Skocz do zawartości
IGNORED

Parametry elektryczne i inne dane techniczne wzmacniacza.

Gość Tubatoon

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Tubatoon

(Konto usunięte)

Witam,

Zamieszczam poniżej dane techniczne wmacniacza. Chciałbym prosić o opinie czy to są dobre parametry. Nie chodzi mi o podanie czy i jak to "zagra", tylko o czysto techiczne spojrzenie na te dane:

2 x 110 Watts RMS @ 8 Ohms

2 Ohm load stable

Class A/AB

2 - 400,000 Hz frequency range

60000µF memory

40 amps current delivery

<0.04% THD (not audible)

>500 continuous damping factor

Input impedance 22K ohms

DC offset <1 mV

400 VA Plitron transformer

Sanken Epitaxial Planar Transistors 2SA1216 & 2SC2922

Nichicon Muse capacitors, Vishay/Dale resistors, extra WIMA metal film capacitors

Te "60000uF memory" to zapewne pojemność filtrująca.

Z góry dziękuję za pomoc.

post-33530-0-63341500-1347702049_thumb.jpg

Duża moc przy 8ohm, bardzo duża pojemność filtrująca. W dzisiejszych budżetowych wzmakach za 2000-4000zł mamy często 2 kondy po 10000 i trafo o poborze maks 250-300 watów. Także widzisz w twoim jest naprawdę nieźle.

2 x 110 Watts RMS @ 8 Ohms

2 Ohm load stable

Class A/AB

2 - 400,000 Hz frequency range

60000µF memory

40 amps current delivery

<0.04% THD (not audible)

>500 continuous damping factor

Input impedance 22K ohms

DC offset <1 mV

400 VA Plitron transformer

Parametry wyglądają dobrze, ale...

- brak podanej mocy przy 4/2/1 Om i przesunięciu fazy

- jest pasmo przenoszenia, ale nie wiadomo dla jakiej mocy i obciążenia oraz spadku w dB

- DF...nie wiadomo czy jest stały w całym pasmie przenoszenia i dla różnego obciążenia

- THD...dla jakiej mocy i jakiego pasma-brak info

- do jakiej mocy pracuje w klasie A - nie wiadomo

- jak wzmacniacz przenosi impulsy przy obciążeniu pojemnościowym - nie wiadomo

- zniekształcenia TIM - nie wiadomo

- niska impedancja wejściowa...IC mogą nie wpływać na brzmienie

- wydajność prądowa 40 A b.dużo, ale z drugiej strony też nie wiadomo nic o warunkach pomiaru...czy to łączna wydajność (2 x 20), czy każdego kanału 2 x 40, przez jaki czas...z tego wynika, że dla 2 Om mam 40*40*2 mocy w impulsie czy 20*20*2, a może zabezpieczenia przeciw zwarciu uniemożliwiają pobór takiego prądu. Przykładowo mój skromny wzmacniacz daje w impulsie teoretycznie ok. 2x40 A, zasilacz tylko 2 x 7.5 A, a trafo 2 * 9 A na 2 kanały...czy mogę podać łączną wydajność prądową 80A? (wzmacniacz ma 2x15 przy 8 Om)

- brakuje parametru czas narastania podawanego w V/mikrosekunda

- kable sygnałowe spięte z głośnikowym, jak dobrze patrzę - po co?

- urządzenie ma zasilacz wspólny na oba kanały, jak dobrze widzę - ciekawe czy wzmacniacze wzajemnie się nie zakłócają przy dużych impulsach prądowych

W końcu wzmacniacz wygląda nieźle, ale posłuchać koniecznie, aby się przekonać, jak działa.

To tylko moja opinia...mało się znam.

Gość

(Konto usunięte)

Parametry wyglądają dobrze, ale...

- brak podanej mocy przy 4/2/1 Om i przesunięciu fazy

- jest pasmo przenoszenia, ale nie wiadomo dla jakiej mocy i obciążenia oraz spadku w dB

- DF...nie wiadomo czy jest stały w całym pasmie przenoszenia i dla różnego obciążenia

- THD...dla jakiej mocy i jakiego pasma-brak info

- do jakiej mocy pracuje w klasie A - nie wiadomo

- jak wzmacniacz przenosi impulsy przy obciążeniu pojemnościowym - nie wiadomo

- zniekształcenia TIM - nie wiadomo

- wydajność prądowa 40 A b.dużo, ale z drugiej strony też nie wiadomo nic o warunkach pomiaru...czy to łączna wydajność (2 x 20), czy każdego kanału 2 x 40, przez jaki czas...z tego wynika, że dla 2 Om mam 40*40*2 mocy w impulsie czy 20*20*2, a może zabezpieczenia przeciw zwarciu uniemożliwiają pobór takiego prądu. Przykładowo mój skromny wzmacniacz daje w impulsie teoretycznie ok. 2x40 A, zasilacz tylko 2 x 7.5 A, a trafo 2 * 9 A na 2 kanały...czy mogę podać łączną wydajność prądową 80A? (wzmacniacz ma 2x15 przy 8 Om)

- brakuje parametru czas narastania podawanego w V/mikrosekunda

- kable sygnałowe spięte z głośnikowym, jak dobrze patrzę - po co?

- urządzenie ma zasilacz wspólny na oba kanały, jak dobrze widzę - ciekawe czy wzmacniacze wzajemnie się nie zakłócają przy dużych impulsach prądowych

W końcu wzmacniacz wygląda nieźle, ale posłuchać koniecznie, aby się przekonać, jak działa.

To tylko moja opinia...mało się znam.

Hehe, tych "ale" jest więcej niż samych parametrów ;)

PS Głośnikowe nie są spięte z sygnałowymi - jak się przypatrzysz, to tylko sygnałowe są i przechodzą nad głośnikowymi.

To akurat plus jak sie patrzy chociaz ja nie wierze i nie slysze kabli czy to przy niskich InImp czy woskich.

Gość Tubatoon

(Konto usunięte)

@J. Jerry: dzięki za te wszystkie "ale", dopytam się mailowo u producenta.

Panowie, popatrzcie co mam w " o mnie", ten Karthago na 100% zagra lepiej, a cena całkiem przyzwoita.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.