Skocz do zawartości
IGNORED

przerobienie dobrego cd na przetwornik C/A

cubi

Rekomendowane odpowiedzi

jak w temacie, jak to zrobic?

mam 2 w miare wysokiej klasy klocki: technics SL-PS 900 ze zuzytym laserem, oraz marantz cd 72 sprawny ale pewnie niebawem padnie laser. z brzmienia obu jestem zadowolony bo technics to typowy analog ktory dobrze brzmi z przejrzystym wzmacniaczem, drugi wrecz przeciwnie ale tez z klasa.

szkoda sprzedawac za grosze i chetnie przerobie na przetwornik do kompa.

totalnie nie czaje elektroniki, tak pogladowo chce sie dowiedziec czy to mozliwe, coby dac jakiemus DIY

i tu pytanie czy da rade podlaczyc sie po wyjeciu transportu czy jest wiele przeciwskazan?

chodzi mi o spdif ewentualnie optyczne wejscie.

moze kupic jakiegos starego DATA czy cos z wejsciem cyfrowym typu spdif i przelozyc, ale czy to w ogole mozliwe?

dziekuje za odpowiedzi, pozdrawiam kuba

uwagi:

nie obchodzi mnie jak to bedzie wygladalo, moze wychodzic przylutowany kabel w dziurze zamiast transportu.

jestem studentem dlatego musze sie rozdrabniac zamiast kupic przetwornik, co z reszta kiedys uczynilem( musical fidelity x24k ) ale nie ma podejscia do technicsa sl-ps900, szczegolnie na dole pasma i za bardzo muli. Cd-72 natomiast jest bardzo neutralny i podejrzewam ze przetwornik tej klasy kosztuje pare tysi.

mam juz synergiczne zestawy i nie mam ochoty znowu przechodzic tej audiofilskiej demagogii.

pozdrawiam

ewentualnie kto i za ile podejmie sie zrobienia przetwornika z czesci z cd, jezeli problemem jest w obudowie kompaktu.

priv [email protected]

Do technicsa znajdziesz dawcę jak dobrze poszukasz za 30-70zł (SOAD70A) i będzie znowu śmigać. Do marantza CDM4/19 jeszcze taniej i w każdej chwili.

Przerabianie tych CD na DAC to przerost formy nad treścią, ani jeden ani drugi nie ma nic ciekawego na pokładzie (bynajmniej dla mnie).

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

jak w temacie, jak to zrobic?

mam 2 w miare wysokiej klasy klocki: technics SL-PS 900 ze zuzytym laserem, oraz marantz cd 72 sprawny ale pewnie niebawem padnie laser. z brzmienia obu jestem zadowolony bo technics to typowy analog ktory dobrze brzmi z przejrzystym wzmacniaczem, drugi wrecz przeciwnie ale tez z klasa.

szkoda sprzedawac za grosze i chetnie przerobie na przetwornik do kompa.

totalnie nie czaje elektroniki, tak pogladowo chce sie dowiedziec czy to mozliwe, coby dac jakiemus DIY

i tu pytanie czy da rade podlaczyc sie po wyjeciu transportu czy jest wiele przeciwskazan?

chodzi mi o spdif ewentualnie optyczne wejscie.

moze kupic jakiegos starego DATA czy cos z wejsciem cyfrowym typu spdif i przelozyc, ale czy to w ogole mozliwe?

dziekuje za odpowiedzi, pozdrawiam kuba

uwagi:

nie obchodzi mnie jak to bedzie wygladalo, moze wychodzic przylutowany kabel w dziurze zamiast transportu.

jestem studentem dlatego musze sie rozdrabniac zamiast kupic przetwornik, co z reszta kiedys uczynilem( musical fidelity x24k ) ale nie ma podejscia do technicsa sl-ps900, szczegolnie na dole pasma i za bardzo muli. Cd-72 natomiast jest bardzo neutralny i podejrzewam ze przetwornik tej klasy kosztuje pare tysi.

mam juz synergiczne zestawy i nie mam ochoty znowu przechodzic tej audiofilskiej demagogii.

pozdrawiam

ewentualnie kto i za ile podejmie sie zrobienia przetwornika z czesci z cd, jezeli problemem jest w obudowie kompaktu.

priv [email protected]

Tak jak napisałeś, postaram się poglądowo, Odtwarzacz CD składa się części elektroniczno-przetwornikowej, zasadniczo z trzech elementów.

1. Interfejs wejściowy, często połączony od razu z elementami, które komunikują się wprost z napędem.

2. filtr Cyfrowy (w starszych konstrukcjach to osobna kość, w nowszych może być wbudowany w element nr 3)

3. Sam przetwornik cyfrowo-analogowy.

Cała sztuka polega na tym, żeby element nr 1, "rozmawiający" z napędem, zastąpić interfejsem, który zamiast wejść komunikacyjnych dla napędu, posiada obsługę wejścia w standardzie spdif. Wtedy tego spdifa wyprowadzasz na zewnątrz i masz DACa zewnętrznego.

Jak nietrudno się domyśleć, metoda przeróbki uzależniona jest od tego, jak cd jest zbudowany. Jaki ma obecnie interfejs wejściowy i jaki filtr cyfrowy, czy to samodzielny, czy zaimplementowany w przetworniku. Ważny jest też sposób komunikacji pomiędzy układami 1 i 2, gdyż ten pierwszy trzeba będzie zastąpić takim, który obsłuży tę samą metodę komunikacji. Marantza CD72 przerobić się da stosunkowo łatwo, tego drugiego, to nie wiem. Tam są ich autorskie rozwiązania, trzeba by się nad tym pochylić i przestudiować dostępną dokumentację. Ale żeby przerabiać cokolwiek, żeby to był sens nakładu pracy, to jak już Kolega wcześniej wspomniał, warto przerabiać naprawdę konkretne sprzęty, które tej przeróbki są warte.

Problem ten rozważamy akurat w tym momencie, w dziale DIY, gdzie właśnie zajmuję się przeróbką AKAI CD-79, możesz sobie poczytać "o co biega":

http://www.audiostereo.pl/przerobka-akai-cd-79-przystosowanie-do-sygnalow-zewnetrznych_98293.html

dzieki za odpowiedz:) zastanowie sie, ale podejrzewam ze ktos za robocizne wezmie wiecej niz kupienie takiego na allegro:( btw chodzi o nowe lasery? myslalem ze juz nie produkuja takich.?

moze znasz jakiegos diy z warszawy?

apropo ich klasy to moze nie sa jakies wybitne ale jak pisalem dobrze mi sie wpasowaly, cd 72 z marantzem pm 64 a technics z pioneerem a 400 tuningowanym , glosniki to B&W 600 i 620.

Tak jak napisałeś, postaram się poglądowo, Odtwarzacz CD składa się części elektroniczno-przetwornikowej, zasadniczo z trzech elementów.

1. Interfejs wejściowy, często połączony od razu z elementami, które komunikują się wprost z napędem.

2. filtr Cyfrowy (w starszych konstrukcjach to osobna kość, w nowszych może być wbudowany w element nr 3)

3. Sam przetwornik cyfrowo-analogowy.

Cała sztuka polega na tym, żeby element nr 1, "rozmawiający" z napędem, zastąpić interfejsem, który zamiast wejść komunikacyjnych dla napędu, posiada obsługę wejścia w standardzie spdif. Wtedy tego spdifa wyprowadzasz na zewnątrz i masz DACa zewnętrznego.

Jak nietrudno się domyśleć, metoda przeróbki uzależniona jest od tego, jak cd jest zbudowany. Jaki ma obecnie interfejs wejściowy i jaki filtr cyfrowy, czy to samodzielny, czy zaimplementowany w przetworniku. Ważny jest też sposób komunikacji pomiędzy układami 1 i 2, gdyż ten pierwszy trzeba będzie zastąpić takim, który obsłuży tę samą metodę komunikacji. Marantza CD72 przerobić się da stosunkowo łatwo, tego drugiego, to nie wiem. Tam są ich autorskie rozwiązania, trzeba by się nad tym pochylić i przestudiować dostępną dokumentację. Ale żeby przerabiać cokolwiek, żeby to był sens nakładu pracy, to jak już Kolega wcześniej wspomniał, warto przerabiać naprawdę konkretne sprzęty, które tej przeróbki są warte.

Problem ten rozważamy akurat w tym momencie, w dziale DIY, gdzie właśnie zajmuję się przeróbką AKAI CD-79, możesz sobie poczytać "o co biega":

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dzieki za zainteresowanie tematem i odpowiedz:) poprosze na priv jakis namiar, najlepiej tel.

czyli ten cd-72 mozna w miare latwo przerobic?

moze jakis namiar na kogos z wawy kto mogl by sie podjac...

technics podejrzewam ze tez bedzie mial oddzielnie filtr bo duzo wiekrzy i ciezszy, ale to tak spekulujac bo pojecia nie mam:)

dzieki

Ukryta Zawartość

Wszyscy chcą przerabiać CD na DAC-ki ciekawe ....

kiedys pamietam spedzalem dlugie godiny sluchajac muzy z cd wtedy jeszcze pioneer ps-s 802, od kilku lat wlasciwie tylko laptop i podejrzewam ze wiekrzosc tak ma:) niestety karta dzwiekowa na usb dorownujaca przecietnemu cd kosztuje ok 1000zl. choc pamietam e-mu 1212m chyba dawala rade, lub mbox z tych tanich, ale zeby kupic karte grajaca analogowo jak np technics ps 900 lub pioneer pd 8500 to zapomnij.

stad to to wlasnie

temat wciaz otwarty, bo z wawy pewnie nikomu nie bedzie sie chcialo bez sensownej oplacalnosci straty czasu...

chetnie tego marantza chociaz zrobie na przetwornik.

pozdr

Do technicsa znajdziesz dawcę jak dobrze poszukasz za 30-70zł (SOAD70A) i będzie znowu śmigać. Do marantza CDM4/19 jeszcze taniej i w każdej chwili.

Przerabianie tych CD na DAC to przerost formy nad treścią, ani jeden ani drugi nie ma nic ciekawego na pokładzie (bynajmniej dla mnie).

dzieki

chodzi o uzywane tansze klocki z tym samym laserem czy da rade nowy laser kupic?

pozdr

Po co Ci nowy ?

Od lat grzebię w Marantzach z tym napędem i jeszcze nigdy go nie wymieniałem.

Tak wiec da sobie spokój i słuchaj aż padnie.

Kup kilka płyt CDRW nagrywaj sobie na kompie i słuchaj na tym CD72 ile wlezie.

Warto w nim wstawić zegar , zagra wyraźnie lepiej.

Przeróbka na DACa nie opłaca się. Za dużo roboty i koszty wyjdą podobne do dobrego kupionego DACa.

A żebyś spał spokojnie to tu :

Ukryta Zawartość

Szukaj CDM4 wśród niskich modeli Philipsa. Są najtańsze .

DATa nie miałem ale uważam ze nie wato. Zwłaszcza w stosunku do CD72

Ukryta Zawartość

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

Sens przeróbki CD na zewnętrznego DACa, jest wtedy, gdy sekcja przetwornika w tym CD jest wystarczająco dobrej jakości. Byle czego przerabiać po prostu nie warto, gdyż za relatywnie zbliżoną kwotę można kupić samodzielnego DACa, bez żadnych kombinacji z przeróbkami.

Oczywiście inna rozmowa jest, gdy mamy do czynienia z konstrukcjami nietuzinkowymi, opartymi o bardzo dobre rozwiązania, wtedy przeróbka jest bardziej niż sensowna. Samodzielnego DACa o zbliżonej jakości, to wtedy ze świecą szukać, a jak już się znajdzie, to ilość zer w cenie przyprawia o zawrót głowy.

PCM63K, w podlinkowanym przeze mnie wcześniej przykładzie CD-79, jest tego doskonałym przykładem.

A jeśli chodzi o koszta, to można nabyć gotowy moduł interfejsu wejściowego. Najsensowniejszą opcją jest WM8805. Nie dość że jest to bardzo dobrej klasy interfejs wejściowy, o wielu interesujących cechach, to ma jeszcze w sobie przełącznik 4 wejść cyfrowych. Nie wiem jak teraz, ale w zeszłym roku kupowałem takie moduły, już gotowe, z procesorem sterującym, przygotowane do natychmiastowego użycia, z optykiem, koaksjalem i USB, w cenie około 150zł. Więc koszt nie jest jakiś super kosmiczny. Oczywiście dochodzi do tego robocizna, czyli studiowanie dokumentacji, pomyślunek jak to wszystko połączyć i "rękodzieło artystyczne", czyli montaż tego wszystkiego w odtwarzaczu. Ten koszt trudniej wycenić i pewnie będzie zależny od tego jakie urządzenie przerabiamy.

Jeśli chodzi o CD72, to jest tak na granicy opłacalności. W środku stawki, jeśli chodzi o jakość sekcji przetwornika i trudność przeróbki. Ja niestety Koledze, autorowi wątku, nie pomogę, bo jestem z Krakowa.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.