłeś (chyba że dla Ciebie jedyną wykładnią brzmienia jest cena ale wtedy powinieneś napisać że "wg. mnie nie ma sensu.."), nikt tutaj nie chce robić hiendu "za trzy stówki" tylko poprawić brzmienie cieniutkiej 700tki. W cenie do tysiąca kupi niejednego używanego DACa jak dobrze poszuka który podoła temu niezbyt wygórowanemu zadaniu. Więc jest sens i to nie mały aby w tym konkretnym przypadku inwestować w niedrogi ale wybrany z głową przetwornik.

Tez sie zastanawiam co w DACu moze byc takiego drogiego. Obudowa i plytka?

?👈

Patrząc na Twój staż na forum oraz ilość wpisów Twoje pytanie jest co najmniej dziwne.

To samo pytanie można zadać do wszelakiej elektroniki , AGD , telefonów , samochodów i wszystkiego co nas otacza.

Zamiast bufora to bym zainwestował w lepsze kable kolumnowe i IC

lepsze kable? ktoś na tym forum już prawie mnie obśmiał że mam za drogiego ICa jak na budżetowy zestaw. Również są zdania że kable słychać, ale na pewnym pułapie jakościowym stereo. To jaki głośnikowy polecasz? W końcu nie wiem co dokupić. Chyba przetestuję te Enacomy. Najwyżej pózniej odsprzadam

idąc takim tokiem rozumowania wydając 2 tys za wzmacniacz yamahy zrobiłem niezły deal. W środku ciasno, plątanina kabli i ogólnie czego tam nie ma hehe

lepsze kable? ktoś na tym forum już prawie mnie obśmiał że mam za drogiego ICa jak na budżetowy zestaw.

Na temat pewnych osób nie będę pisał :)

Ale kable wniosą więcej dobrego niż ten bufor.

A jakie - to masz testy , dział z opiniami i pełno takich tematów.

idąc takim tokiem rozumowania wydając 2 tys za wzmacniacz yamahy zrobiłem niezły deal. W środku ciasno, plątanina kabli i ogólnie czego tam nie ma hehe

Co prawda ta Yamaha ładnie wygląda ale w tej kwocie byś miał w idealnym stanie Yaqina MC-100B czy też wzmacniacz Naima , Roksana i wiele innych z wysokiej półki.

Co prawda ta Yamaha ładnie wygląda ale w tej kwocie byś miał w idealnym stanie Yaqina MC-100B czy też wzmacniacz Naima , Roksana i wiele innych z wysokiej półki

miałem możliwość tylko kupna na raty niestety. KIedyś planowałem sprowadzać kable furutecha na miedzi OCC na metry z USA /autoryzowany dealer , na pewno nie podróbki. sprawdzałem na furutech.com/. Pomysł jednak upadł.

Patrząc na Twój staż na forum oraz ilość wpisów Twoje pytanie jest co najmniej dziwne.

To samo pytanie można zadać do wszelakiej elektroniki , AGD , telefonów , samochodów i wszystkiego co nas otacza.

Sorry, ale pralki, mikrofalowki czy telefony nie sa nagminnie wyceniane na 10tys zl czy wiecej.

Logicznie rzecz biorac telefon jest bardziej skomplikowanym urzadzeniem niz DAC a za 2tys i nawet mniej mozna miec wszystko majacy kombajn.

?👈

Sorry, ale pralki, mikrofalowki czy telefony nie sa nagminnie wyceniane na 10tys zl czy wiecej.

Logicznie rzecz biorac telefon jest bardziej skomplikowanym urzadzeniem niz DAC a za 2tys i nawet mniej mozna miec wszystko majacy kombajn.

Zauważ jednak małą różnicę . Takie urządzenia robione są w sztukach , setkach czy tysiącach a nie dziesiątkach tysięcy .

Zresztą co jest w telefonie takiego ze kosztuje 2000zł ?

A w samochodzie za 300 tyś ?

A co to za wszytko mający kombajn za 2000zł ?

miałem możliwość tylko kupna na raty niestety.

Chociaż masz pewność że to jest nowe , nikt nie grzebał itd. :)

Chociaż masz pewność że to jest nowe , nikt nie grzebał itd. :)

to duży plus własnie. 3 lata eksploatacji i zadnej usterki. Mam możliwość dowiedzieć się jak to jest z tą teorią spiskową mówiącą , że obecnie sprzęt działa tylko przez czas gwarancyjny. Póżniej od razu sie rozlatuje. Gwarancja kończy się we wrześniu.

Zauważ jednak małą różnicę . Takie urządzenia robione są w sztukach , setkach czy tysiącach a nie dziesiątkach tysięcy .

A w samochodzie za 300 tyś ?

A co to za wszytko mający kombajn za 2000zł ?

Napisz jeszcze ze sieciowka za 3tys to uzasadniony wybor to poloze sie ze smiechu.

Wiecej skomplikowanych ukladow niz w DACu za 5 razy tyle.

?👈

Napisz jeszcze ze sieciowka za 3tys to uzasadniony wybor to poloze sie ze smiechu.

Zmieniasz temat i co to znaczy uzasadniony ?

Dla jednego nie a dla kogoś co kupuje klocki po 40 koła może i tak. Może usłyszy różnice , może ładnie będzie wyglądać a może wypada czymś się pochwalić przed kumplami.

Powtórzę pytanie - co to za kombajn za 2000zł ?

Wiecej skomplikowanych ukladow niz w DACu za 5 razy tyle.

Nie rozumiesz praw rynku.

W takich telefonach są robione układy stosowane w wielu modelach i masz tu produkcje na dużą skalę.

DAC to produkcja na dużo mniejszą skalę a trzeba z czegoś utrzymać firmę i na czymś zarabiać .

Sam uważam że ceny wszystkiego są chore i nieadekwatne do tego co jest w środku ale nic na to nie poradzimy .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.