Skocz do zawartości
IGNORED

KD do 4500zł - małe głośniki na ścianę

Apollo311

Rekomendowane odpowiedzi

Hej

Przymierzam się do wydania gotówki :) na sprzęt. Obecnie myślę o KD ale jak wyjdzie że lepiej stereo to nie mam z tym problemu.

Pomieszczenie odsłuchu to pokój 4,5m x 4,5m

Moje wymagania/potrzeby:

• małe głośniki na ścianę coś w tym stylu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
    Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

• myślałem o systemie 5.1 ale jak pisałem wyżej może to być 2.0 (stereo) - tutaj mam dylemat, czy stereo z kolumnami na ścianie też będzie deklasowało KD w słuchaniu muzyki. Jeśli tak to możliwe że pozostałbym przy stereo.
  • pewnie potrzebny będzie subwoofer
  • możliwość odtwarzania muzyki z laptopa, ipoda, CD, DVD
  • sprzęt ma być wykorzystywany do rożnych zastosowań multimedialnych: muzyka (czasami mocniejsze brzmienie, czasami jazz a czasami coś z elektronicznej muzyki), radio, film
  • sprzęt muszę kupić w sklepie, czyli nowy - ewentualnie dopuszczam taką sytuację że 1500zł mogę wydać na sprzęt używany, reszta w sklepie

W kwestii brzemienia to jak miałem PianoCrafta 810 to byłem bardzo zadowolony a teraz jak słucham na monitorach aktywnych Yamaha HS80M to jest ekstra.

Wniosek z tego taki że jak poziom brzmienia zostanie na tym samym poziome to będzie super.

Co byście proponowali w tej cenie?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witaj,

jeśli przede wszystkim słuchasz muzyki, zdecydowanie namawiam na system stereofoniczny.

Biorąc pod uwagę możliwie najlepszą jakość dźwięku i ekskluzywne wykonanie, namawiam na zestaw Monitor Audio Apex A10 (http://q21.pl/monitor-audio-apex-apex-a10.html) oraz subwoofer Rel T-Zero (http://q21.pl/rel-t-zero.html) oraz elektronikę np. Nad C316BEE lub Cambridge Audio Topaz AM10. Niestety to trochę przekroczy budżet, jednak będzie świetnie grało i wyglądało.

Tańsza alternatywa to np. Monitor Audio Vector V10 z subwooferem REL T-Zero oraz jednym z wymienionych wzmacniaczy.

Aby podłączyć wzmacniacz pod komputer, musisz jeszcze dokupić USB DAC. Tańsza opcja to NuForce uDac-2, droższa Hegel HD2 lub Calyx Coffee.

Zapraszam na odsłuchy, w przypadku pytań służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

a ja proponuje Ci zapoznać się z duńskimi kolumnami DLS Flatbox Slim Large

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ewentualnie mniejszymi DLS Flatbox Mini

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) a do tego sub DLS Q-sub8

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) a wszstko może dopełnić elektronika Nad-a. Zestaw może przekroczyć Twój budżet ale to zestaw na długie lata. Polecam poczytać recenzje DLS, mnie zauroczyło ich brzmienie na zeszłorocznym AudioShow.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

mam dla Ciebie różne rozwiązania - klasycznie 5.1 - 3 499pln + amplituner

http://definitive.rafko.pl/produkty.php?p=systemy_kina_domowego&produkt=11509,definitive-technology-procinema-600-zestaw-kolumn-kina-domowego-5-1

pasywny soundbar - 3 595pln + amplituner - z czasem trzeba dokupić subwoofer

http://definitive.rafko.pl/produkty.php?p=sound_bar&produkt=11535,definitive-technology-mythos-xtr-ssa3-xtrssa3-pasywny-soundbar-1szt-

lub kolumny stereo do powieszenia na ścianie - 3 600pln + wzmacniacz stereo

http://definitive.rafko.pl/produkty.php?p=kolumny_podlogowe&produkt=11538,definitive-technology-mythos-6-mythos-six-glosnik-podlogowy-z-mozliwoscia-powieszenia-na-scianie-1szt-

jeśli szukasz klasycznego rozwiązania - satelity, duża centralka + sub to zawsze możesz wziąć pewniaka do kina czyli Roth Audio - 4000zł za kolumny + amplituner

http://rothaudio.rafko.pl/p.php?towar=9993,roth-audio-oli-101-oli10-c20-kh20-zestaw-kolumn-kina-domowego-5-1

Zapraszamy na profil Triangle Audio Polska

www.facebook.com/TrianglePolska/

Na scianie to się wiesza obrazy a nie kolumny do stereo.

Mozna ew. powiesić te do KD o ile producent dopuszcza wieszanie. Zazwyczaj używa sie do tego odpowiednich wieszaków.

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

Definitive Mythos Six można powiesić lub postawić na biurku - w komplecie są standy i wieszaki. Tak sobie to producent obmyślił

Na scianie to się wiesza obrazy a nie kolumny do stereo.

Mozna ew. powiesić te do KD o ile producent dopuszcza wieszanie. Zazwyczaj używa sie do tego odpowiednich wieszaków.

Pozdro

Aktualnie bardzo mało klientów/zainteresowanych posiada dedykowane pomieszczenie do odsłuchu i są zmuszeni wieszać kolumny, bądź nawet je ustawić na regale, meblościance bądź szafce RTV. Nie dajmy się zwariować i pozwólmy też cieszyć się dobrym dźwiękiem w zestawie stereo, tudzież zestawie KD, bez pedantycznych i ścisłych reguł "by the book".

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Aktualnie bardzo mało klientów/zainteresowanych posiada dedykowane pomieszczenie do odsłuchu i są zmuszeni wieszać kolumny, bądź nawet je ustawić na regale, meblościance bądź szafce RTV. Nie dajmy się zwariować i pozwólmy też cieszyć się dobrym dźwiękiem w zestawie stereo, tudzież zestawie KD, bez pedantycznych i ścisłych reguł "by the book".

Mam podobne zdanie na ten temat.

Dziękuję za propozycje i zapoznam się z każdą z nich.

Po kolejnym zastanowieniu doszedłem do wniosku że sprzęt głównie będzie wykorzystywany do słuchania muzyki i radia, czasami film.

Jednego mi będzie brakować po rezygnacji z kina domowego - słuchania koncertów :)

W związku z tym mam pytanie. Czy rzeczywiście przy umiejscowieniu głośników na ścianie dalej stereo będzie dużo lepsze od kina domowego oczywiście w słuchaniu muzyki?

to zależy w jak dobre głośniki zainwestujesz no i do tego przydałby się subwoofer.

tutaj masz prawdopodobnie najlepsze aktualnie produkowane głośnik naścienne

http://definitive.rafko.pl/produkty.php?p=glosniki_scienne&produkt=11501,definitive-technology-mythos-xtr-50-xtr50-glosnik-scienny-do-podwieszenia-1szt-

z tym, że sztuka zaczyna się od 2250zł... czyli para 4500zł do tego min subwoofer 1800zł

http://definitive.rafko.pl/produkty.php?p=subwoofery&produkt=11529,definitive-technology-prosub-800-pro-sub-800subwoofer-aktywny-1szt-

a najlepiej coś z serii SuperCube - ale to już wydatek rzędu samych kolumn

http://definitive.rafko.pl/produkty.php?p=subwoofery&produkt=11549,definitive-technology-supercube-4000-subwoofer-aktywny-z-3-membranami-i-dsp-1szt-

to zależy w jak dobre głośniki zainwestujesz no i do tego przydałby się subwoofer.

tutaj masz prawdopodobnie najlepsze aktualnie produkowane głośnik naścienne

Ukryta Zawartość

z tym, że sztuka zaczyna się od 2250zł... czyli para 4500zł do tego min subwoofer 1800zł

Ukryta Zawartość

a najlepiej coś z serii SuperCube - ale to już wydatek rzędu samych kolumn

Ukryta Zawartość

Głośniki chcę montować w górnych rogach między ścianami a sufitem, czyli takie płaskie głośniki montowane przy ekranie nie wchodzą w grę.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nie musisz ich montować przy samym ekranie, aczkolwiek to optymalne miejsce. obawiam się, że montując głośniki na ścianie pod sufitem nie osiągniesz dobrego efektu. właściwie jest to niewykonalne.

nie musisz ich montować przy samym ekranie, aczkolwiek to optymalne miejsce. obawiam się, że montując głośniki na ścianie pod sufitem nie osiągniesz dobrego efektu. właściwie jest to niewykonalne.

Dlaczego niewykonalne?

Zdaje się że głośniki proponowane przez Q21 są do tego przystosowane.

Dodatkowo taka firma jak Genelec dostarcza mechanizmy (mocowania) umożliwiające montowanie głośników do sufitu, ścian.

Zdaje się że Genelec jest pionierem w swojej dziedzinie.

powieszenie głośników nie jest żadnym problemem, ale odsłuch stereo z góry w dół to karkołomny temat. scena w stereo projektowana jest przy założeniu, że głośniki znajduja się na wprost słuchającego.

być może pójście w głośniki bipolarne, które odbijają dźwięk od ścian byłby jakimś rozwiązaniem

http://definitive.rafko.pl/produkty.php?p=kolumny_surround&produkt=11543,definitive-technology-mythos-gem-xl-kolumny-stereo-surround-2szt-

http://definitive.rafko.pl/produkty.php?p=kolumny_surround&produkt=11542,definitive-technology-mythos-gem-kolumny-stereo-surround-2szt-

http://definitive.rafko.pl/produkty.php?p=systemy_kina_domowego&produkt=11546,definitive-technology-sr-8040bp-sr8040bp-kolumny-stereo-surround-2szt-

Mam w rogach u góry ścian kolumny surrandu ( ściana u góry jest z takim małym skosem łączącym się z sufitem ) , kolumny to Monitor Audio Bronze B 2 , pokój 12 metrów kwadratowych ( w takim pokoju stosuje się niewielkie głośniki " monitory " w stereo ) .

Podłączałem trzy wzmacniacze dwukanałowe stereo dla próby i dźwięk był zły , ewidentnie wina ustawień kolumn , wiem o tym bo już nabyłem doświadczenia w tej materii , ustawienie kolumn w stereo w ten sposób zabiło dźwięk , a kolumny nienajgorsze .

Najlepiej było gdy przykucałem dla próby .

, a nie da rady postawić kolumn na podłodze ?

Możesz kupić na początek amplituner wielokanałowy ( koniecznie z wyjściem wielokanałowym pre- out 5.1 , lub 7.1 może to Ci przydać się gdy nagle stwierdzisz , że amplituner jest zły w stereo ) i do tego " tradycyjny " zestaw kolumn 5.0 z niewielkimi kolumnami podłogowymi na froncie ( sub w dalszej przyszłości ) .

Jeżeli słuchasz tylko stereo to wykombinuj miejsce na podłodze i postaw niewielkie kolumny i do tego wzmacniacz stereo .

Nie mam możliwości postawienia kolumn na podłodze.

Wiecie, w kwestii odsłuchu to nie zakładam że będę siedział centralnie po środku kolumn i wsłuchiwał się czy scena stereo jest precyzyjna. W tym pomieszczeniu będą śmigały dzieci, ja, żona itd.

W trakcie codziennego życia chcę mieć możliwość posłuchania muzyki (w tym też koncerty), radia. A jak dzieci pójdą spać to jakiś film lub koncert. Nie szukam systemu audio który można wykorzystywać tylko w określonych warunkach. Obecnie nie będę miał takich możliwości.

Szukam raczej jakiegoś kompromisu między w miarę dobrym brzmieniem (max jaki można w tej cenie otrzymać) a warunkami w jakich obecnie się znajduje i będę się znajdował.

Jeśli stereo odsłuchiwane z dołu (czyli dźwięk podany z góry) nie daje zbyt dobrych rezultatów to może lepiej zakupić kino domowe które po prostu wypełni przestrzeń dźwiękiem z różnych stron.

Jak sądzicie?

sądzimy, że nigdy nie słyszałeś tego samego utworu ze stereo a potem z systemu 5.1

To prawda, nie słyszałem. Nawet nie mam żadnego utworu w stereo i drugiej wersji w 5.1

Czy to na coś wpływa w kwestii dawanych przez Was odpowiedzi?

Czy chcesz mi powiedzieć że każdy kto ma kino domowe nie może słuchać utworów w stereo?

No to kupuj amplituner wielokanałowy i do tego zestaw kolumn monitorów ( monitory to takie małe kolumny , kolumny podstawkowe np . jak wcześniej powiedziałem Monitor Audio Bronze B 2 ) . Tylko kolumny frontowe nie wieszaj w u góry w rogach , wieszaj niżej i nie przy bocznych ścianach . Centralna ma być dedykowaną kolumną centralną od tej serii i marki .

Kolumny podstawkowe , potrzebne są cztery lub dwie takie frontowe , a na suroundy dwie mniejsze z tej serii np .

Ukryta Zawartość

i kolumna centralna z tej samej serii ( tylko ja nie wiem czy to ta sama seria )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sub kupisz w przyszłości i nie musi być tej samej marki i serii .

Chodzi o to np .

Ukryta Zawartość

Edytuję : tylko nie kupuj kolumn z bas refleksem z tyłu .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

mam dla Ciebie różne rozwiązania - klasycznie 5.1 - 3 499pln + amplituner

Ukryta Zawartość

REFKO, podałeś taki klasyczny zestaw kina domowego. Jak zakładałeś że będzie taki zestaw wieszany/montowany ?

Rozumiem że miałeś na myśli rozmieszczenie wszystkiego na poziomie uszu (oczywiście +/-)?

Ukryta Zawartość

przynajmniej fronty na poziomie wysokości telewizora. mamy taki system zainstalowany w pokazowej prywatnej sali kinowej i robi naprawdę duże wrażenie.

Trochę mi to komplikuje sprawę. Mam już wyprowadzone kable na ścianie przedniej i tylnej, mniej więcej po 30 cm od sufitu i ściany bocznej. Wszystko jest pod tynkiem. Wisi ok 30cm kabla więc pewne możliwości przesunięcia są. Z tego co piszecie musiałbym teraz kable do frontów rozkuwać i przenieść w inne miejsce a to już może być problem.

Pewnie w żadnym salonie nie znajdę ustawienia w którym fronty znajdują się mniej więcej w miejscu jak mam obecnie wyprowadzone kable, żeby sprawdzić czy to rzeczywiście nie jest do zaakceptowania.

Pewnie w żadnym salonie nie znajdę ustawienia w którym fronty znajdują się mniej więcej w miejscu jak mam obecnie wyprowadzone kable, żeby sprawdzić czy to rzeczywiście nie jest do zaakceptowania.

Szukaj , raz widziałem system kina domowego gdy małe frontowe były wyżej zawieszone ale też nie bardzo wysoko , lecz w tym salonie stały kolumny frontowe do stereo z oddzielnym wzmacniaczem stereo .

Jeżeli znajdziesz sam system kina domowego z kolumnami frontowymi to nie znaczy że jest to dobrze zrobione .

, a bez kucia da radę ? Można dać małe korytka .

Przy kuciu takiego małego odcinka to więcej będzie zabezpieczania niż samej roboty , są teraz takie szpachle , że prawie wygląda jak pomalowane ( biały kolor )

Można dać małe korytka .

Chyba to miałem na myśli, czyli zrobić korytko na głębokość kabla i zakryć szpachlą. W kwestii pomalowania to nie byłoby problemu.

Chyba to miałem na myśli, czyli zrobić korytko na głębokość kabla i zakryć szpachlą. W kwestii pomalowania to nie byłoby problemu.

Tak byłoby najlepiej ze względu na estetykę , a wykonanie tego nie stwarzałoby dużo problemu .

" Można dać korytka " , miałem na myśli szybsze i mniej estetyczne przedłużenie kabli , chodziło mi oto iż są natynkowe takie korytka różnych rozmiarów na schowanie przewodów , które montuje się na tynku , ścianie , lecz jednak je widać .

Ukryta Zawartość

Gdy będziesz przedłużał przewody głośnikowe to lepiej je porządnie dać na skrętkę niż lutować , ale w zasadzi e nie ma to dużego znaczenia .

Ukryta Zawartość

Gdy będziesz przedłużał przewody głośnikowe to lepiej je porządnie dać na skrętkę niż lutować , ale w zasadzi e nie ma to dużego znaczenia .

No to mnie zaskoczyłeś. Myślałem że lepiej lutować.

przynajmniej fronty na poziomie wysokości telewizora. mamy taki system zainstalowany w pokazowej prywatnej sali kinowej i robi naprawdę duże wrażenie.

REFKO, rozumiem że piszesz o wrażeniu z oglądania filmów?

tak, mówię przede wszystkim o filmach

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.