Skocz do zawartości
IGNORED

Monitor audio RX2 czy BX6 ? Prośba o pomoc w wyborze

fullhd

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie.

Pomóżcie proszę wybrać kolumny z powyższych.

Te dwa modele grają dla mnie idealnie ale nie potrafię się zdecydować, które wziąć.

Ich uniwersalność w muzyce i ciepłe brzmienie mnie zachwyca.

Mam okazję kupić je w dobrej identycznej cenie.

Mimo, że te pierwsze to monitory, drugie to podłogówki.

RX2 czy BX6 ?

Będę wdzięczny za pomoc w wyborze ;)

skoro muzycznie Ci oba odpowiadają, to odpowiedz sobie na pytanie, który będzie lepszy funkcjonalnie w Twoim pomieszczeniu, czy lepszy będzie większy, czy mało miejsca więc mniejszy, czy bas refleks z tyłu nie przeszkadza, czy lepszy jednak z przodu itp.

Gość

(Konto usunięte)

Przychylam się do wpisu stanika :)

Osobiście jednakże wybrałbym RX - jest to jednak klasa wyżej.

A że monitory? Od pary lat już tylko korzystam z takich kolumn na 19 m2 i nie mam powodu do narzekań :)

Witaj,

seria Rx pod każdym względem jest brzmieniowo lepsza, wybór jednak musi być uzależniony od wielkości pomieszczenia. Jeśli Twoje pomieszczenie odsłuchowe jest większe niż 20-22 m2, skłaniałbym się ku kolumnom podłogowym, w innym przypadku zdecydowanie pozostałbym przy Rx2.

Drugim argumentem są Twoje preferencje brzmieniowe. Jeśli dolny zakres pasma jest dla Ciebie bardzo ważny, lubisz dużo dobrego, nisko schodzącego basu, lepszym wyborem może okazać się Bx6.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Generalnie wszystko sprowadza się do powierzchni Twojego pomieszczenia. Monitor Audio RX2 radzą sobie nawet w pomieszczeniu 24m2 bez najmniejszego problemu.

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Zdecydowanie RX2 ten monitor to nie byle co, spora skrzynka, wysoka skuteczność i 20cm głośnik spokojnie wypełnią Twoje pomieszczenie samo brzmienie jedno z lepszych w tym przedziale cenowym.

Miesiąc temu odsłuchiwałem ze znajomymi Monitor Audio BR6 i BX8. Za te zamulacze nie dałbym złamanego grosza. Marketing czyni jednak cuda. Muzykę usłyszeliśmy dopiero, kiedy podłączyliśmy Chorusy 826V.

Witam. Może lepiej poszukać MA ze starszych modeli serii Studio które biją na głowę obecną produkcję. Pamiętam również model pmc703 który grał zgodnie z twoim opisem. Niestety MA w obecnej formie są dla mnie nie do przyjęcia.

Pozdrawiam

BX6 to na pewno nie zamulacze. Chyba były podłączone do czegoś co się nie zegrało. Słyszałem je pod wieloma wzmacniaczami i mogą prezentować różny charakter. Jedyne co mogę im w tej kategorii cenowej zarzucić to trochę agresywna góra, talerze i inne cykacze. Tutaj wiele zależy też od pomieszczenia.

generalnie moge przychylic sie do wiekszosci wypowiedzi.

pytanie: nowe czy uzywki, chcesz miec bardziej zaznaczony dol to zdecydowanie podlogowki. np w cenie nowych bx6 mozna juz poszukac uzywanych rx6 (nie tylko w pl). jesli bas nie jest tak istotny dla Ciebie to smialo bierz rx2.

osobiscie jak szukalem kolumn dla siebie to mialem odsluch porownawczy bx6 i rx8... i bez dwoch zdan rx jest zdecydowanie o klase wyzej od bx, w kazdym aspekcie.

pzdr i daj znac co zdecydowales.

Witam serdecznie.

Kupiłem jednak RX2.

Teraz pytanie czy w cenie nowego wzmacniacza harman kardon hk980 jest coś co zagra od niego lepiej tak powiedzmy do 1200zł ?

Bo nie wiem czy go wymieniać czy nie.

Nie mam szans na odsłuch.

Mogę wziąć pod uwagę używkę.

Chciałbym wziąć coś, co będzie ładnie współgrało moimi RX2.

Ogólnie stawiam na ciepłe brzmienie, nie męczące.

Na Harmana nie mogę złego słowa powiedzieć ale nie mam porównania z niczym innym wiec nie wiem czy w cenie Hk będzie coś co lepiej zagra.

Będę wdzięczny za pomoc.

Miałem te RX2 i to niezłe kolumienki ale jak się podłączy byle jaki wzmacniacz to efekt nie będzie za dobry.Najlepiej byłoby jakiegoś taniego lampowca kupić, ociepliło by brzmienie Rx2 w górnych rejestrach.Po dłuższym osłuchaniu mogą męczyć na zwykłym tranzystorze chyba żeby szarpnąć się na ciepło grającego Roksana albo Sugdena.Ale to większy wydatek.Tylko w Yamahę się nie pakuj bo będzie za ostro na górze! Warto kupić dobre podstawki metalowe, kolumny odwdzięczą się z nawiązką.

Słuchawki HD800, T1, LCD2, Wzmacniacz/Dac HDVD800,Microlab 7c,Kenwood KT-7020

Podstawki metalowe już kupione i rx2 na nich stoją. Kolce są w podstawie jak i w górnej części podstawy pod kolumnę.

Standy ważą łącznie 50 kg, są wypełnione.

Pozostaje tylko ten odpowiedni wzmacniacz pod nie.

U mnie grały te RX2 z Marantzem i było nieźle, ładna średnica i lekko stępiona góra, dało się słuchać. Do 1200zł można znaleźć używki Marantza 7000/7001, to już coś na początek może być.

Słuchawki HD800, T1, LCD2, Wzmacniacz/Dac HDVD800,Microlab 7c,Kenwood KT-7020

słuchałem rx2 a miałem rx1 i osobiście w tym przedziale cenowym na 8calowym midbasie wybrałbym jednak dynaudio 2/8 które można łączyć swobodniej z bardziej jasnymi wzmakami czy neutralnymi bo MA łatwo nawet z neutralnym i szybszym wzmakiem można uzyskać efekt suchości jasności na górze i średnicy , dodatkowo bas ciekawszy też jest w dynaudio jak dla mnie to głośniki na lepszych przetwornikach i bardziej muzykalne

Focal + Naim

Ja mam BX2 i do tego wzmak NAD C 326BEE i CD C 545BEE. Bardzo dużo słucham. Do tej pory mi to nie przeszkadzało ale teraz widzę, że męczą mnie te kolumny. Są krzykliwe. Tym bardziej jak się podkręci trochę gałkę w prawo. Coraz bardziej jestem przekonany, że moje MA nie były dobrym pomysłem. Nie zmienia to faktu, że to są dobre kolumny. Co polecacie zamiast nich w podobnym budżecie? Chętnie podłogówki nawet.

Wy chyba nie słyszeliście naprawdę krzykliwych kolumn. Nie są tak ciemne z pewnością jak Dynaudio ale bez przesady. Za to ten Nad do łagodnych i ciepłych nie należy. Zamień nowego Nada na starego strucla tej marki (albo kup na próbę - za pół darmo niemal chodzą).

3080, 3060, 3240PE, 3140 - te polecam w takiej kolejności, wtedy zobaczysz jak muzykalnie zagrają te kolumny.

Gość

(Konto usunięte)

(...) Za to ten Nad do łagodnych i ciepłych nie należy. (...)

Chyba jednak należy...

Miałem ten model rok, grał z Dali oraz Bowersami. Zdecydowanie wyeksponowany środek pasma.

fullhd, pod RX2 zakup używanego Audiolaba 8000A z UK i masz poezja połączenie.

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.