Skocz do zawartości
IGNORED

XLR czy zwykłe cinche jaka różnica?

Jankes14

Rekomendowane odpowiedzi

XLR dlatego stosuje się na scenie i w studiach nagrań.

"Odmienny obraz każde widzi oko a każde ucho inny słyszy śpiew. A każde serce gdy wejrzysz w nie ukaże własną słabość i grzech"

na wyjściu rca masz max 2,2V,natomiast xlr 6V.Pytanie jest co z czym chcesz połączyć?Nie każdy sprzęt posiadający xlr-y da ci optymalny efekt z tego złącza.

Słyszalny niższy poziom szumów i w przypadku akurat słyszanego przeze mnie Thula różnica w dźwięku była w dynamice. Na korzyść XLRów.

"Odmienny obraz każde widzi oko a każde ucho inny słyszy śpiew. A każde serce gdy wejrzysz w nie ukaże własną słabość i grzech"

na wyjściu rca masz max 2,2V,natomiast xlr 6V.Pytanie jest co z czym chcesz połączyć?Nie każdy sprzęt posiadający xlr-y da ci optymalny efekt z tego złącza.

Chciałbym podłączyć DAC-a ze wzmacniaczem.

Jak dla mnie i w moim systemie,dżwięk jest lepszy z xlr.To spora różnica.

Chciałbym podłączyć DAC-a ze wzmacniaczem.

w tanich dac-ach,xlr są tylko dla ozdoby.Spróbować warto-a nóż to jest brakujące ogniwo.

w tanich dac-ach,xlr są tylko dla ozdoby.Spróbować warto-a nóż to jest brakujące ogniwo.

PS Audio chciałbym spróbować.Czyli powinno być dynamiczniej?

Jeżeli jest to wpełni zbalansowany dac,będzie głośniej,szybciej,dżwięk bardziej oderwany od głośników z lepszą definicją detali ale jednocześnie szczuplejszy z mniej dociążoną średnicą.

nie znam PS Audio,ale kiedyś podłączyliśmy hebla hd11 po xlr-i była porażka.

Jeżeli jest to wpełni zbalansowany dac,będzie głośniej,szybciej,dżwięk bardziej oderwany od głośników z lepszą definicją detali ale jednocześnie szczuplejszy z mniej dociążoną średnicą.

Tak jest w pełni zbalansowany.Czyli jest gra warta świeczki.

nie znam PS Audio,ale kiedyś podłączyliśmy hebla hd11 po xlr-i była porażka.

Słuchałem Hegla hd 20 ale przez RCA i było dobrze może zbyt ciepło jednak w tym dżwięku coś było.Lecz cena była powstrzymująca,

tak,warto+moim zdaniem.Dla pewności sprawdż w obu urządzeniach na którym pinie jest ``hot``(+)- powinien być na 2-gim.

i dlatego tu XLR to pic na wodę, fotomontaż ;)

Praktycznie w każdym DAC`u (kostka przetwornika jest zazwyczaj symetryczna od wyjścia) następuje desymetryzacja, asymetryczne filtry, i jeżeli ma być XLR; ponowna symetryzacja.

O kant dupy z taką architektura XLR.

Wzmacniacz będzie stał obok DAC`a. Żadnych korzyści nie widzę. W praktyce będzie większy sygnał.

Co innego w przypadku toru w pełni symetrycznego. Również topologii DAC`a (filtrów). Ale kto to robi? Przecież to hi-end - obłuda...

Oczywiście jak już będziesz miał oba urządzenia z XLR`ami to warto. Ale gdybyś miał teraz dopłacać do standardu... zastanowiłbym się...

Jest sens przy łaczeniu konstrukcji zbalansowanych, inaczej będziesz miał tylko wyższy sygnał co pisali koledzy powyżej.Pozdr.

...And Justice For All . Pozdrawiam .  

i dlatego tu XLR to pic na wodę, fotomontaż ;)

Praktycznie w każdym DAC`u (kostka przetwornika jest zazwyczaj symetryczna od wyjścia) następuje desymetryzacja, asymetryczne filtry, i jeżeli ma być XLR; ponowna symetryzacja.

O kant dupy z taką architektura XLR.

Wzmacniacz będzie stał obok DAC`a. Żadnych korzyści nie widzę. W praktyce będzie większy sygnał.

Co innego w przypadku toru w pełni symetrycznego. Również topologii DAC`a (filtrów). Ale kto to robi? Przecież to hi-end - obłuda...

Oczywiście jak już będziesz miał oba urządzenia z XLR`ami to warto. Ale gdybyś miał teraz dopłacać do standardu... zastanowiłbym się...

C.E.C. DA53. W pełni symetryczny. Rozwiązane jest tak, że w każdym torze stereofoniczny przetwornik który obsługuje obie połówki sygnału. U mnie efekt jest bardzo zauważalny (mam podłączone i po XLR i po RCA- poziomy głośności wyrównane w peampie). Odczuwalnie więcej detali i powietrza, ale dźwięk przez to lżejszy. Praktyka jest taka, że w 95% odsłuchów wybieram polączenie XLR. Odczuwam je jako mniej zawoalowane i jakby swobodnie naturalne.

Wypożyczyłem drogi kabelek XLR Albedo.podłączyłem i jest namacalna poprawa jesli chodzi o przestrzeń namacalności średnicy.Troche zdziwiło mnie,że dynamika aż tak bardzo nie wzrosła.Spodziewałem się czegoś bardziej spektakularnego.Może moje oczekiwania były nazbyt wygurowane.

Tak jak pisałem,nie wszystkim urządzeniom ``służy`` tor xlr.Takie połączenia słabiej różnicują jakość kabli.No i trzeba trochę przyzwyczaić uszy,bo jednak to trochę inne granie.Pytanie,czy podoba ci się zmiana?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.