Skocz do zawartości
IGNORED

kupowanie wzmacniacza w chinach

Propheta

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś posiada sprawdzonego sprzedawcę z hong kongu lub pozostałego obszaru chin etc? Zależy mi na stronach www sprawdzonych przez szanownych forumowiczów.

Pozdrawiam

Czy ktoś kupował np przez "cattylink"? Ceny około 1/2 niższe.

https://www.audiostereo.pl/topic/98824-kupowanie-wzmacniacza-w-chinach/

Tez sie przymierzalem, ale nie znam 100% zrodla. Ostatecznie kupielm na znanym portalu aukcyjnym ;) Stad tez podpinam sie do pytania.

co do cattylink, to raczej nie jest wiarygodne zrodlo:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Do cen które widzisz w chinach musisz doliczyć koszt transportu 200-300 dolarów, następnie przeliczyć to na złotówki i dodać 4,5% cło i dodać 23% VAT. I już nie jest tak kolorowo.

Pieniądze nie grają !

No i bardzo ważne: Sprawdź czy dany produkt ma certyfikat CE (ale nie China Export :)) Jeśli nie ma jest duże prawdopodobieństwo kłopotów z otrzymaniem towaru i można wtopić.

pozdro

Z tego cattylink oraz z maila otrzymanego od brusa li wynika że nie ma ukrytych opłat - w szczegòlności jeśli chodzi o shipping

Do cen które widzisz w chinach musisz doliczyć koszt transportu 200-300 dolarów, następnie przeliczyć to na złotówki i dodać 4,5% cło i dodać 23% VAT. I już nie jest tak kolorowo.

Z tego cattylink oraz z maila otrzymanego od brusa li wynika że nie ma ukrytych opłat - w szczegòlności jeśli chodzi o shipping

4% cła plus (uwaga!) 23% importowego, obowiązkowego VATu płacisz w polskim urzędzie celnym przy odbiorze towaru importowanego przez osobę fizyczną na własne potrzeby. Dokładnie to spotkało mnie kilka dni temu przy odbiorze z urzędu celnego takiego drobiazgu, maleństwa, jak wkładka gramofonowa sztuk 1, przysłana z Japonii. Trafił by to szlag.

Jak więc ma to się do cen np. Na ebayu, gdzie sprzedawca pochodzi z chin? Czy przy takim zakupie są inne zasady?

4% cła plus (uwaga!) 23% importowego, obowiązkowego VATu płacisz w polskim urzędzie celnym przy odbiorze towaru importowanego przez osobę fizyczną na własne potrzeby. Dokładnie to spotkało mnie kilka dni temu przy odbiorze z urzędu celnego takiego drobiazgu, maleństwa, jak wkładka gramofonowa sztuk 1, przysłana z Japonii. Trafił by to szlag.

Wszystkie zakupy spoza Unii Europejskiej są opodatkowane, tj. cło w przypadku wzmacniaczy 4,5% + VAT 23%. Podatek naliczany jest od całości faktury produkt + transport.

Z audio jest jak z chlebem, jeden lubi słodki a drugi kwaśny.

Kupowałem lampy z Hongkongu przez ebay. Po tygodniu był u mnie kurier z paczką. Bez dodatkowych opłat. No, ale to były lampy, a nie wzmacniacz, i chyba sprzedawca sam z siebie wpisał "odpowiednią" wartość w liście.

Kupowałem lampy z Hongkongu przez ebay. Po tygodniu był u mnie kurier z paczką. Bez dodatkowych opłat. No, ale to były lampy, a nie wzmacniacz, i chyba sprzedawca sam z siebie wpisał "odpowiednią" wartość w liście.

Rzeczywiście, miałem też kiedyś taki przypadek dla wkładki gramofonowej przysłanej z Hong Kongu. Bardzo doświadczony sprzedawca wpisał wtedy coś odpowiedniego, nie pamiętam co, ale też pojawił się kurier z paczką.

Niestety, teraz z Japonią nie wyszło.

Mozna poprosic sprzedawce zeby zaznaczyl przesylke jako gift lub tez wartosc byla nizsza niz $30. Ja tak wlasnie robie,przed zakupem towaru prosze sprzedawce aby taka wartosc wpisal na paczce .Wiadome jak kupujesz wzmacniacz itp nie moze to kosztowac $30,celnicy to nie idioci.

Mozecie podac nazwy sklepow gdzie dokonaliscie zakupu w CHRL ?

Btw te podatki i cła da sie chyba uniknac, jesli po 'dogadaniu' z chinczykiem poda nizsza wartosc na paczce lub wysle jako 'gift', mam racje ?

Edit: @up mnie wyprzedzil, nie doczytalem ;)

Tez sie przymierzalem, ale nie znam 100% zrodla. Ostatecznie kupielm na znanym portalu aukcyjnym ;) Stad tez podpinam sie do pytania.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzięki om3ga za info tam już napewno nie kupię.

Wszystkie zakupy spoza Unii Europejskiej są opodatkowane, tj. cło w przypadku wzmacniaczy 4,5% + VAT 23%. Podatek naliczany jest od całości faktury produkt + transport.

Policzyłem z kartką w ręku - wychodzi mi że się nie opłaca w takim układzie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Taki np yaqin mc-10t kosztuje w chinach około 1500zł z wysyłką :)U nas około 2100.Chyba raczej się opłaca :)

Sprzedawca moze wpisac mniejsza kwote na fakturze np 500zł?Czy celnicy rozpakowują paczkę i sprawdzają

fakturę czy sprawdzają na internecie wartosc produktu?Chciałem kupic ten wzmak w yaqinpolska ale czas oczekiwania

pol roku troche mnie zniechecil i cena jest troszke wyzsza.

Mozecie podac nazwy sklepow gdzie dokonaliscie zakupu w CHRL ?

Oj Panowie szukajcie, wszystko macie podane na forum

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeżeli kupujecie poza EU to jako transport wybierajcie tylko i wyłącznie przesyłkę realizowaną przez firmy kurierskie (prosić sprzedawcę) wtedy zapłacicie nie dużą opłatę przewoźnikowi który załatwi wszystkie formalności z UC.

Wysyłki morskie, realizowane przez pocztę 100% zapłacicie cło, vat i czasami problemy z certyfikatami.

Sprzedawca moze wpisac mniejsza kwote na fakturze np 500zł?Czy celnicy rozpakowują paczkę i sprawdzają

fakturę czy sprawdzają na internecie wartosc produktu?

Nie, jeżeli przesyłka realizowana jest drogą pocztowo-morską będziesz sam musiał dostarczyć do UC (email,faks, osobiście) faktury z ebay, paypal itp.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

" When The Music's over, turn out the lights"

>Jeżeli kupujecie poza EU to jako transport wybierajcie tylko i wyłącznie przesyłkę realizowaną przez firmy kurierskie (prosić sprzedawcę) wtedy zapłacicie nie dużą opłatę przewoźnikowi który załatwi wszystkie formalności z UC.

UPS ma swoich celników , jak by tak było łatwo to wszyscy by wysyłali kurierem bo o wiele taniej.Czasem być może komuś się uda , że nie

oclą ale to są wyjatki...

>Jeżeli kupujecie poza EU to jako transport wybierajcie tylko i wyłącznie przesyłkę realizowaną przez firmy kurierskie (prosić sprzedawcę) wtedy zapłacicie nie dużą opłatę przewoźnikowi który załatwi wszystkie formalności z UC.

UPS ma swoich celników , jak by tak było łatwo to wszyscy by wysyłali kurierem bo o wiele taniej.Czasem być może komuś się uda , że nie

oclą ale to są wyjatki...

Właśnie tak jest że firmy kurierskie np UPS maja swoich agentów celnych którzy załatwiają formalności celne. Z autopsji wiem że kupno wzmacniacza za ok.1400zł realizowane przez kuriera drogą lotniczą kosztował mnie dodatkowo 63żł .Kupno przedwzmacniacza za 500 zł wysłane drogą pocztowo - morską (mała waga wysyłki) dodatkowy koszt cła+vat 120zł + faks faktury ebay, paypal wysłany do UC.

Bardzo ważny jest również czas, zależy nam aby towar dotarł do nas jak najszybciej i nie mamy ochoty czekać aż UC wyśle do nas zawiadomienie o wszczętej procedurze celnej.

Od zawsze zakupy ponad 100e poza EU wybieram wysyłkę lotniczą realizowaną przez kuriera , jak to się często mówi "Wyjątki potwierdzają regułę" :)

Pozdrawiam

PS. Dla zainteresowanych zakupami w CHRL polecam również TaoBao (chińskie alledrogo)

Ukryta Zawartość

kupujemy tam za pomocą firm zewnętrznych np

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

" When The Music's over, turn out the lights"

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Nie żadne wyjątki, bo wszystko da się ominąć, tylko trzeba pomyśleć. Kupowaliśmy trafa po 4 tysiące z Tajlandii i inne rzeczy też tak ludzie kupują - na invoice/fakturze sprzedawca wpisuje, że urządzenia nie kupowaliśmy, tylko było w serwisie, wpisuje też wartość usługi serwisowej rzędu $20-$30 albo zgoła pisze, że urządzenie jest na gwarancji i naprawa w jej ramach była darmowa. Taki zapis potwierdza, że już jesteśmy właścicielami danego przedmiotu, opłat nie ma więc od czego naliczyć, a czy rzeczywiście wysłaliśmy np. wzmacniacz do Chin na naprawę, jest niesprawdzalne. Z Tajlandią działało na 100%. Pozdro.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.