Skocz do zawartości
IGNORED

Źrodło z wejściem USB wysokiej klasy

Gość nudel1306

Rekomendowane odpowiedzi

Gość nudel1306

(Konto usunięte)

Witam wszystkich forumowiczow. Pytanie jak w temacie. Obecnie poszukuje wysokiej klasy zrodla z wejsciem USB lub odtwarzacza z wbudowanym dyskiem twardym typu Naim HDX ewentualnie odtwarzacza strumieniowego z wejsciem USB... Budzet: okolo 12kzl. Muzyka: wszelakiej masci. Powod? Pliki bezstratne sa wygodniejsze od CD. Z gory dziekuje za sugestie i opinie.

Moje obecne typy:

Naim NDX

Marantz SA-11S3

Denon DCD 2020ae

Co jescze mozna brac pod uwage?

W tym budżecie to raczej naim ND5 XS, NDX droższy, no i masz 24/192, chociaż NDX ponoć już zaktualizowany, ND5 XS gra bardzo fajnie

pozostałych 2 nie słuchałem:)

strumieniowiec, lampy i tuby

Gość nudel1306

(Konto usunięte)

W tym budżecie to raczej naim ND5 XS, NDX droższy, no i masz 24/192, chociaż NDX ponoć już zaktualizowany, ND5 XS gra bardzo fajnie

pozostałych 2 nie słuchałem:)

Dzieki za opinie. Jesli mozna zapytac jak dokladniej ten nd5xs gra? Sluchales juz NDX'a? Jakies roznice? Warto doplacic?

Dodam ze budzet moze ulec zmianie. Moj kolejny typ

Marantz SA11S1

post-25103-0-99479900-1348767269_thumb.jpg

Maranta nie słuchałem, warto dopłacic za NDX, lepsze zasilanie pociąga za sobą lepszą rozdzielczość i dynamikę( ogólnie pojęta przestrzeń i oddech), dla mnie to bardzo ważne, choć ponoć dodatkowy zasilacz dużo poprawia w ND5 XS, można go kupić taniej na allegro, wtedy zdecydowałbym się na niego, jednak nowszy układ.Zresztą lubię fakturę dźwięku naimów.

strumieniowiec, lampy i tuby

Gość nudel1306

(Konto usunięte)

Maranta nie słuchałem, warto dopłacic za NDX, lepsze zasilanie pociąga za sobą lepszą rozdzielczość i dynamikę( ogólnie pojęta przestrzeń i oddech), dla mnie to bardzo ważne, choć ponoć dodatkowy zasilacz dużo poprawia w ND5 XS, można go kupić taniej na allegro, wtedy zdecydowałbym się na niego, jednak nowszy układ.Zresztą lubię fakturę dźwięku naimów.

Wlasnie o to mi chodzi. chcialbym dodac jeszcze wiecej powietrza i przede wszystkim werwy mojemu systemowi, ale nie zapominajac o analogowej sygnaturze brzmienia. Nie wiem jak gra Naim, ale sporo razy spotaklem sie z opinia, ze Naim to glownie dynamika, rytmika itp. itd. Jak inaczej jeszcze mozna zdefiniowac brzmienie Naim'a?

Naim to głównie nasycenie, barwy, brzmienie masywne, wypełnione, a dopiero potem dynamiczne, rytmiczne itd.

Naim to świetne szkoła brzmienia za rozsądne jak na dzisiejszy High End pieniądze.

Mogę polecić Audioneta ART G2 lub G3. Używam tylko jako DAC. W budżecie mieści się prawie z EPSem, warto go prędzej czy później dołożyć.

Zapomniałem dodać, że w budżecie mieści się, ale używany.

Pomyśl o tym

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ,NFB-27 USB:VIA Vinyl Audio VT1731 32bit/384kHz; D/A :Sabre ES9018 32bit/192K i jeszcze zaoszczędzisz :) lub wersja bardziej klasyczna 8 przetworników PCM1704UK

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ;

post-45171-0-63610800-1348865513_thumb.jpg

post-45171-0-25462200-1348865662_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość nudel1306

(Konto usunięte)

Naim to głównie nasycenie, barwy, brzmienie masywne, wypełnione, a dopiero potem dynamiczne, rytmiczne itd.

Naim to świetne szkoła brzmienia za rozsądne jak na dzisiejszy High End pieniądze.

Dzieki za odp. chociaz z tymi rozsadnymi cenami Naim'a to bym polemizowal. Kiedys Naim byl tanszy, a teraz po fuzji z Focal'em zabojady pewnie wywieraja naciski na brytyjska marke odnosnie cen i brzmienia, ktore wedlug filozofii Focal'a powinno zaciekawic sluchacza od pierwszych chwil. Focal to takie brzmienie na pokaz i oby tylko Naim nie dal sie na to naciagnac... Lwia czesc francuskich i amerykanskich marek uwaza, ze prestiz mozna sobie kupic wyznaczajac szalone ceny swoim produktom... Coz moze byc bardziej mylnego?

pzdr

ps. Wiem ze chodzi Ci o źródło, ale przyjrzyj się.. może coś ci się spodoba :)

Mam pytanie, czy kolega słuchał obu przetworników? Może parę słów o tym jak się sprawują.

Niestety nie miałem możliwości bezpośredniego porównania. Master-7 to lekko zmodyfikowana "klasyka" firmy Audio-GD Reference-7.1, można znaleźć dużo opisów użytkowników na zachodnich forach. Różnice między Mastewr-7 i Reference-7.1 są drobne i nie maja większego wpływu na działanie. Reference słuchałem okazjonalnie za granicą i oczywiście chciałbym go też mieć :))

Co do NFB-27 to słuchałem młodszego brata NFB-1.32 i jestem pod ogromnym wrażeniem. Czegoś tak czystego i spektakularnego to nie słyszałem. Porównywałem go do bliźniaczej konstrukcji NFB-17.32. Różnica polegała tylko na przetworniku. NFB-1.32 - Sabre ES9018; NFB-17.32 - Wolfson WM8741 w układzie dual mono; Wolfson gra świetnie to w Sabre jest wszystkiego "więcej". Każdy instrument w orkiestrze jest jak by grubszy i dokładniej "pozycjonowalny". Precyzja jest niesamowita. Scena czarna do "bólu" i szersza niż w Wolfsonie, a przy tym nie traci na dynamice. Ciężko mi opisać moje subiektywne odczucia, ale można pożyczyć DAC u dystrybutora do odsłuchu. Z tym ze z Sabre może być problem gdyż sprzedaje się jak "wściekły" i nie ma go w magazynach, ani u dystrybutora, ani u producenta. NFB-1.32 słuchałem u znajomego i chciałem posłuchać w domu, czekam na info kiedy pojawi się następna partia w Polsce. Może to jeszcze potrwać tydzień, lub dwa gdyż proces produkcyjny w Audio-GD jest długi. Każda sztuka jest wygrzewana ( od 100 do 300 godz.) i wielokrotnie testowana. Docelowo chciałbym NFB-27 ale trochę jeszcze muszę pooszczędzać :)))

Kup sobie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i zapomnij o szukaniu czegos innego,spokojnie gra lepiej od innych kosztujacych trzy razy tyle DAC,wez go sobie i sprawdz,najlepiej grajacy DAC na swiecie po USB za te pieniadze!

Ukryta Zawartość

Zauważyłem że wszystkie DAC-i w tej średniej i niższej półce grają "fenomenalnie" i 3x lepiej niż konkurencja oraz że zawsze zapędzają

konkurenta w kąt!!

W zależności co kto ma w domu to właśnie to jest ten 3x lepszy od innych.

Dlatego też koniecznie trzeba testować w swoim systemie przed zakupem i zupełnie nie sugerować się opiniami o genialności i zapędzaniu

innych w kąt.

• 3 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

A może coś bardziej uniwersalnego ?

SPDIF DAC, USB DAC, player sieciowy , odtwarzacz plików, CD , SACD , DVD, DVD-A , BD, wzmak słuchawkowy etc.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...
Gość nudel1306

(Konto usunięte)

A może coś bardziej uniwersalnego ?

SPDIF DAC, USB DAC, player sieciowy , odtwarzacz plików, CD , SACD , DVD, DVD-A , BD, wzmak słuchawkowy etc.

http://www.oppodigital.com/blu-ray-bdp-105/blu-ray-BDP-105-Images.aspx

http://www.oppodigital.com/blu-ray-bdp-105/blu-ray-BDP-105-Features.aspx

Ciekawa alternatywa ten Oppo. Jak to w ogole brzmi i wyglada w rzeczywistosci? Jest to dostepne w Polsce?

Z gory dziekuje

pzdr

Oppo to niezła propozycja w tzw.niskiej półce.

Fajny player, all in one, gra wszystkie formaty tyle że jak to chińszczyzna gra bardzo średnio mówiąc optymistycznie.

Jeśli budżet jest mocno ograniczony to jak najbardziej może to być ciekawa propozycja ale high end to nie jest.

Teraz pojawiły się 2 nowe modele Oppo więc pewnie warto przetestować.Nie należy się spodziewać rewelacji ale

może być w miarę nieźle.

Zważywszy cenę ok 4000-5000zł to jest rozsądna opcja.

Na pewno nie jest to player klasy 15-20 tys.mimo że wielu chciałoby w to wierzyć.

Oppo 103 w stereo gra słabo. To jest poziom odtwarzaczy cd z podobnego a raczej mniejszego przedziału cenowego. W zależności od sprzętu towarzyszącego może zagrać "mniej słabo" albo "bardziej słabo".

W kinie jako bluray to już inna bajka. Jakość wideo, wielofunkcyjność, solidność wykonania to jego zalety, imho chyba lidera z tego przedziału cenowego. W tym aspekcie jestem z niego zadowolony.

W stereo do hi-endu to mu jednak daleko.... delikatnie mówiąc...

Gość nudel1306

(Konto usunięte)

W sumie domyslam sie ze tak jest w wiekszosci przypadkow odtwarzaczy wieloformatowych. Chociaz trzeba przyznac, ze ''bebechy'' oppo 105 robia pozytywne wrazenie... tylko ten napis na tylnej sciance ''made in china" mnie przeraza

pzdr

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A propos DACa z wysokiej klasy wejściem USB. Tylko budżet nie był podany

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.