Skocz do zawartości
IGNORED

naścienna półka pod gramofon

pmcomp

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

czy taka półka ma sens:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ?

Mieszkam w domu jednorodzinnym gdzie podłoga jest odizolowana od ścian konstrukcyjnych, na której taka pólka miałaby zawisnąć. Do tego ściany zwieńczone są betonowym wieńcem czyli spięte na sztywno.

Zapewne wyzwaniem będzie powiesić taką półkę poziomo ale jestem dobrej myśli.

Co o tym sądzicie?

pozdro

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Muszę przewietrzyć mój system…

Oczywiście, taka półka to dobre rozwiązanie, zdaje egzamin, ale pięć stówek to troche dużo, tym bardziej że można samemu coś wymyślić, kupić materiał, zlecić by ktoś to pociął i pospawał, u mnie to było robione z kształtownika 4x4 cm według własnego pomysłu( raczej zapożyczonego :) ) materiał 50zł, można taniej z ,,odpadów,, robocizna 50zł, szlifowałem malowałem sam sprayem czarny mat, dodatkowo mam nagwintowane na trzy regulowane kolce, no i ta nieszczęsna półka z blatu kuchennego :) miałem już zklejoną sklejke 4x18mm, zostało tylko poprzycinać na pile, poszlifować i polakierować bezbarwnym lakierem, ale podczas mojej dwu tygoniowej nieobecnośći w pracy jakiś skó.....n to poprostu wyżucił

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Też zastanawiam się nad uchwytem Regi. W tej chwili gramofon stoi na górnej półce stolika, podłoga panele. Dom jednorodzinny na wsi. Wibracji z tzw. ulicy nie ma, no i właśnie nie wiem - ma taka półka ścienna sens? Pewnie te panele to nie za dobrze działają na sztywne zawieszenie gramofonu.

We stand in the Atlantic
We become panoramic

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Jeżeli chodzi o drgania od ulicy lepiej sprawdzi się stawianie na podłodze. Oczywiście jak ktos fuszery nie odwalił.

Na dziś to powinno być tak, że drgania z tramwaju, od TIR-a idą po ziemi do fundamentów i w górę ścianami.

Ze ścian przenosi się na stropy. Ale tu mamy spore pole do popisu. O ile w kamienicach drewniane legary podłogi mocowane w gniazdach ścian tak se izolują drgania ( acz izolują, tutaj większym problemem jest uginajace się, trzeszczące deski na legarach konstrukcyjnych), to we współczesnym budownictwie stosuje się właśnie podłogę pływającą. To znaczy na stropie( konstrukcja) kładzie się 3-5 cm styropianu, a na to wylewa ok 4 cm wylewkę odizolowaną od ścian. I to już izoluje i to jak! Dalej mamy kwestię czy partaczymy, czy poprawiamy warunki pracy sprzetu audio.

Jak partaczymy- kładziemy panele i mamy jajka znane ze starych kamienic. Jak nie partaczymy, możemy pójść w techno i oszlifować ten beton na połysk, zabezpieczyć by nie pylił, dywanik i gra, albo ocieplić klimat: dobry, egzotyczny, gruby parkiet na kleju elastycznym.

Ja nabyłem ten wynalazek

Ukryta Zawartość

Wygląda solidnie i do tego efektownie jak się sprawuje tego jeszcze nie wiem montuję dopiero w weekend.

Generalnie wolałbym kupić platformę antywibracyjną, ale mój roczny synek uwielbia "bawić się" gramofonem taty i stąd decyzja o nabyciu półki.

,

Ukryta Zawartość

Ja zrobiłem inaczej.Dwa stoliki z Ikei po 20 zł zespolone z sobą za pomocą kleju i drewnianych kołków.Powstała z tego ładna szafka, na której dolnej półce stoi sprzęt ważący ponad 30 kg, a na górze platforma sklejona z dwóch dużych desek do krojenia na trzech kolcach (cena za sztukę około 40 zł).Można przy tym skakać!

Wczoraj zamontowałem półeczkę projecta wallmount it2. Półka jest stabila, wygląda efektownie, a gramofon zaczął grać bardziej efektywnie. Tylko czy jest warta swojej ceny 440 złociszy.

Nastąpiła poprawa w zakresie wysokich tonów, pojawiło się więcej szczegółow.

Generalnie polecam.

A słuchanie wieczorem przy lampowym blasku to radość sama w sobie .

Gość rochu

(Konto usunięte)

Wczoraj zamontowałem półeczkę projecta wallmount it2. Półka jest stabila, wygląda efektownie, a gramofon zaczął grać bardziej efektywnie. Tylko czy jest warta swojej ceny 440 złociszy.

Nastąpiła poprawa w zakresie wysokich tonów, pojawiło się więcej szczegółow.

Generalnie polecam.

A słuchanie wieczorem przy lampowym blasku to radość sama w sobie .

Leżą u mnie dwie takie półki.

Chociaż od drgań podłogi izolowały znakomicie to jednak nie sprawdziły się.

Wszystko co na tym postawiłem grało płasko i usypiająco.

Jeżeli coś mogę poradzić to wywal oryginalną płytę i wstaw coś innego np jakiś sandwich ze sklejki i mdf-u albo grubą płytę akrylową.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.