Skocz do zawartości
IGNORED

Jak rozdzielić sygnał w zestawie 2.1 osobno na kolumny i subwoofer

Łukasz21

Rekomendowane odpowiedzi

Z racji, że jest to mój pierwszy temat, chciałbym na początku się przywitać.

Mój problem polega na tym, że za pomocą programu J River, nie mogę ustawić dźwięku 2.1, żeby mieć możliwość regulacji basów i innych ustawienień, tylko dla subwoofera.

Posiadam wzmacniacz 4 kanałowy (2 kanały zmostkowane na subwoofer) z wyjściami RCA. Sygnał jest prowadzony dwoma kablami RCA>Jack 3,5 mm (osobno kolumny i subwoofer) do karty dźwiękowej MAYA U5 na USB. W ustawieniach karty wybrałem opcję 6 kanałową. Wyłączyłem głośniki tylne i centralny, zostawiając tylko subwoofer, który działa jak robię test w ustawieniach głośników. Problem pojawia się kiedy włączam muzyke w J River. Muzyka jest odtwarzana tylko z kolumn. Wiem, że jest taka opcja w sterownikach do karty muzycznej (Enable Stereo Expander) i wtedy działają wszystkie kanały, ale jak wiadomo subwoofer integruje się z kolumnami i w rezultacie powstaje tylko Stereo.

Czy można temu zaradzić, żeby po włączeniu opcji 2.1 rozdzielił się sygnał?

Wszystkie korekty, które wprowadzam, np. podbicie niskich częstotliwości, dotyczą tylko Lewego i Prawego kanału. Wolałbym ustawić np. bas +3 dB tylko dla subwoofera, omijając w ten sposób kolumny.

Bardzo sobie cenię ten program do muzyki ze względu na jego funkcje i chciałbym to wykorzystać.

Sam przekonałem się jak podłaczyłem tylko subwoofer (jako lewy-prawy głośnik), że po ustawieniu w opcji DSP Studio filtru dolnoprzepustowy odciętego na 85 Hz daje większą kontrolę basu i odcina niepotrzebne pasmo. Jest także możliwość wyboru oktawy 12, 24, 36, 48 dB, które powoduje zupełne wyeliminowanie przebijających się dźwięków niżej schodzącego wokalu i zostawienia samego basu.

Nikt się nie orientuję jak ustawić 2.1?? Bo mu muzykę na subwooferze słychać dopiero jak "wymuszam" na karcie stereo 2.0.

Czy taki stan rzeczy jest normalny i nic się nie da z tym zrobić?

Posiada ktoś DACa Maya U5 i podzieli się swoim doświadczeniem?

Jest może jakiś equalizer/sterownik pasujący pod Mayę na Windowsa 7, którym da się ustawić każdy głośnik z osobna? Bo szczerze wątpie czy coś więcej wycisnę ze standardowych sterów....

Witam forumowiczów.

Ależ dyskusja rozwinęła się na tym temacie, nie nadążam czytać wszystkich Waszych odpowiedzi :D

Pobawiłem się w J River i sam rozwiązałem problem :) W rezultacie uzyskałem sporo więcej funkcji dla osobnych kanałów - jak ktoś ma głośniki 5.1, 2.1 z wyjsciami jack 3,5 mm to przekonacie się że można fajnie ustawić swoje głośniki i trochę ożywić dźwięk :)

Dodam, że inne odtwarzacze nie są w stanie tego dokonać, przynajmniej ja takiego nie znam :)

Krok 1

Najpierw ustawiamy swojego DACa/kartę na USB na przykładzie MAYA U5 z oprogramowaniem BSDeck dołączonym do sterowników. Ustawiamy głośniki które mają grać (w moim przypadku 2 kolumny + subwoofer)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Krok 2

Włączamy J Rivera. Wybieramy ikonkę korektora (suwaczki) i przechodzimy do "Playback Options". Wyświetli nam się takie okienko

jr1s.png

Krok 3

Ustawiamy nasze źródło wyjścia : "Wave Out"

Wchodzimy w "Ouput mode settings..." - z pola "Device" ustawiamy naszą kartę muzyczną.

Klikamy ok i zamykamy okienko

Krok 4

Wybieramy tak jak w kroku 1 ikonkę korektora i wchodzimy w zakładkę "DSP Studio"

Ustawiamy podobnie jak jest na poniższym zdjęciu, tak więc:

Z opcji "Output Format".

Channels - 5.1

Mixing: Clone side channels to rear speakers

Subwoofer: Send all frequencies to subwoofer

Bitdepth (jeżeli karta obsługuje 24 bit i mamy w takiej jakości muzykę to możemy ustawić) w przeciwnym razie 16 bit wystarczy

jr2l.png

Krok 5

W DSP Studio wybieramy zakładkę "Parametric Equalizer"

Klikamy "Add..." i wybieramy sobie filtry ("Remove high frequencies" - filtr dolnoprzepustowy do naszego subwoofera, "Remove low frequencies" do kolumn/satelit etc.)

jr3.png

Uploaded with

Ukryta Zawartość

Teraz możemy ustawić głośniki według naszych upodobań.

Polecam tą opcję dla wszystkich! Filtry w amplitunerze/wzmacniaczu nie są za bardzo precyzyjne i mają nieraz problem z podziałem częstotliwości dla głośników.

Gwarantuję że po takim zabiegu można uzyskać jeszcze lepszy efekt. :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.