Skocz do zawartości
IGNORED

Interkonekt AudioQuest Cobra, Panther

m4c

Rekomendowane odpowiedzi

...serdecznie...

Czy komus moze blizszy jest temat interkonektow AudioQuesta, modele Cobra i Panther (de facto omawiane w ostatnim HiFM...), w ktorych zastostowano "zasilanie" izolacji i rdzenia przewodu? Ciekaw jestem jak to mozliwe, ze 24V potrafi wplyac na jakosc brzmienia? Poza tym, jesli anoda laczy sie z izolacja, to katoda laczy sygnal z minusem, czy moze zle zrozumalem pobiezny opis?

A moze tak samemu zbudowac taki interkonekt??:):)

https://www.audiostereo.pl/topic/9878-interkonekt-audioquest-cobra-panther/

kiedyś zadawałem podobne pytanie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Poza tym możesz jeszcze wrzucić w wyszukiwarkę hasło "dbs" i wyskoczy Ci kilka postów. A co do robienia to owszem można.. fadeover chyba coś takiego robił. Poczekaj aż wróci z wakacji i zadaj mu pytanie.

Pzdr.

Ukryta Zawartość

Katoda to drucik równoległy do żyły przewodzącej sygnał, ale z nią się nie łączący.

Możesz sam zrobić. Kup dowolny kabelek z metra z oddzielnie izolowanymi żyłami. Jedne wykorzystaj jako żyłę gorącą, a jakąś inną podłącz do bateryjki. Napięcie bateryjki powinno znacznie przewyższać max napięcie sygnału przewodzonego.

czyli podobnie jak na schemaciku ponizej?

[obrazekLUKASZ-149655_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...a minus bateryjki do ekranu. Chodzi o utrzymywanie dielektryka kabla w silnym polu elektrycznym, w miarę stałym i skierowanym w jedną stronę, aby zminimalizować szkodliwy wpływ jego przeładowywania w takt sygnału.

To jest pytanie do Arek67.. niestety teraz nie odpowie bo wyjechał na urlop, ale generalnie miał bardzo pozytywna opinię. Porównywał go do kabli za 3k PLN. Na konkrety musisz poczekać do jego powrotu.

Pzdr.

Teraz - a wyselekcjonowałeś już dalszych kandydatów ? ja też przymierzam się do testu w podobnym przedziale . Oprócz AQ jakiś Acoustic Zen , XLO , może Albedo ( wszystkie powinny być dostępne w W-wie ) .

Tara , Kimber jak najbardziej interesują i mnie ( bo Red Down raczej u mnie nie zadziała , ale w kombinacji MF może być ciekawy ) . tak czy siak warto będzie wymienić się poglądami ( bo raczej trudno będzie wypożyczyć 5 kabli na raz - żeby było obiektywnie - a każdy po 1-2 kzł )

Kompletna bzdura. Straty dielektryczne mają znaczenie przy znacznie

wyższych częstościach niż akustyczne. Bateryjka nic nie daje a może

pogorszyć jakość zwiększając tak zwany "szum mikrofonowy".

bateryjka nie jest dobra, najlepszy jest powielacz wysokiego napięcia z TV-Rubin, wysokie napięcie i częstotliwość zabiją jony elektrostatyczne gromadzące się na ekranie przeplotowym interkonektu, a żyła gorąca z sygnałem staje się bardziej gorąca i poszerza się zwiększając przekrój poprzeczny kabla, przez co elektrony płyną swobodnie bez zderzeń i wtedy gra jak jasna cholera w huk basu i super przestrzeń!

• 1 rok później...

Odświeżę wątek. W poszukiwaniu interkonectów, mam przystanek na audioquestach:) Akurat sa okazyjne ceny (chyba) na aq coral - 390 zł z oryginalną konfekcją. Jednak moze warto celować w King Cobra za 550 złotych? Jestem po serii odsłuchów sreberek polskich albedo flat one i sonus oliva. Nie powiem zlego słowa:) Gdzieś tam pewno w odpowiednich wątkach podzielę się wrazeniami. z "polaków" zostal mi jeszcze Argentum, ale moze przerwa w tch sreberkach, czas na miedź:) Tym bardziej, ze skłąniam sie ku Bedrockowi na głośniki. Ale już koniec marudzenia: CZy ktoś odsłuchiwał Cobrę i moze z Coralem? Tam miedź podobna tylko w Cobra jest plusik, konstrukcja (mechanika:) ta sama zdaje się. Pewno wypożyczę, i posłucham ale mozę ktoś juz ma jakies wrażenia? W zasobach forumowych raczej o Cobra skromnie...:((( Miłego dnia! MAciek

1. Cobra jest bez DBS, więc nie rozumię skąd te dywagacje na temat bateryjek przy tym IC.

Dzwiękowo cienki i moim zdaniem nie wart uwagi za 500zł.- tylko ciut lepiej od Diamondbacka.

2. Z kabli posiadających DBS słuchałem Jaguara i wrażenia miałem podobne jak w przypadku Cobry, a cena 1000zł wydaje się absurdalna.Za te pieniądze można kupić znacznie lepsze kable zarówno nowe jak i z drugiej ręki. To oczywiście moje zdanie po odsłuchach na moim systemie.

Warto posłuchać wspomniane tu Argentum 6/4.

marekzawa>>> Też byłem zdziwiony tymi wypowiedziami o DBS... No ale. Dzięki za opinie. Pewno Argentum też zagości przynajmniej na chwilkę. Na razie łeb w łeb sonus i albedo flat one:) Dziwne, ale wbrew wiekszosci chyba wypowiadających się Albedo jakby bardziej na plus...:)) Pozdrawiam. MAciek

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.