Skocz do zawartości
IGNORED

SUB do Dali IKON MK2 5.0 + Marantz 6006

patryda

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc,

Szukam suba do zestawu Dali IKON MK2 5.0 + Marantz 6006.

Pokoj 20m

Sub tylko do kina

Cena 2-2.5k

Zastanawiam sie nad subami marki Dali bo fajnie bylo by miec "komplet", tylko nie wiem czy to sa dobre suby:

- Dali Sub E-12 F

- Dali Lektor

Zastanawiam sie jeszcze nad

- Rel T5

- Velodyne EQ-MAX8 ktory wydaje mi sie byc najlepszym wyborem, choc obawiam sie ze moze byc maly?

Prosze o rady, bo naprawde jestemw kropce. Dzieki!

https://www.audiostereo.pl/topic/97812-sub-do-dali-ikon-mk2-50-marantz-6006/

Witaj,

w Twoim systemie i pomieszczeniu zdecydowanie najlepiej pod względem brzmienia sprawdzi się REL T5.

Jeśli masz taką możliwość, serdecznie zapraszam na odsłuchy.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Czesc,

Mam pytanie odnosnie dopasowania sub do glosnikow.

Czy sub tej samej firmy co glosniki zagraja bardziej spojnie?

Czy sub innej firmy "nie zje" tematu granego przez kolumny?

Czy nie grozi "obciecie" basu glosnikow przez suba?

Pozdrawiam

Zdecydowanie zgadzam się z przedmówcami, tu będzie jak znalazł pasować REL T5. Nie musisz się absolutnie obawiać o powyższe Twoje wątpliwości. Wszystko leży w kwestii dobrej kalibracji.

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Martwily mnie te kwestie, bo spotkalem sie z podobnymi opiniami, ze moze byc spora roznica w barwie oraz ze basu bedzie za duzo przez co konieczne bedzie odciecie basu z podlogowek.

W specyfikacji najbardziej przekonal mnie Velodyne EQ-MAX10, ale mysle o Velodyne EQ-MAX8 ze wzgledu na cene, choc nie ukrywam ze roznice cenowe sprzedu w europie a usa sa niesamowite :)

Rel T5 zagra lepiej w kinie niz Velodyne EQ-MAX8?

"Sub tylko do kina" i 20m.

W takim razie wybór subwoofera na 8' calowym głośniku jest nietrafiony, przynajmniej wg mnie. Powinieneś celować w minimum 10' i niekoniecznie Rel czy Velodyne, bo muzyki nie słuchasz, a nie są to najniżej schodzące suby.

Zdecydowanie tylko kino. Rozumiem ze o 8' moge zapomniec, dzieki za skreslenie chociaz tej watpliwosci :) W takim razie 10' czy wyzej? Co polecasz jesli nie Rel'a albo Velodyne?

"Sub tylko do kina" i 20m.

W takim razie wybór subwoofera na 8' calowym głośniku jest nietrafiony,

zależy kto co lubi , jaki ma sprzęt i kolumny

u mnie w pokoju 30m2 Dali AW-8 ( ma 8" ) spokojnie daje radę w kinie ( do muzyki nie używam ) ale połączony jest z kolumnami dość nisko schodzącymi ( od 35hz z 17-to cm przetwornikami zaledwie ) i amplitunerem w którym można załączyć DynamicEq , który daje niesamowitego kopa w kinie domowym

niejeden był pod wrażeniem co ten "mały" sub potrafi , bo basu to jam nadmiar

Zależy co kto lubi. Niektórzy wstawiają na 30m podstawkowe kolumny z 13cm przetwornikami i zatykają dodatkowo bas refleksy.

20cm głośnik w subie może mieć sporego kopa ale nie oszukujmy się, że ten kop jest przy najniższych częstotliwościach. Nie zejdzie w okolice 20-25hz z jednocześnie dużym natężeniem. To nie ta klasa sprzętu.

Lepiej mieć swobodniej grającego suba z większym przetwornikiem, tym bardziej że pomieszczenie na to pozwala.

Ciezko jest podejmowac decyzje jak sie nie wiem czego tak naprawde sie chce :)

Dzieki za waze opinie, bo to zawsze pokazuje szersza perspektywe. Nie latwo jest sie w tym wszystkim odnalsc, zwlaszcza kiedy czasem 8' jest wystarczajace a czasem 12' to minimum.

Na chwile obecna jestem prawie zdecydowany na Dali Sub E-12 F. Glownie chyba dla tego ze jest w miare duzy glosnik, relatywnie pasujacy do kompletu i w dobrej cenie jak na 12'. Niestey raczej nie zjdzie w okolice 25hz, ale tak jak mowia przedmowcy - nie ta klasa sprzetu, nie ten budzet.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.