Skocz do zawartości
IGNORED

Poprawa akustyki w salonie

bartolomeo1989

Rekomendowane odpowiedzi

Jako że jest to mój pierwszy post na tym forum to na początku chciałbym się z wszystkimi przywitać.

Założyłem ten temat, ponieważ chciałbym dowiedzieć się co Waszym zdaniem należałoby zmienić w pokoju, aby zoptymalizować brzmienie. Z góry zaznaczam, że przez ostanie kilka dni zaznajomiłem się trochę z tematyką tego działu forum i wpadło mi kilka pomysłów do głowy. Niżej przesyłam link do zdjęcia pokoju.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wymiary to 4,8 x 4,9 x 2,7. Z prawej strony na środku ściany są drzwi natomiast z lewej okno. Miejscem odsłuchu jest kanapa oddalona metr od tylnej ściany na której wisi około 15 zdjęć w ramkach różnej wielkości. Po prawej stronie kanapy jest łóżko na antresoli a pod nią szafa i biurko.

Z rzeczy które mi przeszkadzają to dudniący bas w granicach 70-90hz (przynajmniej tak mi się wydaję, bo duzo głośniej ten zakres niskich czestotliwości brzmiał podczas odsłuchów pilku testowego) oraz troszke drażniąca ucho wysoka średnica przy głośniejszym słuchaniu, ale to chyba ma związek ze zbyt słabo wytłumionym pokojem (dużo twardych płaskich powierzchni).

Chciałbym, aby adaptacja była jak najmniej widoczna, dlatego wymyśliłem takie rozwiązania:

Za kolumnami planuje postawić 2 spore rośliny doniczkowe, a w rogach pokoju za meblami ustawić panele z wełny mineralnej. Poza tym taki panel chciałbym umieścić za tv i bezpośrednio za tylnymi ściankami mebli tylko tu nie wiem czy to ma sens (czy niskie tony przejda przez tv i meble i dotrą do tego panela?) Myślałem też nad tym aby zaadoptować coś na boki tylko nie mam pomysłów.

Jak Wy to widzicie? Proszę o jakieś podpowiedzi i sugestie. Pozdrawiam Bartek

.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/98915-poprawa-akustyki-w-salonie/

Za kolumnami planuje postawić 2 spore rośliny doniczkowe, a w rogach pokoju za meblami ustawić panele z wełny mineralnej. Poza tym taki panel chciałbym umieścić za tv i bezpośrednio za tylnymi ściankami mebli tylko tu nie wiem czy to ma sens (czy niskie tony przejda przez tv i meble i dotrą do tego panela?) Myślałem też nad tym aby zaadoptować coś na boki tylko nie mam pomysłów.

Stosując wełnę mineralną należy pamiętać, aby ją zabezpieczyć przed pyleniem oraz uważać z ilością, bo łatwo przytłumić pomieszczenie. Wełna mineralna np PT80 - ma dość wysokie współczynniki pochłaniania dźwięku (szerokopasmowo).

Niski bas przechodzi przez meble bez problemu. Lepsze od kwiatów w roli rozpraszaczy będą dedykowane dyfuzory. Oczywiście kwiaty też są mile widziane.

Czyli stosując takie panele za meblami jestem w stanie coś wskórać z poprawą tego dudniącego basu? ok to w takim razie zamiast kwiatków spróbuję wykonać 2 dyfuzory 1d i powiesze je w wolnych przestrzeniach na ścianie miedzy tv a meblami.

Czyli stosując takie panele za meblami jestem w stanie coś wskórać z poprawą tego dudniącego basu?

Panele z wełny "działają" lepiej gdy są odsunięte trochę od ściany z tzw pustką powietrzną.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.