Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw 5000-6000zł - słuchawki, DAC (+ USB), wzmacniacz

pacio94

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Ostatnio zacząłem się zastanawiać nad wymianą swojego toru słuchawkowego. Niestety z tego co widzę, sytuacja jest jeszcze gorsza niż na rynku dużego audio, tzn. wybór jest tak ogromny, że ciężko się w tym wszystkim połapać. Mam nadzieję, że przyjdziecie mi z pomocą :)

Przechodząc do meritum. Obecnie mój zestaw wygląda następująco: Creative X-Fi Surround 5.1 USB --> Pro-Ject Head Box II --> CAL! (trochę zmodowane, ale to pomijalna kwestia). Trzy rzeczy, które są dla mnie zdecydowanie za słabe/złe:

1. przestrzeń (mimo prób z modami),

2. bas - rozlany i nieschodzący za bardzo w dół,

3. góra - potrafi zakłuć przy numerach gdzie podkład jest czysto elektroniczny.

Słucham krótko mówiąc wszystkiego i to niestety naprawdę wszystkiego (ciekawscy mogą się wstrzymać od pytań czy disco polo też, bo przy hardkorowym humorze zdarza się). Przeważa jednak rock/metal (Pink Floyd, Dire Straits, Uriah Heep, Judas Priest, Iron Maiden, Metallica) i rap (głównie polski). Przykłady innych wykonawców: The Cure, Era, E. Clapton, RHCP, E. Geppert, T. Stańko, M.Jackson... to tak przekrojowo.

Nie mam szczególnych wymagań co do konstrukcji słuchawek, na pewno nie jest to priorytet na zasadzie, że jak grają za głośno na zewnątrz to ich nie kupię.

Co do elektroniki to sprawa wygląda podobnie. Nie interesuje mnie czy to będzie jedno pudełko, a w nim wzmak i DAC z USB, czy DAC z USB, a wzmak oddzielnie, czy DAC, dostawka do kompa (pewnie M2Tech HiFace Two) i wzmak. Każda konfiguracja mi odpowiada, liczy się końcowy efekt!

Do tej pory słyszałem (dziś tak na marginesie ) Beyer'y DT880 (całkiem przyjemne, ale z ich wzmakiem A1 było zdecydowanie za ostro, może jakaś inna elektornika do nich?) i Denon'y (nowa seria jakieś Urban Cruiser i inne cuda niewarte odnotowania oraz D7000 to już inna bajka, ale cenowo to moim zdaniem przegięcie, choć może po prostu elektornika nie pozwoliła im rozwinąć skrzydeł, tak czy inaczej raczej zbyt drogie dla mnie). Kiedyś słuchałem jeszcze HD600 i SR60i z tego duetu bardziej pasowały mi Grado, ale to było dawno i nawet nie wiem jaki był sprzęt towarzyszący...

Proszę o konstruktywne odpowiedzi, poparte kontaktem ze sprzętem :)

Ja mam DT770pro/250 ohm i świetnie współpracują z NFB-5.2

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ; Jest możliwość "kształtowania" brzmienia poprzez dodatkowy obwód dla OPA. Fajnie brzmi OPA tej samej firmy Moon (ciepły lampowy) Zwróć uwagę na moc wzmacniacza słuchawkowego. Jest to istotne dla wszelkich słuchawek "wysokoomowych". Możesz pożyczyć do odsłuchu z firmy. :))

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Witaj,

biorąc pod uwagę Twoje wymagania, zwróciłbym uwagę na zestaw oparty na wzmacniaczu hybrydowym Canor TP 10 oraz zestawie słuchawkowym Audio-Technica ATH-W1000X lub Denon AH-D5000 (bardzo podobne brzmieniowo do AH-D7000). Jako przetwornik zastosowałbym do tego systemu M2Tech Evo DAC z HiFace Two.

Taka konfiguracja moim zdaniem powinna idealnie wpasować się w Twoje wymagania.

Zapraszam jednak na odsłuchy, jest bardzo dużo wzmacniaczy, przetworników i słuchawek na rynku, trzeba posłuchać.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Z SMSL to ten mały DAC SD-793 w pierwotnej wersji jest lepszy, tylko przerobić pasuje. Niestety nie ma USB i trzeba by mieć konwerter oraz kabel koncentryczny, a dobry parę stówek kosztuje. Musical Fidelity V-Link to dobry konwerter zwłaszcza po przeróbkach. Zasilacza do niego nie potrzeba. Dźwiękowo to świetna opcja ale kosztowna, bo DAC jakieś 200zł, przeróbka 400zł, zasilacz liniowy 150zł, V-Link 550zł. przeróbka 150zł, kabel koncentryczny dobrej klasy co najmniej 500zł. Co do wzmacniacza wzmacniacza Black Pearl to ciężko będzie znaleźć coś o porównywalnej jakości i choć trochę podobnej cenie.

HiFiMan'y są w kręgu moich zainteresowań ;)

Cała lista wygląda tak:-Sennheiser HD650 / HD600

-AT AD900 / AD1000

-Grado SR 325i

-AKG K701 / Q701 / K601

-HiFiMan HE-300

-Beyer DT990 PRO 250ohm / DT880 600ohm

Sennheiser/AKG/Beyer - to wysokoomowe słuchawki. Przy średnio 300 ohm moc wyjściowo musi oscylować przynajmniej około 200 mw, bo nie ruszą przetwornika. Oczywiście można kupić coś zrobionego na scalakach, ale czy tego szukasz?

Przyjrzyj się NFB-6

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) do niego można dokupić DAC NFB-17.32(dual Wolfson WM8741) lub NFB-1.32 (Sabre ES9018). Urządzenia dobrze skonstruowane z wysokiej jakości części, bez kompromisów :) Polski dystrybutor:

Ukryta Zawartość

post-45171-0-11278100-1349196351_thumb.jpg

post-45171-0-71705600-1349196355_thumb.jpg

post-45171-0-50093800-1349196361_thumb.jpg

post-45171-0-97723800-1349196387_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Co do NFB-17.32 lub NFB-1.32 to nie będzie raczej problemu, a jeżeli chodzi o wzmacniacz słuchawkowy jeżeli by go nie mieli do pożyczenia, to weź NFB-10.32 DAC/wzmacniacz słuchawkowy - to bliźniacza konstrukcja jeśli chodzi o sam wzmacniacz słuchawkowy. Oba posiadają wzmacniacz symetryczny - każdy przetwornik (kanał) może być napędzany dwoma końcówkami pracującymi w trybie BRIDGE i asymetryczny standardowym

Groh, a gdzie twoje oznaczenie branża pod avatarem?

Nie ukrywam, rozmowy trwają... :))) Firma z mojej okolicy... Jak już będę w "branży" to nie omieszkam zmienić status.

Ale kto by go miał mieć do pożyczenia???

Ukryta Zawartość

Zadzwoń do działu handlowego - wszystko ustalisz z nimi

Ukryta Zawartość

Jutro wezmę z firmy NFB-10.2 i porównam z 17.32 którego teraz mam w domu, to ci napiszę czy się różnią w odsłuchu (dzisiaj dostałem robotę w charakterze szefa technicznego :)). NFB-17.32 jest troszkę lepiej zrobiony ale nie ma preampa/wzmacniacza słuchawkowego. Co do Sabre (NFB-1.32) dzisiaj przyszło kilka i od razu wyszło do klientów końcowych więc nie porównam ich bezpośrednio teraz. Jesteśmy na etapie budowy pokoju odsłuchowego więc za jakiś czas zapraszam do Gliwic lub kontakt z działem sprzedaży 10.2 mamy do pożyczenia :)

Wysłałem maila wczoraj i jak na razie brak odpowiedzi...

Zadzwoń to duuuza firma, a dział który bedzie się tylko zajmował audio dopiero powstaje.

ps. daj mi na priva kontakt to przekaże, skontaktują się z tobą

Kolejny odsłuch za mną, Beyerdynami DT880 250ohm + Graham Slee Solo Ultra-Linear DE + moja karta (CREATIVE), a później Atoll CD100. Co tu dużo mówić, najpierw wydawało mi się, że ten wzmak gra tak jak A1, nic ciekawego, ale po zmianie źródła mało nie spadłem z krzesła. Nie spodziewałem się czegoś takiego ze słuchawek, szczegóły, zejście basu, dynamika, dosłownie wszystko było niesamowite. Już wiem co było wąskim gardłem ;-)

Beyer'y bardzo mi się podobają, jestem ciekaw jak wypadną HiFiMany, wątpię czy AKG mnie uwiodą, a GRADO na razie nigdzie nie upolowałem...

Już po odsłuchu Q701, DT880 PRO 250Ω i DT990 PRO 250Ω

Pierwsze zadziwiły mnie swoimi możliwościami w separacji instrumentów, chyba pierwszy raz trafiłem taki zestaw słuchawkowy, który między poszczególnymi instrumentami miał "dziury" (pozytywnie w tym kontekście), ale ogólny charakter brzmienia nie do końca mi odpowiada - za mało basu i trochę za jasna góra (być może przez sprzęt towarzyszący - CA DAC Magic Plus).

Drugie już słyszałem wcześniej, w zasadzie nic nowego mi się nie objawiło.

Trzecie najbardziej mi spasowały, przynajmniej w tym konkretnym systemie (wpiety był jeszcze dodatkowo Goldenote HP-7), dźwięk był w moim odczuciu najrówniejszy, bas potężny, ale z ładną fakturą, może średnica mogłaby być bardziej wysunięta, ale jak na razie to mój typ #1. Najśmieszniejsze jest to, że kosztują połowę tego co Q701 i 60% tego co 880.

Wypożycz ze sklepu RMS może HiFiMAN HE-5LE i do tego wzmacniacz HiFiMAN EF5. Myślę, że nie będzie z tym problemu. Co do ceny na pewno da się sporo wynegocjować, lub też kupić z allegro, niedawno ten zestawik widziałem w promocji za 4 tyś :)

Dzisiaj słuchałem HiFiMan'ów He-4 i krótko mówiąc:

WOW!

W zasadzie miały to wszystko czego brakło mi w Beyer'ach, zakładając, że źródło (nuForce HDP) było dla nich trochę za słabe jakościowo to naprawdę jestem nimi zauroczony

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.