Skocz do zawartości
IGNORED

Połączenie CD z Amplitunerem

Lajkonik

Rekomendowane odpowiedzi

no właśnie jestem przed zakupem kabli i zastanawiam się czym to połączyć żeby uzyskać najlepszą jakość dźwięku

czincze, optyk czy coaxial czy może jakoś jeszcze inaczej?

Najlepiej koaksjonalnm , gdyż na krótkie odległości jest lepszy od optycznego , a cyfrowo dlatego iż DAC we wzmacniaczu jest pewnie lepszy niż w odtwarzaczu . Tylko kabel cyfrowy koaksjonalny ma być dedykowany , 75 Omów itd. , a co do ceny to nie będę wypowiadał się , powiem tylko że stosuję koaksjoalne cyfrowe dobrych producentów kabli od 80 PLN do 120 PLN za metr .

Z tym DAC we wzmacniaczu, to nie musi być prawda. Proponuję podłączyć analogowym jakimś tanim i koaksjalnym jakimś tanim. Posłuchać i wybrać to połączenie, które będzie lepsze. I dopiero wtedy inwestować w droższe kable. Ja mam podłączone analogowo, po koaksjalnym dźwięk jest o wiele gorszy. Znaczy, że u mnie w DVD jest lepszy DAC niż w amplitunerze.

Sprzęt jest dla muzyki. Nie odwrotnie.

Lajkonik , to Ty masz amplituner KD wielokanałowy , a wkleiłeś wzmacniacz stereo .

Najlepiej odsłucha na tanich kablach jak radzi przedmówca .

Z amplitunerami kina domowego jest tak , iż każdy sygnał analogowy jest zamieniany na cyfrowy , ewentualna obróbka cyfrowa i z powrotem do DACa , z założenia przy sygnale analogowym jest strata jakości spowodowana dodatkową zamianą sygnału analogowego w cyfrowy .

Mam amplituner marantz 6006 i CD 6004 który wkleiłem.

Nie mam wzmacniacza i na razie nie planuję.

Jak więc to będzie z tym DAC i które połączenie będzie lepsze w moim przypadku?

Jak szukałem zestawu kina, z dobrym stereo to większość polecała amplituner marantza.

W tej chwili mam wspomniany 6006 z głośnikami monitor audio (na frontach BX6 w biampingu z dobrymi kablami). Do tej pory źródłem było DVD pioneera przez HDMI ale kupiłem tego CD i stąd pytanie jak go podłączyć.

P.S.

Docelowo myślę o dokupieniu wzmacniacza PM6004 i podłączeniu przez pre-out ale na tą chwilę CD musi grać z amplitunerem.

Przecież to banalnie proste sam się przekonaj ,masz do wyboru analog,cox i optyk.Podepnij każdy kabel,a potem sobie posprawdzaj,jaki dźwięk z jakiego kabelka ci odpowiada najbardziej

No na to sam wpadłem:) Ale chcę zainwestować w dobry kabel a nie będę kupował 3 do sprawdzenia. Natomiast tanie kable mogą zafałszować efekt. Chodzi mi o to czy są może jakieś badania testy, które opisują jakie połączenie daje najlepszy efekt (fizyki nie oszukasz) :)

Kolego mam podobny amplituner ,jest troche lepszy w stereo SR-6003 i cd 6003 miałem 7001,7001ki.i wiele innych,i nie wierz że kable coś wniosą.Stracisz tylko nie potrzebnie kasę.Amplitunery o których piszemy razem z cd to trochę kiepski pomysł ,brak im dynamiki niby grają poprawnie ,ale muszą być podkręcone dość głośno,cicho nie da się tego słuchać i to jest nie do zaakceptowania. Zamiast pieniędzy na kable zainwestuj w wzmacniacz stereo do kompletu,ale akurat Pm 6003,6004 to dość słabe piecyki i szkoda jest wydawać 1500-2000 na nowe.Kup dobry używany wzmacniacz i usłyszysz różnice.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.