Skocz do zawartości
IGNORED

B&W - 684 vs Dali Zensor 7

Paweł Laszenko

Rekomendowane odpowiedzi

B&W 684 przez krótki czas miałem te kolumny grały trochę dziwnie jakby wyższym środkiem pasma, bas i dynamika na dobrym poziomie.Te kolumny mają wyraźnie zaznaczony swój charakter co nie znaczy, że są złe trzeba posłuchać.Choć z drugiej strony za te pieniądze można kupić lepsze kolumny.Te Dali Zensor zapewnią ciepłe granie z dużym basem.

Proponuje sie zastanowić nad sensem wydawania około 4000 pln na kolumny frontowe do tak kiepskiego amplitunera ,kolumny są dobre ,fajnie graja ale potrzeba im wzmacniacza,a nie słabowitego amplitunera,sklepy ,forumowicze polecają naiwniakom dobre komumny typu B&W,MA,Tannoy,Dali,a tak naprawdę wystarczy każdy zestaw KODY,TAGI,Tonsila plus sub,,a w kieszeni zostanie sporo kasy,można jeszcze pokombinować z lepszymi ampami z dobrymi pre w połączeniu ze wzmacniaczem czy końcówką pieniądze nie pójdą na marne.Jak można dac 2000 pln za byle gówniany amplituner,a potem szukac dobrego dzwieku w kolumnach,amplitunery nie potrafią napędzić lepszych kolumn.Szkoda że nie proponuja wam np Sonus Faber,czy Nautilusów do Onkyo 609.

Nie ma takiego amplitunera za 2000-3000 pln który mógł bym ci polecic z czystym sumieniem,bardzo dużo sprzętu przewineło mi się przez ostatnie 5 lat,i nawet te najwyższe amplitunery Onkyo np 989,czy Yamaha a1,ax1,az1,Denony,Marantze,Pioneery,Arcam,Cambridge i wszystkie raczej grały słabiej na B&W CM 7 niż przeciętny wzmacniacz.Sam nie dopuszczałem do siebie takiej sytuacji,ale to prawda.Chcesz Onkyo to kup Onkyo,ale nie oczekuj cudów.Ja raczej polecam do kina tańsze kolumny i dobry sub.Idż do sklepu i każ sobie podłączyć kilka zestawów kolumn i niczym się nie sugeruj,a najmniej opiniami sprzedawców.Czym zestaw droższy sprzedają tym większą maja prowizję.

Nie ma takiego amplitunera za 2000-3000 pln który mógł bym ci polecic z czystym sumieniem,bardzo dużo sprzętu przewineło mi się przez ostatnie 5 lat,i nawet te najwyższe amplitunery Onkyo np 989,czy Yamaha a1,ax1,az1,Denony,Marantze,Pioneery,Arcam,Cambridge i wszystkie raczej grały słabiej na B&W CM 7 niż przeciętny wzmacniacz.Sam nie dopuszczałem do siebie takiej sytuacji,ale to prawda.Chcesz Onkyo to kup Onkyo,ale nie oczekuj cudów.Ja raczej polecam do kina tańsze kolumny i dobry sub.Idż do sklepu i każ sobie podłączyć kilka zestawów kolumn i niczym się nie sugeruj,a najmniej opiniami sprzedawców.Czym zestaw droższy sprzedają tym większą maja prowizję.

Ale bzdury. Mieszkanie to nie samochód dla wieśniaków gdzie najważniejszy jest bas... Jasnym jest że żaden amplituner nie zagra tak jak wzmacniacz stereo. A użycie dobrego wzmacniacza + słabe kolumny to najgorsza porada jaką mogłeś napisać.

Jasne żecudów nie ma co oczekiwać, ale Dali z Twoim Onkyo powinny zagrać bardzo poprawnie.

Moim zdaniem dobre kolumny to najważniejsza część toru audio, na drugim miejscu a może nawet równorzędnie dobry wzmacniacz lub amplituner.

Amplituner może zagrać równie dobrze co wzmacniacz, ale zależy w jakich są progach cenowych. Wiadomo wzmacniacz w tej samej cenie co ampli zagra lepiej, ale 2-3 razy tańszy wzmacniacz już nie koniecznie.

Sprzedawca od którego kupowałem swoje kolumny miał je podpięte do ampl. Onkyo z THX, nie pamiętam modelu i grało to strasznie, płasko bez wyrazu i bez dynamiki. Z Denonem już było lepiej mimo że Denony, Maratze grają bardziej średnicą.

Jak chcesz dynamikę to może Yamaha, Harman....

Bez odsłuchu się nie obejdzie możemy dyskutować godzinami.

Prawda jest taka iż sprzęt w podobnej cenie będzie grał podobnie, a wyższość jednego sprzętu nad drugim wyznaczają osobiste preferencje i są skrajnie różne, jak gusta.

mam w tej chwili amplituner denona AVR-1611 i 3808 mimo że maja 1611 jest o wiele tańszym sprzętem i pewno z gorszymi parametrami audio to zdecydowanie lepiej i bardziej dynamicznie zagrał niż 3808, kolumny na których go testowałem to Kef XQ10 i Rubicon rp-26 .

Tak wiec mimo niby lepszych parametrów 1611 zagrała zdecydowanie lepiej od 3808 i w stereo i kinie

Pytanie co to znaczy lepiej?

Podejrzewam że barwa dźwięku nowszego bardziej podeszła Tobie do gustu, stąd może być takie wrażenie iż gra lepiej.

Tak samo odniosę się do wcześniejszej wypowiedzi odnośnie kolumn Koda, Tonsil itp. Jeżeli ktoś lubi "zamulony" dźwięk to zawsze będzie krytykować np. B&W o jasnym brzmieniu.

Pozostają tylko osobiste odsłuchy.

Ale bzdury. Mieszkanie to nie samochód dla wieśniaków gdzie najważniejszy jest bas... Jasnym jest że żaden amplituner nie zagra tak jak wzmacniacz stereo. A użycie dobrego wzmacniacza + słabe kolumny to najgorsza porada jaką mogłeś napisać.

Jasne że cudów nie ma co oczekiwać, ale Dali z Twoim Onkyo powinny zagrać bardzo poprawnie.

nie chodzi tu o łubu dubu,lecz o to że bas w amplitunerach jest zupełnie inny niż we wzmacniaczach,a co do kolumn to B&W,MA,Tannoy,Paradigm,Dali są bardzo dobre,ale nie pokazuja nawet 20 procent swoich mozliwości w kinie.Amplitunery są do filmów i efektów wspomagane subem graja bardzo podobnie,dlatego kolega słuchając 1611 i 3808 Denona odniósł wrażenie że ten taniutki model gra lepiej,i to wcale nie musi być złudzenie,ale jak posłuchasz sobie kina tak z 15 lat to bedziesz miał coś więcej do napisania.

• 1 rok później...

Podpisuje sie pod temat z nowym zapytaniem. Jutro odbieram w sklepie Top Hi-Fi & Video Design swoje kolumnyn B&W 684 i kombinuje z czym je sparowac. Chodzi o amplituner yamaha rx-v775 vs onkyo tx-nr727 lub 818. Kolumny nie sa te, ktore sobie wymarzylem, ale cos w sobie mialy jak ich sluchalem w liniowym podlaczeniu z yamaha rx-v775 w trybie pure direct zagraly taka dynamika, ze bylo milo. Pytanie czy ktos ma jakies doswiadczenia z B&W 684 i innymi amplitunerami. Ostatecznie chce zbudowac kd wiec stereo na stale mi nie wystarcza.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.