Skocz do zawartości
IGNORED

Słuchawki do produkcji muzyki

BeatX

Rekomendowane odpowiedzi

Jest to moj pierwszy topic na forum, wiec na wstepie chcialbym wszystkich serdecznie przywiac :)

Mam dylemat odnosnie wyboru sluchawek.

Pare lat temu zajmowalem sie produkcja muzyki (calkowicie hobbystycznie), teraz chcialbym wrocic do tego hobby, ale z nieco lepszym warsztatem.

Wtedy (czyli 10 lat temu), jako odsluch sluzyla mi wieza Yamaha CRX-E150 i bardzo sobie chwalilem jej brzmienie, naprawde VST'ki oraz sample wokalne, vocodery itp brzmialy w miare niezle, jak porownywalem do sprzetu kolegi za kwote kilkakrotnie przewyzszajaca moja wieze.

Niestety wieza ulegla uszkodzeniu, zostaly mi po niej jedynie kolumny, ktore podlaczylem do nie trafionego prezentu na gwiazdke, jakim jest amplituner Philips FR 984 ..

Czy jest sens kupowac sluchawki do kwoty 600-700 pln i podlaczac do tego amplitunera?

Jak go rozkrecilem to zobaczylem ze koncowka mocy jest na ukladzie scalonym STK407-270 :/

Ten scalak kosztuje ~ 10$ wiec zakladam, ze to zwykla chinszczyzna.

Nie mniej jednak mam ograniczone fundusze, chce kupic w miare pozadne sluchawki i musze sie zmiescic w kwocie do 700 pln.

Zalezy mi raczej na dynamicznym, miekkim brzmieniu.

Slucham w 99% underground'owej tanecznej elektroniki.

Kazdy kto robil muzyke i nie mieszka sam, wie jak wazne jest aby wstepne kompozycje, petle i patterny ukladac na sluchawkach zeby nie zameczyc domownikow ;)

W tworzeniu muzyki bede sie krecil przy elektronice - jezeli ma to jakies znaczenie - czyli, ambient, electro, minimal-wave, EBM, drum'n'bass.

Prosze fachowcow o opinie, sugestie badz porady (moze np. kupic tansze sluchawki, ale jakis dodatkowy wzmacniacz sluchawkowy?)

Dodam, ze jako jedyne zrodlo dzwieku bedzie sluzyc komputer, a scisle rzecz biorac zintegrowana karta muzyczna Realtek ALC 892, podlaczona do amplitunera optycznym przewodem cyfrowym - więc za DAC robi amplituner.

Rozwiazanie jak nowa (lepsza) karta muzyczna, nowy (lepszy) wzmacniacz odpadaja ze wzgledow finansowych.

Jezeli nie ma sensu podlaczac sluchawek w cenie do 700 pln do amplitunera Phillips FR 984, to prosze profesjonalistow o komentarz i najwyzej odczekam kilka miesiecy z zakupem sluchawek az dozbieram do czegos lepszego, co je zasili a w miedzyczasie bede sie "meczyc" przy tworzeniu muzyki na moich przenosnych Brainwavz m4 :)

Z gory dzieki za pomoc!

Maciek

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

https://www.audiostereo.pl/topic/97258-s%C5%82uchawki-do-produkcji-muzyki/

Jakim cudem za 700 zł wymagasz cudów ? ;-)

Najlepszym rozwiązaniem dla Ciebie będzie zakup DAC-USB z wyjściem słuchawkowym. Podłączysz kompa kabelkiem USB z DAC, podłączysz słuchawki i jedziesz.

A o konkretne modele pytaj forum PC Audio.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie ma sensu kupować słuchawek za 700 zł jak nie masz je czym napędzić. A jak już masz coś kupić to kup AKG K701. W tej kwocie używane oczywiście ...

Ukryta Zawartość

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

tak, domyslam sie ze dla was (czyli audiofili), 700 pln za sluchawki to niewiele.. ale dla mnie, sporo - zwlaszcza, ze beda to moje pierwsze "powazne" sluchawki i jeszcze nie mam dokladnie sprecyzowanych preferencji brzmienia.

nie to zebym wymagal cudow hehe ;) po prostu chcialbym sensownie wydac pieniadze, a siedem stow piechota nie chodzi ;]

ale dzieki za informacje o DAC-USB z wyjsciem sluchawkowym.. zawsze to jakis trop.

poczytam o tym rozwiazaniu.

ciekawia mnie z kolei sluchawki AKG K701 - dosyc glosno o nich w sieci.

chyba najczesciej wymieniany (i chwalony) model w cenie do 1000 pln

kwestia powielania schematu, czy rzeczywiscie tak wyjatkowo udany sprzet w przedziale cenowym do tysiaka?

Nie chodziło mi o cenę samych słuchawek ale całego rozwiązania ;-)

Po prostu podłączając dobre słuchawki do kiepskiego sprzętu marnujesz ich potencjał.

Niestety system zagra tak jak jego najsłabszy element. Bez dobrego DAC i wzmacniacza słuchawkowego efekt będzie niezadawalający.

Zainteresuj się tym taniutkim HiFiMANem z linku. Za te pieniądze to rewelacja. Do tego proponowane słuchawki AKG i będziesz miał całkiem przyzwoity systemik. W sumie wydasz ok 900 zł i będziesz zadowolony.

Jeśli masz w pobliżu MediaMarkt lub Saturn możesz się tam wybrać potestować te słuchawki. Najcześciej je mają jako "topowy" model ;-) Dla klientów z najwyższymi aspiracjami ;-)

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

hehe wiem co masz na mysli piszec o media markt i ich "topowych" urzadzeniach ;]

jestem zawodowym fotografem i gdy zwiedzam sobie media markt, przypadkiem przechodze przez dzial "foto" i slysze doradzania sprzedawcow w kwestiach np. obiektywow to smiac mi sie chce ;]

teksty typu "prosze pani, ten zmiennoogniskowy zoom sigmy 17-200mm jest naprawde bardzo dobrym sprzetem, czesto sieganym po zawodowcow" :D

(ten zoom, kosztuje ~ 1500 pln, przy czym dla porownania napisze, ze jeden z moich 4 obiektywow kosztuje 6000 pln)

wiec domyslam sie jak moze wygladac moje pytanie w oczach - was - zawodowcow, ale naprawde gdybym zarabialem na muzyce to pewnie nie mialbym oporow wydac grube tysiace na sprzet audio..

.. tymczasem muzyka jest to dla mnie wylacznie hobby i pasja.

ale ten pomysl z USB-DAC + dozbieranie do lepszejszych sluchawek coraz bardziej do mnie przemawia.

musze sie z tym przespac, ale opcja i wizja juz kiełkuje :D

Ależ właśnie na hobby wydaje się najwięcej ;-) Prawdziwi muzycy mają na ogół kiepski sprzęt ;-)

Słaby sprzęt degraduje muzykę. Warto uzbierać na coś lepszego. To tak jak z obiektywami ;-) Sam wiesz najlepiej ... dlaczego dobre są te droższe obiektywy ;-)

W sumie masz szczęście, że tylko (znaczy nie fotografia) muzyka jest twoim hobby ;-) Ja uwielbiam muzykę i fotografię - oba jako hooby ;-) Twój każdy wydatek na sprzęt foto jest uzasadiony a mój to zbytek ;-)

troche poofftopicuje :D

co fotografujesz (i czym?), jest gdzies w necie do obejrzenia Twoja galeria?

koniec OT :D

Ukryta Zawartość

w linku powyzej strzelilem na szybko zdjecie mojego pokoju w ktorym bede sluchac i robic muzyke.

jak widac szalu nie ma, bo mieszkam z rodzicami wiec za bardzo nie mam wplywu na rozmiesczenie mebli.. musi byc tak jak jest :/

z prawej strony biurka stoi aktywny subwoofer, od tego kina domowego philipsa.. zostawic go w tam, czy sensowniej jest poszukac jakiejs nowej lokalizacji?

po przespaniu calej sprawy powoli dojrzewam do opcji, zeby dozbierac troche i zbudowac od zera zestaw audio hi-fi.

wkoncu pewnie z tym moim audio, to bedzie tak samo jak z obiektywami.. zaczalem kilka lat temu od najprostszych tamronow, az wkoncu skonczylem na eLkach, bo nie potrafie korzystac z urzadzen ktore sa kompromisami :P

do rzeczy: sprawa kluczowa dla mnie to rozmiar wzmacniacza - jak widac, pelnowymiarowe urzadzenia zabieraja mi zbyt wiele miejsca i ledwo miesci mi sie kontroler midi (nawet nie mam jak wpiac sluchawek do amplitunera)

od rana dzisiaj szperalem po necie w poszukiwaniu wzmacniacza audio o kompaktorych wymiarach, najlepiej z funkcja DAC.

cos takiego znalazlem:

Ukryta Zawartość

urzadzenie wrecz idealne dla mnie, jezeli chodzi o funkcjonalnosc (cena okolo 2200 pln, wiec troche sporo - no ale pewnie ten wzmak na moje potrzeby starczy na kolejne 20 lat).

malo w sieci informacji o tym malenstwie, ale te co sa to wypowiedzi zdecydowanie pozytywne.

jak myslisz - tej klasy wzmacniacz, powinien juz spokojnie napedzic polecane przez Ciebie sluchawki AKG K701 ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Myślę. że ten TEAC będzie dla Ciebie idealny. Ma na pokładzie ICEpower a to jest gwarancją dobrego dźwieku. Wyjście słuchawkowe powinno być w miarę porządku.

Kiedyś nawet zamieściałem w sieci swoje zdjęcia ;-) ale mi przeszło i teraz tylko pstrykam i zapełniam kolejne GB na dyskach.

Ukryta Zawartość

Używam Nikon D90 i 18-105mm oraz 50mm f/1,8D . Na moje potrzeby starcza. Nie lubię lamp błyskowych i tele. Moim marzeniem jest Nikkon D800 + 24-70 mm f/2,8G ED AF-S NIKKOR ;-) Ale mnie stać bo mam też inne potrzeby ;-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

bardzo przyjemne zdjecia, dzieki za link ;) (chociaz odrobine bym rozjasnil Twoje b&w)

N 24-70/2.8 to ekstra obiektyw, ale do moich zastosowan (czyli fotografia slubna), o wiele lepiej sprawdzaja sie jasne stalki, dlatego zoom'ow nie posiadam ;]

ale wracajac do tematu.. skoro tak jakby "zatwierdzasz" wybor tego kompaktowego wzmacniacza Teac, to powiedzmy ze skupie sie na nim w moich wyborach i zalozeniach.

zastanawia mnie tylko jedna rzecz, mianowicie brak jakiegokolwiek elementu chlodzacego koncowke mocy.

tak wyglada wnetrze wzmacniacza:

49070342158122.jpg

jak widac nie ma ani pasywnego radiatora, ani zadnego aktywnego chlodzenia wentylatorem..

dziwne, bardzo dziwne - zwlaszcza, ze wzmacniacz ma okolo 2x30wat @ 8ohm, wiec calkiem sporo powinien sie grzac.

nie wierze, że w tej klasie cenowej kupilbym urzadzenie bez chlodzenia tranzystorow koncowki mocy - czyli przegrzewajace sie przy odrobine glosniejszym sluchaniu muzyki.

co o tym sadzisz? spotkales sie kiedys z takim ewenementem, jak brak jakiegokolwiek elementu chlodzacego koncowke mocy wzmacniacza o sile 2x30 wat ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przecież tam siedzą ICEpower ! Klasa D. Nie grzeją się po prostu.

Ten TEAC to naprawdę ciekawe urządzonko. Ciekawe tylko jak gra ...

• 2 tygodnie później...

Mialem kupic sluchawki, a skonczylo sie na tym ze kupilem Teac A-H01 i kolumny Usher S520 :P

Jakosc dzwieki, brzmienie - no po prostu cos niesamowitego - chociaz odrobine brakuje mi najnizszych rejestrow niskich tonow.

Sluchawki spadly na dalszy tor, bo teraz bede kombinowal cos z aktywnym subwooferem.

Ale to juz osobny watek zaloze - nie bede tutaj smiecic i robic OT.

Jeśli zostało Ci jeszcze coś koło stówy, to zakup sobie Superluxy HD-681. Zapewne będziesz bardzo mile zaskoczony, tym co przez nie usłyszysz. Zapewniam, że to nie żart.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.