Skocz do zawartości
IGNORED

Integra Onkyo A-9050 Czy ktoś posiada? Miał okazję słuchać?

Yahoou

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Czy ktoś posiada wzmacniacz ONKYO A-9050 i mógłby się podzielić opinią na temat jego brzemienia?

Sprzęt ma zachęcającą specyfikację, jednak z uwagi na młody wiek, nigdzie nie mogę znaleźć żadnych informacji na temat jego brzmienia a jestem zainteresowany jego zakupem :(

Ciekawi mnie w szczególności nowy bajer "Phase-Matched Bass Boost". Jak to się objawia w działaniu?

Będę wdzięczny za jakieś info.

Pozdrawiam.

Naprawdę nikt tu nie kupuje nowego sprzętu z niższej półki? Wszyscy są miłośnikami 20-letniego hi-end'u z niemieckiego śmietnika..?

• 9 miesięcy później...

Pozwolę sobie odgrzać temat. Poszukuję w miarę dobrego jakościowo wzmacniacza, miałby grać z B&W 602s3. Wiem, kolumny już mają swoje lata i wady, ale jakoś się nie kwapię żeby je zmieniać. Musiałbym najpierw zainwestować sporo w akustykę pomieszczenia, żeby ich zmiana miała sens.

Ad rem. 9050 ma wejścia cyfrowe, na czym mi zależy - mam mieszaną konfigurację (muzyka + niby kino dwukanałowe), nie wnikam w szczegóły żeby nie zamieszać. Problem z nim tylko jest taki, że nie mam go gdzie posłuchać. Czy kojarzycie może jakieś sensowne miejsce w Wawie gdzie jest dostępny? Chyba, że ktoś ma opinię bądź popartą odsłuchami wizję, że z 602s3 to porażka, to zaoszczędzi mi trochę czasu.

Z alternatyw biorę pod uwagę NADa 356, Exposure 2010, HK980 - wiem, żaden nie ma wejść cyfrowych, ale mogę ich posłuchać na swoich skrzynkach i porównać z obecnym wzmacniaczem. Wykorzystałbym wtedy zewnętrzny DAC jaki mam (diy), choć to tylko jedno wejście. Rozważam też jako ideał HK990 - wiem, spory rozrzut cenowy, tylko czy warto do tych paczek to nie wiem :)

Muzyka - coś w stylu DM, czasem jakiś chillout, Megadeth, Coma, DCD - przekrój szeroki.

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Mam A-9050 od jakiegoś czasu i jest to doskonały sprzęt za niewielką cenę. Wzmacniacze z bardziej audiofilską opinią porównywalne z A-9050 kosztują od 50 do 100% drożej. Doskonały dźwięk, użyteczność, świetne wejścia cyfrowe - część DA jest doskonała. Więcej tutaj, bo nie chce mi się wszystkiego pisać jeszcze raz.

To jeszcze pozwolę sobie pociągnąć za język. Zerkałem do instrukcji tego wzmacniacza i intrygują mnie te mikroprzelaczniki przy wejściach cyfrowych- czy jeśli przełączę np. Line 1 na cyfrowe, to wejście liniowe nr 1 przestaje w ogóle być aktywne? Nie bardzo czuje po prostu sens tych przelacznikow.

Nie chce robic reklamy, ale... mam od roku wzmak a9377 i naped c7030 i jestem zadowolony. A9050 to wyzsza polka w stosunku do mojego i powinno byc lepiej, jeszcze jakby mial kosc WM8741 a nie WM8718 to juz calkiem by byl lakomy kasek... Niestety sporo drozszy A-9070 ma WM8742. Troche niedoceniane sprzety ale mozna wyrwac za niewygorowana cene :)

Gość StaryM

(Konto usunięte)

To jeszcze pozwolę sobie pociągnąć za język. Zerkałem do instrukcji tego wzmacniacza i intrygują mnie te mikroprzelaczniki przy wejściach cyfrowych- czy jeśli przełączę np. Line 1 na cyfrowe, to wejście liniowe nr 1 przestaje w ogóle być aktywne? Nie bardzo czuje po prostu sens tych przelacznikow.

Te przełączniki służą do korzystania Z RI (czyli jeden pilot dla wielu urządzeń). Można kupić sobie dock do iPoda (łączy się go normalnie analogowo przez RCA) i połączyć gniazdo RI w docku z gniazdem RI we wzmacniaczu, aby używać pilota od wzmacniacza do sterowania iPodem. Podobnie jest z CD i ewentualnym tunerem.

Wszystkie wejścia działają niezależnie, czyli 3 cyfrowe, 1 gramofonowe i 4 analogowe.

DAC w A-9050 jest naprawdę świetny i nic mu nie brakuje do znacznie wyższych modeli. Na moje ucho jest lepszy od dac magic i nostromo. Choć ten ostatni gra głośniej, więc łatwo dać się zmylić. A 24/96 to jest naprawdę przyzwoita "gęstość" plików, czego chcieć więcej.

;)

Dzięki wielkie za wyjaśnienia.

Kurcze, naprawdę chętnie posłuchałbym tego wzmaka, choć wpadł mi w oko Rotel RA-12 - też z DACem, dwuwejściowym co prawda, na Wolfsonie 8740. Bardzo pochlebnie o nim piszą. Idealnie byłoby porównać mi Onkyo z Rotelem, tylko tu druga część pytania: gdzie?

• 3 lata później...

Bzdura. Jest funkcja standby. Włączasz go albo z pilota albo z panela. Jedynie to nie ma całkowitego wyłącznika jak niektóre inne urządzenia gdzie najpierw załączasz zwykły mechaniczny włącznik, a potem przełączasz sobie w standby.

Ok teraz doczytałem. Auto aktywuje sie lub dezaktywuje mikroprzełacznikiem na tylnej ściance.

Tak, chodzi mi o AUTO standby. Na stronie Onkyo Polska jest informacja przy różnych modelach, że mają taką funkcję - np. TX-8130 ma odpowiednią adnotację w specyfikacji i faktycznie tą funkcję ma (wiem, bo go mam w domu). Nie posiadany przeze mnie A-9070 też ma adnotację w specyfikacji. Przy A-9050 nie ma takiej informacji, więc wygląda, jakby nie miał tej funkcji. Chodzi mi o samoczynne przechodzenie urządzenia na standby jeśli przez jakiś czas nie ma sygnału.

Jak jest z buczeniem transformatora w A-9050?

Zetknąłem się z opinią, że u kogoś trochę buczy.

Nie chodzi mi o buczenie w głośnikach lecz o dźwięk buczącego transformatora i ew. wpadających w rezonans elementów dochodzący z obudowy urządzenia.

Jak jest z buczeniem transformatora w A-9050?

Zetknąłem się z opinią, że u kogoś trochę buczy.

To teraz modny temat każdego sprzętu. Jesli wyczytasz to o konkretnym modelu to całkiem możliwe. Alke akurat konkretna sztuka może tak mieć, nie partia czy model.

Mam na stanie 9050 nic nie buczy.

Gość

(Konto usunięte)

Tez krotko mialem i nic nie buczalo, za to kompletnie nie zgrywal sie z B&W CM6S2, dzwiek byl jak z puszki po sardynkach i bardzo bolesny dla uszu. Szkoda, bo ogólne wrażenie bylo bardzo pozytywne w tej klasie cenowej.

Witam,

po kilku latach odkąd kupiłem swój pierwszy sprzęt i wypadłem trochę z obiegu forumowego, pozwolę sobie przestawić swoją opinię na temat onkyo a 9050, który posiadałem przez ponad 1,5 roku. Naprawdę wzmak był konkretny, solidny i niczego nie udawał. Grał bardzo dynamicznie i mocno, nie dławił sie nawet przy bardzo wymagających kolumnach ( CANTON KARATM60 DC).

Nigdy nie zauwazyłem, żeby buczał :) i mogę go polecić wszystkim szukającym niedrogiego wzmacniacza do 25m2. Ja byłem bardzo zadowolony, i szczerze, gdyby nie fakt, że zanabyłem drogą kupna nieco mocniejszego A9070 to pewnie jego młodszy brat dalej grał by u mnie..

miałem okazję przesłuchać denona, 1520 AE, którego ktoś mi polecił jako upgrade w stosunku do mojego A9050, ale po 2 godzinach słuchania stwierdziłem, że tańszy o połowę onkyo gra znacznie ciekawiej niż ponad dwuktrotnie droższy wspomniany denon. Dopiero po podłączeniu A9070, którego obecnie posiadam, zapragnąłem czegoś "nieco" lepszego niż mój poprzedni A9050 :)

Podsumowując - polecam każdemu kto szuka niedrogiej integry z możliwością rozbudowy systemu.

Kolejne pytanie - czy jest sens dać te 400 zł więcej za 9050, jeżeli wejścia cyfrowe nie będą mi prawdopodobnie potrzebne?

Tzn. mam Raspberry Pi z HiFi Berry DAC+ PRO i volumio i to ma być jedyne źródło dla wzmacniacza. Czy 9050 będzie grał cokolwiek lepiej niż 9030? Czy lepiej 400 zł różnicy przeznaczyć na lepsze kolumny/kable i wtedy efekt audio będzie lepszy?

Czy możesz powiedzieć coś więcej, na czym polega przewaga 9050 nad 9030?

Pogrzebałem chwilę i What HiFi wyżej oceniło brzmienie 9030 nad 9050.

"The two Onkyos, though, have gone in different directions. Where the A-9030 sounds warm and comfortable, the A-9050 has a much thinner and more brittle sound."

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ja posiadam rzeczonego A-9050 i musze powiedzieć, że leciutko słychać transformator. Oczywiście nie w dzień i przy normalnych poziomach głośności, ale w nocy, przy bardzo cichym słuchaniu juz tak. Zastanawiam się czy EIC jest w stanie coś z tym zrobić na gwarancji czy mnie zleją? Może ktoś to reklamował?

Po za tym o wzmacniaczu mogę powiedzieć tylko same dobre rzeczy.

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka

Mam w domu Onkyo TX-8020 w jednym pokoju i ten jest praktycznie bezdźwięczny. Zeby usłyszeć transformator, trzeba przyłożyć stetoskop do obudowy,

W drugim pokoju TX-8130 i ten już nie jest tak wyciszony. Gdy był nowy to siedząc na kanapie słyszałem niezbyt głośny, ale irytujący dźwięk transformatora. Wykryłem to po ponad 14 dniach o zakupu, więc nie miałem już możliwości odesłania sprzętu bez tłumaczenia o co mi właściwie chodzi. Rozważałem oddanie do naprawy, ale już widziałem oczami wyobraźni te rozmowy, o co mi właściwie chodzi, że serwis nic nie słyszy, albo, że to "mieści się w normach producenta" itp.

Macając obudowę, dociskając ją tu i tam można było wyczuć, że budzenie znacznie się zmniejsza.

Odkręciłem pokrywę obudowy i zauważyłem, że od wewnątrz przy jednym z otworów na śrubę jest naklejony kawałek tekstylnej taśmy. Odkleiłem tą taśmę, przeciąłem na dwie mniejsze części i przykleiłem przy dwóch otworach na śruby wewnątrz obudowy. Założyłem obudowę z powrotem przykręciłem i może nie jest tak cichutko, jak w TX-8020, ale siedząc wieczorem na kanapie nie słyszę już tego buczenia. Dopiero, gdy podejdę na pół metra lub bliżej, wtedy troszkę słychać. Trzydziestoletni RADMOR 5412, którego mam w jeszcze innym pokoju podobnie jak TX-8020 - trzeba ucho przyłożyć do obudowy, żeby usłyszeć transformator.

Teraz TX-8130 ma wywędrować na inne miejsce, gdzie i tak będzie stał dalej od słuchacza i ogólnie warunki odsłuchu będą mniej idealne, więc niewielkie buczenie nie będzie miało znaczenia. W jego obecnym miejscu ma stanąć nowy wzmacniacz i chcę, żeby problem buczenia transformatora nie istniał.

Czy możesz powiedzieć coś więcej, na czym polega przewaga 9050 nad 9030?

Pogrzebałem chwilę i What HiFi wyżej oceniło brzmienie 9030 nad 9050.

"The two Onkyos, though, have gone in different directions. Where the A-9030 sounds warm and comfortable, the A-9050 has a much thinner and more brittle sound."

Ukryta Zawartość

na stronie onkyo w porównywarce są dwie różnice, tzn. 9050 ma system DDIRC, który po przetłumaczeniu przez GOOGLA mówi coś takiego:

DIDRC

Ponieważ z nadejściem dźwięku cyfrowego, sygnału do szumu znacząco poprawiło. Jednak stosunek S / N odzwierciedla jedynie szumy, a nie bierze pod uwagę innego rodzaju hałasu, który występuje jako produkt uboczny hałasu reprodukcji dźwięku dynamiczne. Aby zmniejszyć ten rodzaj hałasu, Onkyo opracowała technologię DIDRC do stosowania w naszych komponentów hi-fi. Pomimo bycia poza normalny zakres ludzkiego słuchu, częstotliwości powyżej 100 kHz są podatne na impuls zegara i innych form zakłócenia od urządzeń cyfrowych. Takie zakłócenia w zakresie bardzo wysokiej częstotliwości może generować "beat ingerencję", co z kolei ma wpływ na charakter lub atmosferę oryginalnego dźwięku. Poprzez poprawę liniowości i redukcji zniekształceń w zakresie bardzo wysokiej częstotliwości, nowa technologia DIDRC Onkyo skutecznie redukuje wyczuwalny hałas i zapewnia wyraźniejszy niż kiedykolwiek dźwięku.

druga różnica to stosunek SYGNAŁ / SZUM (co zapewne wynika z powyższego DDIRC)

110 dB (Line, IHF-A) 80 dB (Phono MM, IHF-A) / A9050

105 dB (Line, IHF-A) 80 dB (Phono MM, IHF-A) / A9030

miałem A9050 i byłem zadowolony, natomiast A9030 nie słuchałem, więc niewiele mogę na ten temat powiedzieć. Rozsądek może jednak wskazywać, że skoro różnica w cenie to około 500 zł to pewnie nie tylko kwestia wejść cyfrowych :)

mocowo też niby 9050 ma o 10 W / kanał więcej :)

Ukryta Zawartość

DIDRC o ile dobrze zrozumiałem nie ma zastosowania w 9030, bo 9030 nie ma części cyfrowej.

Stosunek sygnał/szum lepszy u 9050 - liczby.

Moc wyrażona w watach większa u 9050 - liczby.

Cena wyższa u 9050 więc przekonuje, że powinien być lepszy - liczby.

Natomiast gdy przychodzi do słuchania muzyki, to zdaniem What HiFi

"The thin sound makes the A-9050 feel a touch anaemic compared with the more robust A-9030."

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ostatnio brzęczenie transformatora to częsty przypadek nie tylko w onkyo.

A co do 9050 to gra mocniej, czyściej bardziej klarownie od 9030.

Gra po prostu lepiej.

W moje ręce dostał się A-9030.

1. Nie buczy. To już wielki plus (a raczej brak wielkiego minusa).

2. Przyjemne wrażenie co do funkcjonalności, wykonania itp. Gałka chyba jednak jest z plastiku (? na oficjalnej stronie Onkyo polska twierdzą, że z aluminium).

3. Co do brzmienia to jeszcze za wcześnie się wypowiadać. W każdym razie jest inaczej niż TX-8130 w tym samym pokoju, z tymi samymi kolumnami i tym samym źródłem.

..posiadam rzeczonego A-9050 i musze powiedzieć, że leciutko słychać transformator. Oczywiście nie w dzień i przy normalnych poziomach głośności, ale w nocy, przy bardzo cichym słuchaniu juz tak. Zastanawiam się czy EIC jest w stanie coś z tym zrobić..

Spróbuj może

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) -

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Roon + SOtM sMS-200 Neo, DAC-Wolfson WM8741, Denon DCD-1700NE, Naim Supernait 2, ProAc Response DB1, REL T/5x

Czasem rzeczywiście trafo buczy ze względu na DC offset w sieci, ale to rzadkie.

Wynika to raczej z jakości transformatora. Przy czym temat jest jednostkowy, bo jeśli ktoś projektuje trafo na krawędzi, to będzie różnica pomiędzy różnymi egzemplarzami rdzenia.

Możesz to sprawdzić przez włączenie np. najbardziej chamskiej suszarki na pół mocy na tym samym obwodzie. Najczęściej w tanich konstrukcjach "pół mocy" jest realizowane przez prostownik jednopołówkowy który wprowadza właśnie dc offset do sieci. Jeśli zacznie bardziej buczeć, to dc blocker może zadziałać i pomóc. Jeśli nie będzie różnicy, to nic nie zmieni.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.