Skocz do zawartości
IGNORED

Głośniki wysokotonowe do Mildton

dj-dave

Rekomendowane odpowiedzi

Niektórym pewnie ten temat może wydać się banalny, niektórzy pewnie go nawet wyśmieją. Wszystko zaczęło się od tego że w małych kolumienkach w firmie spalił mi się głośnik wysoko-tonowy. Założyłem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) wątek w celu pomocy w doborze zamiennika. W odpowiedzi otrzymałem chyba słuszną sugestie wstawienia Tonsila. To podsunęło mi pomysł aby wypruć Tonsile z moich Mildtonów a zamiast nich wstawić coś lepszego. Budżet jaki przewidziałem to do 200zł za szt. W tej cenie znalazłem Seas 27TBC/G. Jednak zanim je zamówię proszę o opinie bardziej doświadczonych kolegów. Same kolumny są nieco podrasowane. Okablowanie i kondensatory wymienione na Jantzen Audio, wymienione bass refleksy, wytłumienie oraz parę innych drobnych korekt. No i chyba najważniejsze kryterium w doborze głośnika: rodzaj muzyki. Jest tego dość sporo, od chillout i ambient po drum'n'base i dubstep, jednak głównie jest to lekki acz dynamiczny House z dużą dawką dobrego wokalu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Za 600zł kupisz stare i sprawne Grundigi a za około 1000zł kolumny w stylu B&W o lata świetlne lepsze .

A to sprzedaj w cholerę.

Szkoda czasu i kasy. Zawłaszcza tej co już w nie wsadziłeś.

Jakie konkretnie modele Grundigów polecasz?

Nie tak łatwo :)

Klub Grundiga i czytamy ;)

Z biegiem lat większość dochodzi do tego że szkoda bawić się w podchody a od razu wskoczyć na pewien poziom .

A " tuningować " tez nie warto wszystkiego jak leci bo nie wszystko jest na przeróbki podatne i często topimy kasę w błoto .

Nie łudźcie się że coś takiego jak Mildtony nawet po włożeniu masy kasy zagrają na przyzwoitym poziomie.

Dobre kolumny to dobry projekt , dobre głośniki , dobra obudowa i dobre elementy zwrotnicy .

Budżet jaki przewidziałem to jak na razie 400zł. Gdy w przyszłości zakupię jakieś kolumny to głośniki będę już miał. Teraz musiał bym wydać 1000zł na kolumny + pewnie jakieś okablowanie i kondensatory wewnątrz tak jak mam teraz w Mildtonach. Do tego zakup głośników do małych kolumn w firmie. Mildtonów wolałbym nie sprzedawać, nawet jak zakupię nowe, gdyż czasami używane są na imprezach gdzie jakość jest trochę mniej ważna a basowy głośnik 25cm 150W sprawdza się dość dobrze. Na razie chciałbym otrzymać odpowiedź co do dopasowania głośników do stylu muzyki.

Ale po co Ci wymieniać te kondensatory i kable ?

Kto Ci takie coś nawciskał że wszędzie " będziesz musiał " wymieniać klamoty ?

A nawet to zawsze można rozłożyć to w czasie.

Gdybyś do tych Mildtonów kupił głośniki nawet za 1000zł a w zwrotnicę czy kabelki wsadził 2000zł to nie zagra to lepiej niż takie używane B&W z serii 6xx

W tych kolumnach wszystko jest beznadziejne .

Głośniki trzeba dobrać brzmieniowo i parametrami żeby odpowiednio zszyć je zwrotnicą. Do tego jest potrzebne odpowiednie ich rozmieszczenie na ściance ( to też się wlicza w obliczenia ) oraz dobrać odpowiednia objętość , wygłuszenie i zestrojenie obudowy.

Wracając do Twojego pytania.

Seasy 27TBFC/G to bardzo dobre głośniki bez względu na cenę.

Ale !

Duża część osób mające DOBRY sprzęt ich nie lubi bo potrafią być za ostre.

Zakładam że mając takie kolumny napędzasz je wzmacniaczem i źródłem podobnej klasy co wróży jeden wielki jazgot.

Chcąc nagłaśniać jakieś imprezy tymi kolumnami z Seasami ktoś by Ci musiał obliczyć zwrotnicę z ostrym cieciem żeby tych tweeterów nie popalić.

Tym bardziej Że nie jest o to trudno napędzając kolumny kiepskim wzmacniaczem na granicy jego możliwości.

Co radzę ?

Kup jakieś tweetery za 100zł parę byle by były jakieś firmowe a resztę odłóż i składaj na coś lepszego.

Duża część osób mające DOBRY sprzęt ich nie lubi bo potrafią być za ostre.

ja ich nie lubie aldnie cykają na instrumentach perskusyjnych ale średnie są nienajlepsze, wokal z nalotem sybilantów , czuć metal w ustach i mówię o najlepszych fabrycznych aplikacjach.

ja ich nie lubie aldnie cykają na instrumentach perskusyjnych ale średnie są nienajlepsze, wokal z nalotem sybilantów , czuć metal w ustach i mówię o najlepszych fabrycznych aplikacjach.

No i pierwsza taka uwaga ;)

Nic na nich nie cyka , nie ma żadnych sybilantów i nie czuć metalu w ustach.

A jest to wina słuchania tych głośników z kiepskim sprzętem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.