Skocz do zawartości
IGNORED

Pro-ject Debut vs Audio-technica LP120 vs Thorens TD158 vs Rega RP1

bumbum

Rekomendowane odpowiedzi

Pro-ject Debut

Audio-technica LP120

Thorens TD158

Rega RP1

Reloop RP6000

To nowe drapaki w cenie do 1400pln. Który z wymienionych jest godny uwagi i dlaczego?

Dzisiaj rozkręciłem swojego Sanyo TP700SA bo rozregulowała się automatyka, po godzinie doszedłem do ładu.

Różnych przekładni , śrubek do regulacji,spręzynek jest tam pełno, ale elktroniki żadnej.

Kable bezpośrednio do wkładki od gniazda ida i silnik z układem przeciwzakłóceniowym i to tyle.

Czy to jak brzmi gramofon zalezy w głownej mierze od wkładki i okablowania.

Wiadomo, stabilny talerz,solidna obudowa i dobre ramię ale to wpływa na zakłocenia a nie barwę dźwięku.

Więc który z wymienionych będzie miał najlepsze ramię, najsolidniejszy napęd?

Atoll IN200 Signature, CD-Primare CD-31, Pioneer PL30LII, preamp Buphono, Kolumny-Tannoy XT8F, Kabel gł.-Tellurium Q Ultra Blue, DAC SMSL SU-9, Streamer Raspberry Pi

Thorensa odrazu odpuść - miałem do czynienia z modelem bliźniakiem tj marantzem TT42 cienizna

There is no dark side in the moon, really. As a matter of fact it's all dark

A ja własnie najbardziej na thorensa stawiałem. Gość w salonie audio poleca ta AudioTechnice, mówił ze fakt, jest to DJski gramofon, z niepotrzebnymi bajerami ale solidny i mocny. Ale jak ja widzę USB, odtwarzanie do tyłu i inne takie to mnie skręca.

Takie cudo jak RPM 1.3 odpada. Brak pokrywy.

Atoll IN200 Signature, CD-Primare CD-31, Pioneer PL30LII, preamp Buphono, Kolumny-Tannoy XT8F, Kabel gł.-Tellurium Q Ultra Blue, DAC SMSL SU-9, Streamer Raspberry Pi

A ja własnie najbardziej na thorensa stawiałem. Gość w salonie audio poleca ta AudioTechnice, mówił ze fakt, jest to DJski gramofon, z niepotrzebnymi bajerami ale solidny i mocny. Ale jak ja widzę USB, odtwarzanie do tyłu i inne takie to mnie skręca.

I słusznie, bo to trochę tak jak byś sobie dźwig samojezdny kupił w celu codziennego dojeżdżania do pracy. Niby się dojedzie :) przecież taki dźwig to też pojazd, ale nie wiem czy to optymalny pomysł. Z wymienionych przez Ciebie gramniaków względnie solidne ramię ma Rega, ale reszta w tym gramofonie jest zbyt oszczędnościowa - łożysko główne, talerz, itp. Lepszy napęd ma RPM 1.3 - silnik masz wydzielony poza plintę, jak się to mądrze poustawia, to jest nieźle. Ramię też niezłe, jest też kilka możliwości rozsądnego upgrade'u tego gramofonu z czasem.

Ale tak szczerze - zwiększ budżet i dopiero po tym zacznij się rozglądać za gramofonem.

Pozdro,

Yul

Takie cudo jak RPM 1.3 odpada. Brak pokrywy.

Na co Ci pokrywa? I tak do poważnych odsłuchów powinno się ją zdejmować.RPM 1.3 potrafi tak zagrać,że nawet sobie tego nie wyobrażasz!Ja już trzeci dzień jestem w szoku!

Paul oczywiście, ja do każdego odsłuchu zdejmuję pokrywę, ale nie wyobrażam sobie gramofonu bez pokrywy. Ten cholerny kurz. Poza tym, gdy wkładka jest pod pokrywą, jest bezpieczniej... zimą nie zahaczysz igły wełnianym sweterkiem przechodząc koło gramofonu... a latem nie zawieje Ci firanka pod wkładkę :)

We stand in the Atlantic
We become panoramic

Pokrywę do RPM - 1.3 można dokupić gotową (dość drogawa), zamówić sobie wykonanie takowej z pleksiglasu (wyjdzie trochę taniej, szczególnie jeśliby pojawili się inni zainteresowani), wreszcie samemu wykonać - skleić bezbarwnym silikonem z dociętych na wymiar płyt akrylowych, których natną Ci nawet w pierwszym lepszym hipermarkecie budowlanym, o specjalistycznej firmie nie mówiąc. Jest wiele opcji. Lepiej kupić lepszy gramofon bez pokrywy, niż gorszy z pokrywą.

Widzę że grono posiadaczy tego "oryginalnego" gramofonu rośnie.

@Yul co masz na myśli z tym upgradem ?

Na przykład:

- recabling ramienia połączony z wymianą gniazdek RCA na lepsze,

- dokupienie SpeedBox'a,

- eksperymenty z nóżkami,

- lepszy talerz,

- docisk masowy,

- "podwójna półka" - jedna pod gramofon plus osobna, mniejsza półka pod sam silnik,

itp.

Pozdro,

Yul

już mam uzywany, po roku czasu zaczeły sie problemy z automatyką, wyregulowałem go, ale nie wiem na jak długo pochodzi. Przy okazji zauwazyłem lekkie luzy na łozysku, raczej łożysko juz niedostępne.

Jesli uzywka, to musiałbym szukac cos z lat 90-tych,a w tych czasach nie wiem co było dobrego.. Uzywek jest tyle że musiałbym za kazdym razem jak coś znajde, zadawac TU pytania czy taki warto.

To kup współczesną używke skoro masz uraz do staroci. Na pewno kupno używanych automatów to problematyczna sprawa, w pełni manualny gramofon jest nieawaryjny.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - nie żeby to był jakiś super gramofon, ale na pewno zagra lepiej niż debut III/rega rp1. Utargowałbym 100-200zł, bo bez wkładki. Z dwuletnim gramofonem na pewno nie będzie problemów technicznych, a i na odsprzedaży nie stracisz wiele, przynajmniej przez najbliższe lata.

pzdr

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) tez manual wiec psuc się nie powinien. No i muszę szukac z odbiorem osobistym aby sprawdzic luzy na łozyskach,prace silnika itp.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

E tam Technics.Prostokątne gramofony są nudne, a w życiu nie o to chodzi:)

Na przykład:

- recabling ramienia połączony z wymianą gniazdek RCA na lepsze,

- dokupienie SpeedBox'a,

- eksperymenty z nóżkami,

- lepszy talerz,

- docisk masowy,

- "podwójna półka" - jedna pod gramofon plus osobna, mniejsza półka pod sam silnik,

itp.

Pozdro,

Yul

Yul, co daje Speed Box oprócz tego,że nie trzeba łapkami gumki macać?

Yul, co daje Speed Box oprócz tego,że nie trzeba łapkami gumki macać?

Daje wygodę, ale to jasne. Elektrycznie daje prąd o częstotliwości dokładnie 50,0 Hz, a tyle potrzebuje silnik żeby napędzić talerz do dokładnie 33,3 RPM i 45 RPM. W sieci czasami ta częstotliwość odbiega od 50,0 Hz, ale odchyłka ma mniejszą skalę niż przeciętne wahania napięcia. "Własności soniczne" są kwestią dość trudną do uchwycenia. Jak kupisz, rozpakujesz i podłączysz, to mam wrażenie, że trudno Ci będzie powiedzieć, że jest jednoznacznie lepiej. Nic na siłę, wmawiać sobie nie ma co. Ale pograj na nim z miesiąc-dwa, po tym odłącz i posłuchaj bez. Będzie gorzej - takie mam osobiste obserwacje. Wolę ze SpeedBox'em.

Pozdro,

Yul

Bumbum >>> Wiesz dobrze ,ze Sanyo to dziadek i ma prawo kaprysic lecz mozna mu zrobic przeglad u kogos kto sie zna i bedzie sluzyl jeszcze dlugo.

To mial byc Twoj sprzet na poczatek przygody z analogiem bys mogl sprawdzic czy Ci sie to podoba ,od siebie tylko dodam ,ze po tym Sanyo ciezko bedzie znalezc gramka za tysiunc zyla z basem ktory on oferuje (miekkie zawieszenie) przekonasz sie podpinajac calkiem ciekawego 1.3 Genie ,bedzie poprostu przy nim plasko (lekki gramiak i taki sam dzwiek).

Osobiscie 1.3 podoba mi sie bardzo pod wzgledem designu a jesli go podrasowac talirkiem akrylowym i dociskiem zaczyna byc juz calkiem ,,sexy,, wybor zalezy od Ciebie...wkladka mozna wiele nadrobic w zakresie basu itp. :)

robix

Bumbum >>> Wiesz dobrze ,ze Sanyo to dziadek i ma prawo kaprysic lecz mozna mu zrobic przeglad u kogos kto sie zna i bedzie sluzyl jeszcze dlugo.

To mial byc Twoj sprzet na poczatek przygody z analogiem bys mogl sprawdzic czy Ci sie to podoba ,od siebie tylko dodam ,ze po tym Sanyo ciezko bedzie znalezc gramka za tysiunc zyla z basem ktory on oferuje (miekkie zawieszenie) przekonasz sie podpinajac calkiem ciekawego 1.3 Genie ,bedzie poprostu przy nim plasko (lekki gramiak i taki sam dzwiek).

Tak? Mi już bas tyłek przeczepał.Tak więc uwaga zupełnie nietrafiona!Już samo bicie serca z "The Dark ..."robi piorunujące wrażenie...Tylko,że u mnie to cacko stoi na 10 kg drewnianym blacie (platformie) plus docisk.

Troche poszperałem w necie i stwierdzam że Rega RP-1, Debut III, Thorens TD158 to tanie zabawki i jeden wielki szmelc.

Wpiszcie sobie w google a potem w youtube

Rega RP-1 wobble lub Rega rp-1 wraped i to samo z Debutem Debut wobble.

Masakra!!!

Na zagranicznych forach tez jest trochę o tym.

I jak to ma grać dobrze? Mam pewne obawy czy oby reszta podzespołów takie jak ramię, silnik itp. są wykonane porzadnie.

Albo kupie AT albo uzywany manualny i niezbyt stary.

Pare lat temu kupilem sobie kilkuletniego technics'a sl1210 mkII za A$320. Do tego kupilem za $40 z przesylka orginalne nowe lozysko, wyrzucilem transformator i podlaczylem zewnetrzny toroid 80VA za A$50. Dodatkowo wytlumilem ramie i lozysko co prawie nic nie kosztuje. Na polskie to wszystko razem ponizej 1500zl. Mam tez zbudowany 4A zasilacz ale wcale potrzebny nie jest.

Dodatkowo wymienilem tez wiekszosc elektrolitow na najlepsze (z wlasnego skladu) choc to konieczne nie jest przy kilku latach zywota. A na koniec dokupilem nowa pokrywe. Oczywiscie wkladek mam kilka a stary gramofon (Denon) poszedl na emeryture.

Jedyne co mozna jeszcze dolozyc to ramie ale to juz solidny wydatek. Na wkladki MM to co mam doskonale wystarczy. Te wszyskie gramofony, ktore wymieniles i jak sam zdazyles zauwazyc przy usprawnionym jak wyzej Technics'ie to zlom wlaczajac AT. Jesli nie masz porzadnej wkladki to przez rok uskladasz.

pozdrawiam,

paul_67 >>> Czyli tak naprawde nie masz konkretnego punktu odniesienia wiec to wlasnie Twoje stwierdzenie jest mocno nietrafione ,a do tego jeszcze to pre ktorego uzywasz nie jest w stanie pokazac roznic na tyle by zabierac glos w tej dyskusji.

Tak sie sklada ,ze Sanyo bylo moje wiec znam na wylot a PJ i inne mialem i sluchalem w swoim pomieszczeniu, to jak myslisz wiem co pisze czy tylko sobie zartuje?

Powtarzam jeszcze raz 1.3 Genie to fajny gramiak ale w porownaniu innymi ,nawet z wlasnej stajni ciezszymi drapakami wykazuje wlasnie ,,lzejszy,, dzwiek co jest calkiem normalne.

robix

Powiedz mi na czym ten PJ był ustawiony? Platforma ma decydujący wpływ na dźwięk.Jak ustawisz na szklanej półce to masz jak w banku,że nie zagra.Skąd wiesz jaki teraz mam przedwzmacniacz? U mnie w pokoju stoją jeszcze profesjonalne magnetofony studyjne z prędkością 38,1; tak więc mam jakiś punkt odniesienia co do dobrego dźwięku.Pozdro!

Troche poszperałem w necie i stwierdzam że Rega RP-1, Debut III, Thorens TD158 to tanie zabawki i jeden wielki szmelc.

Wpiszcie sobie w google a potem w youtube

Rega RP-1 wobble lub Rega rp-1 wraped i to samo z Debutem Debut wobble.

Masakra!!!

Na zagranicznych forach tez jest trochę o tym.

I jak to ma grać dobrze? Mam pewne obawy czy oby reszta podzespołów takie jak ramię, silnik itp. są wykonane porzadnie.

Albo kupie AT albo uzywany manualny i niezbyt stary.

Jednak wybrałeś PJ? Czy źle wyczytałem z opisu pewnej aukcji? Jaki model?

PJ miał być kiedy wystawialem aukcje, potem AT, jeszcze później Rega, ale jak zobaczyłem jaki teraz szmelc robią to zdecydowałem się używany. A jaki już wiem, ale nie powiem bo nie chce zapeszyć. Bynajmniej technics rio będzie i ile po sprawdzeniu okaże się w porządku. W poniedziałek jadę po niego

Wysłano z HTC Desire z użyciem Tapatalk

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Ja się zastanawiam na ile te krzywe talerze są internetowymi fejkami, albo wynikiem uszkodzenia w transporcie dajmy na to.

Można było samemu sprawdzić w sklepie czy się talerze kolebią, a nie podnieta informacją z jutuba...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.