Skocz do zawartości
IGNORED

Inforamcja o Canton Fonum 251 DC

baton168

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Tak jak w temacie, chciałbym dowiedzieć się coś o tych kolumnach. Znalazłem aukcje link:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Szukałem informacji u wujka google, ale bida na temat tych kolumn. Może ktoś coś o nich napisać ? Czy opłaca się za taką cenę ?

Ogólnie to chcę sprawić jakiś zestawik 2.1 i zastąpić komputerowe głośniczki creative :D Zestawik będzie podłączony pod amplituner Yamaha RX-V861, bo taki posiadam. Źródło, to laptop Samsung R580 (mp3 i flac).

Czego słucham ? Najczęściej to muzyki elektronicznej i hip-hop, ale i inne gatunki też (zależy na co mam ochotę). Pokój, który wynajmuję jest dość mały 9m2 (kiedyś na pewno się przeprowadzę, więc może być ciut większy).

Cena za cały zestaw 2.1 do 600zł. Jeśli potrzeba więcej informacji, to oczywiście je napisze.

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/97244-inforamcja-o-canton-fonum-251-dc/

Od tego jest osobny wątek. Nie zaśmiecać forum!

Jeśli mówisz o wątku "Niedrogie kolumny do...", to specjalnie nie pisałem tam Swego problemu, bo tam to jest dopiero śmietnik. Ludzie piszą pytania czasem jeden post pod drugim. Jak to na forum jest, ktoś udziela odpowiedzi i weź człowieku później domyślaj się czy to jest odpowiedź na Twoje pytanie czy użytkownika Y.

Jeśli moderator uzna, że zaśmiecam forum, to trudno temat pójdzie do kosza.

Jak najbardziej te cantonki sie nadadzą. W 9m jak znalazł. W muzyce jakiej słuchasz na pewno sie sprawdzą. Nie słuchałem akurat tego modelu, ale mniej więcej się orientuje w soundzie niemieckim. Powinno być delikatnie z podbitymi skrajami pasma. 200zł to uczciwa cena. Jak dopadniesz suba który doda informacji ze skraju pasma, będziesz miał kawał fajnego sprzętu. Creative sie schowa głęboooooko:)

Chwila moment i znalazłem sporo na necie. Np opinia z forum hifi i muzyki:

"Eltax liberty 3+ nie są na 100% podłogowe. 5+ i 7+ owszem.

Jeżeli piszeż że były podłogowe to 5+ i akurat mnie bardzo dziwi, że wymieniłeś je na te Cantony. Co w nich jest takiego (jak to napisałeś) uwodzicielskiego

Widocznie byly to 5+ (w kazdym razie te z jednym 160mm wooferem).

A pisząc uwodzicielskie miałem na myśli to, iż w mym mniemaniu biją je na głowe pod względem brzmienia, -lepiej rysuja przestrzen , bas mniej rozlazly lepiej kontrolowany choc troche mniej(ale to mi akurat pasuje).

Natomiast jeżeli chodzi o porównanie jakości wykonania to zupelnie inna klasa.

Cantony przy swoich niewielkich wymiarach sa z 15mm mdf, przetworniki sa sygnowane i osadzone w idealnie wyfrezowanych otworach, solidne zaciski glosnikowe, masywne metalowe maskownice, basowy przytwierdzony na 6 srubach, jednym słowem solidna niemiecka robota- widać ze na tym modelu nie oszczędzano.

Jak już wcześniej wspomniałem jestem w tym temacie laikiem i nie mam z czym innym ich porównać niż z tymi eltaxami- więc jestem wniebowzięty... :D

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

cały temat do poczytania

Kto to wie, może to wpis osoby nie posiadającej w tym jakiegoś allegrowego interesu?

W google mozna znaleźć wygląd głosnika niskośredniotonowego - wygląda solidnie, choć kosz wydaje się być plastikowy. Zwrotnica standardowa jak przystało na cantona, heco i visonika - czyli dobry standard. Solidna skrzynka. Kolumienki zapowiadają sie bardzo ciekawie.

fonum-tt2.jpg

fonum-tt1.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zdzislav

Dzięki za zainteresowanie się tematem i za opinie. Patrząc na zdjęcia z aukcji to te Cantony są wedłyg mnie w bardzo dobrym stanie, ciekawe czy są to real zdjęcia :) czy poprawiane w photoshopie :D. I tak pewnie ciężko będzie znaleźć coś lepszego do 250zł ? A może jednak coś jest ? Przeglądam te aukcje od dłuższego czasu, ale ciężko mi stwierdzić które głośniki są lepsze, a które gorsze ;/

Za 200-250 trudo poszaleć, ale uwierz, ze jak ma sie odrobinę wiedzy, wie się co w trawie piszczy, można za te kwotę ustrzelić konkretne paczki. Wg mnie te cantony to bardzoe ciekawa propozycja za te pieniądze i z pewnością wpisze sie w Twoje gusta muzyczne. W 9m2 basu nie powinno byc mało, choć warto dopalić je subem, ot żeby nogawki powiewały. Przy poprawnym ustawieniu uzyskasz z tych kolumienek dobrą scene stereo i zrównoważony dźwięk. Taki wstęp do audiofilskiego słuchania.

Sytuacja się trochę zmieniła, ponieważ ktoś mnie wyprzedził i kupił w sobotę o jakiejś 18 godz. te Cantony. Z tego powodu trzeba było poszukać czego innego i znalazłem Magnat Monitor Supreme 200 używane za cene 274zł razem z przesyłką. Długo się nie zastanawiałem i kupiłem je. Właśnie dzisiaj wpłaciłem pieniądze i pozostało czekać na przesyłkę. Mam nadzieje, że będę zadowolony z tych monitorków.

• 3 tygodnie później...

Ja się podepnę pod temat, bo mam dość podobny problem z wyborem skrzynek.

Na oku mam canton fonum 401, więc już trochę większe niż wcześniej opisywane canton 251. Miał ktoś z nimi do czynienia? Znalazłem aukcję za 350zł. Opłaca się, czy dopłacić lepiej do kef cresta 2, czy tannoy m1/m2?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.