Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumna Tonsil ZG15C pasmo przenoszenia

rosim

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam zamiar zregenerować kolumny Tonsila ZG15C (zamknięta obudowa w okolicy 8-10 l), tj. wstawić niskotonowe GDN 16/30 o takich parametrach:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Czy ktoś może mi wskazać jakie będzie mniej więcej dolne pasmo przenoszenia tej kolumny z tym głośnikiem? Zejdzie tak do 50 Hz? Oczywiście przy spadku w okolicach 3 dB.

Ukryta Zawartość

Mam te ZG15 w domu rodziców, nie słuchałem ich ze 20 lat, oczywiście niskotonowce sparciały, ojciec je wyrzucił i wstawił jakies inne głośniki, chyba nawet od starych odbiorników lampowych :)

NIe pamiętam jak one grały, słuchałem ich kiedyś z Zodiakiem, ale tragedii nie było. Bardziej chodzi mi o wykonanie tych klumn i kolor obudowy - są w stanie idealnym. Chcę je sobie wstawić do sypialni, powierzchnia pokoju ok. 10 m i napędzić starym amplitunerem marantza SR 1010 (moc 2x25W), napewno będzie lepiej niż muzyka z laptopa :) i podejrzewam też, że dźwięk będzie również lepszy niż z tanich, plastikowych mniwież. Koszt wymiany głośników niskotonowych nie jest aż tak wielki. Wiem, że 50 Hz jest raczej nieosiągalne, ale myślę, że powinny zejść tak do 80 Hz przy -3dB. A jeszcze co do tego, czy nic nie warte - czytałem opinie wielu osób, które "zregenerowały" te kolumienki i były zaskoczone jakością dźwięku.

Zregeneruj, podłącz i się nie przejmuj. Jak Ci się nie spodoba dźwięk to jest tylu amatorów polskiego sprzętu że raczej nie będziesz miał problemów ze sprzedażą. I nic na tym nie stracisz.

Zregeneruj, podłącz i się nie przejmuj. Jak Ci się nie spodoba dźwięk to jest tylu amatorów polskiego sprzętu że raczej nie będziesz miał problemów ze sprzedażą. I nic na tym nie stracisz.

Dokładnie

Ale przecież nie muszę sprzedawać. Jak mi się nie spodoba jak grają, to przekażę komuś z rodziny i będą grały nadal z Zodiakiem. Czy aby tak nic nie są warte? Jak wymienię głośniki i może trochę pogrzebię w zwrotnicach, dam znać co do brzemienia tych kolumienek :)

Na "elektrodzie" jeden z forumowiczów zrobił mi symulację programem WINISD i wyszło, że przy -3dB kolumna powinna zagrać tak od ok. 70 Hz.

Dajcie koledze popełnić błąd. Nie ryzykuje zdrowia, nerki, tylko 138 zł. Za tyle to nawet do kawiarni z kobietą nie pójdzie.

Wiedza za 138 zł. to darmo - nie ironizuję, poważnie piszę.

Natomiast polecanie Koledze jakiegoś sparszałego barachła w wieku 20 lat i więcej z jakiegoś portalu aukcyjnego - to kolejna mina i to mina mogąca być dużooooo droższa niż te 138 zł.

Mam te ZG15 w domu rodziców, nie słuchałem ich ze 20 lat, oczywiście niskotonowce sparciały, ojciec je wyrzucił i wstawił jakies inne głośniki, chyba nawet od starych odbiorników lampowych :)

NIe pamiętam jak one grały, słuchałem ich kiedyś z Zodiakiem, ale tragedii nie było. Bardziej chodzi mi o wykonanie tych klumn i kolor obudowy - są w stanie idealnym. Chcę je sobie wstawić do sypialni, powierzchnia pokoju ok. 10 m i napędzić starym amplitunerem marantza SR 1010 (moc 2x25W), napewno będzie lepiej niż muzyka z laptopa :) i podejrzewam też, że dźwięk będzie również lepszy niż z tanich, plastikowych mniwież. Koszt wymiany głośników niskotonowych nie jest aż tak wielki. Wiem, że 50 Hz jest raczej nieosiągalne, ale myślę, że powinny zejść tak do 80 Hz przy -3dB. A jeszcze co do tego, czy nic nie warte - czytałem opinie wielu osób, które "zregenerowały" te kolumienki i były zaskoczone jakością dźwięku.

Do takiej kubatury poszukaj kolumn Kef Coda7 czy nawet takie:

Ukryta Zawartość

Zdziwisz się jak grają takie kolumny a fornir możesz odnowić.

A najbardziej " zdziwieni " jakością dźwięku są naganiacze co je wystawiają na portalach.

Ukryta Zawartość

Wszystko ok, tylko po co ten szyderczy ton? Przecież nie napisałem, że szukam kolumn, ale chcę wymienić tylko głosniki w starych, ktore już mam i zastanawiam sie jak to zagra. Na tym forum był kilka lat temu wątek, który założyła osoba regenerująca takie kolumienki - 4 strony normalnej dyskusji, przykłady zwrotnic itd.

Mam też inny sprzęt, budżetowe stereo yamahe RX 797+CDX497 + monitory magnat quantum 653, nie kompletuję nowego systemu

to głośniki z innej epoki. Ich charakterystyka (zwrotnice) do kompromis dopasowania do Zodiaków, Pionierów, Polonezow.itp dzieci unitry,

Wstaw ORYGINALNE jakie tam powinny być .Ja byłem zdziwiony in plus jak takie male dwudrozniaki grają ,Szklanek w barku nie przestawisz ale bezbasie to też nie jest.Grają aby klient (w latach 70 tych) był zadowolony,

Mozesz wykleić cienka 2mm matą bitumiczną ,może zniknie paździeżowy posmak.

Zapytam jeszcze, czy taka zwrotnica, którą kiedyś wskazał Molibden, będzie poprawna do tych kolumn? Z tego co pisał, to dane dotyczyły głósników 4 ohmowych, czy przy 8 ohmowych będą duże zmiany wartości elementów?

6189521.png

Podaję jeszcze dane głośników - zarówno wysokotonowy i niskotonowy mają po 8 ohm.

Wysokotnowy GDW 9/60/2:

Impedancja 8 ohm

Rezystancja cewki 6,7 ohm

Pasmo przenoszenia 3 - 20 kHz

Częstotliwość rezonansowa FS 1,5 kHz

Zalecana częstotliwość podziału 3 kHz

Moc nominalna (moc przed filtrem/moc za filtrem) 60 W

Moc maksymalna 90 W

Efektywność 94 dB

Indukcja w szczelinie 1 T

Energia w szczelinie 29,8 mJ

Średnica rdzenia cewki 13 mm

Wysokość szczeliny - mm

Szerokość szczeliny - mm

Wysokość cewki 1,8 mm

Materiał magnesu ferryt

Wymiary magnesu 45/22/8 mm

Masa magnesu 0,048 kg

Masa głośnika 0,18 kg

Membrana stożkowa celulozowa

Niskotonowy:GDN 16/30/8

Impedancja 8 ohm

Rezystancja cewki 7,7 ohm

Pasmo przenoszenia 100 - 5 000 Hz

Częstotliwość rezonansowa FS 54 Hz

Moc nominalna (obudowa 9 dm3, 100 godz. ciągłej pracy) 30 W

Moc maksymalna 60 W

Efektywność 87 dB

Indukcja w szczelinie 0,67 T

Energia w szczelinie 102,4 mJ

Wskaźnik siły BI 6,4 Tm

Powierzchnia czynna membrany SD 12,2 x 10-3 m2

Całkowita masa ruchoma MMS 9,2 x 10-3 kg

Podatność mechaniczna zawieszeń CMS 94 x 10-5 m/N

Objętość ekwiwalentna VAS 0,019 m3

Dobroć mechaniczna QMS 4,9

Dobroć elektryczna QES 0,6

Dobroć całkowita QTS 0,54

Średnica rdzenia cewki 25 mm

Wysokość szczeliny 4,6 mm

Szerokość szczeliny 1,5 mm

Wysokość cewki 7,4 mm

Materiał magnesu ferryt

Wymiary magnesu 70/32/15 mm

Masa magnesu 0,23 kg

Masa głośnika 0,62 kg

Ja dodam coś innego. Jak zmienisz na te 16-tki z Qts 0,54, możesz zrobić je w BassReflex. Ta wielkość Qts jest pomiędzy BR, a kolumną typu C - zamkniętą. Gdybyś to zestroił do 55 Hz, to może nie 50 Hz, ale niewiele więcej na pewno usłyszysz. Średnica tunelu może być już od 50 - 55 mm, a długość do dostrojenia. Parę lat temu robiłem coś podobnego, a ponieważ nie było miejsca na froncie, a tył nie wchodził w grę, bo ściana, otwór powędrował na górną ściankę. Owszem, kurz i może coś wpaść, ale zaletą jest możliwość nieco "luźniejszego" strojenia ze względu na większy wymiar pionowy i można było poszaleć, zwiększając przekrój BR; a to wiąże się z wydłużeniem tunelu. A grało moim zdaniem lepiej, szerzej niż w wersji Compact.

Co do zwrotnicy, to wydaje mi się, że szeregowa indukcyjność do woofera jest dwa razy za mała, ale pewnie się mylę. Może ktoś mądrzejszy się wypowie, nie proponując tu doktoratu z projektowania zwrotnic ;-)

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.