Skocz do zawartości
IGNORED

marantze, jak zestawic

nwa123

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Chcialbym zasiegnac porady od bardziej doswiadczonych i tych ktrórzy chca pomóc. Zamierzam zestawic sobie zestawik stereo. Maja to byc marantze. Zastanawiam sie nad kupnem popularnego i dobrze przyjetego wzmacniacza PM7000 lub PM7001. Który waszym zdaniem jest ogolnie rzecz biorac lepszy, lepiej zagra jesli wybierac z tych dwoch? Do któregos z tych wzmacniaczy chcialbym dobrac CD17 (tu pytanie czy szukac CD17 MKII, czy sens doplacac, poza tym trudno znalesc ta wersje). Drugi odtwarzacz płyt do DV7600. W 90% zestaw ma sluzyc odsluchowi muzyki, pracowac ma jako stero. Czy jest sens sie bawic w to czy isc w typowego cedeka? Oba odtwarzacze moge miec za ta sama cene, z tym ze stan wizualny w skali 1-10 jest taki CD17( 3,5) a DV7600 (8,5). Co wybrac? Która konstrukca lepsza to mojego zestawu? Sadze ze najlepszym rozwiazaniem byloby kupno CD7300, ale tez bardzo trudno znalesc i to jeszcze nie czarny. Bo zestaw ma byc srebrny badz srebrno-sampanski. SLucham głonie Soulu, Hip hopu r'nb chill g-funk. Pokoj ok 20m2. Kolumny narazie slabiutkie maudio, ale pozmniej bedzie zmianan na Tannoy m4 lub inne. Najpierw fundusze trzeba pozbierac, dlatego na raty skladam zestaw. Na wzmak i cd zamierzam wydac max1500. A moze ktos zapropnuje inny zestaw. Ogladalem sie tez za rotelem RA06 badz jakims HK980, ale zawsze mi blizej do marantzów. CZekam na opinie i konstruktynwe wypowiedzi. Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/99210-marantze-jak-zestawic/

Kolego rafał735r proszę rozwinąć swój wpis. Posiadam PM7001 i porównywałem go do PM7000 odsłuchując obydwa - PM7001 gra lepiej. Czy Ty robiłeś takie porównanie pisząc "Mysle ze PM7000, byl by lepszym wyborem"?

Nie robilem, dlatego napisalem ze mysle. Mialem okazje nie raz nabyc w dobrej cenie PM7001, ale nigdy sie nie przekonalem do niego. W sieci tez malo opinii na jego temat gdzie w przypadku PM7000, 7200, 68, 78 mamy multum pozytywow.

?👈

Tak tez myślałem. Pisałeś kiedyś że kupiłeś PM7000 bo stał koło PM7001 i ten drugi był jakiś chudszy i lżejszy, dlatego kupiłes PM7000. Niestety w audio trzeba kierować się słuchem, a nie wyglądem. A ten pojedynek wygrywa PM7001.

Mam nadzieje ze kiedys sie trafi i go kupie, ale jak bedzie to kaszana to sam ci go przywioze i go kupisz odemnie plus koszt za benzyne :D

Chociaz watpie bym kiedys go nabyl. Raczej dzis byl by to krok wstecz. Ale do testu, czemu nie.

?👈

Mam nadzieje ze kiedys sie trafi i go kupie, ale jak bedzie to kaszana to sam ci go przywioze i go kupisz odemnie plus koszt za benzyne :D

Chociaz watpie bym kiedys go nabyl. Raczej dzis byl by to krok wstecz. Ale do testu, czemu nie.

Ale ja Ci nie każe kupować tego wzmacniacza, bo wątek ten nie jest o kupowaniu wzmacniacza Dla Ciebie. Założycielowi wątku mogę śmiało polecić PM7001. Co do CD o które pytasz, nic nie napisze bo ich nie odsłuchiwałem.

Wlasnie, tez slyszalem duzo opini dobrych o PM7000 ale to nie znaczy ze jest lepszyod 7001 kórym w ogole malo krazy opinii po internecie. Ludzie tez chwala 7001, a jest to model wyzszy i ponoc graja podobnie, a 7001 moge miec nawet taniej o 100pln. Rozumiem ze z 3 wymienionych odtwarzarzy bezkonkurencyjny jest cd 17 (czy ktos wie kiedy zaczela sie jego produkcja?) i czy szukac raczej wersji MK II? Niekt narzie nie proponuje innego zestawu. CZekam n adalsze opinie

PM-7001 brzmieniowo niczym się nie różni od prawie dwukrotnie droższego PM-17, miałem u siebie oba jednocześnie.

Oczywiście nie oznacza to, że PM-17 jest beznadziejny, tylko raczej PM-7001 jest równie dobry, a kosztuje o połowę mniej.

Co do cedeków Marantza, to szczerze odradzam używane egzemplarze, zwłaszcza kilkuletnie z nieznanym przebiegiem.

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Hmm No wlasnie taks obie myslalem ze którego wzmaka z tych dwoch bym nie wzial jest to dobry wybór. Spotalem sie z opiniami ze wlasnie denony b.ładnie wspolpracuja ze wzmakami marfantza. Nie ukrywam ze chcialbym zeby to sie rowniez zgrywalo wizualnie ladnie jako calosc. CZy odtwarzacze denona nadal pozwola nazachowanie muzykalnosci i cieplej barwy? A moze jakis cd NAD?

Dlatego, że 98% używanych odtwarzaczy w ogłoszeniach, to zajechana padlina, gdzie na dzień dobry trzeba wymienić laser.

Lepiej kupić coś tańszego i mniej "markowego" ale za to fabrycznie nowego, np. ONKYO DX-7355 w promocji za 700zł,

który jeszcze niedawno kosztował 1.400zł a wewnątrz wygląda identycznie jak dużo droższa tzw. "markowa" konkurencja.

Dzisiaj nikt się nie wysila z wymyślaniem koła na nowo, bo w budżetowych seriach szkoda na to czasu, pieniędzy i zachodu,

wszyscy ładują do środka te same, dawno sprawdzone i gotowe układy czy napędy, byle szybciej, byle więcej, byle taniej

i nie jest niczym nadzwyczajnym, że w większości produkowanych obecnie na świecie odtwarzaczy CD można znaleźć

dokładnie te same bebechy, a różnica w cenie wynika tylko i wyłącznie z tego, kto to firmuje swoim logo na frontpanelu.

Oczywiście nie mówimy tutaj o topowych modelach, gdzie sytuacja wygląda nieco inaczej, ale w tzw. budżetówce, to jest norma.

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

CZy odtwarzacze denona nadal pozwola nazachowanie muzykalnosci i cieplej barwy?

Napewno nie zapewni Ci tego CD7300, bo to chyba szczyt szelestu i cyfrowego grania. Bynajmniej ja mma takie odczucia. CD6000 OSE juz taki nie jest, za to kuleje na srednicy ze szkoda gadac, zero detali, ni jakie granie.

Z Denona niezly by byl DCD-1550AR. Niezla przestrzen i jakas muzykalnosc.

?👈

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.