Skocz do zawartości
IGNORED

Opłaca sie kupować karte dzwiękową?

Jaca007

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry. Od razu przejdę do sedna sprawy.

Posiadajac sprzet

Kolumny Maudio Maudio HTS 700 + sub

Amplituner technics SA-DA8

Procesor dzwieku technics SH-GE90

zródło dzwieku Chipset integrated by Realtek® ALC889 z komputera :)

czy warto dokupic jakąś karte DX czy Prodigy ?

a przenosi na pewno ; d

U mnie integra ma strasznie "stłumiony" dźwięk, jakbym przez szybę słuchał. Już głupi live 5.1 z '98go za 25-30zł ma znacznie lepszą jakość dźwięku. A i live'y mają wolfsony w większości.

Mam na płycie głównej Realtek 892 i żadnych zakłóceń nie przenosi, poza tym ciężko mi jest znaleźć w teście A/B przy zbliżonym poziomie głośności jakąkolwiek różnicę w stosunku do TC electronic bmc-2 (monitory Yamaha msp5 Studio).

Czyli nie moge liczyc na znaczna poprawe dzwieku wychodzi na to. Napisalem ten post poniewaz z głosnikow wydobywaja sie szumy, które mnie martwia... Sa słyszalne juz od ok. 25% volume. Chcialbym wiedziec czy karta lepsza niz integra jest w stanie to zniwelowac. Czy ktos wie co moze byc powodem tego? Jeśli juz mialbym kupic karte aby poprawic jakos... w jakie modele sie nie pakowac. Do jakiej kwoty należałoby szukac takiej karty. Nie chce przeplacic.

Do 200zł można kupić wyraźnie lepszą karte niż integra, ale czy na twoim sprzęcie i na twoich uszach bedzie to słyszalne to nikt nie wie..

Na bank nie powinno cokolwiek szumieć

Jaca007 sprawdź na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) czy masz do czynienia z szumem czy przydźwiękiem. Co do słyszalnych szumów z głośników to ja w swoich monitorach studyjnych słyszę wydobywający się z nich szum (nie przydźwięk) jeżeli to ciebie martwi :) i nie jest to związane z kartą dźwiękową, a raczej ze wzmacniaczem. Zrób test: nie podłączaj integry do wzmacniacza i sprawdź jaki to będzie miało wpływ na szum wydobywający się z głośników, jeżeli nic się nie zmieni to będzie wiadomo, że problem nie jest po stronie Realteka.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Czyli nie moge liczyc na znaczna poprawe dzwieku wychodzi na to. Napisalem ten post poniewaz z głosnikow wydobywaja sie szumy, które mnie martwia... Sa słyszalne juz od ok. 25% volume. Chcialbym wiedziec czy karta lepsza niz integra jest w stanie to zniwelowac

Jak odłączysz źródło, a szumy znikną, to znaczy że lepsze źródło... ew. DAC podłączony optykiem (nie przechodzi śmietnik po masie od PC) rozwiąże problem.

U mnie integra ma strasznie "stłumiony" dźwięk, jakbym przez szybę słuchał. Już głupi live 5.1 z '98go za 25-30zł ma znacznie lepszą jakość dźwięku. A i live'y mają wolfsony w większości.

W takim razie masz tragiczna integrę, albo przyzwyczaiłeś się do ogromnych zniekształceń IMD SoundBlastera*, i teraz bierzesz go za referencyjny punkt odniesienia.

* - kiedy odtwarza się 44,1 kHz na SB Live czy Audigy , to one generują ogromne zniekształcenia IMD, bo wewn. pracują na 48 kHz, i przy ich "sprzętowej" zmianie próbkowania powstaje cały ten śmietnik, bo robią tą konwersję z niezwykle niską dokładnością ... można to poniekąd obejść stosując wysokiej jakości resampler

Do 200zł można kupić wyraźnie lepszą karte niż integra, ale czy na twoim sprzęcie i na twoich uszach bedzie to słyszalne to nikt nie wie..

Na bank nie powinno cokolwiek szumieć

To już zależy od konkretnej integry ... i od zastosowania (przy ciężkim obciążeniu impedancyjnym jak słuchawki, faktycznie może tak być)

Teraz mam Prodigy HD2 :) Creativa używałem jeszcze z dwa lata temu, ponadto do tej pory sobie jest w innym komputerze. Sterowniki kx już "same" resamplują dźwięk do najwyższej możliwej wartości obsługiwanej przez kartę.

Teraz mam Prodigy HD2 :)

I podłączone to jest do wzmacniacza? Jeśli tak (a nie bezpośrednio do słuchawek ... i integra to samo), jeśli w integrze wyłączyłeś wszelkie efekty itp. i nadal gra tak kiepsko (stłumiony dźwięk, jak przez szybę) to albo ta integra ma 10 lat, albo jest uszkodzona.
Gość SlawekR

(Konto usunięte)

Dzień dobry. Od razu przejdę do sedna sprawy.

Posiadajac sprzet

Kolumny Maudio Maudio HTS 700 + sub

Amplituner technics SA-DA8

Procesor dzwieku technics SH-GE90

zródło dzwieku Chipset integrated by Realtek® ALC889 z komputera :)

czy warto dokupic jakąś karte DX czy Prodigy ?

Poniżej, pozwolę sobie dokonać bardzo dogłębnej i rozbudowanej analizy, zaczynamy:

Nie warto.

Koniec analizy :-).

A tak poważnie, to przy takim sprzęcie szkoda kasy. Lepiej zainwestować pieniądze w wymianę innego klocka z toru odsłuchowego. Wszystkie są w jakości, delikatnie mówiąc, średniej. Zmiana źródła nie ma więc uzasadnienia, ani praktycznego, ani ekonomicznego. Obecne źródło jest i tak powyżej możliwości reszty toru.

I podłączone to jest do wzmacniacza? Jeśli tak (a nie bezpośrednio do słuchawek ... i integra to samo), jeśli w integrze wyłączyłeś wszelkie efekty itp. i nadal gra tak kiepsko (stłumiony dźwięk, jak przez szybę) to albo ta integra ma 10 lat, albo jest uszkodzona.

I wzmacniacz, i słuchawki, nawet pod TV podłączałem. Elektrycznie wszystko jest ok, bo nawet mierzyłem wszystko co od toru zintegrowanego audio. Płyta główna ma koło 6 lat.

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

Koledzy, umówmy się, karta muzyczna zintegrowana na płycie głównej, to takie "zło konieczne" dla producentów płyt. To produkt uboczny, można powiedzieć wręcz odpad produkcyjny. Dawniej kart dźwiękowych w ogóle nie było na płytach. Teraz wszyscy dają, bo jak jeden zaczął, to inni nie chcieli być gorsi. Ale karty muzyczne są tylko na doczepkę.

Czasem taka karta jest z grubsza zaimplementowana jak należy, a czasem to pożal się Boże, sygnał z kodeka biegnie przez całą płytę, ścieżkami cieńszymi od włosa, długimi na kilkadziesiąt centymetrów, żeby wreszcie dotrzeć do gniazd na tylnim panelu. Zasilanie kodeków zintegrowanych też jest na odwal się, czasem żeby kondensator filtrujący zasilanie znaleźć przy kodeku audio, to trzeba by lupy. Jak jest jeden to już jest bosko. Za to często zdarzy im się "na wszelki wypadek" wpieprzyć w tor audio kondensator elektrolityczny, najgorszego sortu jaki tylko istnieje. Toż to dramat i zaprzeczenie wszelkich reguł sztuki przy montażu kart muzycznych. Oczywiście nie zawsze tak jest, czasem, całkiem przez przypadek, uda im się nic nie spieprzyć. Ale czasem już tak fajnie nie jest. Sama informacja, że kodek jest, taki a taki, jeszcze wcale nie oznacza, że druga płyta z takim samym kodekiem będzie grać tak samo. Wystarczy ten syfiasty kondensator w torze, na wyjściu audio, żeby dół skutecznie zmulić i oberżnąć, albo te cieniutkie ścieżki, żeby się przejechać po górze pasma i żeby góra zginęła w "bulgocie" zakłóceń z szyny PCI-E, albo z portów sata.

Naprawdę, audio zintegrowane na typowej płycie głównej to wolna amerykanka i dowolna fanaberia producenta płyty.

Czyli jednak zastosowanie zewnętrznej karty muzycznej lub DAC(tu pracujacy jako zewn. karta) moze pomóc.

Niezależnie od różnych odpowiedzi proponuje sprawdzić. Moim zdaniem lepiej coś zewnętrznego. Ja sprawdziłem u mnie była wyraźna poprawa nawet na tanich ampli-głośniczkach komputerowych za 50 PLN.

Proponuje sprawdzić:

- pożyczyć jakiś DAC (pracuje jako prosta karta muzyczna) lub kartę muzyczną, na USB

lub

- zainstalować serwer DLNA, np. w Foobar i spróbować odebrać sygnał na SqueezeBox,DVD,BluRay - najlepiej do wyjścia SPDIF podpiąć DAC, jeśli nie to wewn. DAC w np. BluRay i tak powinien być lepszy.

Jesli z jakiś powodów trudno pożyczyć sprzet, to jako namiastke mozna tymczasowo użyć 30 dni free programu, jeśli będzie widać różnicę, jest sens zewnętrzny sprzęt.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie należy mylić prawdy z opinią większości

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

Generalnie, w swojej wypowiedzi zmierzałem do prostego faktu, że jeśli ktoś bezgranicznie liczy na jakość integry, to się może mocno przeliczyć. Znaczy nie ma reguły, ale to totalnie loteria. Nie da się kupować ani "na firmę" płyty, ani na oznaczenie kodeka. Wolna amerykanka totalnie. Zdarzyło mi się posłuchać płyt tej samej firmy, nie napiszę jakiej, takiej z nazwą zaczynającą się na "G" ;-). Płyty były na tym samym kodeku. I w jednym przypadku było całkiem znośnie, a w drugim żałość absolutna.

W dodatkowym interfejsie, czy to wewnętrznym, czy też zewnętrznym, przynajmniej z grubsza, wiadomo, czego możemy się spodziewać.

Wewnętrzne też jeszcze są, chociaż w erze laptopów troche mniej, dobre opinie maja np. ESI Juli@ czy wspomniany Prodigy, sam nie próbowałem.

Nie należy mylić prawdy z opinią większości

Era laptopów jak to nazwałeś to nic innego jak zmowa korporacji, by ludzie brali je z pracy po pracy do domu i dalej w nich na nich pracowali ;)

Wolny człowiek używa i pracuje na PC ;)

Jeszcze taniej i jeszcze lepiej od w/w interfejsów (sprawdzane w testach ABX) gra M-audio 24/96. Jest masa używek po 150zł. Koszt niewielki a analog i spdif z tego urządzenia a realtek z płyty to wyraźny skok jakości grania.

Ja posiadam nowszą płytę asusa z integrą via vt1708s i o dziwo gra to bardzo ładnie.

Troszke gorzej od prodigy hd2.Jest mniejsza dynamika , słabszy bas.Ogólnie to służy do

podłączenia daca po optyku.Zamiast karty na pewno lepiej kupić dac z chin typu S.M.S.L za około 300zł.

Zagra lepiej od prodigy hd2 i zintegrowanej , a dodatkowo można podłączyć tuner tv lub cd po spdif.

• 4 tygodnie później...

Bardzo Wam dziekuje za wszystkie rady. Naprawde.

Po udzielonych odpowiedziach sytuacja przybrala takie o to efekty.

Zakupilem xonara DX poniewaz tanio na allegro sie pokazal (190zl)

W tym czasie z maudio kolumny zmienily sie na quadrale 2.0

Po podlaczeniu przezylem niemaly szok. Srodek gra wyrazniej i to znacznie. Szumy uciekly i nie ma w ogole. Troszke wycofaly sie wysokie tony. Jak dla mnie lepiej. Muzyke odkrywam na nowo... teraz dopiero slysze wszystkie dzwieki w piosenkach ktore slucham od 10 lat. Oczywiscie muzyka wylacznie w formacie .flac.

Jest znacznie lepiej od integry. W grach np. Battlefield 2 to wszystko niemal inaczej slychac. Nie wiem czy to lepiej czy nie ale po prostu nie mam na co narzekac. Byc moze duzo to nie wnioslo do dzwieku za 190 zl ale juz po wszystkim :)

Dziekuje jeszcze raz za poswiecony czas.

Pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.