Skocz do zawartości
IGNORED

Woofer Sansui W146

miku

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Od jakiegos czasu probuje znalezc rozwiazanie dla moich glosnikow na bazie Sab Greencone.

Przez chwile swital mi pomysl Suba, jednak odpuscilem ta opcje, ze wzgledu na skomplikowanie i kaske a takze brak pewnosci czy to zadziala.

W poprzednim mieszkaniu, mialem wiecej miejsca, wiec mogle pozwolic sobie na Saby grajace w OB, zasilane wzmacniaczami na GM70. Do tego w bi ampingu mialem podlaczone na dol 18 calowy Basy Alpharda zasilane wzmacniaczem na KT88 w PP.

Calosc spoko, wszystko ok, ale mnostwo sprzetu, kabli, miejsca.

Teraz musze zmiescic sie w mniejszym pomieszczeniu, gdzie ani nie ma miejsca na taka konstrukcje, ani to nie gra dobrze.

Na chwile obecna mam tymczasowe obudowy o wymiarach 100cm wys, 55cm szer, 30 cm gl. z 18 mm sklejki (otwarty tyl)

Zamontowane mam w nich Saby, a na dole dla eksperymentu zamontowalem Woofery Sansui W146, ktory dawno temu kupilem od forumowego kolegi.

Dzwiek ze zrodla rozdzielilem kablem Y, na saby poszla calosc bez zadnej zwrotnicy. Na woofery Sansui, poprzez zwrotnice aktywna i stary wzmak Marantza puscilem Reszte.

To Sansui dalo calkiem sporo Basu i bylo milo.

Tu pojawia sie pytanie. Chcialbym stworzyc mniejsza konstrukcje. Sansui zamierzam umiescic w jakiejc obudowie zamknietej (ewentualnie BR, ale watpie ze ten glosnik jest do tego stworzony) Saby poszlyby do osobnej obudowy aperiodycznej nad Sansui (mniejszej)

Nie mam zadnych danych na temat tego glosnika. Ponoc ma skutecznosc 99db, ale nie wiem czy to prawda.

Gral kiedys w dosc sporych kolumnach Sansui, bodajze w modelach Sansui SP5000 i SP200

Czy ktos z kolegow ma dane na temat tych przetwornikow. Moze zna ktos wymiary/konstrukcje oryginalnych kolumn, w ktorych byly montowane? Nie mam sprzetu pomiarowego a chcialbym zbudowac dla nich optymalne budki. Moze ktos ma dane tych glosnikow, ktore umozliwia wyliczenie zwrotnic i obudow?

https://www.audiostereo.pl/topic/98792-woofer-sansui-w146/

miku widze ze nadal masz moje ex Sansui :) mysle ze najlepiej byloby skopiowac orginalna bude Sansui, czyli SP-7500X, tutaj wymiary i opis z ktorego wynika ze kolumny maja 98db efektywnosci co pozwala przypuszczac ze sam woofer moze miec okolo 100db...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/98792-woofer-sansui-w146/#findComment-2646757

miku widze ze nadal masz moje ex Sansui :) mysle ze najlepiej byloby skopiowac orginalna bude Sansui, czyli SP-7500X, tutaj wymiary i opis z ktorego wynika ze kolumny maja 98db efektywnosci co pozwala przypuszczac ze sam woofer moze miec okolo 100db...

Ukryta Zawartość

Tak, sporo lezal w szafie bo do OB to on sie nie nadaje.

Teraz nadeszla jego chwila.

Wymiary zewnetrzne sa podaner, tylko czy to sa glosniki ze wspolna komora dla wszystkich przetwornikow, czy moze woofer ma osobna? to jest obudowa zamknieta? tlumiona? Jaka zwrotnica?

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/98792-woofer-sansui-w146/#findComment-2646854

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.