Skocz do zawartości
IGNORED

Vifa DX25SC-09-04, a DX25SC-16-04

rafal735r

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Pada mi jeden z wysokotowcow w Magnat Quantum 905. Kazdy wie ze glosniki wysokotonowe w tych kolumnach to Vify z logo Magnat, a w zasadzie jedynie z pierscieniem montazowm z napisem Magnat, bo w srodku normalnie pisze Vifa.

Na glosniku, ktory wykrecilem z kolumny jest oznaczenie DX25SC-16-04. (Sc to, to samo co TG z tym ze SC jest ekranowany, tak wyczytalem tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

Sek w tym ze mozna kupic tylko Vife DX25TG-09-04, a ja potrzebuje 16-04 i zastanawim sie co oznaczaja te rozne cyfry w oznaczeniu, a mianowicie 09 i 16, bo reszta pasuje.

Moze ktos wie? Kupil bym glosnik u Magnata ale oni zycza sobie az 300zl. A Vifa kosztuje 120zl:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

?👈

https://www.audiostereo.pl/topic/97649-vifa-dx25sc-09-04-a-dx25sc-16-04/

Pewnie oznacza że ma przód dla magnata. Ta 09 to nr. wersji. Ostatnia to na pewno impedancja. Podstawowe pytanie czy jest z podwójnym magnesem czy z pojedynczym. Jak z pojedynczym to nie ma się co zastanawiać tylko kupować. Jak z podwójnym i z tyłu mała plastikowa komora to musisz kupić tego scan speaka.

Ukryta Zawartość

Zresztą głośnik o wiele lepszy niż ten z pojedynczym magnesem bo zamiast ferrofluidu ma pierścień Faradaya tak jak Vifa XT i komorę z tyłu za kopułką.

Ukryta Zawartość

Kurde ja mam wersje SC czyli jakas neodymową. Z tylu jest tylko metalowa puszka, mniejsza niz ten mages z wersji TG. Ten po lewej:

Ukryta Zawartość

Pewnie oznacza że ma przód dla magnata.

Ale ten pierscien mozna chyba odkrecic? Akurat teraz nie mam takiego malego Torxa. On jest metalowy z napisem Fmax+ i Magnat i jest montowany w kolumne na 4, a nie 5 srub.

Ukryta Zawartość

?👈

Kurde ja mam wersje SC czyli jakas neodymową. Z tylu jest tylko metalowa puszka, mniejsza niz ten mages z wersji TG. Ten po lewej:

Ukryta Zawartość

Ale ten pierscien mozna chyba odkrecic? Akurat teraz nie mam takiego malego Torxa. On jest metalowy z napisem Fmax+ i Magnat i jest montowany w kolumne na 4, a nie 5 srub.

A czy masz plastikową nakładkę z tyłu naklejoną na magnes. Nie pozostało ci nic innego jak odkręcić cały plastikowy przód i sprawdzić czy masz w szczelinie ferrofluid czy też miedziany pierścień. Jeżeli ferrofluid to kupujesz normalnego DX jeżeli pierścień to musisz kupić tego scan speaka ale cenowo chyba będzie tak samo jak oryginalny to chyba lepiej oryginalny. Moim zdaniem wersja SC DX nie była robiona w ogóle. Jedynie XT był robiony z magnesem neodymowym i tylko i wyłącznie z pierścieniem Faradaya.

Tak to wygląda w XT. Oczywiście bez tego krzyżaka w środku. Jeżeli znajduje się taki miedziany pierścień jak na zdjęciu i do tego jest w środku otwór a w otworze widać watę to kupujesz Scan Speaka. Jeżeli pierścienia miedzianego nie ma, i cewka pobrudzona jest ferrofluidem i w szczelinie widać ferrofludid to kupujesz normalnego DX.

Ale ja osobiście kupował bym oryginalny. Zakładam że spalony masz tylko jeden. W takim wypadku gdy kupujesz nie oryginalny to wymieniać musisz obydwa. Ten spalony i ten nie spalony. Gdy kupisz oryginalny to wystarczy jeden ale radziłbym pomierzyć obydwa bo rozrzut parametrów głośników produkowanych w różnym czasie może być znaczny.

post-13669-0-13296900-1349850162_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzieki za info. Negocjuje wlasnie cene oryginalu. Znalazlem goscia, kory troche handluje Magnatami i moze mi zalatwic za 220zl. Napisalem ze moge dac 150zl, zobacze co odpisze. Glosnik nie jest spalony, lecz znacznie ciszej gra. Cala elektronika jest OK. Juz mialem podobna sytuacje z tym ze z inna kopulka.

A czy masz plastikową nakładkę z tyłu naklejoną na magnes. Nie pozostało ci nic innego jak odkręcić cały plastikowy przód i sprawdzić czy masz w szczelinie ferrofluid czy też miedziany pierścień.

Pierscien jest metalowy :) Wynalazek Magnata. A nakladki napewno nie ma. Goła, metalowa puszka.

?👈

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.