Skocz do zawartości
IGNORED

Artyści wizjonerzy.

wojciech iwaszczukiewicz

Rekomendowane odpowiedzi

Jutro mija koleja rocznica samobójczej śmierci S.I.Witkiewicza czyli Witkacego.Śmierci w obliczu upadku państwa polskiego i wkroczenia sowietów.Artysty,który w swoich dramatach z lat 20 przewidział nadchodzący kataklizm w postaci totalitaryzmów(faszyzm,komunizm) i koniec ówczesnego liberalno-demokratycznego świata.Znamy więcej takich przypadków kiedy to genialny artysta-wizjoner w swojej twórczości na zasadzie intuicji czy przeczucia widzi nadchodzace zagrożenia czy niebezpieczeństwa.Zagrożenia,których społeczeństwo jeszcze nie dostrzega.Można by tu powołać się na przykłady takich artystów jak F.Kafka,B.Brecht,B.Schulz a wcześniej F.Goya czy nasz Norwid.Czy artyści mają dodatkowe zmysły?Czy w swej nadwrażliwości widzą więcej i patrzą dalej?Czy lepiej odbierają podskórnie zachodzace zmiany w społeczeństwie niczym zwierzęta wyczuwające np. trzęsienia ziemi?

https://www.audiostereo.pl/topic/97116-arty%C5%9Bci-wizjonerzy/

aby "przewidzieć", co stanie się w ciągu kilku lat najbliższych (zmiany nastrojów społecznych, dochodzenie do głosu idei przeróżnych) wcale jakimś wielkim artystą nie trzeba być

Czy artyści mają dodatkowe zmysły?Czy w swej nadwrażliwości widzą więcej i patrzą dalej?Czy lepiej odbierają podskórnie zachodzace zmiany w społeczeństwie niczym zwierzęta wyczuwające np. trzęsienia ziemi?

Dorzuciłbym niemiecki ekspresjonizm. Kiedyś "Gabinet doktora Caligari" zrobił na mnie piorunujace wrażenie. Przeciez w 1920 o Hitlerze malo kto słyszał.

No i "Metropolis" Fritza Langa.

Jestem Europejczykiem.

Ekspresjonizm rzeczywiście zapowiadał katastrofę której nieuchronność widać było po fakcie. Wydaje się, że sztuka często jest odbiciem zbiorowych lęków i często sie nimi żywi ale czy artystów-proroków rzeczywiście mamy aż tak wielu?

Chyba łatwiej jest szukać wśród pisarzy. Banalnym przykladem będzie Verne który pisał w wieku elektryczności i pary gdy wydawało się, że ludzkie możliwości są nieograniczone.

Dla mnie ciekawa jest ewolucja twórczości pisarzy SF gdzie początkowa euforia i wiara w postęp rodem z Verne'a ustapiła miejsca głębokiemu pesymizmowi. Taki Vonnegut odmalował nawet zagładę wszechświata.

Ale moim ulubionym autorem jest Philip K. Dick i u niego mamy całą spójną wizję przyszłego świata. Pesymistyczną wizję społeczeństwa rządzonego przez wielkie korporacje, ogłupianego przez media i pilnowanego przez policję wspomaganą wszechobecną technologią. Społeczeństwa wpędzonego w pogoń za sztucznie wykreowanymi symbolami statusu i wewnętrznie zdezintegrowanego. Gdzie nic nie jest tym, na co wygląda a za błyszczącymi fasadami czai się wszechogarniający rozkład.

Najważniejsze dzieła Dicka powstały w latach pięćdziesiątych i sześciesiątych ubiegłego wieku. pięćdziesiąt lat to w sumie niewiele, jakie to proroctwo móglby ktoś zapytać? Ale osobiście czuję że spełnienie wizji Dicka dopiero nadciąga.

Jestem Europejczykiem.

A co sadzicie o współczesnych polskich pianistach?

Słyszeliście o Marcinie Brzozowskim? Jest wizjonerem?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Rzeczywiście. Proszę o wybaczenie. Być może porównanie do Mozarta będzie bardziej odpowiednie i mniej uwłaczające Geniuszowi Miszcza.

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

poco sie wypowiadacie w kwestii muzyki , zagladaja do wikipedii i mysla ze posiedli juz wiedze

zeby wiedziec cos o muzyce trzeba zaczac troche wczesniej , wtedy jak umysl sie ksztaltuje , ja zaczalem chodzic do szkoly muzycznej w

wieku 7 lat , w wtedy staliscie na boisku i patrzeliscie jak kolezanki graja w gume i graliscie w kapsle

a teraz audiofile kupujecie sobie drogi sprzet i piszecie wielkie posty na temat muzyki klasycznej udajac znawcow

Ja Wam powiem co mysle o artystach , kiedys chcialem byc artystą , dopuki ludzie sie dowiedzili ze komponuje za darmo bo to moja

pasja , mialem sporo zlecen , ludzie byli mili , problemy sie zaczely jak przyszedl do mnie komornik , wtedy zrozumialem ze to nie czasy

na bycie artysta i zajalem sie muzyka relaksacyjna

Iwaszczukiewicz ja tez mam wizje, a mianowicie mam taka wizje że , ludzie za kilka lat wyjda na ulice i zacznie sie rewolucja , poniewaz

kontrast pomiedzy biednymi a bogatymi ciagle rosnie , pojawiaja sie celebryci w ferrari czy porshe , pojawil sie Marcin GoldFinger , jest

coraz wiecej skandali i afer , nie trzeba byc artysta zeby przewidziec co sie zdarzy , zapisz sobie moje slowa , za kilka lat ludzie wyjda

na ulice , bedzie totalnty kryzys i rewolucja a w dodatku pojawi sie nowy nosnik , umawiamy sie ze jak wyjda i bedzie totalna rozpier dol

to postawisz mi skrzynke

dobrego whisky

Opublikowano · Ukryte przez Fr@ntz, 21 Września 2012 - klon "psychicznego"
Ukryte przez Fr@ntz, 21 Września 2012 - klon "psychicznego"

Iiwaszczukiewicz , powinienes napisac temat np o Artystach wariatach , napewno jest wiecej takich artystow wariatów niż wizjonerów

krytyk muzyczny jest jak ksiadz ktory uczy o kontaktach damsko-meskich

• 3 miesiące później...

Największym znanym mi wizjonerem, jest Kolega z forum, Jaro 747.

Przewidział on mianowicie, wyniki końcowe raportu J Millera, przyczynę zdarzeń w Smoleńsku z 10 04 2010.

Ten człowiek czekał i radził wszystkim innym również poczekać.

Użytkownik Jaro 747 zasługuje na miano Największego Wizjonera Forum Audiostereo.

Na szczęście dla niego, jak był trotyl, to nie było wybuchu, bo trotyl by uległ spaleniu, więc jakby był wybuch, czyli zamach, to trotylu na wraku by nie było.

Obecność trotylu na wraku Tupolewa potwierdziła prokuratura wojskowa.

PS.

Nie sieją.......

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.