Skocz do zawartości
IGNORED

Onkyo Integra A-8870 vs Rotel RA-960BX

Salvo

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio prosiłem o pomoc w wyborze odpowiedniego wzmacniacza do kolumn Paradigm Monitor 9v2, dlatego uznałem, że warto podzielić się wrażeniami po dokonaniu zakupu, tym bardziej, że to jedno z moich większych zaskoczeń odkąd mocniej zainteresowałem się audio (~ 2 lata).

Dlaczego wybór padł jednak na Rotela? Chyba o żadnej innej firmie specjalizującej się we wzmacniaczach nie czytałem tak podobnych opinii, więc wreszcie musiałem spróbować. Opinie o Rotelach są zawsze bardzo konkretne: będzie ostro, twardo i szybko. :)

Muzyka: 80% nowoczesna muzyka elektroniczna (progressive trance, uplfiting trance, hardstyle, progressive, minimal techno, techno, hard techno), 10% chillout, 10% inna (Katie Melua, Eva Cassidy, U2, Aerosmith - ogólnie nie moja muzyka, ale coś tam mam od brata:))

Jak grały Paradigmy z Onkyo Integrą A-8870?

- góra, która dawała mi się we znaki nawet przy nieszczególnie głośnym słuchaniu; dużo syczenia i dominacja nad resztą pasma, która jednak nie zapewniała odpowiedniej detaliczności (jednak to zwaliłem na kolumny, których pierwsze wersje nie słynęły ze zbyt udanego tweetera)

- pustka w średnicy; przez kilka dni miałem u siebie jeszcze Focale Chorus 715 i one zdecydowanie lepiej radziły sobie w momentach, gdy gra sama melodia, wokal, bez podstawy basowej

- mnóstwo niskiego basu, niezła dynamika, ale Focale z Onkyo były szybsze

- ciche słuchanie w nocy z maksymalnie przekręconymi gałkami basu i treble; w trybie Direct - nudno i mało wyraźnie

- nie oceniam stereofonii, przestrzeni, seperacji dźwięków. Dlaczego? O tym poniżej.

Efekt? Granie w trybie Direct jakby z włączonym loudnessem, nieźle, ale jeśli nie porównywać z konkurentem... :)

Jak grają Paradigmy z Rotelem RA-960BX

- REWELACYJNA selekcja poszczególnych dźwięków

- stereofonia; WRESZCIE wyraźnie słyszę, że coś gra z lewej, coś gra z prawej, a coś na środku :-)

- przestrzeń na dość podobnym poziomie, ale jednak wydaje się, że lepsza (efekt dobrej stereofonii?), dźwięk bardziej wyłazi przed kolumny

- góra zdecydowanie lepsza niż w przypadku Onkyo, nieco bardziej schowana, ale przy bardzo głośnym słuchaniu potrafi też czasem dać po uszach (mam jednak na uwadze, że to tylko Paradigmy z serii Monitor:))

- świetne żeńskie wokale (vide Katie Melua), lepiej, cieplej w średnicy; wreszcie się to trochę wyrównało, choć oczywiście charakter brzmienia Paradigmów nie zmienił się :)

- BARDZO szybki bas (bardzo ważna cecha dla muzyki elektronicznej), choć ciut mniej urozmaicony nizw przypadku Onkyo i nieco słabszy (a zależało mi na tym, żeby był słabszy), więcej "wyższych" niskich tonów

- GRANIE Z DUSZĄ; ZNACZNIE przyjemniejsze!

- ciche, nocne słuchanie bez konieczności kręcenia gałami; BARDZO detalicznie, choć przy tak cichym słuchaniu bas całkowicie zaginął, ale od czego mam subwoofer, którego z Onkyo i tak w nocy używałem :-)

Efekt? Przewaga Rotela nad Onkyo w zasadzie pod każdym względem. JESTEM PRZEKONANY, że każdy kto usłyszałby tego Rotela z Paradigmami, niezależnie od słuchanej muzyki, stwierdziłby jednoznacznie, że Onkyo jest w takim połączeniu wzmacniaczem EWIDENTNIE GORSZYM. Czy z innymi kolumnami byloby inaczej? Być może. W każdym razie separacja dźwięków porównując do Onkyo po prostu mnie zniszczyła. :-) Detaliczność w przypadku tego wzmaka absolutnie nie męczy.

Onkyo Integra A-8870 to dla mnie wzmak dość podobny od NAD-a C320, który jedna miał mniej "mięcha" i był bardziej "suchy".

Cena? Rotel po małych przejściach, za którego dałem tylko 340 zł. Chyba mi się już zamarzył model 980BX... :-)

Brawo Rotel!

P.S. Dodam jeszcze, że Rotel BARDZO się grzeje. Czuć, że z 250-300 W ciągnie jak nic. :) Czy to jest klasa A? Aż się zacząłem zastanawiać, czy jak wzmak ma fajnie grać, to może musi ten prąd ciągnąć aż miło? :-)

https://www.audiostereo.pl/topic/97218-onkyo-integra-a-8870-vs-rotel-ra-960bx/

Czy z innymi kolumnami byloby inaczej? Być może.

Na pewno i w dodatku dużo lepiej. Na przykład Dynaudio Audience. Nie byłoby ostrości która czasami w zależności od płyty pojawiała się z Paradigmami.

Czy Rotel się grzeje?

Miałem RA-930, RA-972 RA-06 i mam teraz RA-1520 i ciepłota była na normalnym poziomie czyli lekko ciepły.

Pomiary watomierzem dawały pobór prądu w granicach 40-60Watt.

W przypadku Rotela głośno jest już na godzinie 9 dlatego pobór prądu jest niezbyt duży.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Czy to oznacza, że z moim Rotelem coś jest nie tak? Jest bardzo ciepły, przetrzymując dłoń kilkanaście sekund na obudowie (na środku, tam gdzie duży radiator) można odczuć, że wręcz parzy.

Gdzieś wyczytałem, że seria oznaczona jako BX mocno się grzeje. Czy ktoś może to potwierdzić/zanegować? Mój Rotel po około 30 minut grania osiąga stałą, dość sporą temperaturę, która się utrzymuje niezależnie od ustawienia potencjometra. Ani raz się jednak nie wyłączył.

Trochę mnie to zmartwiło...

[Edit] Jeszcze poczytałem komentarze i każdy posiadacz wersji BX twierdzi, że Rotel bardzo się grzeje. Jaki może być tego powód?

Mój BX tez się grzał, ale tak jak napisałeś osiągał stałą (dosyć wysoką) temperaturę i na tym koniec. Problemów technicznych z nim nie miałem. Narzekałem wyłącznie na dźwięk, ale miałem inny model niż Twój. Dodam jako ciekawostkę, że też mam Paradigmy (Titan), i z Rotela przesiadłem się właśnie na podobną Integrę jak Twoja 8870, więc mam zupełnie odwrotne doświadczenia ;-)

To zapewne dlatego, że Rotel Ci się już pewnie znudził... Ja pozostaję jemu wierny i dlatego cały czas poluję na RA-980BX. Pojawiły się nawet w ostatnim czasie dwie aukcję z tym wzmacniaczem w serwisie Allegro, ale sprzedający nie byli chętni do odpisywania na moje wiadomości.

Miałem RA-980BX i Integrę A-9711. Rotel w bardzo dobrym stanie technicznym poszedł do ludzi, Onkyo zostało i napędza Dynaudio 52SE. Rotel sobie z nimi zupełnie nie radził. Wszystko zależy od systemu, Onkyo potrzebuje bardzo dobrego źródła, żeby rozwinąć skrzydła.

Wniosek z tego płynie dobrze znany i oczywisty - wzmacniacz trzeba dobierać pod kolumny. Nie ma wzmacniacza "najlepszego". :) Z Onkyo byłem bardzo zadowolony przez ponad rok, gdy grał z Focalami Chorus 715, czyli kolumnami, które nie grają skrajami pasma w takim stopniu jak robią to Paradigmy. Inna sprawa, że Onkyo ma słabszą stereofonię oraz jest mniej selektywny, a jednocześnie ostry (co jednak w przypadku innych kolumn może być dobre) - i tu moim zdaniem duży plus dla Rotela.

iANALOG ---> Ostatnio Rotel zniknął z aukcji w ciągu 2 dni, mimo że to była licytacja 14-dniowa. :) BTW: mnie też sprzęt z czasem się nudzi i poszukuję czegoś nowego. Nie wyobrażam sobie mieć latami tego samego sprzętu. Ot, hobby, które trzeba pielęgnować. :)

Audiotetryk ---> Jakiego miałeś Rotela, że Cię tak zawiódł?

Trochę uspokoiliście mnie z tą serią BX. Może trochę przesadziłem, że parzy, ale jest bardzo ciepły.

iANALOG ---> Ostatnio Rotel zniknął z aukcji w ciągu 2 dni, mimo że to była licytacja 14-dniowa. :) BTW: mnie też sprzęt z czasem się nudzi i poszukuję czegoś nowego. Nie wyobrażam sobie mieć latami tego samego sprzętu. Ot, hobby, które trzeba pielęgnować. :)

Po wielu bezskutecznych próbach udało mi się go wreszcie dzisiaj zakupić. Teraz oczekuję na przesyłkę wzmacniacza z Holandii. Do tej pory posiadałem już trzy inne integry Rotel'a, a wiec hobby pielęgnuję zakupem coraz wyższych modeli tej i innych firm.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.