Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz Technics SU-500 modernizacja

Kaz K

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Przeczytałem cały watek o kondensatorach elektrolitycznych i tak mam namieszane że sam nie wiem co wybrać by odnowić tor audio w/w wzmacn. Proszę nie pisać że to złom bo sam wiem iż to nie hi-end hehehe. Mam go ponad 2o latek, przeżył kilkanaście imprez i dalej działa ale jakoś inaczej. Poradźcie jakie kondensatory wybrać by poprawić basy i średnicę (zamulone jakieś ) oraz zwiększyć szczegółowość dźwięku ( wysokie są ok). Wiem że nie zrobię za dużo na hybrydzie ale może odnowię coś i poprawię dźwięk na pewien czas (właśnie przymierzam się do złożenia czegoś w klasie A ale to potrwa troszkę). Dodam że zamierzam zmienić kondy w zasilaczu z 4700uF do 10000uF, zastanawiam się też na wymianą diod prostowniczych na jakieś shotkiego . Proszę poradźcie co wymienić i na jakie bo sam już nie wiem co wybrać i co zmienić. Załączam schemat tego "cuda" techniki.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

W zasilaczu, po 20 latach użytkowania, kondensatory mają prawo stracić pojemność. Jak będziesz je wymieniał, nie kupuj na siłę jak największej pojemności, lecz kup części firmowe, bo może się okazać, że chińskie mikrofarady są mniejsze :)

Zacznij od tego, posłuchaj- może już nic więcej nie będziesz musiał robić?

W "tone control" wymontuj ten opamp jaki tam jest czyli 5218 lub 5220, wstaw podstawke DIL8 i daj inny podwójny np.5532, można wypróbować który gra lepiej. Robiłem kiedyś próby i z "tańszych" opampów najlepiej brzmiał Tda 2320.

.....

Dziękuje za wypowiedzi Kolegów . Więc tak myślę, ze do zasilacza dam Panasonic FX 10000uF, diody zmienię na Schottkiego , w tor sygnałowy dam Elny Silmic lub Panasonic FX , wymienię ten opamp na TDA 2320 (chyba że ktoś poleci jakiś lepszy podwójny). Czy ktoś ma jeszcze jakieś konstruktywne sugestie?

No to nie Panasonic ani Elna Silmic a Elna Cerafime . Wymieniaj parami i słuchaj czy cos sie zmieni i czy to własciwy kierunek. Pamietaj tez ze dosc krzykliwe Cerafimy z biegiem czasu nieco złagodnieja i wez na to poprawke.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.