Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny podlogowe do sporego salonu do 10k

jitesh

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Potrzebuje porady na temat zakupu kolumn podlogowych do salonu o powierzni okolo 40 m2 (salon w ksztalcie prostokatu 5x8). Muzyka to glownie elektronika typu jarre, vangelis + muzyka klubowa. Wzmacniacz, ktory prawdopodobnie bedzie to napedzal to marantz pearl lite lub marantz 15-s2.

Ze wzgledu na rodzaj muzyki mysle, ze dobrze by bylo gdyby kolumny schodzilo nisko z basem. Ponizej moje typy. Prosze o porade czy jeszcze powininenm cos uwzglednic?

1. KEF QX40

2. B&W CM9

3. Wharfedale JADE7

właściwie w kwestii basu to wszystkie je zdeklasuje Definitive Technology Mythos STS - kolumny posiadają aktywną sekcję niskotonową o mocy 300W

amerykańskie stereophile było zachwycone tym sprzętem

http://www.stereophile.com/floorloudspeakers/808dt/index.html

soundstage również

http://www.soundstage.com/revequip/definitivetechnology_mythos_sts.htm

http://definitive.rafko.pl/produkty.php?p=kolumny_podlogowe&produkt=11500,definitive-technology-mythos-sts-kolumny-podlogowe-2szt-

Zapraszamy na profil Triangle Audio Polska

www.facebook.com/TrianglePolska/

• Moderatorzy

Paradigm Studio 100, Dynaudio F380,

ja bym i tak w kącie postawił dużego suba podłączonego pod wzmacniacz bo pewnie filmy też będziesz oglądał a wtedy przyda się niskotonowa dopała

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Dzieki za propozycje. Prosze jescze o porade czy w przypadku elektroniki i muzyki klubowej nie wymienic marantza pearl lite na yamahe a-s1000? Do kolumn dorzucilbym jescze firme serie chorus focala.

Witaj,

posłuchałbym KEF XQ40 oraz Martin Logan ESL (ewentualnie jeśli budżet wystarczy to Martin Logan Theos). W kwestii wzmacniacza zastosowałbym bardziej Roksan Kandy K2 Integrated lub jeden z modeli wzmacniaczy Hegel (np. H100).

Serdecznie zapraszam na odsłuchy, w przypadku pytań służę pomocą

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Najciekawszy bas jaki słyszałem do 15 000zł to Vandersteen 2. Używki bywają w super cenach u nas. Dwa woofery 20 i 25 cm zamkniete w skrzyni. Zejscie do 25Hz. Nie wiem do czego to może porównać ale to bardzo mocne i bardzo szybkie punktowanie, bardziej akustyczne. Drugi kraniec dla bas z basreflexu.

Witam

Widzialem gdzie promocje na b&w cm8 za 5500zlotych nowe w jakims sklepie internetowym, do tego 2 suby velodyne lub rel-a i masz dobry schodzacy bas,do 10 tysiecy , sam nie jestem wielbicielem kolumn b&w ale wymienilaes cm9 .Sam mam w domu cm8 i jak dla mnie graja za ostro wiec ide na sprzedaz,

Aha jesli nikt nie slyszal jescze polaczenie kolumn z 2-ma subami to prosze sie powstrzymac od jakis glupich komentarzy.

Do tego kandy k2 i bajka,

:)

Gość Gość

(Konto usunięte)

szwagier83

nie do końca się zgodzę. Mam w domu sub raczej nie najgorszy, bo Velodyne DD12. Niestety tylko jeden, ale jest w kinie domowym. Stereo mam w innym pokoju i tam bym tego suba nie chciał. Można uzyskać bardzo dobry bas bez tych wspomagaczy. U mnie świetną robotę wykonują stare Infinity Kappa 8.2i. polecam te paki zwłaszcza do większych przestrzeni. Tak też je zresztą amarykańcy projektowali. Te stare trumnu żadnego suba nie potrzebują. Można je tanio kupić ale niestety trzeba dużo więcej grosza wydać na amplifikację. W każdym razie to jest dobry kierunek. Za 6-7tzł to już Kappy 9.2i mozna zdobyć.

No wlasnie czym sie różnią kolumny do kina domowego a do stero .ostanio ktoś mi powiedział ze bw cm8 to bardzej do kina domowego ?! Oczywiscie duzo znanych firm kiedy wypuszcza seri cala to tez z myślą o ludzi którzy chcą kino domowe -czysty marketing .

:)

Szkoda ,że masz tak słabą elektronikę. Poleciłbym ci coś takiego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Studio 100 jeszcze subem wspomagac???????

A co do autora watku to 40 metrow tymi marantzami napedzac to trzeba byc czlowiekiem WIELKIEJ wiary :)

Jak ma byc nowe do 5k to Anthem integrated 225,albo cos z uzywek.

Mam coś dla Ciebie: Thiel CS3.6 ... oczywiście używka.

Dobry głośnik tylko czym on to napędzi? To samo tyczy się tych Infinity Kappa. Zreszta gość się już określił ,że ma być sprzet nowy. Rewelki nie będzie...

Gość Gość

(Konto usunięte)

Dobry głośnik tylko czym on to napędzi? To samo tyczy się tych Infinity Kappa. Zreszta gość się już określił ,że ma być sprzet nowy. Rewelki nie będzie...

Niestety to prawda.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.