Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz słuchawkowy HA-2013. Poskładaj razem z nami.

Rekomendowane odpowiedzi

na jednym uzwojeniu np. czerwonym zamień miejscami wyprowadzenia

Tak zrobiłem i zdaje się już ok :)

Pytałem czy mierzyłeś trafa podłączone uzwojeniem pierwotnym do sieci 230V, dokładnie chodzi mi o napięcia na poszczególnych uzwojeniach wtórnych, a opisałeś mi kolory wyprowadzeń jakbym je miał przed sobą i mógł pomierzyć.

A tego to już kompletnie nie rozumiem.

Napięcia minimalne, zmieniały się z dodatnich na ujemne itp

Miałem na myśli że prąd na trafa wpływa ale na wyjściach miałem niestabilne wartości tj -0.15v zaraz 0.22v... takie srutu tutu...

wrzuć zdjęcie jak mierzysz

Na zdjęciu ma być miernik tak by było widać nastawę zakresu i kable przyłączeniowe:

zasilania transformatorów

podłaczenia miernika

Nie no, coś tam miernikiem umiem manewrować. Błąd wynikał z wymieszania wyprowadzeń, połączyłem je kolorami według małpiej logiki - czarny i czerwony... Dlatego nic nie wychodziło. Teraz już jest ok, zmierzyłem ustawiając zakres na 200V napięcie zmienne i wskazuje wartości 21.5V na wyprowadzeniach (trafa 2x20V 35VA jak pisałem). Dopiero wpadłem z pracy, niedługo zabieram się za robotę i dam znać czy już więcej błędów nie popełniłem. Dziękuję za pomoc :)

STACJONARNY: PC->NFB 1.32->HA2013 MOBILNY: HTC 10->CCA C16/FiiO FH5

Powiem tak, zamieszanie częściowo spowodował przełącznik, jest monostabilny i nie miałem tej informacji :/ Stąd brak napięcia na wyjściach traf...

Dobra, mam regulacje. ale na jednym kanale prąd mi spada, ustawiam 22mv a po ok minucie spada do 21mv...

bo sie uklad dogrzewa ? daj mu sie porzadnie zagrzac i dopiero wyreguluj, nie przekraczalbym 20mV a nawet 18-19,

bo sie uklad dogrzewa ? daj mu sie porzadnie zagrzac i dopiero wyreguluj, nie przekraczalbym 20mV a nawet 18-19,

Spoko, to powolutku sobie poreguluję :) Pozdrawiam!

Wzmacniacz gra, jeszcze kilka poprawek w regulacjach mnie czeka. U mnie nie zadziałało połączenie jak u mufcore, musiałem oddzielnie poprowadzić masy z rca do płytek a z płytek osobno na potek. Z wyjść out poprowadziłem przez rezystor 10ohm na obudowę i dopiąłem z jacka także inne połączenie niż wskazywane. Acha, potek działa u mnie odwrotnie tj w przeciwnym kierunku muszę kręcić, przypuszczam że odwrotnie wlutowałem kable, pot to RK09.

Gdyby ktoś chciał zamawiać graty do HA w partsconnexion.com to polecam. Zamówienie przyszło w 4 dni. Elastyczna firma :)) Na liście przewozowym 42USD :))

Acha, potek działa u mnie odwrotnie tj w przeciwnym kierunku muszę kręcić, przypuszczam że odwrotnie wlutowałem kable, pot to RK09.

Dokladnie tak :-)

wklej jakis szkic lub fote tego co zrobiles, i z czym masz problem, cos zaradzimy :-)

Potek poprawiony. Brum nadal jest jak nie podaję sygnału, na prawym kanale większy. Popracuję jeszcze trochę sam nad tym, wkleję rysunek i foto. Stwierdzam jednak że wzmak gra lepiej niż ha2012, nawet ze słuchawkami hd555 słychać że jest lepiej (w dt990pro lewa mi na razie nie gra :>).

z tym brumem przydaloby sie powalczyc, naszkicuj jak zrobiles okablowanie, bo przyczyny upatrywalbym wlasnie tam, musi ci sie cos zapetlac, moze przez zrodlo, zamien interkonekty ze zrodla i podlacz je odwrotnie do wzmacniacza i sprawdz wszystko raz jeszcze, cos musi byc nie tak, u mnie kable sa dlugie, dosc niestaranne, potencjomentr slaby a mimo to wszysto jest ciche jak makiem zasial. Nie uziemialem jeszcze swojej obudowy, zrobie to niebawem aby sprawdzic jeszcze wplyw uziemienia na prace ukladu,

Jeszcze jedna rzecz ? czy obudowa potencjometru jest na masie ? (mam nadzieje ze tak)

Pozdrawiam

Powiem tak, na chwilę obecną mi to nie przeszkadza, na spokojnie sobie będę kombinował :) Potek nie styka się z obudową wzmaka i obudowa nie jest na masie... Połączenie jest takie jak Ape polecił:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ALE u mnie ekrany traf idą na gniazdo iec (górny bolec) i nie ma tego przełącznika, z OUT masa idzie razem z masą z jacka na obudowę przez r10 (w pajączka) oraz masa z rca oddzielnie dla obydwu kanałów (takie połączenia dały najmniej brumiący efekt dotychczas). Już się zbieram do pracy, nie miałem kiedy narysować ale jak wrócę to się tym zajmę, nie mam już ciśnienia na pilne poprawki, już tylko drobnica a do tej pory gimnastykowałem się żeby doprowadzić to do stanu użyteczności :)

I słówko o brzmieniu a bynajmniej kilka odczuć - gra to zdecydowanie lepiej niż ha2012 więc jak czytałem wstecz że jest podobnie to muszę się nie zgodzić, ja mam zastosowane na zasilaczach panasy fm i pureism oraz rubycony za a foliaki to miflexy, na wzmaku pureismy, silmic ros oraz za (wieczorem podkleję foto jak to wygląda), podejrzewam że po wygrzaniu będzie znacznie ciekawiej zwłaszcza też że na aplikację czeka sporo fajnych rezystorów :)

Ukryta Zawartość

obudowa potencjometru koniecznie musi byc na masie, podejrzewam ze to jest przyczyna twoich problemów

Wykonaj banalny test, wez kawalek przewodu i wrzuc na mase obudowe potka, gdzies z okolic osi i sruby.

Pozdrawiam

Nie pomogło... poniżej rysunek w stylu "miszcz painta ucieka" i foto robione "łokciem":

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) fe922fc722af2424m.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dziwił bym się jak by nie brumił - musisz zabrać te kable sygnałowe jak najdalej od transformatora - jeśli już jesteś zwolennikiem kabli nieekranowanych to powinny to być kable porządnej jakości i skręcone.

Ja bym zrobił tak - zawsze tak robię i działa - sygnał porządnym kablem mikrofonowym (ekran).

Od gniazd wejściowych - masy (każda osobno) gniazd wejściowych do wspólnego punktu masy, sygnał kabelkiem, ekran od strony gniazd nie podłączony, ekran kabelka podpięty do masy przy potencjometrze - potencjometr - pin masy do punktu wspólnego

Od potencjometru do PCB - sygnał środkiem - ekran kabelka podpięty do masy w złączu do PCB (drugi koniec przy potencjometrze nie podłączony)

Edytowane przez r1212

Dobra, zastosuje się do tego ale sygnał lubi lecieć drutem, to samo masa a nie mam drutów ekranowanych, musiałbym je sobie zaekranować bo mam materiały poza termokurczem którego używam w takich sytuacjach jako powłoki zewnętrznej bądź też wypełniacza między drutem a ekranem (ekran za luźny...). Druty to solid core miedź srebrzona, bardzo dobra jakość. Faktycznie blisko traf idą, obecnie mam za krótkie odcinki żeby je bardziej odsunąć. Swoją drogą, brumi mi już tylko prawy kanał, wkleję to co napisałem na pw kolegom od zamówienia z pcx:

"Pierw jednak mam zamiar pozbyć się brzęczenia które mam na prawym kanale (ze źródłem dopiero po godzinie 16 się pojawia a jak wyłączę źródło to już ok 11) a to tego towarzyszy brzęczeniu brum który pojawia się pod koniec skali potka."

edit: kable od traf odsunięte ale nadal brumi ten prawy kanał.

Edytowane przez rayfe

Dobra, zastosuje się do tego ale sygnał lubi lecieć drutem, to samo masa a nie mam drutów ekranowanych, musiałbym je sobie zaekranować bo mam materiały poza termokurczem którego używam w takich sytuacjach jako powłoki zewnętrznej bądź też wypełniacza między drutem a ekranem (ekran za luźny...). Druty to solid core miedź srebrzona, bardzo dobra jakość. Faktycznie blisko traf idą, obecnie mam za krótkie odcinki żeby je bardziej odsunąć. Swoją drogą, brumi mi już tylko prawy kanał, wkleję to co napisałem na pw kolegom od zamówienia z pcx:

"Pierw jednak mam zamiar pozbyć się brzęczenia które mam na prawym kanale (ze źródłem dopiero po godzinie 16 się pojawia a jak wyłączę źródło to już ok 11) a to tego towarzyszy brzęczeniu brum który pojawia się pod koniec skali potka."

edit: kable od traf odsunięte ale nadal brumi ten prawy kanał.

Ładnie, ładnie ale dalej nie wiemy czy potek, a raczej obudowa potka i całego układu jest w jakiś sposób (poprzez rezystor lub kondensator lub przez jedno i drugie) połączona z masą, no i czy kabelki idące z gniazd RCA do układu skręciłeś między sobą. Wszystkie pary kabli zasilających tez powinny być ze sobą skręcone.

O przepraszam, co widać (dosłownie... bo foto słabe) to poskręcane, z trafa, z zasilaczy na wzmak też, teraz poprawiłem trochę i sygnał z masa z rca też, z gniazd in na pcb do potka poskręcane, na razie nie dopracowałem przy panelu przednim, jest tutaj zamieszanie bo z gniazda jack i z potka nie są skręcone...

Co do masy: obudowa potka, wyjścia out, gniazdo jack idą w gwiazdę (przynajmniej tak mniej więcej) przez rezystor r10 10w do obudowy (tutaj połączenie za pomocą podkałdki dystansowej i śruby).

Coś jeszcze potrzeba? Na potku mas nie łączyłem, są oddzielnie, potek odizolowany od panelu budy.

potek odizolowany od panelu budy.

A można wiedzieć dlaczego "budy" nie podłączasz do masy?

Podłączyłem, niby bez zmian... Jak dotykam kabli podłączonych między potkiem a wejściem in to buczy jak dilabli.

Edytowane przez rayfe

rayfe

Nie analizowałem całego tematu , więc może się z kimś powtórzę , ale ja tak mam i nie ma żadnego brumu :)

Trafa mam " for audio " z toroidy .pl

Tak na marginesie , to nie dał bym traf jednego nad drugim , masz miejsce żeby dać jedno koło drugiego

Ochronny z gniazda do obudowy , razem z ochronnymi traf

Z gniazda masa po ekranie do potencjometru i dalej do pcb ( każdy kanał osobno )

Gniazdo słuchawkowe , wspólna masa i do pcb z sygnałem ( bez ekranu )

Masa nie łączy się z ochronnym sieci

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kapituluję, zaopatrzę się w kable z ekranem i powalczę. Czy nadadzą się kable tego typu?

Ukryta Zawartość

PS nie sprawdzałem jeszcze jednej opcji (poza ekranowanym okablowaniem): ekrany traf cały czas mam podpięte pod gniazdo iec, nie łączyłem ich do obudowy...

Ukryta Zawartość

... Witek, uprzedziłeś mnie :) Też go używam. Tani i sprawdzony.

Edytowane przez mihau_r

Ja używam takiego

Ukryta Zawartość

Jedna żyła i ekran razem

powodzenia

Spoko, czyli jednej żyły wogóle nie używać? Ekran łączysz z obydwu stron czy z jednej? Zresztą, poeksperymentuję :)

Ukryta Zawartość

Ja też walczyłem długo z brumem ale po dokładnym zastosowaniu schematu który do Ciebie rayfe wysłałem po podłączeniu tym przewodem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ).aspx cisza jak makiem zasiał.

Zastosowałem to rozwiązanie kilka razy i mam święty spokój.

Ukryta Zawartość

I jeszcze jedno kilka razy podłączyłem zwykłym jakimś tam przewodem i cisza.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Spoko, czyli jednej żyły wogóle nie używać? Ekran łączysz z obydwu stron czy z jednej? Zresztą, poeksperymentuję :)

W tym kabelku , są dwie żyły sygnałowe i ekran

np czerwony - sygnał

czarny z ekranem - do masy

Opisałem jak prowadzimy ekran !

od - do , to znaczy ,że jest podpięty z obydwu stron

W tym kabelku , są dwie żyły sygnałowe i ekran

np czerwony - sygnał

czarny z ekranem - do masy

Opisałem jak prowadzimy ekran !

od - do , to znaczy ,że jest podpięty z obydwu stron

Spoko, no widzisz, jest kilka opcji prowadzenia ekranu (r1212 podał inną powyżej). Pierw połączę trafa do obudowy i ze wspólnego punktu wszystko na gniazdo przez przełącznik (jak sprawdziło się u Mufcore). BTW przewody jednodrutowe są chyba lepsze nie tylko do prowadzenia mas ale i sygnałów niż skrętki?

Edytowane przez rayfe

Udało się, bynajmniej na to wygląda :D Ale ten kabel sonolene 3014 jest mizerny, porażka do wymiany, strasznie wyostrza brzmienie aż staje się kłujące i dokuczliwe...

Co do połączenia... Pomieszałem chyba wszystko co mi podaliście tj trochę od Mufcore, trochę od r1212 i kilka innych kombinacji. Nie mam siły dzisiaj rysować, jak znajdę chwilkę na pewno wrzucę schemat połączenia. Ekran podłączyłem, nie wiem ile ma w tym zasługi ale grunt że gra, nie brumi i działa.

Edytowane przez rayfe

• Pokaż nowe odpowiedzi