Skocz do zawartości
IGNORED

Pozostało do wyboru źródło i kable...

Freeasy

Wybór odtwarzacza CD  

44 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jakie CD (nowe) do MA6600 i Dynaudio Special 25

• Ayon CD 2S
    • Electrocompaniet EMC 1UP
    • McIntosh MCD 301
    • Marantz SACD 11 mk III
    • Accuphase DP 400
      0
    • Copland CDA 825
    • Classe CDP 102
    • KRELL SACD MKIII
    • Audio Aero Capitol Classic

Rekomendowane odpowiedzi

Wybór sprzętu grającego to nie jest łatwa sprawa. Po wielu godzinach odsłuchów, dyskusjach na forach internetowych, przeczytaniu wielu artykułów w końcu udało się wyselekcjonować wzmacniacz – McIntosh MA 6600 oraz kolumny – Dynaudio Special 25. Początkowo elektronika to miała być MA 7000 + MCD 500 ale przy porównaniu ich ceny do innych fajnych rzeczy które można za to kupić postanowiłem trochę zaoszczędzić i pójść na jakieś kompromisy zachowując „Radość z jazdy”. Pozostały jeszcze źródło i kable… jeśli chodzi o kable najbliżej jestem zdecydowanie się na połączenie Nordost Frey – łączówka i Nordost Red Dawn – głośnikowy. Też kierowałem się tym co mi się podoba pod kątem wrażeń słuchowych ale i ekonomią cena/jakości. Największy problem mam z źródłem. Wychodzę z założenia, że sprzęt nie tylko powinien dobrze grać, ale też ładnie wyglądać. Jak już za coś płaci się fortunę to nie może kaleczyć oczu. Co do preferencji muzycznych to jest to głównie rock od progresywnego do hard rocka, od ACDC przez, Budgie, Claptona, Dire Straits, ELP, Frankie Goeas To Hollywood, Genesis, Iron Maiden, Jethro Tull, Led Zeppelin, Marillion, Night Wish, Queen, Pink Floyd, Simple Red (klasyfikuję do rocka po ich koncercie na żywo na którym byłem), Thin Lizzy, Uriah Heep po Yes. Lubię też niektóre kawałki Jazzowe m.in. Marcusa Millera czy Dave Brubecka i Herbie Hancocka a czasem puszczę Cztery pory roku Vivaldiego lub Bolero Ravela. Zdarza mi się włączyć Jarre’a. Pokój gdzie będę słuchał muzyki ma 20 m2 i nie ma w nim za dużo mebli – sofa, szafka pod sprzęt i telewizor. Pojawią się zasłony.

Wracając do sedna, czyli do źródła. Zastanawiałem się nad kilkoma opcjami i każda z nich ma jakieś wady

1. Ayon CD 2S – zaletą jest to że jest top-loaderem i podoba mi się wizualnie, podoba mi się analogowy charakter brzmienia i jego muzykalność, nie jestem pewien bo nie maiłem okazji go porównać bezpośrednio co do jego szczegółowości i analityczności. Ma ładną barwę. Największą i chyba jedyną wadą dla mnie jest to, że jest to konstrukcja lampowa i obawiam się, że będę musiał co 3-4 lata biegać do serwisu po wymianę lamp, przez 2 tygodnie nie będę miał CD w domu, a i tak nie będę miał nigdy czasu, żeby z nim pojechać i te lampy wymienić.

2. Electrocompaniet EMC 1UP – kolejny top loader, który szczególnie cenię za jego muzykalność i płynącą muzykę. Jednak wysokie tony i analityczność nie jest już taka jak chociażby w McIntosh MCD 301

3. McIntosh MCD 301 – mniej muzykalny od EMC 1UP, lepsza góra, ale zdecydowanie gorszy dół i dynamika. Nie przekonuje mnie. Ach gdyby tak MCD 500 kosztował tyle co MCD 301 to nie byłoby problemu

4. Marantz SACD 11 mk3 – zdaje się, że zbalansowane wyjście CD japońskiego jest w przeciw fazie do zbalansowanego wyjścia w amerykańskim wzmacniaczu. Chyba to może być problem. A może by tak cały komplet Marantza podłączyć do Dynaudio Special 25? Chyba jednak wolę niebieskie wskaźniki

5. Accuphase DP 400 – też Japończyk, a więc w przeciwfazie do amerykańskiego pieca

6. Copland CDA 825, Classe CDP 102, – jeszcze nie miałem okazji posłuchać.

7. KRELL SACD MKIII – a może to jest odpowiedź na moje bolączki, też jeszcze nie słuchałem 

8. Audio Aero Capitol Classic – też nie miałem jeszcze okazji słuchać. Ale to top loader a i firma zacna 

Najlepiej jakby grał tak jak MBL 1531, ale kosztował 50% tej ceny . Gdyby MBL był w cenie sprzed 2 lat może bym zdecydował się zwiększyć budżet.

Czekam na jakąś pomoc, nie da rady przesłuchać tego wszystkiego w warunkach domowych. Celowo też zamieściłem ankietę. Nie wiem czy będzie pomocna, ale może uda się jakoś ograniczyć domowe próby.

Przecież wszyscy wiedzą, że McIntosh to pic na wodę. Nie gra, a zamula. W dodatku ta legendarna jakość to tylko oszukańczy marketing.

Genesis, chętnie przeczytam jakieś przekonujące uzasadnienie Twojej opinii o makach.

Jeżeli jest to krótka lista urządzeń do przesłuchania-należałoby szukać playerów o przeciwnym charakterze niż to co masz,czyli raczej Krell lub Ayon,jeżeli będą grać po xlr.Kable-lubię set Stereovoxa,zwłaszcza podparty sieciówkami Synergistic Research.

Co do lampowych CD to masz rację.Będziesz biegał do serwisu po zmianę lamp i chyba częściej niż co 4 lata.

Jeśli chcesz nowy model, nowoczesne CD a jednocześnie bardzo muzykalne i grające analogowo i jeszcze do tego

mieć wejście USB do plików na przyszłość to polecam najnowszy Metronome CD8.

Jest wersja lampowa(droższa) i nie lampowa(tańsza).

Ta nie lampowa to coś dla ciebie na wiele, wiele lat, piękny Top Loader, jakość wykonania wyśmienita, o wiele lepsza niż

każdy McIntosh. Poza tym ponadczasowy prosty design bez świecidełek i plastikowych gałeczek.

A co zamiast Nordosta byś polecił?

sam mam Dynaudio S25 se...jeżeli chcesz fajny dzwięk to sieciówki Harmonixa Studio Master 350 i ic Tara labs 0.8 jeżeli chcesz coś więcej to Argento FMR i Acrolink 6300

Czytaj więcej tych recenzji-otumanienie gwarantowane..........powinieneś wierzyc swoim uszom i związanych z tym doznaniom podczas odsłuchu.

Według mojej oceny 6900 jest lepsza integra niż 6600-lecz skoro zdecydowałes że w przyszłości będzie tuner to zgoda.

Teraz pytanie takie-słuchasz głównie rocka a nabyłeś podstawkowe dynki-to Twój błąd i to spory ,bo podstawkowce w takim pomieszczeniu

przy takim repertuarze to pomyłka-te kolumny kosztuja 20000 pln-czyli dużo za duzo,a mozna o wiele lepiej-bo np.były na allegro

sonus faber cremony za 17000 pewnie wyłożył byś 15000 i byłyby Twoje i byłoby lepiej........dużo lepiej.

Poza tym przy rozsądnym zakupie obowiązuje inna kolejność zakupu-pewnię sie nad tym nie zastanawiałeś

Powinieneś wzmak i cd dobrac z tej samej pólki cenowej i jakościowej i dobierac do tego kolumny grając na wypożyczonych kabelkach.

6600 i powiedzmy 301 potrzebuja już niezłych kabli-TO POWINIENEŚ TEŻ WZIĄĆ POD UWAGĘ....wtedy wyciśniesz z nich sporo.

Z 6600 cd 301 zagra bardzo dobrze-poza tym posiada atut SACD i niezłe wyjście regulowane.

Zmień kolumny póki czas bo mozna sporo lepiej i taniej...wtedy jeszcze Ci zostanie na kable.

Chcesz więcej info to tylko na pw.

Jeśli wybierzesz McIntosha, nie sądzę abyś był zadowolony z połączenia takiej konfiguracji Nordostem. Owszem jest fun, ale krótki, co sam przerabiałem łącząc kiedyś całym setem Nordosta zestaw McIntosha.

Po krótkim, wspomnianym wyżej czasie, będze sucho, bez masy, mięsistości i barw, za to czysto, detalicznie, analitycznie, ale dla mnie dla mnie bez emocji na dłuższą metę.

Twój wybór oczywiście, ja od siebie polecałbym w temacie MCD 301 + dobry set kabli Transparenta.

Jeśli podłączając ciepłego i ciemnego McIntosha całym setem Nordosta było sucho, chudo,bez masy,zbyt analitycznie to dopiero musi być

dramat gdy takim setem zepnie się sprzęt bardziej nautralny, mniej ciepły i ciemny.

Po prostu cały set kabli Nordosta to bardzo zła opcja dla większości systemów.

Można użyć np AC Valhalle na transport CD albo transport plików, ewentualnie TYR czy Valhalla jako IC ze źródła do preampa,ale więcej to już

bym nie ryzykował.Zdecydowanie głośnikowy odradzam najbardziej, tak samo jak IC między pre a końcówki mocy.

Podobnie kable AC do pre i końcówek mocy nie Nordosta a np MIT, Harmonix, czy inne cieplejsze, masywniejsze.

w ogóle łączenie ognia z wodą jest chorym pomysłem.

ja już wielokrotnie pisałem - jeżeli sprzęt ma swój charakter niezależnie od nagrana - to nadaje się...

...na allegro :)

i o czym tu dyskutować?

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

Dynki 25 pomimo faktu wypuszczenia tego modelu na 25 lecie firmy Dynaudio nie grają najlepiej a już na pewno nie są warte 20kzł.

Kolega wymienił 25 na Lipinskiego 707 które zagrały dużo dużo lepiej.

Stary Audiofil ma trochę racji że za 20 kzł kupiłbyś SF albo najnowsze monitory podstawkowe Franco Serblina.Z makiem dałbym sobie spokój - tak generalnie.Jeśli już to pomysl o monoblokach Electrocompanieta AW 180 i pre 4.7. Całość mozesz zdobyć za ok.25 kzł z salonu oczywiscie.Legendarny i bardzo muzykalny wzmacniacz na którym nagrywał m.innymi Michael Jackson swój biały album i pozostałe na sprzęcie Electrocompanieta.

Dynki 25 pomimo faktu wypuszczenia tego modelu na 25 lecie firmy Dynaudio nie grają najlepiej a już na pewno nie są warte 20kzł.

to zdecydowanie :)

nie znam dobrze grających kolumn Dynaudio - przerysowany bas, dominująca masą a nie szczegółem średnica, ściszone i nieartykulacyjne wysokie.

ale co poradzić - ludzie to lubią :)

i się audiofilami potrafią sami nazywać :)

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

Szkoda, ze z tej strony, gdybym zaczynam teraz od nowa to najpierw znalazlbym zrodlo a potem reszte.

Szkoda, ze z tej strony, gdybym zaczynam teraz od nowa to najpierw znalazlbym zrodlo a potem reszte.

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

to zdecydowanie :)

nie znam dobrze grających kolumn Dynaudio - przerysowany bas, dominująca masą a nie szczegółem średnica, ściszone i nieartykulacyjne wysokie.

ale co poradzić - ludzie to lubią :)

i się audiofilami potrafią sami nazywać :)

Ale można to nieco skorygować właśnie kablami i tak zrobił forumowy kolega Miroslav.

Na zasilaniu dał kable Argento Flow Master Ref które bas "zebrały do kupy" i wygładziły średnice podkreślając

bardziej szczegóły a jako IC użył Acrolinka 6300 który wzmocnił kontrolę basu, skrócił go jednocześnie pogłębiając a

poza tym lepiej wyartykułował wysokie tony i wzmocnił prezentacje detali a tym samym też zwiększył przestrzeń.

Ale można to nieco skorygować właśnie kablami i tak zrobił forumowy kolega Miroslav.

Na zasilaniu dał kable Argento Flow Master Ref które bas "zebrały do kupy" i wygładziły średnice podkreślając

bardziej szczegóły a jako IC użył Acrolinka 6300 który wzmocnił kontrolę basu, skrócił go jednocześnie pogłębiając a

poza tym lepiej wyartykułował wysokie tony i wzmocnił prezentacje detali a tym samym też zwiększył przestrzeń.

oczywiście że można - ale to nie ten poziom problemu.

osobiście nie chciałbym mieć systemu, przy którym - po każdej zmianie jego składnika - musiałbym wymieniać drogie kable (praktycznie wszystkie).

to poniekąd nadal do doopy system też i do doopy rozwiązanie.... :)

oczywiście że można - ale to nie ten poziom problemu.

osobiście nie chciałbym mieć systemu, przy którym - po każdej zmianie jego składnika - musiałbym wymieniać drogie kable (praktycznie wszystkie).

to poniekąd nadal do doopy system też i do doopy rozwiązanie.... :)

Tu się nie zgodzę z tobą.Tzn ja też bym nie chciał ale przekonałem się na własnej skórze że dany kabel grał świetnie z jednym

wzmacniaczem a już tylko nieźle z drugi i trzeba było zmienić kable na taki który równie świetnie zagrał z tym drugim piecem.

Może mamy inne doświadczenie bo uważam że jednak wzmacniacze bardzo różnią się brzmieniem, DAC-i jeden mniej inne bardziej ale jednak,

i kolumny to już wiadomo więc to samo okablowanie nie sprawdzi się do każdej dowolnej konfiguracji różnych elementów.

Jakoś zawsze będzie grało ale jeśli ma być max dobrze w każdej konfiguracji to często konieczna jest wymiana kabli co niestety

jest kosztowne i wkurzające ale to już inna bajka.

Jakoś zawsze będzie grało ale jeśli ma być max dobrze w każdej konfiguracji to często konieczna jest wymiana kabli co niestety

jest kosztowne i wkurzające ale to już inna bajka.

bo to jest być może ten pułap - na który nie warto się już wspinać

zyski idą w promilach a koszty - w tysiącach procent

nie warto

sprzęt musi być na tak wyśrubowanym poziomie - żeby dobrze / bardzo dobrze zagrał każdy materiał w określonych warunkach akustyki

ale neutralnie

a i tak - jednemu będzie za sucho, innemu za miękko :) czy anyway

ludziom nie dogodzisz :)

Jeszcze na niczym. Liczę na może jeszcze kilka komentarzy... większość poleca jednak MCD 301. Trafiłem ostatnio na ciekawy artykuł w HFM m.in o połączeniu MA6600 z MCD 301 i z tego artykułu, jak również na bazie wcześniejszych moich odsłuchów wynikałoby, że EMC 1UP może być najbardziej optymalną opcją. Jeśli uda się ograniczyć porównanie do 3 CDów to i tak będzie sukces :)

Jeszcze na niczym. Liczę na może jeszcze kilka komentarzy... większość poleca jednak MCD 301. Trafiłem ostatnio na ciekawy artykuł w HFM m.in o połączeniu MA6600 z MCD 301 i z tego artykułu, jak również na bazie wcześniejszych moich odsłuchów wynikałoby, że EMC 1UP może być najbardziej optymalną opcją. Jeśli uda się ograniczyć porównanie do 3 CDów to i tak będzie sukces :)

Mcintoscha i Electrocompanieta ma jeden dystrybutor.EMC 1 UP to sprawdzona i muzykalna maszyna.Po prostu pewniak.

pozbyłeś się już tych słabo grających S25?

To się zaraz zacznie pisanie że S25 to kupa.Ja tak nie uważam ,prawdą jest że są wymagające co do odpowiedniego dobrania kabli , ale dziś to chyba nie problem .

8. Audio Aero Capitol Classic

Nie wiem, przeoczyłem - ma być nowy czy używany?

Jeśli chodzi o Audio Aero - znacznie lepszą opcją byłby model wyższy Capitole MkII SE - używane w granicach 9-11tyś.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.