Skocz do zawartości
IGNORED

Dali vs Monitor Audio vs Magnat

Rychu81

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Planuję zakup monitorów, Przeczytałem wiele testów i mam cztery typy:

1. Dali Lektor 2

2. Dali Concept 2

3. Monitor Audio BX2

4. Magnat Quantum 653

Pokój ok 15m2. Grało będzie to z amplitunerem Sony STR-DB840QS. W przyszłości chcę rozbudować system o głośnik centralny do filmów. Póki co zestaw stereo do muzyki. Typ muzyki zróżnicowany.

Panowie co polecacie. Jak gra bas jak góra przy poszczególnych zestawach z jakim sprzętem itp. Może ktoś ma Sony z serii QS i coś powie na ten temat. Dali Concept wiem, że może nie ta liga ale proszę też o opinie.

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/98703-dali-vs-monitor-audio-vs-magnat/

koniecznie dopisz Indiana Line Tesi 260 :)

http://indianaline.rafko.pl/produkty.php?sr=tesi&pr=Tesi%20260C

Zapraszamy na profil Triangle Audio Polska

www.facebook.com/TrianglePolska/

Witaj,

biorąc pod uwagę posiadany przez Ciebie amplituner, zdecydowanie najrówniej i najpełniej system zgra się kolumny Dali Lektor 2. Do listy odsłuchowej dołożyłbym jeszcze koniecznie Epos Epic 2.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Generalnie najciekawsze produkty z powyżej wymienionych to MA BX2 oraz Indiana Line Tesi 260. Zdecydowanie powinieneś odsłuchać oba modele. Moim skromnym zdaniem nieco deklasują pozostałe.

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

słuchałem wszystkich wyżej wymienionych i moim zdaniem najlepiej grają magnaty. Najsłabsze były concept 2 a zaraz po nich BX2. Na plus u magnata jest fakt że nie potrrzebują bardzo wiele żeby dobrze zagrać i są bardzo uniwersalne.

oho, następna gwiazda sezonu niejaka indiana do niedawna waćpany piali tylko Roth. Do wszystkiego, roth ze wszystkim roth.

Jedź chłopie do salonu i posłuchaj bo jest taki gość co najlepiej wie co lubisz i co ci się podoba wiesz kto to ?... Ty

Jak by co do roth nic nie mam.

skk

Pokój ok 15m2. Grało będzie to z amplitunerem Sony STR-DB840QS. W przyszłości chcę rozbudować system o głośnik centralny do filmów. Póki co zestaw stereo do muzyki. Typ muzyki zróżnicowany.

Panowie co polecacie. Jak gra bas jak góra przy poszczególnych zestawach z jakim sprzętem itp.

Zamiast opisywać dokładnie każde kolumny z osobna to łatwiej będzie jak sam napiszesz jakiego brzmienia oczekujesz oraz postaraj się nieco bardziej przybliżyć ulubione gatunki muzyczne. "Zróżnicowany" typ muzyki niewiele nikomu mówi. Monitor Audio BX to bardzo dobre kolumny, byłem zadowolony z BX6 choć ciut innego brzmienia szukałem, Tesi też będą dobre (mam podłogówki Tesi na testach) ale niekoniecznie muszą podejść.

Dziękuję za wstępne propozycje.

Jeśli chodzi o typ muzyki: głównie rock (Dire Straits, Sting itp.), r&b, house i trance. Nie przewiduje odsłuchu muzyki klasycznej.

Szukam soczystego sopranu, jeśli chodzi o bas to zdecydowanie szybki a nie ciągnący się i powodujący długi pogłos powodujący, że współlokatorzy w pokoju obok są zmęczeni. Do tego już mam drugi zestaw kina domowego z subwooferem.

Pozdrawiam

Chciałem jeszcze zasięgnąć informacji na temat Monitor Audio BR2. Jest to poprzednik BX2. Czy wart jest zainteresowania. Poniżej link do używanego zestawu z centralnym i satelitami, mi głównie chodzi o opinie a temat BR2:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pytanie czy warto za tą cenę?

Ukryta Zawartość

Panowie czym MA BX2 różni się od MA BR2?

miałem okazje posłuchac nowych BX2 oraz używanych BR2 z moim wzmacniaczem cambridge audio topaz am10 i powiem jedno obie podstawki zagrały bardzo podobnie troche lepiej zagrały Br2 i dlatego je zakupiłem ale to juz sam musisz posłuchac

• 2 miesiące później...

miałem okazje posłuchac nowych BX2 oraz używanych BR2 z moim wzmacniaczem cambridge audio topaz am10 i powiem jedno obie podstawki zagrały bardzo podobnie troche lepiej zagrały Br2 i dlatego je zakupiłem ale to juz sam musisz posłuchac

Jak widać na przykładzie, nie można kupować głośników w ciemno i zawsze trzeba udać się na odsłuch. Ja również porównywałem oba produkty Monitor Audio i jeśli chodzi o moje wrażenia to zdecydowanie lepiej zagrały BX2. Nie napiszę z jakim sprzętem słuchałem, gdyż było to w salonie odsłuchowym i już nie pamiętam. Magnaty charakteryzują się duża ilością basu który wielu ludziom przypadnie do gustu, jednak mnie nie przekonały. Pozostałych głośników nie miałem okazji słuchać.

• 2 tygodnie później...

Już Koda jest lepsza od Magnata.

Mogę wiedzieć jakie kategorie brałeś pod uwagę stwierdzając, że Koda jest lepsza od Magnata? Bo chyba większość z nas ma inny pogląd na brzmienie. A tak na marginesie do tej Kody 48Hz z głośnika 20cm to trochę bieda.

No i po co te złośliwe komentarze ? Słuchałem tych K5500T i przy swojej cenie grają naprawdę dobrze tutaj recenzja

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 miesiące później...

znam wszystkie wymienione modele lektora magnata i bx2 miałem- concept2 słuchałem - do wywalenia na wstępie i tak lektor słodkie super przestrzeń miękki bas muzykalne (podobne do moich dynaudio dm 2/7 ) magnat jeszcze lepsza przestrzeń bas szybki głęboki przełom średnich i wysokich lekko podbity ale ożywiający przekaz same wysokie ściszone- bx2 b analityczne i dobre wybrzmienia blach słabe stereo i fatalny bas a właściwie jego brak - bez suba za lekko- w sumie cenowo wygrywa magnat ale dali lektor też warte posłuchania - jeśli pomieszczenie do 16m max - monitor audio - szkoda ucha

To dobre, tamto lepsze, a jeszcze inne to gówno. Najpierw stwórz bazę, odsłuchaj wszystkie jakie cię interesują, a później sam wydaj werdykt. Nie ma złych- dobry kolumn są jedynie źle zestawione, ale to lata praktyki,aby mieć na to jakiś pogląd. Pozdrawiam.

no niestety z kolumnami nie jest tak jak z kobietami - wino nie pomaga - niektóre modele są zwyczajnie nie udane - elektronika z nie proporcjonalnej półki też nie zawsze pomoże a że handlowcy mają na stanie sporo szitu to już inna bajka

• 4 tygodnie później...

Marcepan, mam bardzo podobne odczucia po odsłuchach. Zdecydowałem sie na Magnaty, choć jak szukałem po opiniach to nastawiałem się na Dali Concept 2, Dali Lektor, coś z MA bo to takie super podobno, no i te slynne pylony mi chodzily po glowie. Concept 2 okazaly sie porazka, MA tak samo, jakiś jazgot, Lektory troche za slabe a Pylony graly jak z kartonu...

Calkiem przypadkiem wpadly mi te Magnaty i gdy kierujac sie marka nie bralem ich pod uwage to po odsluchu wszystkie wczesniej przytoczone kolumny wypadaly na ich tle bardzo blado. Tu jest skala dzwięku, przestrzeń, nisko schodzący i bardzo przyjemny bas i czytelna średnica, soprany raczej delikatne, nie piaszczyste ale bardzo dzwięczne.

Bardzo uniwersalne kolumny, co stweirdzam po ponad polrocznym uzytkowaniu, nie zamienilbym na inne.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.