Skocz do zawartości
IGNORED

Tani DAC tylko do słuchawek

sigmund1410

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Wiem, że pewnie takich tematów założonych jest już z 1000, ale w żadnym z nich nie uzyskałem satysfakcjonującej odpowiedzi. Szukam taniego zestawu DAC na USB + Słuchawki pod laptopa. DAC ma zastępować integrę (realtek hd :P). Może zacznę od tego, czego oczekuję od DAC'a:

- minimalizacja szumów i zakłóceń z laptopa

- wzmocnienie dźwięku

- minimalna poprawa jakości brzmienia

- dobra współpraca ze słuchawkami

- nie musi mieć wyjść na na głośniki

Zaznaczam, że potrzebuję DAC'a wyłącznie pod słuchawki, zestawu głośnikowego ze względu na warunki mieszkaniowe nie mam i mieć nie będę ;p Tak jak opisałem wyżej, nie szukam super-audiofilskiego sprzętu, tylko czegoś, co zastąpi integrę i uciągnie jakieś lepsze słuchawki (w najbliższej perspektywie Creative Aurvana Live, może za jakiś czas coś lepszego). Przeleciałem na szybko tematy na tym forum, i szczerze - tego sprzętu jest za dużo, dodatkowo wybór utrudnia fakt, że kompletnie nie znam się na elektronice. Na zestaw chciałbym wydać ok. 700zł. Tak się zastanawiam, czy w przypadku korzystania wyłącznie ze słuchawek, lepiej kupic DAC'a, czy jakiś zwykły wzmacniacz słuchawkowy bez dodatkowych bajerów? Proszę o pomoc i dzięki z góry za odpowiedź.

https://www.audiostereo.pl/topic/96973-tani-dac-tylko-do-s%C5%82uchawek/

Witaj,

zwróć uwagę na przetwornik USB Calyx Kong. Urządzenie spokojnie powinno w pełni Cię usatysfakcjonować.

Serdecznie zapraszam na odsłuchy.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Słynny HiFiman robi takie maszyny :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Właśnie na 27XX

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

"Oni rzekli: Panie, tu są dwa miecze. Odpowiedział im: Wystarczy." (Łk 22, 38)

"Lecz teraz - mówił dalej - kto ma trzos, niech go weźmie; tak samo torbę; a kto nie ma, niech sprzeda swój płaszcz i kupi miecz!" (Łk 22, 36)

Słynny HiFiman robi takie maszyny :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Właśnie na 27XX

Tam ta PCM-ka jest tylko dodatkiem do lampowego wzmacniacza słuchawkowego a w Calix-e głównym układem,

a cena podobna.

Ukryta Zawartość

Hifiman HM-101 ?

Ukryta Zawartość

Do tego KOSS Porta Pro za ok. 100 zł i jesteś w niebie, a 4 stówki masz w kieszeni.

Pozdro

Ukryta Zawartość

Muszę przewietrzyć mój system…

NuForce uDac-2 - 500 zł.

200 zł. - słuchawki dokanałowe (patrząc na nie trudno uwierzyć, że mogą grać - a grają genialnie)

Całość zmieścisz w garści, możesz zabrać z lapkiem do parku - dźwięk gwarantowany.

"Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów."

słuchawki dokanałowe (patrząc na nie trudno uwierzyć, że mogą grać - a grają genialnie)

tak, i uszy do wymiany za pare(nascie,dziesiat) lat ...

Wielu nie zdaje sobie sprawy jak szkodliwe jest glosne sluchanie z takiego typu sluchawek, jezeli juz sluchawki to tylko typu otwartego,

Ryszard 1, o co ci chodzi ?

Gdzie ja napisałem, że trzeba słuchać głośno ?

Czy na innych typach słuchawek nie można "pokręcić gałą" ?

"Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów."

Chodzi zwyczajnie o ilość przepływającego powietrza pomiędzy membraną a bębenkami usznymi. Dlatego osoby słuchające w słuchawkach dousznych głuchną znacznie szybciej niż osoby słuchających na dużych słuchawkach czy kolumnach.

"Specjaliści zachęcają też do używania sprzętu dobrej jakości, z certyfikatami. Jeśli słuchamy muzyki przez słuchawki, to warto wiedzieć, że największe zagrożenie dla naszego słuchu stanowią te wewnątrzuszne. Najbezpieczniej jest słuchać muzyki w tzw. wolnym polu - z głośników."

To jest akurat z wp, lecz nie mogę znaleźć gdzie przeczytałem pełny artykuł. Było też w telewizji, na Discovery bodajże. Znajdę artykuł to natychmiast podzielę się linkiem :)

PS: mam jeszcze takiego cusia:

"Słuchanie gło�nej muzyki poprzez słuchawki walkmana powoduje znaczne wzmocnienie d�więków, które docierajš w bezpo�rednie sšsiedztwo błony bębenkowej, bez niezbędnego filtra jakim jest w normalnych warunkach powietrze. W efekcie tego d�więki w niektórych pasmach częstotliwo�ci przekraczajš znacznie granicę bezpieczeństwa i uszkadzaja poszczególne elementy narzšdu słuchu. Przez pewien czas organizm się broni, regeneruje, ale do czasu. Szybsze wyczerpywanie baterii walkmana, podkręcanie gło�no�ci, wtykanie głębiej słuchawki, �wiadczy o tym, że zwyciężyłe� w walce ze �limakiem..."

Używam do laptopa fiio e-10.Dla mnie rewelacja

Recenzja:http://headfonics.com/2011/10/fiio-e10-review-a-lot-of-boxes-have-been-ticked/#disqus_thread

Pozdrawiam

JAK FACET Z DWIEMA ZDROWYMI NERKAMI MOŻE NIE MIEĆ KASY NA AUDIOFILSKIE KABLE

TROLLE -istnieli zawsze, a przed wynalezieniem internetu wyżywali się na ścianach publicznych klozetów.

Nie nazwalbym wp, discovery (o, tutaj to sa pokazywane ciekawostki, o ktorych sie nawet producentom audiofilskich sieciowek nie snilo) itp wiarygodnymi zrodlami informacji. Wiele juz sie takich rewelacji naczytalem i zawsze byly to njusy podobnej wiarygodnosci, niepoparte zadnymi dowodami. Wyniki badan klinicznych a nie hipotezy poprosze.

server unreachable;--

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.