Skocz do zawartości
IGNORED

Prośba w konfiguracji HiFace i Foobar.

maryjan

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, kupiłem HiFace zastępujac nim V-linka ( trzeszczał czasami i pykał ) Jeśli ktoś mógłby mi pomóc w optymalnej konfiguracji byłbym wdzięczny.

W foobarze w output mam takie opcje :

ASIO4ALL v2

DS: SPDIF interface (HiFace 1.0.3 usb to Spdif (44.1-192)

WASAPI: SPDIF interface (Hiface 1.0.3 usb to Spdif (44.1-192)

Oczywiście systemowe sterowniki wyłączone.

Bardzo dziękuje za ewentualną pomoc i pozdrawiam.

Jeśli to to małe HiFace to ja mam, zakładam że Windows 7 lub Vista:

ASIO: hiFaceTWO ASIO Driver

DS: Speakers (hiFace Two Audio)

KS: M2Tech Audio 2.0 Output

WASAPI (event): Speakers (hiFace TWO Audio)

WASAPI (push): Speakers (hiFace TWO Audio)

Nie bardzo wiem jakie sterowniki masz wyłączone i po co? Ja mam wszystkie włączone.

Sprawdź czy zainstalowałeś sterowniki do hiFace

Jak nie potrzebujesz do czegoś innego to usuń ASIO2ALL, to nie jest najlepsze, taka łata

A sterowniki włącz lub usuń jak niepotrzebne.

Najlepiej powinno odbierać na ASIO.

DS (najgorsze) to jest to co masz w systemie pod ikoną głośnika, możesz ustawić na domyślne.

Nie należy mylić prawdy z opinią większości

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

Witam, kupiłem HiFace zastępujac nim V-linka ( trzeszczał czasami i pykał ) Jeśli ktoś mógłby mi pomóc w optymalnej konfiguracji byłbym wdzięczny.

W foobarze w output mam takie opcje :

ASIO4ALL v2

DS: SPDIF interface (HiFace 1.0.3 usb to Spdif (44.1-192)

WASAPI: SPDIF interface (Hiface 1.0.3 usb to Spdif (44.1-192)

Oczywiście systemowe sterowniki wyłączone.

Bardzo dziękuje za ewentualną pomoc i pozdrawiam.

Plugin do Kernel Streaming, jeśli tylko HiFace go obsługuje, a na 99% obsługuje i zapominasz o temacie.

OK, masz rację, spłyciłem zagadnienie

musisz zainstalować plug-in, w Foobar->Preferences->Components:

ASIO supptort - foo_out_asio

Kernel Streaming Output - foo_out_ks

WASAPI output support - foo_out_wasapi

plugins można znaleźć na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

-------------------------------------------------------------------------------------------

Przy okazji można zainstalować plugins:

Sox Resampler mod - robi automatyczny resampler jeśli DAC (karta muzyczna) nie obsługuje danych częstotliwości

DTS decoder - dla odtwarzania plików DTS

AC3 decoder - dla odtwarzania plików AC3

MIDI synthesizer host - dla odtwarzania plików midi i karaoke

HDCD decoder - dla odtwarzania HDCD

Super Audio CD decoder - dla odtwarzania SACD i plików DSD

UPnP/DLNA Server - wtedy DVD, BluRay,PS3 itd. będzie mogło ściągać muzykę z Foobar na laptopie

inne są bardziej specjalistyczne

-------------------------------------------------------------

Dla mnie kolejnośc jakosci i funkcjonalności wyglada:

ASIO-KS-WASAPI event-WASAPI push-DS

jednak kolejność w stabilności jest odwrotna, ASIO też ma swoje smaki, tak że WASAPI push jest często dobrym wyborem

-------------------------------------------------------------

Ukryta Zawartość

Nie bardzo wiem jakie sterowniki masz wyłączone i po co? Ja mam wszystkie włączone.

No jak to jakie ? Systemowe w device manager wyłączasz to co masz systemowo zainstalowane z windowsem. U mnie z V-linkem różnica z systemowymi sterownikami a bez była słyszalna bez większego wysiłku ( sterowanie było przez ASIO4ALL).Skoro tego nie wiedziałeś to wyłącz i zobaczysz ... Dodam jeszcze że te gadgety podpięte są do DacMagica i dopiero do wzmacniacza.

Oczywiście wszystkie wymienione komponenty mam zainstalowane ( ASIO/WASAPI) chodziło mi konkretnie o dogłębną konfigurację np. jaki bufor coś odhaczyć, tak jak to miało miejsce w konfiguracji ASIO ...

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

Napiszę jeszcze raz, zainstaluj Kernel Streaming z repozytorium pluginów Foobara, ustaw ewentualnie długość słowa bitowego, taką przy której KS działa z Hiface i zapomnij o temacie.

Asio4All to taka proteza, która generalnie spełnią swoją rolę ale potrafi być chimeryczna, a funkcjonalność na której tak naprawdę Ci w niej zależy, jest tylko skutkiem ubocznym, a nie główną funkcją Asio. Wasapi podobnie. Kernel Streaming to bezpośrednie sięganie wprost do sprzętu, możliwie najkrótszą drogą i z pominięciem wszystkiego czego się tylko da. Na jakiego grzyba kombinować? Chyba tylko po to, żeby mieć potem problemy z trzaskami i pykaniem. V-Link, w dobrze skonfigurowanym systemie, sprawuje się wyśmienicie, nie ma prawa nic pyknąć ani trzasnąć, także przy zmianie utworów, częstotliwości próbkowania, ani przy przewijaniu.

Jeszcze można zrozumieć, jak ktoś ma starszy sprzęt, który nie wspiera Kernel Streaming, ale interfejsy asynchroncizne USB w przeważającej większości wspierają, V-link zresztą też, tylko słowo trzeba było na 24bit ustawić, bo on w ogóle nie wspierał słowa 16 bitowego. Spokojnie będziesz mógł odinstalować wszelkie protezy i Asio bzdety, a im mniej śmiecia i kombinacji w systemie, tym lepiej. KS to wszystko czego Ci trzeba, do osiągnięcia efektu, jaki potrzebujesz.

A jeśli słyszałeś zauważalną różnicę pomiędzy włączonymi i wyłączonymi sterownikami systemowymi, to znaczy że poczynionymi wcześniej zabiegami (Asio), nie osiągnąłeś spodziewanego efektu, bo nadal wszystko szło przez mikser systemowy. Przy dobrze skonfigurowanej ścieżce sygnałowej, będziesz mógł sobie "śturać" do woli w ustawieniach systemowych,a i tak nie będzie to mieć znaczenia, gdyż sygnał będzie szedł z pominięciem panelu systemowego.

Sorry, jeśli u ciebie pomaga wyłaczenie sterowników, to lepiej wiesz jak jest u ciebie, u mnie żadnej różnicy. Róznice mam przy zmianie podłączonego sprzetu. Nie mam nic przeciwko KS.

ASIO4All tak jak napisane powyżej, ale M2Tech dostarcza własny sterownik firmy Thesycon który działa dobrze, jednak konfiguruje się go z osobnego panelu a nie w Foobar, u mnie na domyślnych działa dobrze.

Tak jako wyjaśnienie, możesz zostawić KS. Zakładam tez że mówimy o Windows.

Ja mam domyślne, Buffer 1000 ms i format 24bit

-----------------------------------

Przy okazji dla info: w środę robiłem testy, trzaski-pykanie przy zmianie częstotliwosci i zmianie pozycji w utworze. Robiłem wykresy dla różnych trybów i różnych DAC. KS nie zachowuje się wyjątkowo, działa podobnie jak pozostałe.

Niewielkie różnice są w czasach odstępów w sygnale. DS jest trochę inne, ale niewiele.

Przepraszam SlawekR że nie odpowiedziałem na twojego posta wcześniej ale go przeczytałem i wczoraj było już za późno żeby KS instalować, wtrąciłem tylko słówko do kolegi lasmas.

Dziś zainstaluje KS i dam znać jak to gra.

Dziękuję za pomoc.

Mam jeszcze jedno pytanie. Czy mogę tego HiFace-a podłączyć przez taką przejściówkę ?

Ukryta Zawartość

Mam kabel USB więc po co kupować coaxial...

Ukryta Zawartość

E? Nie lapie. Hiface przeciez na wejsciu bierze usb i przerabia na wyjsciu na koncentryk. Ostatnie zdanie nie ma sensu.

Jesli chodzilo ci czy mozesz sobie podpiac hiface do komputera jakims kabelkiem usb z uzyciem tej przejsciowki to tak, mozesz to zrobic.

server unreachable;--

E? Nie lapie. Hiface przeciez na wejsciu bierze usb i przerabia na wyjsciu na koncentryk. Ostatnie zdanie nie ma sensu.

Jesli chodzilo ci czy mozesz sobie podpiac hiface do komputera jakims kabelkiem usb z uzyciem tej przejsciowki to tak, mozesz to zrobic.

Przepraszam zapomniałem dodać, że do dac-a mam adapter coax-coax i wpinam bezpośrednio . Czyli przejściówka usb się nada i tak też myślałem.

Systemowe w device manager wyłączasz to co masz systemowo zainstalowane z windowsem.

A można konkretniej. Ja używam do tego celu fidelizer. Ale ciekawy jestem co konkretnie wyłączyłeś.

Nie to dobre co jest dobre, tylko co się komu podoba.

To się nic nie wyłącza ? Teraz to już sam nie wiem ... Ja fidelizera nie używam bo czytałem niezbyt pochlebne opinie na jego temat i wolę nie ryzykować .

Tak czy inaczej zainstalowałem Kernel Streaming i po kłopocie.

Jak się doszukam gdzie to czytałem o wyłączeniu sterowników i dlaczego to podrzucę. I jeszcze raz sprawdzę na których sterownikach jak co gra i dam znać .

Systemowo a raczej wcześniej jeszcze pod BIOS wyłaczamy realteki by się wogóle nie zgłaszały w systemie. Fidelizer to taka łata, w sumie nic nie załatwia. Jeśli stacja nie służy do internetu to w BIOS wyłaczamy sieciówkę i wyjdzie ręcznie mniej wiecej to samo (nie bedzie LAN)

Wiedziałem że się coś wyłącza ! :) Powiem jeszcze, że nie tylko ja słyszałem różnice z wył innymi sterownikami niż ASIO4ALL ( wył w Device manager) ale mój 21-no letni siostrzeniec, myślę, żę z całkiem dobrym słuchem. No chyba, że mu to bardzo dobrze zasugerowałem :)

U mnie gra zawsze tak samo, (KS Wasapi ASIO) ale mój sprzęt nie ma Jplay ani też nie jest referencyjny..

SławekR raz Nam tu opisał kiedy może grać prawidłowo po DS i skubany miał racje ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.