Skocz do zawartości
IGNORED

Problem karta sound blaster audigy 2 zs platinum miażdży Marantz cd63se

krol16

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Problem karta sound blaster audigy 2 zs platinum w stacjonarnym miażdży Marantz cd63se

pod względem stereofonia dźwiękiu i czystość wysokich tonów ( naturalność )

Proszę o jakieś propozycje wymiany wzmacniaczy operacyjnych jakieś najlepsze modele i i inne zmiany które dadzą faktyczne zmiany na plus

Wymiana WO to właściwie śliweczka na torcie nie zawsze słodka.

Na diyaudio.com jest temat poświęcony modyfikacjom Marantza 63 i 1869 stron do poczytania.

Nie wiem dlaczego masz tak złą opinie o 63SE w porównaniu z przeciętną kartą dźwiękową, może

Twoje preferencje lub sprzęt towarzyszący są nietypowe.

Sam jestem zaskoczony, że gra gorzej bo karta nie jest wyszukana tylko bardzo dobry zasilacz i płyta główna ale wiem że to nie ma takiego znaczenia , .Wzmacniacz to YAMAHA AX1090 kolumny ISOPHON, cedek w bdobrym stanie, problem w tym że opisane w necie ulepszenia sa sprzeczne co do wzmacniaczy opera. Wiem że to sprawa indywidualna , moje preferencje naturalny dżwięk

Mam Marantza 63MKII KI po modach - ominięcie HDMI, wywalenie stopnia wyciszania i wzmaka słuchawkowego, poprawienie zasilacza i filtracji zasilania, oraz wytłumienie obudowy oraz napędu i karta Audiotrak Prodigy HD2 jest przy nim cienka. WO nie ruszałem, dobrze zaaplikowane przeciętne WO grają o niebo lepiej niż drogi wyczynowiec niedopasowany do reszty.

Naped CD/DVD jest w PC przewaznie podlaczony analogowo kabelkiem do wejscia CD w karcie dzwiekowej. Wiec w tym przypadku za jakosc dzwieku odpowiadaja przetworniki w napedzie, karta to tylko mixer i przedwzmacniacz.

O napęd cd kom. nie pisałem (, cedek w bdobrym stanie Marantz ) zrobiłem porównanie nagranie z dysku FLAC -A UTWORZONA PŁYTKA WAV UŻYTY PROGRAM XRECODE 2

Pół roku temu nawróciłem się na prawdziwe aułdio i w tym temacie na nowo pozyskuje wiedzę ,zajmuje się zawodowo software i hardware . W latach 90 na ówczesne czasy posiadałem dobry sprzęt PIONEERA .

Teraz kompletuje jak wyżej napisałem i zaliczyłem wpadkę z cd , plus z tego jest tylko taki że schematy i lutowanie nie jest czymś nowym dla mnie i dam rade coś z tym zrobić korzystając z doświadczenia

innych.

Zastanawiam się nad zrobieniem toru lampowego ,proszę o jakieś sugestie

Naped CD/DVD jest w PC przewaznie podlaczony analogowo kabelkiem do wejscia CD w karcie dzwiekowej. Wiec w tym przypadku za jakosc dzwieku odpowiadaja przetworniki w napedzie, karta to tylko mixer i przedwzmacniacz.

Chyba 10-15 lat temu a nie dziś ;) Mam styczność z komputerami od lat i analogowy kabelek audio to tylko w baaaardzo starych kompach widywałem. Przecież teraz to wszystkie dane z CD/DVD lecą cyfrowo kabelkiem sata ewentualnie w starszych pata (szeroka taśma 40pin). Wiele modeli napędów nie posiada już nawet tego wyjścia analogowego tak samo jak po latach zrezygnowano z wyjścia słuchawkowego i przycisku play/pause.

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

CHYBA ZROBIŁEM BURZE W SZKLANCE WODY , CD MARANZ SŁUCHAŁEM W INNYM POKOJU W KTÓRYM JEST FATALNA AKUSTYKA PO PRZENIESIENIU PC ZOSTAŁ W PRZEDBIEGACH ,

Pytanie o mod. na lampę aktualne proszę o odpowiedz ,lub linka może być po angielsku lub niemiecku .

No, bo już się troszkę z nerwów przypociłem, ale ostatni post kolegi:

CHYBA ZROBIŁEM BURZE W SZKLANCE WODY , CD MARANZ SŁUCHAŁEM W INNYM POKOJU W KTÓRYM JEST FATALNA AKUSTYKA PO PRZENIESIENIU PC ZOSTAŁ W PRZEDBIEGACH ,

całą sprawę wyjaśnił.

A już chciałem wnikać a to: na jakim materiale, czy to były instrumenty z epoki, czy współczesne, nagrania akustyczne, czy elektryczne, czy taki sam kabel łączący, jak tam wokal, scena muzyczna wszerz, w głąb, pogłos itd, itp. Na szczęście to już nieaktualne. UFFFF!

Poza wszystkim innym często dla wielu słuchaczy lepszy jest gorszy - patrz efekty po nierzadko świetnie zrobionych tuningach!

Jakoś tak dla wielu jest mniej góry, za gładko, mało wyraziście itd. Trzeba to wcześniej przemyśleć i to na poważnie.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.