Skocz do zawartości
IGNORED

wzmacniacz i uszkodzone gniazdo cinch

grzegorzlepek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam !

Jestem posiadaczem wzmacniacza creek destiny i niestety najprawdopodobniej wczoraj w jakiś sposób (wycierając kurz pod i za wzmakiem uszkodziłem jedno z gniazd cinch. Gniazda cinch w tym wzmacniaczu od początku kiedy go kupiłem były bardzo delikatne. Dlatego mam pytanie czy jest jakiś problem abym sam wymienił takie gniazdo. Niestety uszkodziłem gniazdo oznaczone R. Myślę, że jest też okazja aby wymienić gniazda na lepsze np. WBT tylko czy to ma sens.

Jeżeli nie dam rady wymienić gniazda to gdzie to można zrobić dobrze i tanio.

pozdrawiam Grzegorz

https://www.audiostereo.pl/topic/97918-wzmacniacz-i-uszkodzone-gniazdo-cinch/
Gość

(Konto usunięte)

Przede wszystkim, czy masz ten wzmacniacz jeszcze na gwarancji i jak długo?

Wiadomo, że uszkodzenia mechaniczne nie podlegają gwarancji, jednakże sprawdziłbym w serwisie, jaki jest koszt wymiany tego gniazda.

Może się okazać, że jest on zbliżony do wymiany we własnym zakresie, a jeśli zrobi to serwis, wciąż będziesz miał gwarancję na inne uszkodzenia nią objęte.

Weź również pod uwagę, że gdybyś w przyszłości chciał odsprzedać wzmacniacz, to trudniej znaleźć nabywcę na sprzęt typu "wzmacniacz, fabryczne gniazda wymienione na gniazda firmy X".

Przede wszystkim, czy masz ten wzmacniacz jeszcze na gwarancji i jak długo?

Wiadomo, że uszkodzenia mechaniczne nie podlegają gwarancji, jednakże sprawdziłbym w serwisie, jaki jest koszt wymiany tego gniazda.

Może się okazać, że jest on zbliżony do wymiany we własnym zakresie, a jeśli zrobi to serwis, wciąż będziesz miał gwarancję na inne uszkodzenia nią objęte.

Weź również pod uwagę, że gdybyś w przyszłości chciał odsprzedać wzmacniacz, to trudniej znaleźć nabywcę na sprzęt typu "wzmacniacz, fabryczne gniazda wymienione na gniazda firmy X".

Niestety gwarancja się skończyła . Wzmacniacz jesli chodzi o dźwięk jak na razie jest dla mnie idealny. Nie wiem tylko czy zmiana na lepsze czytaj droższe cinch coś zmieni. dzięki za pomoc pozdrawiam.

Jeżeli nie wyłamałeś gniazda całkowicie, to wystarczy tylko poprawić luty przy tym gnieździe (a najlepiej przy wszystkich wejściach). Jak nie potrafisz czysto lutować, to lepiej zanieś go do pierwszego z brzegu serwisu.

Niestety gniazdo obraca się w lewo i wprawo do pewnego oporu. Nie wiem czy jest trwale uszkodzone.

Tylko tam są chyba gniazda modułowe,więc,takie pojedyńcze mogą się nie zmieścić obok siebie.

Czy te gniazda modułowe są wymienialne

dziękuję za odp.

Jeżeli wygląda to tak to jest to moduł

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Można wymienić jak najbardziej.

Ukryta Zawartość

Myślę, że jest też okazja aby wymienić gniazda na lepsze np. WBT

Żadne WBT, ani Furutechy, ani CMC, ani coś do nich podobnego tu nie wejdzie. Trzeba wymienić cały moduł. Tak jak Ci napisali, jeśli nie jesteś za mocny w lutowaniu, to nie rób tego sam, bo tylko upalisz punkty lutownicze i nic z tego nie będzie. Trzeba zanieść do dobrego warsztatu i wydać te kilkadziesiąt złotych.

Pozdro,

Yul

Jeżeli wygląda to tak to jest to moduł

Ukryta Zawartość

Można wymienić jak najbardziej.

Tylko że uszkodzone są gniazda od CD i czy można, wymienić je na np. WBT czy coś to zmieni. Może zamontować zwykłe gniazda.

proszę o pomoc.

Tylko że uszkodzone są gniazda od CD i czy można, wymienić je na np. WBT czy coś to zmieni. Może zamontować zwykłe gniazda.

proszę o pomoc.

Z tego co mówisz jeśli to jesat moduł to nie można wymienić smego gniazda cd, Tylko na modułowe.

Ukryta Zawartość

Jeżeli jest modułowe to żeby założyć np:WBT to musiałbyś te otwory lekko rozwiercić,ale gniazda mogą być wtedy zbyt blisko siebie co może być problemem przy wkladaniu wtyków,lepiej założyć takie jakbyły.

Tylko że uszkodzone są gniazda od CD

To nie ma znaczenia że od CD to są dwa razem złączone gniazda.wymienia się je jako całość,a nie jaki pojedyńcze L lub R

Jeżeli jest modułowe to żeby założyć np:WBT to musiałbyś te otwory lekko rozwiercić,ale gniazda mogą być wtedy zbyt blisko siebie co może być problemem przy wkladaniu wtyków,lepiej założyć takie jakbyły.

To nie ma znaczenia że od CD to są dwa razem złączone gniazda.wymienia się je jako całość,a nie jaki pojedyńcze L lub R

czy złożenie i zalutowanie zwykłych gniazd jest problemem . Ogólnie lutowanie nie jest mi obce. Czy założenie zwykłych cinch czy lepszych da poprawę w dźwięku.

Nie, poza ewentualną autosugestią nie będzie żadnej różnicy. Widziałem z dwa razy takie przeróbki, i moim zdaniem było to tylko zdemolowanie sprzętu. Zanieś ten wzmacniacz w końcu do naprawy, albo zamów i sam wymień ten moduł jak potrafisz, i myślę że temat jest wyczerpany.

-----------------

Shrek był szybszy :-)

Masz rację dzięki za podpowiedzi pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.