Skocz do zawartości
IGNORED

Radmor 5100 - nierówny poziom głośności kanałów

Zadora972

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

W moim Radmorze 5100, którego ostatnio udało mi się odgrzebać w pewnym garażu (stał tam z 20 lat) występuje problem z nierównym poziomem głośności pomiędzy kanałem lewym i prawym. Lewy gra znacznie głośniej i dopiero skręcając balans sygnału mocno w prawo (50 proc) udaje się zmusić do równej po wzgl. głośności pracy obie kolumny (Tonsil Space ' 86). Co może być przyczyną takiego stanu rzeczy?

Bezpieczniki na końcówkach mocy są dwurakie- 2 A i 2,5 A. Nie wiem czy tak powinno być. Nie znalazłem info mówiącego o tym jakie bezpieczniki powinny tam się znaleźć. Może to jest przyczyna nierównej pracy kolumn?

Przy przykręconym nakrętką do ścianki przedniej pokrętle potencjometru głośności (wzmocnienie) brakuje lewego sygnału. Gdy nakrętke odkęcę (potencjometr nie będzie napięty) lewy sygnał jest. Co może być przyczyną?

Po drugie - podczas włączania Radmora puszcza on silny sygnał na kolumny dając efekt uderzenia - mocne wychylenie membran . Dzieje się to również przy poziomie głośności skręconym na zero. Czy to normalne zachowanie?

Pozdrawiam,

Zadora

Nierównosć kanałow 95% stawiam na potencjometr..Sa na A... go zamienniki. A jak bez konturu to i telpoda znajdziesz.Lub jakiś markowy aby pasował dł osi i rozstawem szpilek )pomijam wartosc 47 KOhm A. ale i 50KOhm się nada.

"Fala uderzeniowa" jest bo taka konstrukcja zasilania.

Odnośnie problemu drugiego. Google i 'Komplet zabezpieczeń do każdego wzmacniacza' :)

www.gavron04.diyaudio.pl układy audio 

• 3 tygodnie później...

Oddaj ratka do serwisu lub osób zajmujących się tym. ( częściej w dużych miastach) Jak nie znasz się to go tylko popsujesz.... po tylu latach konserwacja wskazana.

pozdrawiam

• 3 tygodnie później...

Serdecznie dziękuję wszystkim za podpowiedzi.Zbieram się teraz z wysłaniem go do serwisu w Gdyni - to będzie wiązało się z odpowiednim nakreśleniem sytuacji żonie („przecież gra”) - ponieważ nie udało mi się na miejscu załatwić sprawy z wymianą kondensatorów, a podobno są wyschnięte i to jest przyczyna nierównego rozkładania sygnału. Potencjometr wzmocnienia jest ok,ale rzeczywiscie były zimne na nim luty jak to sugerował kolega Audiotetryk.

Pozdrawiam serdecznie,

Zadora

Pewnie nie będziesz żałował... po serwisie sprzęt na następne 20 lat. ;-)

Tak na marginesie zainteresowanych Alps -ami z długą ośką do Radmor 5100 to radmruś takowe posiada :D

Wystawiam je od czasu do czasu na allegro, można też pisać tu na audio stereo - na priva, postaram się pomóc.

To na zdjęciu to naprawdę są alpsy

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.