Skocz do zawartości
IGNORED

jaka karta lub dac do 1tys. zl

Misiekskrzypek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Posiadam kolumny MA BX6 i amplituner stereo CA Topaz Sr10 v2. Obecnie zrodlem jest komputer z karta asus xonar dx, kabel wireworld luna 2RCA->jack. Chcialbym poprawic jakosc dzwieku, gdyz mam swiadomosc, ze karta ktora teraz posiadam moze byc waskim gardlem dla systemu. Chcialbym uzyskac lepsza, szersza scene, poprawic plany, zwiekszyc kontrole dzwieku przy sluchaniu na wiekszej glosnosci, gdyz obecnie jest niezle przy cichym odsluchu, glosniej wszystko sie zlewa, mam tez wrazenie ze brak jest przestrzennosci sceny. Nie wykluczam rozwiazan wewnetrznych (myslalem o prodigy hd2 de lub xonarze st/stx). Chcialbym sie zmiescic w opisywanym budzecie najlepiej takze z interkonektem jesli trzebaby zmienic na 2rca->2rca. Prosze o propozycje. Slucham sporo klasyki, jazzu, do tego zespoly takie jak massive attack, jamiroquai, ciezszych brzmien raczej unikam.Oczywiscie im nizsza cena za dobra jakosc tym lepiej. Buzdzet nie do naciagniecia.

https://www.audiostereo.pl/topic/96838-jaka-karta-lub-dac-do-1tys-zl/

A jakies inne propozycje:)? Jakos mnie to emu nie przekonuje...tak jak pisalem do wydania max 1000zl, jesli dla znacznej poprawy dzwieku nie warto kupowac nic w tym zakresie cenowym to prosze pisac prosto z mostu i podac propozycje powyzej tej kwoty, ale zakup musialbym odlozyc na pozniej. Wiec na dzien dzisiejszy jesli w tym przedziale cenowym jest cos godnego uwagi co da ZNACZNA poprawe wzgledem xonara dx to prosze o propozycje:)

Spotkalem sie z opiniami, ze stx gra ciagle "komputerowo" czyli duzo w nim cyfrowego brzmienia. O ile przy muzyce elktronicznej moze sie to podobac to nie wiem jak wypadnie przy klasyce. Jak ma sie do tego karta prodigy? A moze jeszcze cos innego wewnetrznego albo DAC jakis?

Witaj,

w Twojej konfiguracji zaproponowałbym Ci zewnętrzny przetwornik USB DAC Calyx Coffee. Do zestawu możesz jeszcze ewentualnie dokupić dobrej klasy przewód USB. Urządzenie jest wykrywane przez komputer jako karta muzyczna. Zasilanie przetwornika odbywa się poprzez złącze USB. Dodatkowo masz wbudowany całkiem przyzwoity wzmacniacz słuchawkowy.

Zapraszam serdecznie na odsłuchy, można także wypróbować działanie przetwornika we własnym systemie.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

A jakies inne propozycje:)? Jakos mnie to emu nie przekonuje...tak jak pisalem do wydania max 1000zl, jesli dla znacznej poprawy dzwieku nie warto kupowac nic w tym zakresie cenowym to prosze pisac prosto z mostu i podac propozycje powyzej tej kwoty, ale zakup musialbym odlozyc na pozniej. Wiec na dzien dzisiejszy jesli w tym przedziale cenowym jest cos godnego uwagi co da ZNACZNA poprawe wzgledem xonara dx to prosze o propozycje:)

Można kupić Lynxa jest na Allegro za ok 1000. Tylko to jak strzelanie do wróbla z armaty.E-mu ma znakomite daci i z pewnością obsługują 24/96 i wyższe.Co w przypadku tanich daców nie jest oczywiste.To sprzęt studyjny.Powyżej budżetu-Edirol.

STX ma teraz cenę ok 800 zł, w moim odczuciu aż tyle ta karta nie jest warta, ale z drugiej strony trudno oczekiwać, aby inne urządzenie w tym zakresie cenowym mogło tej karcie zagrozić. Za niewiele więcej można kupić V-DACa II i nad tym bym się mocniej zaczął zastanawiać (ok 1150 zł).

.

@bonaventura

czytalem sporo o tym, ze karty studyjne nie bardzo nadaja sie do sluchania muzyki, gdyz sa nastawione na bardzo duza analitycznosc, co moge zreszta sam potwierdzic, gdyz jestem muzykiem a na mojej uczelni byl wydzial rezyserii dzwieku ze swietnie wyposazonym studiem nagraniowym na swiezutkim sprzecie (jakies 4-5 lat temu powstal ten wydzial). Pracowalem sporo w tym studiu wraz z kolegami z tego kierunku i karty studyjne graja bardzo analitycznie zeby mozna bylo wylapac niedorobki w nagraniu i je wyeliminowac...na dluzsza mete sluchanie muzyki w ten sposob jest meczace, gdyz nie chodzi przeciez o wyslyszenie kazdego trzasku na strunie skrzypiec, ktory trzeba usunac. Watpie, ze karta studyjna nada sie do dluzszego, przyjemnego odsluchu...

Czy mieliscie drodzy forumowicze kontakt z dac'iem polecanym przez uzytkownika q21 i czy mozecie jakos porownac go do zaproponowanych przeze mnie karta oraz zaproponowanych przez Was dac'ow?

Proponuje Audio-GD NFB-15 - cena ok 1000zł

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Za te pieniądze nic lepszego nie znajdziesz. Zresztą popatrz na zdjęcia - to nie malutkie urządzonko z plastiku zasilane przez USB... Zresztą poczytaj, pooglądaj... Jak byś miał kilka złotych więcej polecam z tej samej firmy NFB-5.2 - sam mam takiego... Zresztą kartę ASUS`a też jeszcze mam, ale teraz to tylko prąd zżera, bo nie mam czasu ją wyjąć z kompa :p

post-45171-0-15413100-1347064934_thumb.jpg

post-45171-0-08289100-1347064940_thumb.jpg

post-45171-0-15290700-1347065001_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

@bonaventura

czytalem sporo o tym, ze karty studyjne nie bardzo nadaja sie do sluchania muzyki, gdyz sa nastawione na bardzo duza analitycznosc, co moge zreszta sam potwierdzic, gdyz jestem muzykiem a na mojej uczelni byl wydzial rezyserii dzwieku ze swietnie wyposazonym studiem nagraniowym na swiezutkim sprzecie (jakies 4-5 lat temu powstal ten wydzial). Pracowalem sporo w tym studiu wraz z kolegami z tego kierunku i karty studyjne graja bardzo analitycznie zeby mozna bylo wylapac niedorobki w nagraniu i je wyeliminowac...na dluzsza mete sluchanie muzyki w ten sposob jest meczace, gdyz nie chodzi przeciez o wyslyszenie kazdego trzasku na strunie skrzypiec, ktory trzeba usunac. Watpie, ze karta studyjna nada sie do dluzszego, przyjemnego odsluchu...

Czy mieliscie drodzy forumowicze kontakt z dac'iem polecanym przez uzytkownika q21 i czy mozecie jakos porownac go do zaproponowanych przeze mnie karta oraz zaproponowanych przez Was dac'ow?

Karta w komputerze to jeden z elementów systemu. Analityczność w studiu zależy przede wszystkim od monitorów, na których się. pracuje.Do słuchania w domu używa się np. Foobara z wtyczką ASIO. Nie należy sie bać eksperymentów i zaufać własnym uszom, nie opiniom.Zwłaszcza ,że nie kosztuje to dużo. Pozdrawiam i życzę satysfakcji z dokonanego wyboru.

''chcę więcej za mniej" hasło roku.

Przejście na xonara st/stx sobie podaruj nie zagra to wyraźnie lepiej od tej karty którą posiadasz i.żeby nie było nieporozumień pisząc lepiej mam na myśli różnice klas których tu nie ma.Musisz wyłożyć więcej kasy ok. 2tyś żeby odczuć znaczną różnice.Okrutne prawda?

STX ma teraz cenę ok 800 zł, w moim odczuciu aż tyle ta karta nie jest warta, ale z drugiej strony trudno oczekiwać, aby inne urządzenie w tym zakresie cenowym mogło tej karcie zagrozić. Za niewiele więcej można kupić V-DACa II i nad tym bym się mocniej zaczął zastanawiać (ok 1150 zł).

Na ebayu mozna kupic nowy vdac2 ponizej 900 z przesylka za sklepu naterenie eu. Zostaloby jeszcze na troche plytek. :)

Xonar to dobra karta, faktycznie oszalamiajacych zmian w jakosci nie doswiadczysz, jesli juz to raczej zmiany w charakterze dzwieku a nie jego jakosci.

server unreachable;--

Przejście na xonara st/stx sobie podaruj nie zagra to wyraźnie lepiej od tej karty którą posiadasz i.żeby nie było nieporozumień pisząc lepiej mam na myśli różnice klas których tu nie ma.Musisz wyłożyć więcej kasy ok. 2tyś żeby odczuć znaczną różnice.Okrutne prawda?

z tym, to się stanowczo nie zgodzę Miałem DX i mam tez ST różnica po wymianie wzmacniaczy operacyjnych jest bardzo duża.Karta gra teraz naprawdę dobrze i na pewno lepiej od wszystkich EMU w podobnych cenach.Ale też cena, jak ktoś wspomniał jest nieco przesadzona, już lepiej dołożyć do tego Audio-GD podobno świetne opinie zbiera.

Karta w komputerze to jeden z elementów systemu. Analityczność w studiu zależy przede wszystkim od monitorów, na których się. pracuje.Do słuchania w domu używa się np. Foobara z wtyczką ASIO. Nie należy sie bać eksperymentów i zaufać własnym uszom, nie opiniom.Zwłaszcza ,że nie kosztuje to dużo. Pozdrawiam i życzę satysfakcji z dokonanego wyboru.

''chcę więcej za mniej" hasło roku.

ASIO nie jest naprawdę konieczne - model sterowników został stworzony do pracy w niskich latencjach. Potrzebne to było kiedyś w profesjonalnych programach studyjnych, które to softwarowo monitorowały wejścia na wyjscia ( odsłuch dla muzyka) Obecnie standardem jest ze każdy ADC/DAC studyjny posiada wewnętrzny mikser zarządzający odsłuchami i ich proporcjami. Dla jakości dźwięku ASIO nie ma znaczenia, wręcz w niektórych konfiguracjach mogą się pojawić dropy. Aczkolwiek jak ASIO dobrze działa to czemu nie...:)

Na ebayu mozna kupic nowy vdac2 ponizej 900 z przesylka za sklepu naterenie eu. Zostaloby jeszcze na troche plytek. :)

Xonar to dobra karta, faktycznie oszalamiajacych zmian w jakosci nie doswiadczysz, jesli juz to raczej zmiany w charakterze dzwieku a nie jego jakosci.

Odczujesz na pewno... Każda karta w komputerze to "generator szumów". Zawsze są z tym problemy gdyż masa jest wspólna dla całego komputera.

Rozumiem ze masz vdac2 lub słyszałeś... Wybacz ale to następne urządzonko nie warte swojej ceny.. Motarzyn w pełni powierzchniowy, pewnie wykonany w fabryce produkującej np. sprzęt sieciowy. Mini zasilacz... Nigdzie nie znalazłem na jakim C/A to jest zrobione (nie szukałem zbyt długo :P )...

A tu w Audio-GD masz oprócz DAC`a preamp, bardzo dobry i mocny wzmacniacz słuchawkowy, zawodowe zasilanie, montaż podstawowych elementów powierzchniowy, aluminiową obudowę, filtry, oversampling... i spokój z OPA`mi bo ich nie ma... (wzmocnienie w domenie prądowej - lustro prądowe )... No sorry no oko już widać co ma szanse zagrać.. oczywiście w zakresie tej ceny :))

Na ta chwile jestem umowiony z forumowiczem q21 na wyprobowanie calyx coffe. Przy okazji chcialem podziekowac za bardzo mily kontakt i umozliwienie sprawdzenia sprzetu. W poniedzialek przejde sie jeszcze do znajomego komputerowca, moze bedzie mial w sklepie xonara stx to zrobie male i ciekawe porownanie:)

Na ta chwile jestem umowiony z forumowiczem q21 na wyprobowanie calyx coffe. Przy okazji chcialem podziekowac za bardzo mily kontakt i umozliwienie sprawdzenia sprzetu. W poniedzialek przejde sie jeszcze do znajomego komputerowca, moze bedzie mial w sklepie xonara stx to zrobie male i ciekawe porownanie:)

Napisz w jaki sposob bedzie sie odbywalo to wyprobowanie.?

chwilowy brak działalności w audio.

Wszystko zostanie podpiete do komputera i do osobnych wejsc we wzmaku naraz. Muzyka puszczana z kompa ze zmiana zrodel w kompie i we wzmaku. Jesli chodzi o calyx coffee to mam go zakupic z mozliwoscia zwrotu jesli brzmienie nie podpasuje. Tak jestesmy umowieni:)

Grohu rozumiem, że V-DACa znasz, słuchałeś czy tak tylko ględzisz? Urządzenie można kupić nowe za około 180 euro na ebayu czyli ok 800 zł. I w tej cenie to urządzenie bardzo dobre ze świetnym wejściem USB. Dodatkowo można dokupić V-PSU, który też majątku nie kosztuje. Ja całość złożyłem za 300 Euro i nie żałuję. Gra toto przyjemnym, detalicznym dźwiękiem, aksamitnie, nie sycząco z prawidłową kontrolą basu.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Grohu rozumiem, że V-DACa znasz, słuchałeś czy tak tylko ględzisz? Urządzenie można kupić nowe za około 180 euro na ebayu czyli ok 800 zł. I w tej cenie to urządzenie bardzo dobre ze świetnym wejściem USB. Dodatkowo można dokupić V-PSU, który też majątku nie kosztuje. Ja całość złożyłem za 300 Euro i nie żałuję. Gra toto przyjemnym, detalicznym dźwiękiem, aksamitnie, nie sycząco z prawidłową kontrolą basu.

Nie, nie słuchałem... ale wiem co może Audio-GD. Przytoczyłem parę argumentów, a ty bazujesz jedynie na odczuciach i to bardzo subiektywnych. Możemy oczywiście sprowadzić dyskusję do poziomu pyskówki z której nikt nic nie wyniesie... Wydałeś w sumie ok 1300 zł (fakt 1), NFB-12.1 1000zł, Masz 1 PSU (fakt 2), NFB ma ich 6 class A - każda sekcja osobno zasilana. Nie masz w tej cenie ampa/wzmacniacza słuchawkowego (fakt 3). Nie masz polskiej gwarancji.

Cały sprzet Audio-GD jest składany recznie i testowany indywidualnie. Chińczyk który to wymyślił i składa wie co robi. Poczytaj opinie na zachodnich forach.

Nie twierdze ze V-DAC gra źle, przytaczam tylko fakty. Wiem jak grają urządzenia podobnego typu (mam M-audio Fast Track Ultra). Urządzenie dozo bardziej zaawansowane technologicznie niż V-DAC a kosztujące podobnie. Jak by V-DAC kosztował 300 zł to bym nie dyskutował.

Słuchajcie Groha to będziecie zimą w sandałach chodzić.

Tak... na wakacjach w Australii za zaoszczędzone pieniądze... ARGUMENTY po prosze... Wymyśl coś konstruktywnego.

Faktem jest takze, ze twoje porwonanie opiera sie na slownomuzycznych opisach budowy tych urzadzen. A te moga byc mylace, tym bardziej, ze jak sam przyznajesz nie specjalnie sie przylozyles do zapoznania z budowa jednego z urzadzen. Nie mowie, ze nie jest jak piszesz bo ja w druga strone z kolei nie porownywalem - vdac slyszalem a nfb nie. Ale wyciaganie wnioskow o przewadze jednego urzadzenia nad drugim tylko z powodu zastosowania nowszych rozwiazan jest w dziedzinie audio mocno watpliwe.

Prosze wyjasnim mi co to jest zasilacz klasy a. Ciekawi mnie tez pojecie "polska gwarancja" - niewiedzialem ze dochodzenie swoich praw w jednym kraju ma jaks przewage nad tym samym w innym kraju.

server unreachable;--

Prosze wyjasnim mi co to jest zasilacz klasy a. Ciekawi mnie tez pojecie "polska gwarancja" - niewiedzialem ze dochodzenie swoich praw w jednym kraju ma jaks przewage nad tym samym w innym kraju.

Żartujesz?

1 czas

2 język

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

Jeśli już koniecznie chcesz ubierać się w coś na przetworniku zintegrowanym z analogiem, czyli na Sabre 9022, to kup sobie Nuforce uDACa V2 ( przynajmniej taniej) lub Audioquesta Dragonfly(lepiej). Ten Calyx to takie nie wiadomo co za 9 stówek, ani dobrego USB to nie ma, ani zasilania. A użytkownicy raportują średnio przeciętny dźwięk.

Faktem jest takze, ze twoje porwonanie opiera sie na slownomuzycznych opisach budowy tych urzadzen. A te moga byc mylace, tym bardziej, ze jak sam przyznajesz nie specjalnie sie przylozyles do zapoznania z budowa jednego z urzadzen. Nie mowie, ze nie jest jak piszesz bo ja w druga strone z kolei nie porownywalem - vdac slyszalem a nfb nie. Ale wyciaganie wnioskow o przewadze jednego urzadzenia nad drugim tylko z powodu zastosowania nowszych rozwiazan jest w dziedzinie audio mocno watpliwe.

Niewątpliwie masz racje, "nie wszystko złoto co się świeci". Użyje analogii - jeżeli mam do porównania dwa samochody gdzie jeden ma silnik 100 kW a drugi 200kW to mogę spokojnie zakładać ze ten z 200 kW silnikiem jeździ szybciej. Nie masz chyba wątpliwości iż elementy dyskretne są lepsze od scalaków, Porównaj obie konstrukcje. Po prostu inna półka... Pewnych ograniczeń nie da się ominąć.

Reasumując - poczynając od budowy, poprzez funkcjonalność, a kończąc na cenie i gwarancji NFB rokuje lepiej. Wiem... Audio-GD nie jest popularne w Polsce i nie ma jeszcze wyrobionej marki... ale to się zapewne zmieni.

Co do PSU class A -

Ukryta Zawartość

Co do gwarancji - życzę powodzenia kupując urządzenie od mini firmy. Kupiłem dwie nowe rzeczy na e-bay niemieckim i ... nie dostałem paragonu !!! na szczęście to pierdoły za 60 eu i do tej pory działają :)

A co myślicie o Matrixie M-Stage jako o dacu po usb zasilającego oprucz słuchawek pełnowymiarowe audio?

Wygląda zacnie :) chętnie bym go posłuchał i porównał ze swoim NFB-5.2

Ukryta Zawartość

Dlatego tez biore calyxa na testy:) nie jest powiedziane, ze zostanie u mnie, ot jedna z propozycji z mozliwoscia odsluchu w domu, do tego z porownaniem do xonara xd z przerwa na przelaczenie zrodel. O calyxie generalnie malo pisza, choc opinie z ktorymi ja sie przewaznie spotykalem, nawet na tym forum to bardziej w strone "zaskakujaco dobry" anizeli "przecietny':) posluchamy zobaczymy:)

@Groh

Z punktu widzenia audio to elementy dyskretne teoretycznie sa lepsze. Nie umknela jednak mojej uwadze opinia jednego usera, ktory porownujac rozne sprzety, w tym kilka modeli gd-audio stwierdzil, ze graly one fajnie dopoki nie posluchal calyx dac 24/192, ktory wyglada w srodku praktycznie napewno jak zbudowany ze scalakow, a ktory dzwiekiem ponoc polozyl gd-audio. Nie pamietam gdzie czytalem taka opinie, byc moze nawet na naszym forum:) Wiec nie wiem czy warto w tym temacie generalizowac:)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.