Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw stereo czy kino domowe ?

Godlike

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Nosze się z zamiarem przemeblowania pokoju i przy okazji wymiana obecnych głośników a są to "pierdziawki" Creative gigaworks G550 ale mam dylemat jak w temacie ,

Po pierwsze : Od zawsze marzył mi sie zestaw Stereo jako dzieciak jakieś kolumny zrobiłem i wzmacniacz kupiłem, nawet fajnie to grało ,ale wiadomo chciałbym cos lepszego i konkretniejszego muzyka jakiej słucham to Techno Hard Trance ,Emotional Trance czasem trance i jak cos wpadnie w ucho to tez posłucham ;) tak wiec chciałbym jakiś zestaw pod taka muzykę .

Po drugie: Lubie sobie czasem obejrzeć jakieś filmy gustuje raczej w Horrorach komediach i S-F jeśli jest dobry film akcji to tez obejrzę

Po trzecie: Źródłem dźwięku obrazu itp będzie komputer z kartą dźwiękową od Asusa ale jaki model to muszę sie zdecydować ,a temu komputer ponieważ mam dużo mp3 w jakości 320 i w formacie FLAC(tych mam więcej), tak samo lubie czasem zagrać sobie w jakieś gry ale to raczej rzadko, chodzi mi o takie centrum rozrywki jakby .

Mój obecny pokój ma jakieś 12-13mkw ale w przyszłości przeniosę sie do pokoju 25mkw i chciałbym żeby ten zestaw choć przez chwile dał rade puki nie odkuje się i nie nazbieram na coś nowego

I mój problem tkwi w wyborze czy lepiej wybrać dobre kino domowe czy stereo ,gdy wybiorę kino czuje ze ono nie w pełni odda głębie muzyki a stereo z kolei pozbawi mnie efektów w filmach, choć bliżej mi do stereo z racji mniej zajmowanego miejsca

Myślałem na to wydać około 3000-3500tys ale jak by co to do 5000 mógłbym dozbierać jeśli by było naprawdę warto ,jestem z okolic Bielska-Białej tak więc co do odsłuchu to coś bym znalazł w okolicach

Chyba wszystko mam nadzieje ze dobrze założyłem temat i niczego nie pominąłem jak coś to często bede tu zaglądał i odpowiem na wszelkie braki :) pozdrawiam Kamil

https://www.audiostereo.pl/topic/98143-zestaw-stereo-czy-kino-domowe/

Przechodziłem przez kino...na krótko mnie usatysfakcjonowało.. wróciłem do korzeni czyli stereo :)

Tobie też szczerze polecam.. Szczególnie, że w podanej przez Ciebie kwocie ( szczególnie biorąc pod uwagę sprzęt używany ) odczujesz dużą różnicę w porównaniu do obecnego zestawu.

Proponuję na początek DAC ( obsługujący USB ) oraz wzmacniacz stereo i kolumny podstawkowe ( do małego pomieszczenia podłogowe mogą się dusić ).

Może uda Ci się upolować coś z ciekawostek : Harman Kardon 680 lub Sansui , ewentualnie wybrane modele Marantza . Do tego podstawkowe Dynaudio , Monitor Audio lub jedne z wielu innych... Najlepiej naturalnie posłuchać osobiście żeby wyrobić sobie opinię. Gdyby brakowało Ci basu ( szczególnie do Twoich preferencji ) - zawsze możesz dokupić Subwoofer .

Pozdr

Dzieki za odpowiedź:) Co do DACa to narazie nie chciał bym się w to bawić zbyt małe doświadczenie :) puki co chciałbym dwie kolumny i wzmacniacz i jeśli mówisz ze suba też mozna by było podpiąć to by było super ;) ale najważniejsze to wybór czy kino czy stereo , ale raczej skłaniam się ku stereo raz że mniej miejsca a muzyka jednak ważniejsza filmy ogladam raczej w weekendy a muzyki słucham częsciej ,co do kolumn to w gre wchodza tylko podłogowe bo tak jak pisałem może za niedługo przeniose sie do 2razy wiekszego pokoju i nie chcialł bym znowu wykładac kasy na sprzet przynajmniej w tak krótkim czasie :) ale czekam na dalsze opinie żeby być pewnym w 100%

Musisz dobrze przemyśleć sprawę.Ampli+5.1 i tak zagra lepiej od gigaworks G550 zarówno w filmach jak i muzyce w ten sposób zafundujesz sobie 2w1.Decydując się tylko na stereo dostaniesz najlepszą jakość w muzyce, ale KD nie zastąpi.Możesz również wybrać wariant wzmacniacz+ 2.1 sub przyda się w kinie, a jakość stereo zostanie zachowana.Najlepiej pobiegać po salonach i słuchać, oceniać itd.

Pozdro dla Bielszczanina :)

Swobodnie filmy oglądam na stereo i nie czuję braków :) Napompowane efekty 5.1 ( nie zawsze - ale najczęściej ) niczym nie odstają od dobrego stereo :)

Z podłogówek polecę Monitor Audio BX6 ( specyficzne ) , coś ze starszych KEF ..

Nie pisałeś jeszcze czego w dźwięku oczekujesz - czego najbardziej CI brakuje .

Wielkość pomieszczenia to nie wszystko - jak jest umeblowane..? Co do DAC - nie ma tu żadnych udziwnień..a relatywnie małym kosztem można znacznie poprawić brzmienie ( Twoja karta muzyczna vs DAC to przepaść ).

Pozdr

Dzięki :) co prawda nie jestem z bielska ale bardzo blisko mieszkam ;) własnie ta opcja z wzmacniacz plus 2.1 bardzo mi sie podoba ;) i naprawde mi sie podoba co do kina to tez mnie bardzo dalej korci ale szczeze mam dosc uzerania sie z kablami a nie chce mi sie zrywać listew zeby je jakos poprzeciagac ;) juz w Bielsku znalazłem dwa salony audio tak wieć udam sie tam i zobaczymy co mi powiedza i co usłysze ;)

Pamiętaj tylko o jednym - w sklepach sieciowych wciskają to co mają i reszta jest 'fee' .

Posłuchaj , ale nie daj się nabrać...im więcej słuchasz tym bardziej poczujesz co akurat Tobie odpowiada ( chociaż warunki akustyczne jak wspomniałem powyżej - też mają ogromne znaczenie ).

Od dźwieku oczekuje przede wszystkim miekki nisko schodzący bas który długo się utrzymuje ,górne pasmo nie za wysokie żeby nie piszczało ze tak to okresle , szeroką scene zebym mógł sie w kazdy dzwię wsłuchac ,cos w tym stylu ale na tych moich głosniczkach niewiele z tego słyszałem zobacze jak bedzie jak na odsłuchy sie wybiore ale najwazniejszy jest bas dla mnie tak jak na początku pisałem ,co do karty dzwiękowej to mysle nad taka

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) a jaki w miare tani i na początek DAC bys polecił?? czy nie ma sensu inwestowania w karte dzwiękowa ?? a lepiej pozostawic integre i dołożyc do DACa ?? własnie duzo ludzi poleca DAC a szczeze nie bardzo nawet wiem co to jest :) jedynie tyle ze zmienia sygnał z cyfrowego na anologowy jesli sie nie myle ,i jeszcze pomieszczenie to bedzie małe biurko pod komputer zamiast mebloscianki bedzie regał z raczej odkrytymi pułkami stolik dwa fotele kwiatki i tyle :)

Ps. przepraszam za błędy ale pisze na laptopie i nie moge sie przyzwyczaic

Do żadnych sklepów sieciowych sie nie wybieram W Bielsku znalazłem dwa konkretne i chyba jedyne salony audio i tam sie wybiore kaze im cos podłoczyc ale w moim przedziale cenowym nie ze kolumny za 2000 tys tak jak bym chciał a oni mi to podłacza do wzmacniacza za 8000tys bo taki stał akurat , i zdaje sobie z tego sprawe ze warunki w pomieszczeniu sa bardzo wazne bo w pokoju obok do którego moze sie przeniose za jakis czas mam tam pusto i jakis zetaw 2.1 jest tam podłaczony to musze przyznac ze konkretnie to gra jesli chodzi o głośnosć ;) ale tylko oto

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Czasem drobne ustroje ( wytłumienie lub rozpraszanie ) dają zadziwiające efekty :)

O tym pewnie później.

Co do Dac - w skrócie - każde urządzenie 'cyfrowe' jak odtwarzacz CD czy komputer natywnie wysyłają sygnał cyfrowy ( który w lepszy lub gorszy sposób za pomocą DAC i toru analogowego mogą zamienić na sygnał , który przetworzy nasz wzmacniacz ) . DAC-i w karcie są kiepskie... nie wspominając o dołączanych do nich stopni analogowych ( dopasowujących poziom sygnału z samego przetwornika do przedwzmacniacza w integrze ). Z tanich polecę każdy typu Calyx Cofee , DacMagic, rDac czy S.M.S.L - z pewnością w każdym wypadku będzie to lepsze rozwiązanie ( po USB do DAC ) niż karta dźwiękowa . Jak jeszcze z czasem dasz DAC lepsze zasilanie to odwdzięczy się z nawiązką :)

Pzdr

Nie rozumie jednego, jak podepne taki DAC do komputera po USB to jak on bedzie przetwarzał dzwiek ?? mam takie wyobrazenie teraz ze mam karte dzwiekowa podpinam DAC a do DACa podpinam wzmacniacz ;), jesli sie myle to wystarczy zebym kupił DAC podpiął pod USB a pózniej do wzmacniacza ?? takie cos na Allegro znalałem z Twojej listy

Ukryta Zawartość

A co powiesz np na takiego DACa

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) bo mam w swojej integrze wyjscie optyczne i cyfrowe

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

DAC z wejściem USB melduje się w systemie jako głośniki USB, albo coś podobnego, zależy jak sobie producent nazwie. W każdym razie jest niezależnym urządzeniem do odtwarzania audio. Przetwarza sygnał cyfrowy na analogowy, będąc przy okazji urządzeniem o prostej konstrukcji, w porównaniu do karty dźiękowej, która obsługuje dziesiątki efektów dźwiękowych, jakieś equalizery itd.

Polecam kupno DACa z wejściem USB, bo za jakiś czas będzie można go użyć do serwera dźwięku, jest to bardzo wygodne rozwiązanie, sam używam od ponad 3 lat i jestem bardzo zadowolony. Ogólnie chodzi o to, że DAC na USB nie potrzebuje (z drobnymi wyjątkami) dodatkowych sterowników i działa z każdym komputerem do jakiego się go podłączy.

Ten DAC S.M.S.L. ma wejście SPDIF na układzie DIR9001, lepsze są oparte o układy SPDIF firmy Wolfson. Ma za to sensowny układ wejścia USB: TE7022L.

W przypadku DACa sprawa jest o tyle skomplikowana, że wszystkie obecnie produkowane układy DAC stosowane w takich urządzeniach są świetne, tzn. sam układ ma idealne wręcz parametry, ale to jak będzie takie urządzenie grało zależy od wielu kwestii zupełnie innych niż użyty DAC, czy odbiornik, zależy od źródła zasilania (na pewno warto zasilać nie z USB, a z zasilacza, lepiej z liniowego niż impulsowego), od jakości prostych części, jak rezystory i kondensatory, projektu płytki PCB i wiele innych detali.

Aha i nie daj się w salonach audio naciągnąć na drogie kable, wszystkie kable audio w systemie sensownie jest utrzymywać blisko 10% ceny całości. Najwięcej zyskujesz na lepszych/droższych kolumnach.

Dzieki :) teraz wszystko rozumie ;) czyli wydaje mi sie ze zakup DACa bedzie sensowniejszym rozwiazaniem niz karty dźwiekowej ,i szczeze bardziej przymiezam sie do zestawu stereo niz kina jednak jakosc muzyki jest wazniejsza ,teraz tylko bedzie problem z wyborem odpowiedniego DACa ;) moze ktos cos doradzi w miare niedrogi sprzęt takie za 1500zł raczej odpadaja ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.