Skocz do zawartości
IGNORED

Trudny wybor? Marantz vs Yamaha

dab

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

zastanawiam sie nad kupnem amplitunera KD i obecnie na polu pozostalo mi dwoch konkurentow.

Mam mieszane uczucia... Pewnie wielu z was od razu wskaze zwyciezce jednak ja nie wiem czy faktycznie stawiac tu na firme M? :)

Moj pokoj ma ok 50m, sprzet bedzie sluzyl glownie do ogladania filmow, bardzo czesto zripowanych do formatu avi.

Wybieram miedzy:

1. Marantz SR5006 za 2299.00 zł

i

2. Yamaha RX-V673 za 2100 zł.

Co byscie polecili? Poradzcie koledzy bo mam niezla zagwozdke.... :-?

https://www.audiostereo.pl/topic/96942-trudny-wybor-marantz-vs-yamaha/

Witam,

Marantz pokaże wyższą klasę przy odsłuchach muzyki, dźwięk wielokanałowy natomiast lepiej zabrzmi z amplitunera Yamaha. Biorąc pod uwagę wielkość pomieszczenia, stawiałbym jednak na amplituner Yamaha. Ewentualnie jeszcze mocniejszy (co w Twoim przypadku jest bardzo ważne) amplituner w podobnym przedziale cenowym to Harman Kardon AVR 460.

Zapraszam w miarę możliwości na odsłuchy

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

1. Marantz SR5006 za 2299.00 złi

2. Yamaha RX-V673 za 2100 zł.

Co byscie polecili? Poradzcie koledzy bo mam niezla zagwozdke.... :-?

pokój masz bardzo duży

Marantz ma sporo mocniejszy zasilacz wiec i więcej prądu da na kolumny

musisz też zaopatrzyć się w sporego suba

ja szedł bym w Marantza ,

a jakie masz kolumny ?

Wielkie dzieki za odpowiedzi i porady.

Witam,

Marantz pokaże wyższą klasę przy odsłuchach muzyki, dźwięk wielokanałowy natomiast lepiej zabrzmi z amplitunera Yamaha. Biorąc pod uwagę wielkość pomieszczenia, stawiałbym jednak na amplituner Yamaha. Ewentualnie jeszcze mocniejszy (co w Twoim przypadku jest bardzo ważne) amplituner w podobnym przedziale cenowym to Harman Kardon AVR 460.

Zapraszam w miarę możliwości na odsłuchy

Taz sklaniam sie ku Yamaszce, choc mam straszny cug aby kupic kiedys obiekt mojego kultu z mlodosci :) - Marantza. Ale chyba jeszcze nie tym razem. Sluchanie w wiekszosci KD przewaza szale na korzysc Y. (zreszta czy sluchanie radia na Marantzu przystoi? :)

Moim zdaniem nie nagłośnisz porządnie 50m2 amplitunerem za 2000 PLN.

Tak jak pisze Q21 - Marantz robi amplitunery, które dobrze brzmią w kinie i świetnie w stereo. Yamaha robi amplitunery, które świetnie brzmią w kinie i dobrze w stereo. Wybór powinien być więc dość prosty. Ponadto z reguły Yamaha w danym przedziale cenowym jest troszkę lepiej wyposażona od Marantza.

Napisz jeszcze jakie masz (planujesz kupić) kolumny?

wiesz, ja podalem ceny chyba najnizsze jaki mi sie udalo znalesc.

normalnie te sprzety chodza powyzej 2tys, bo Yamaha to koszt 2600zl a Marantz az 3400zl i dysponuja raczej niemala moca (nie planuje zrywac tynkow ze scian i sufitow :)

Glosniki na te chwile pozostana takie jakie mam od wielu lat: Jamo s406 + SUB 200

nie wiem czy sprostaja tym amplą, bo chyba swoj okres swietnosci - o ile taki mialy :) - juz sie dawno skonczyl...

Cos o tych glosnikach mozecie powiedziec?

Czyli jednak Yamaha?

Obecnie juz chyba z 10lat mam wysluzonego Soniacza, ze sredniej polki, 5.1 z moca 110W (Chyba STR 380...czy cos takiego...na tamte lata tragedii nie bylo :)

O podpieciu do niego koncowki mocy nawet nie ma co marzyc :) Jedyny extras czym do dzisiaj moze sie poszczycic to to ze ma 1 zlacze optyczne..czyli nie ustapuje nawet dzisiaj na tym polu Denonowi :)

Na te chwile kasy na wymiane kolumn brak, a cierpie z tego powodu strasznie :( (a czegos za przykladowe 800zl nie bede teraz bral...dobre i co dla mnie wazne - ladne kolumny jednak kosztuja)

Poszukaj modelu 773 - większa moc, drugie HDMI , końcówki na tranzystorach ... no, chyba, że budżet ograniczony.

Ano wlasnie :( juz na tego 673 ide po bandzie...a 773 to jakies 800zl wiecej..nie udzwigne :)

A i tak zaczynalem od pulapu 1000zl modelem 373 :)

Czy wiecie moze czy gdzies jakis portal robil testy tego 673? Szukam i szukam i nic..

Moze warto zastanowić się nad używką? Za kilkuletniego ampli nie zapłaciosz więcej jak 1200-1500 PLN, a będzie on grał jak nowy sprzęt za 3-4 tys.

Jedna wada tego pomyslu...brak funkcji na ktorych mi zalezy: 3D, AirPlay i HDMI na froncie. Fajne jak dla mnie jest tez autokalibracja kolumn (jakos zawsze niemoglem tego dobrze zgrac) No i brak gwarancji tez matu pewne znaczenie...

Nie..., kwestie uzywanego odrzucam ale dzieki za rade.

pozdrawiam

A może poszukasz zeszłorocznego rx-v771 chyba tylko airplay w nim nie znajdziesz pozatym różnic za bardzo nie widze na pierwszy rzut oka, a cena ok 2400 na ceneo teraz wyskoczyła.

o! dzieki za podpowiedz...tego modelu jakos nie bralem wczesniej pod uwage..zaraz sobie go obl00kam.

Przegladnalem i jednak nie, starszy model (771) jest nieznacznie mocniejszy od 673 (5-10W) a funkcjonalnie jeat już w tyle. Nie tylko mu brak AirPlay ale tez i kilku innych funkcji jak np.: skalowanie 4K, W praktyce przy zwyklym uzytkowaniu pewnie tych roznic się na codzien nie odczuje wiec biorac dodatkowo pod uwage to, ze „staruszek” jest drozszy to „po co przeplacac”?  Chyba jednak 673 wygrywa te konfrontacje.

Szczególnie to skalowanie 4K jest wielce istotne ;-) Zapewne zamierzasz zakupić TV 84 cale od Sony za jedyne 25k USD ;-)

Zanim technologia 4k wejdzie pod strzechy minie parę lat. A wtedy biedna Yamaha będzie już dawno przestarzała ...

Myślę, że wtedy będzie dominować technologia BrainPlay ;-) Choć może być cokolwiek niebezpieczna ;-) Nasze najskrytsze myśli mogą być przerażajace dla otoczenia ;-)

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Ja klade glowny nacisk wlasnie na to 4K :D bez tego sprzet po prostu nie gra...

Z drugiej strony u mnie sprzet dojrzewa do 10lat wiec kto wie moze i z tej technologii zdaze jeszcze skorzystac :)

Nie dostrzegam argumentu sklaniajacego mnie abym kupil model 771.

Ja też nie widzę istotnych różnic ;-)

Można domniemać, że seria 67X jest odchudzoną serią 77X. Na czym polega oszczedność - nie wiadomo. Pewnie gorzej gra ... Pytanie czy na standarowych głośnikach to da się usłyszeć ...

Skoro potrzebujesz AirPlay to weź amplituner z tą funkcją.

pozdrawiam

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Stalo sie! :) Kupilem V673.

w porownaniu do mojego atarego ampli SONY roznica w dzwieku jest ogromna a nie jestem audiofilem. W SONY dzwiek byl taki jakby bardzo nasycony brzmieniami, tutaj dzwieki wydaja sie byc takie surowsze, jakos tak bardziej odseparowane. dialogi wypowiadane w filmie sa teraz tak bardzo wyrazne i jakby rozmowcy stali obok mnie...w SONiaczu bylo to takie lekko rozmyte, zatlumione dzwiekami filmu...naprawde jestem pod wrazeniem.

Obecnie probuje optymalnie skalibrowac z tym amplem moje stare glosniki :) Mam z tym maly problem, bo gdy uzywam autokalibracji za pomoca mikrofonu yamahy to zostaje calkowicie wyciszony subwoofer - system ustawia go na -10dB i przypisuje mu zarazem bledna odleglosc do sluchacza bo ok 6m zamiast rzeczywistych 4m nie wiem o co chodzi :( Pozostale glosniki kalibruje poprawnie pod wzgledem odleglosci i poziomow decybeli ustawiajac je w zakresach od +0,5dB do +2dB

Moglby ktos pomoc. Instrukcja - mimo swoich 100 stron oczywiscie nic nie pomaga w tej sytuacji :(

A jak najlepiej skalibrowac suba? Jakos nigdy nie potrafilem tego porzadnie zrobic - tylko tak na oko. Mam suba Jamo ze standardowymi dwoma pokretlami do rgulacji z tylu obudowy (volume i cut) Mozecie sie podizelic wlasnymi doswiadczeniami jak najlepiej to poustawiac? Slyszalem kiedys jakies teorie, ze w zaleznosci od odleglosci od kolumn frontowych...Ja zawsze ustaialem to tak "na ucho" ale czuje ze mozna by to zrobic lepiej. Poradzcie pls.

dzieki

pozdr

Mam z tym maly problem, bo gdy uzywam autokalibracji za pomoca mikrofonu yamahy to zostaje calkowicie wyciszony subwoofer - system ustawia go na -10dB i przypisuje mu zarazem bledna odleglosc do sluchacza bo ok 6m zamiast rzeczywistych 4m nie wiem o co chodzi

A jak najlepiej skalibrowac suba? Jakos nigdy nie potrafilem tego porzadnie zrobic - tylko tak na oko.

Ustaw w subie częstotliwość fazy odcięcia w maksymalnie , a głośność na godzinę dziesiątą ( powinno to być w instrukcji Yamahy ) i tak zostaw , przeprowadź auto kalibrację . Pewnie ustawiłeś sub głośność na " dużo " , no i ampli musi dawać niski poziom .

Co do odległości to to przyczyn może być wiele , specyficzne miejsce , lub brak skali w ampli do ustawienia poziomu głośności , gdyż sub był ustawiony na maksa ( chodzi o ustawienie poziomu głośności ) ?????

Ustaw w subie częstotliwość fazy odcięcia w maksymalnie , a głośność na godzinę dziesiątą ( powinno to być w instrukcji Yamahy ) i tak zostaw , przeprowadź auto kalibrację . Pewnie ustawiłeś sub głośność na " dużo " , no i ampli musi dawać niski poziom .

Co do odległości to to przyczyn może być wiele , specyficzne miejsce , lub brak skali w ampli do ustawienia poziomu głośności , gdyż sub był ustawiony na maksa ( chodzi o ustawienie poziomu głośności ) ?????

W tym problem, ze kalibracje robilem zgodnie z zaleceniami: odciecie na maxa a glosnosc do polowy skali.

A o co dokladnie w praktyce chodzi z ta faza odciecia?

A o co dokladnie w praktyce chodzi z ta faza odciecia?

Gdy kalibracja ustawi np. na 80 Herców , to sygnał z ampli jest wysyłany poniżej tej częstotliwości i sub będzie wzmacniał poniżej tej częstotliwości pomimo , że sub jest ustawiony na maksa , można to nazwać filtrem dolnoprzepustowym ( subie jest taki sam filtr , no i są i górnoprzepustowe , lecz górnoprzepustowy Cię nie dotyczy )

glosnosc do polowy skali.

Spróbuj na dziesiątą .

Edytuję : , a może twój sub ma przełącznik odwrócenia fazy , Normal i 180 stopni ?

Jeżeli tak to może na normal ? ( chociaż ampli też ma odwracanie fazy )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.