Skocz do zawartości
IGNORED

Wiem, wiem...

szpila9

Rekomendowane odpowiedzi

...ło już nie raz, ale jeśli pozwolicie zapytam raz jeszcze.

Mam dylemat i prośbę o wiadro zimnej wody.

W skrócie:

Przeprowadzam się - jeszcze nie teraz, ale ok kwietnia. Znajdę tam nowy "salon" połączony z kuchnią co da jakieś 30m kw. powierzchni.

Pierwsza myśl - jakiś zestaw stereo - mam budżet ok 7000zł więc pewnie NAD bo widziałe, przepraszam słyszałem u kolegi i gra lepiej niż mój TECHNICS sprzed 15lat,czytam.

Czytam i czytam i mętlik coraz większy, bo widzę YAMAHĘ RS700 + CDS700 + ELAC 68.2, myślę stale o NAD w zestawieniu 326BEE + C515 + C425 - tylko jakie kolumny(?) a może MARANTZ MCR603 bo współpracuje sieciowo i wszystko w jednym...

Głośniki podłogowe - jakie??? a przecież trzeba jeszcze coś małego kupić do sypialni - jakąś małą Yamahę - może warto zmieścić się w całości w 7000 - przecież żaden ze mnie meloman, ale słyszę ciut więcej niż bliskie mi osoby, które z założenie twierdzą, że wszystko brzmi tak samo.

PYTANIE, PROŚBA: nie mam czasu na bieganie z odsłuchami, chcę się zmieścić w 7000zł, a może wraz z zestawem do sypialni. Czy warto zainwestować w tańszego MARANTZA i lepsze głośniki? a może jednak NAD + .... to lepszy pomysł - nie chcę później żałować, że mogłem jednak wydać całość i być szczęśliwy.

A! Jeszcze - jedni mówią - wystarczą Ci monitory - takie lepsze - inni - tylko podłogowe!

Wiem, że panuje chaos w tym poście - podobnie jak w mojej głowie.

Spróbuje ktoś to ogarnąć?

SŁUCHAM WSZYSTKIEGO (czyli niczego) POP, ROCK, RAP, MUZYKA POWAŻNA - sporadycznie, żona głownie radio.

Będę wdzięczny.

Pozdrawiam!

https://www.audiostereo.pl/topic/98743-wiem-wiem/

Bez odsłuchów chcesz wydać 7 tys.? Za moich czasów to się nazywało brawura.

No właśnie nie chcę, ale liczę na sugestię co odsłuchać? ewentualnie co odsłuchać, żeby jeszcze zostało na coś skromnego do sypialni - wtedy kwoty się rozkładają i już nie jest to 7000zł. Pytanie czy dla moich uszu muszę konsumować cały budżet n jeden zestaw?

Czy np. wspomniany MARANTZ + lepsze głośniki to lepszy efekt? bo czytam, że on lub jemu podobne mogą lepszym nie sprostać...

A ja jestem jak widzę zielony... im więcej czytam to zieleń bardziej wyrazista :)

https://www.audiostereo.pl/topic/98743-wiem-wiem/#findComment-2644119

hehe, dziwne że jeszcze nic nie napisali ale pewnie jutro z wiadomych przyczyn

Mam rozumieć, że zaraz mnie ktoś zdejmie?

Szukam pomocy - jeśli to nie to miejsce to może napiszcie AUDIOFILE :) napisałem, że świeży jestem więc nie straszcie tylko doradźcie.

Pozdr!

https://www.audiostereo.pl/topic/98743-wiem-wiem/#findComment-2644143

spokojnie nie straszymy i nikt Cie nie zdejmie. Ciężko doradzać komuś w sprawach audio szczególnie komuś kto słuchał nie audiofilskich klocków. To trochę tak jak przesiadka do sportowego samochodu każdy podnieca się mocą ale po pewnym czasie ma dosyć twardego zawieszenia i sprzęgło ciężko chodzi, pali dużo... . Z audio jest podobnie ktoś kupuje sprzęt bo ktoś doradził że ma być nirwana a tu klops wysokie za ostre basu za mało, ulubione płyty brzmią jakoś tak inaczej w ogule jest gorzej. W zdecydowajej wiekszości to siła przyzwyczajenia do starego sprzętu

Jedno co bym doradził to głośniki podłogowe (duże pomieszczenie) lepszy bas i podstawki w zestawie, jaka firma a taka z wieloletnia tradycją. I na prawdę zalecam samodzielny osłuch i gdzieś gdzie będziesz mógł bezpośrednio porównać zestawy np. dynamiczne z zestawami o mniejszej dynamice za to przyjemniej brzmiące dla Ciebie.

skk

https://www.audiostereo.pl/topic/98743-wiem-wiem/#findComment-2644191

spokojnie nie straszymy i nikt Cie nie zdejmie. Ciężko doradzać komuś w sprawach audio szczególnie komuś kto słuchał nie audiofilskich klocków. To trochę tak jak przesiadka do sportowego samochodu każdy podnieca się mocą ale po pewnym czasie ma dosyć twardego zawieszenia i sprzęgło ciężko chodzi, pali dużo... . Z audio jest podobnie ktoś kupuje sprzęt bo ktoś doradził że ma być nirwana a tu klops wysokie za ostre basu za mało, ulubione płyty brzmią jakoś tak inaczej w ogule jest gorzej. W zdecydowajej wiekszości to siła przyzwyczajenia do starego sprzętu

Jedno co bym doradził to głośniki podłogowe (duże pomieszczenie) lepszy bas i podstawki w zestawie, jaka firma a taka z wieloletnia tradycją. I na prawdę zalecam samodzielny osłuch i gdzieś gdzie będziesz mógł bezpośrednio porównać zestawy np. dynamiczne z zestawami o mniejszej dynamice za to przyjemniej brzmiące dla Ciebie.

To już sporo jak dla mnie - może ja faktycznie nie potrzebuję sprzętu o obco brzmiących nazwach! Może dobry sprzęt, który zadowoli moje uszy leży na niższej półce, a pozwoli mi poszaleć z $$$ i kupić ten sypialniany zestaw :)

wiem już że tak czy inaczej muszę się wybrać na odsłuchową wycieczkę. Dzięki - jesli ktoś jeszcze może coś polecić - żebym nie odsłuchawał w nieskończoność - dla przeciętniaka, nie audiofila to z góry dziękuję lub jak mawiają Amerykanie Thank You from the Mountain!

https://www.audiostereo.pl/topic/98743-wiem-wiem/#findComment-2644273

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.