Skocz do zawartości
IGNORED

Subwoofer do pokoju 10 m2

Dark_Reaver

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Planuję zakup suba do pokoju. Basu w teorii mi nie brakuje. Posiadam kolumny M-Audio HTS-501. Mają swoje lata i dziś wiem, ze to hmmm... szrot :E Pewnego dnia jak do nich zajrzałem to nie wiedziałem czy się śmiać czy płakać... całe wygłuszenie to kawałek białej wełny (~30x30x1 cm) wrzucony całkiem luzem gdzieś z boku. "Zwrotnica" to były dwa kondensatory elektrolityczne, a przewody... takie najcieńsze gó...o. Wymieniłem kondensatory na najtańsze foliowe, przewody na miedziane 1,0 mm i obiłem w środku gąbką akustyczną (2,40 zł arkusz 40x50 chyba). Teraz to gra o wiele lepiej i da się używać, ale bass z tego... dudni dalej, jest taki rozlazły i wolny... Dlatego szukam suba. Chce zyskać bass dynamiczny, szybki i z zejściem. Niestety na ten cel mam tylko 700 zł co jak zauważyłem na forum nie jest dużą kwotą i może być ciężko.

Głównie będzie używany do muzyki (rock, metal). Czasem filmy, gry. Na Alledrogo znalazłem kilka opcji, ale za nic nie wiem co brać... oto co wybrałem na chwilę obecną:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (jest w sklepie niedaleko mnie za 690 zł

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (trochę nie ufam tej firmie teraz :D)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (j.w)

Ukryta Zawartość

Oraz używane

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mój pokój ma wymiary 2,1 x 4,5 m + wnęka na drzwi (razem prawie 10 m2). Sub podłączony będzie do amplitunera Pioneer VSX-915 - stary sprzęt, ale chyba dość dobry mimo wszystko. Wymiany kolumn raczej nie przewiduje... na to trzeba by więcej kasy jednak... czy jednak nie ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/97380-subwoofer-do-pokoju-10-m2/

Sprzedaj ten szrot za ile ci dadzą, dodaj te 700 zł i za tą kasę kup porządne używane monitory.

Żadne podłogówki w 10 mkw Ci dobrze nie zagrają, nawet ich dobrze nie ustawisz.

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

Spodziewałem się takiej odpowiedzi. Może to wyda się lekko śmieszne, ale... nie mam jak rozstawić monitorków... mam miejsce na wielkie kolumny, a na to nie :/ Głupie, ale... Prawy powiedzmy powieszę na ścianie, będzie półka, ale lewy był by zasłonięty przez słupek (nie mam gdzie go przestawić). Biurko odpada, musiały by stać na środku niemal, zamiast monitora mam 32" TV i zajmuje on tyle miejsca, ze nie wejdzie taka skrzynka obok...

Musiał bym robić przemeblowanie, a nie mam jak za bardzo bo głośniki surround (mam zestaw 5.0) już wiszą na ścianie, a przewody do nich są zamurowane (wpierdzieliłem w ściany wszystko co się dało, przewody od internetu, głośników itd. to żadna ozdoba).

Trochę się przyblokowałem sam... :/

Salon, sypialnia, kino domowe, zestaw stereo. TV 32 cale. Pewnie jeszcze meble i garderoba, a wszystko to w 10m2?

Kolumny podstawkowe na standach to maximum.

Jak masz zagracony pokój to tylko dobre słuchawki...

Akustyka i rozmiary pomieszczenia to pierwsze co należy przemyśleć.

Może to wyda się lekko śmieszne, ale... nie mam jak rozstawić monitorków... mam miejsce na wielkie kolumny, a na to nie :/

Monitorów nie ustawia się na półce, szafie itd tylko na standach, więc zajmują tyle samo miejsca co podłogowe.

Na 10m jeśli subwoofer to tylko w obudowie zamkniętej i najlepiej jak najmniejszy ~20cm przetwornik. Z tych które wymieniłeś jedynie ten KEF zaprezentuje dobry poziom w muzyce, choć może być trochę za duży, ale warto zaryzykować (najwyżej zostanie do filmów, za te pieniądze opłaca się). Reszta towarzystwa subwooferowego to same konstrukcje bas reflex, nie ma najmniejszych szans żeby to zagrało dobrze w muzyce, jeszcze w takiej klitce...

Żeby dobrze zagrało ważna też będzie konfiguracja subwoofera i kolumn w amplitunerze.

Jak wszyscy polecam kupno dobrych monitorów ze standami. W najgorszym wypadku można te standy wystawiać tylko na czas odsłuchu, a potem spowrotem pod ścianę/do szafy/łóżka, etc.

Warunków mieszkaniowych nie ma co komentować, bo mało kogo stać na spełnienie swoich mieszkaniowych marzeń i ograniczeń ekon. się raczej nie przeskoczy.

Powrót po dłuższej przerwie...

Ja się nie zgodzę z przedmówcami.

Absolutnie można mieć dobrą muzykę z podłogówek w 10m2.

Fakt, że bas nisko nie zejdzie (chyba, że w kuchni lub pokoju obok), ale nie daj sobie wmówić, że będzie lepsza stereofonia czy lokalizacja instrumentów przy zastosowaniu monitorów.

To wszystko zależy od duo głośniki-wzmacniacz oraz odpowiedniej akustyki w pokoju.

Fizyki nie pokonasz i nic nie zastąpi dużych membran.

U mnie Zollery potrafią zatrząść ścianą i przy głośnym słuchaniu nie odczuwam absolutnie żadnego dyskomfortu a moj pokoj ma 12m2.

Wazne jest natomiast ustawienie ich takie, aby zminimalizowac poglos i nakładanie się fal niskich częstotliwości.

Poszukaj, poszperaj i może znajdziesz coś wartościowego za niewielkie pieniądze.

Ja tak kupiłem świetne podłogówki mało znanej firmy, trojdrozne, z papierową 30cm membrana niskotonowca. Brzydkie były jak noc, podrapane i pomalowane chyba sprayem, ale grały o niebo lepiej niż adekwatne cenowo i polecane często M2 czy Eltax3+. Teraz, w malowaniu fortepianowym są ozdobą pokoju.

Ja szukam suba do 13mkw i sam mam problem gdyz na 20cm głosnik to i tak moze byc juz piekło.

A same Paradigmy M3 potrafia na niektórych kawałkach zagrac dobrym basem;]

U mnie mam 4x28cm i jest piekielnie dobrze...

Ja się nie zgodzę z przedmówcami.

Absolutnie można mieć dobrą muzykę z podłogówek w 10m2.

Fakt, że bas nisko nie zejdzie (chyba, że w kuchni lub pokoju obok), ale nie daj sobie wmówić, że będzie lepsza stereofonia czy lokalizacja instrumentów przy zastosowaniu monitorów.

To wszystko zależy od duo głośniki-wzmacniacz oraz odpowiedniej akustyki w pokoju.

Fizyki nie pokonasz i nic nie zastąpi dużych membran.

U mnie Zollery potrafią zatrząść ścianą i przy głośnym słuchaniu nie odczuwam absolutnie żadnego dyskomfortu a moj pokoj ma 12m2.

Wazne jest natomiast ustawienie ich takie, aby zminimalizowac poglos i nakładanie się fal niskich częstotliwości.

Poszukaj, poszperaj i może znajdziesz coś wartościowego za niewielkie pieniądze.

Ja tak kupiłem świetne podłogówki mało znanej firmy, trojdrozne, z papierową 30cm membrana niskotonowca. Brzydkie były jak noc, podrapane i pomalowane chyba sprayem, ale grały o niebo lepiej niż adekwatne cenowo i polecane często M2 czy Eltax3+. Teraz, w malowaniu fortepianowym są ozdobą pokoju.

U mnie mam 4x28cm i jest piekielnie dobrze...

Jeśli natomiast nie masz miejsca na postawienie kolumn, kup słuchawki:)

Salon, sypialnia, kino domowe, zestaw stereo. TV 32 cale. Pewnie jeszcze meble i garderoba, a wszystko to w 10m2?

No tak.... przecież każdy powinien mieszkać w 600 metrowej willi i mieć specjalny pokój do "odsłuchu" oraz osobno sale kinową...

Tak mniej więcej wygląda mój pokój, kolor żółty to głośniki. Ewentualne zdjęcia mogę podesłać jutro wieczorem dopiero.

Ukryta Zawartość

Czyli z subów to na razie KEF. W sumie używki mi nie przeszkadzają. Jeśli technicznie będzie perfekt to sam je odrestauruje i wkomponuje w pokój. Teraz dodatkowo zasiane zostało ziarenko wymiany kolumn... nie wiem ile na ten cel bym nawet mógł przeznaczyć i czy ktoś by kupił te co teraz mam xD Monitorów się troszkę boje do filmów... może niesłusznie?

Jak kolumny mają rozwlekły bas, to dokupienie suba basu nie przyspieszy. Wymień kolumny (tym razem na jakieś dobre).

Po kupieniu suba planowałem zmienić fronty na "small" w amplitunerze, a w razie czego fizyczne odcięte głośników basowych w nich. Tak żeby dawały jak najmniej basu :) Wymieniać im głośników nie ma co... chociaż widziałem stylistycznie identyczne głośniki Focala na allegro. 14 cm, 250 zł sztuka (nie wiem czy to były oryginały... było podpisane Focal...)

Ukryta Zawartość

Próbowałem cię nakierować tak jak większość, że do takiego pomieszczenia podłogówki bądź/i/lub subwoofer to pomyłka.

Najsolidniejsza odpowiedź padła jako pierwsza. Od kolegi pmcomp. Stawiam kolejke!

I bynajmniej nie chodziło o to aby ulokować kolumne między dwoma szafami, tylko o to aby uzyskać z niej odpowiednią stereofonię, przestrzeń, podłogówka w tych warunkach ci tego nie zapewni, tylko podstawkowe na standach i na lepszym sprzęcie niż ten pioneer.

I nie słuchaj pierdól o przetwornikach 28cm, bo na dobrych 14cm w 40m2^ poczujesz jak wątrobą lata ci po żołądku, i to bez interwencji subwoofera.

Przy takim pokoju rzeczywiście tylko słuchawki, no ew. to co ja mam na biurko czyli BOSE Comapanion 3 II.

U mnie gra to w gabinecie, sub skręcony prawie na zero, a te maleństwa robią piekną scenę na biurku przed monitorem (o ile ich nie rozstawisz za szeroko).

Ew. przestaw to łóżko na dolną ścianę, biurko z komuterem pod okno, a na górnej ścianie ustawiaj monitory na podstawkach. Słuchasz wtedy z łóżka.

Zrób takie przemeblowanie teraz, przestaw te duże kolumny i zobacz jak będzie, może się uda. Powinieneś docelowe głośniki ustawić jak widać z rysunku mniej więcej w trójkącie równobocznym o boku 2 m. Powinno zostać nawet trochę miejsca żeby głosniki do siebie zblizyc jak bedzie taka potrzeba. Jest duża szansa że monitory zagrają poprawnie. Monitory tylko z bass reflexem z tyłu lub konstrukcje zamknięte. Nie masz miejsca aby je odsunąć od ściany.

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

Ew. przestaw to łóżko na dolną ścianę, biurko z komuterem pod okno, a na górnej ścianie ustawiaj monitory na podstawkach. Słuchasz wtedy z łóżka.

Zrób takie przemeblowanie teraz, przestaw te duże kolumny i zobacz jak będzie, może się uda. Powinieneś docelowe głośniki ustawić jak widać z rysunku mniej więcej w trójkącie równobocznym o boku 2 m. Powinno zostać nawet trochę miejsca żeby głosniki do siebie zblizyc jak bedzie taka potrzeba. Jest duża szansa że monitory zagrają poprawnie. Monitory tylko z bass reflexem z tyłu lub konstrukcje zamknięte. Nie masz miejsca aby je odsunąć od ściany.

Przy takim ustawieniu słucham muzyki z łóżka, ale ja większość czasu siedzę przy komputerze ;) taka praca. Dodatkowo ustawiając biurko pod oknem zasłonie sporą jego część ekranem. Nie będę miał jak go otworzyć nawet. Niepraktyczne strasznie. Obecne ustawienie pokoju powstało z tego względu, że za biurkiem nie mam nic i swobodnie operuje fotelem (duży jest), kolumny są jakoś rozstawione i ogólnie daje się tego używać. Wiem... narzekam i neguje pomysły... Ewentualnie można też pomyśleć nad poprawą akustyki w pokoju. To też powinno coś dać. Ściana za mną jest goła, przedemną aby głośnik centralny. Nie jest zbyt akustycznie :D może poprawa tego aspektu da więcej niż wymyślanie z podstawkami i głośnikami ? Dam jutro fotki to zobaczycie jak to wygląda. Może obrazy kupie albo jakieś tanie estetyczne panele akustyczne jak są... Kurna, a miało być tylko o skrzynce do zbijania tynków :D

Ps. nie wspomniałem o jednym... muzyki słucham z komputera w 80% pliki FLAC. Karta dźwiękowa Auzentech X-Plosion 7.1 Cinema. Ampli podłączony optycznie.

Dla mnie, czy podłogówka 2 way - np.13cm i kopułka, czy monitor na tych samych przetwornikach to już jeden diabeł (trzymając się tej terminologii z piekłem ;).

Przykładem może być pylon pearl, gdzie od monitora z tej serii nie różni się praktycznie niczym. Obudowa oddzielona - monitor na górze, powietrze na dole... I taniej wychodzą podłogówki bo przyzwoity stand, używka kosztuje ok 250zł. Czasem się trafią taniej, ale jak coś potrzeba to nigdy nie ma.

Xavian XN evo 250, Arcam Alpha 7r, Samsung BD-C5900, QED Silver Anniversary-XT, Sennheiser HD 555.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.