Skocz do zawartości
IGNORED

foobar2000 a inne odtwarzacze

SUROyong

Rekomendowane odpowiedzi

Zamieszczę odpowiedź autora foobara na pytanie czy jego odtwarzacz brzmi lepiej niż inne:

Does foobar2000 sound better than other players?

No. Most of “sound quality differences” people “hear” are placebo effect (at least with real music), as actual differences in produced sound data are below their noise floor (1 or 2 last bits in 16bit samples). foobar2000 has sound processing features such as software resampling or 24bit output on new high-end soundcards, but most of the other mainstream players are capable of doing the same by now.

P.S. Nie ma czegoś takiego jak odtważacz ...

Zamieszczę odpowiedź autora foobara na pytanie czy jego odtwarzacz brzmi lepiej niż inne:

Does foobar2000 sound better than other players?

No. Most of “sound quality differences” people “hear” are placebo effect (at least with real music), as actual differences in produced sound data are below their noise floor (1 or 2 last bits in 16bit samples). foobar2000 has sound processing features such as software resampling or 24bit output on new high-end soundcards, but most of the other mainstream players are capable of doing the same by now.

P.S. Nie ma czegoś takiego jak odtważacz ...

Dokładnie tak.

Program zdobył popularność w środowisku za to, że jest dobrze napisany. Nie potrzebuje Pentium 4 i 3 GB ramu by działać. Odtwarza praktycznie wszystkie kodeki. Interfejs jest prosty i przyjazny użytkownikowi. Z zasady odtwarza pliki dźwiękowe w odróżnieniu od innych kombajnów, które uruchamiają się pół minuty. Dodatkowo szereg wtyczek pozwala dostosować go do indywidualnych preferencji. No i najważniejsze nie dokonuje dodatkowej obróbki dźwięku bez potrzeby...

Dlaczego mówi się, że z foobara jest najepszy dźwiek i że to najlepszy odtważacz? Ja nie szłysze różnicy między WMP, iTunes i foobar2000. Więc na czym polega te fenomen foobara?

A kto powiedział, że na foo jest lepszy dźwięk? Gra tak samo jak pozostałe odtwarzacze.

.

W moim zestawie Jriver MC gra zdecydowanie lepiej od foobara,jak by porównać to taka jest różnica jak między odtważaczami CD za 1000zł i za 2000zł .( Schiit LYR +Schiit Bifrost + BD DT 990 PRO ,HD-600 ) .Poprawia się barwa dźwięku ,jest on pełniejszy,tworzy się lepsza głębia itp.

Wiem że to niedorzeczne, JRiver i Foobar2000 powinny dawać sygnał taki sam. Jednak może takie miałem wrażenie że JRiver dawał bardziej czysty dźwięk na słabszych konwerterach. Lepsze konwertery radzą sobie lepiej i Foobar tutaj u mnie lepiej się sprawdza, tak że uzywam Foobar2000.

Odnośnie pytania: WMP głównie wysyła przez systemowe ścieżki. Foobar i część innych wysyłaja dane bezpośrednio na złącze USB. iTunes też jest dobry ale ma swoje ograniczenia co do rodzajów odtwarzanych plików. Foobar i JRiver mogą odtwarzać prawie wszystko (np. z konwersją "w locie").

Nie wiem jaka jest dalsza część systemu, jesli nie masz DAC to zainstaluj na próbę

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i Foobar i zobacz sam.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie należy mylić prawdy z opinią większości

Jest to najlepszy program do cyfrowego przetwarzania dźwięku dla Windows. Podobne rozwiązanie jest dla Mac w jakimś pakiecie za $400, ale można też kupić samo za $79.

Polecam dla komputera-laptopa bez zewnętrznego konwertera i zewn. DAC. Można wypróbować, 30 dni testowania za free.

ASIO będzie działać (chyba) na każdym, jednak dobre ASIO jest licencjonowane około $20 i nie każdy producent konwertera-DAC chce płacić za licencję. Programy w stylu ASIO pisane przez inne firmy nieraz posiadają błędy.

Jest możliwe to domowym sposobem ominąć.

Jednak (dla odtwarzania) WASAPI i KS dają podobnę jakość, tak że można próbować jednego z nich.

Cóż, ja nie bardzo rozumiem (tzn. nie mieści mi się w głowie) na jakiej zasadzie ma działać JRiver...

Poza tym na win XP nie chce się nawet zainstalować, bo rzekomo tylko win7 obsługuje jakieś specjalne tryby wymagane przez ten player. chciałbym się dowiedzieć jakie to tryby.

PS: jakby co to mam dwa systemy (win7 64bit i XP), lecz interesuje mnie bardzo kwestia XP :)

Cóż, ja nie bardzo rozumiem (tzn. nie mieści mi się w głowie) na jakiej zasadzie ma działać

Chyba o czymś innym myślimy, zobacz 3 posty do góry

oza tym na win XP nie chce się nawet zainstalować, bo rzekomo tylko win7 obsługuje jakieś specjalne tryby wymagane przez ten player. chciałbym się dowiedzieć jakie to tryby.

zakladam, ze chodzi o WASAPI, badz WASAPI exclusive ;]

- jezli tak, to na maxa czaje posuniecie autorow JRiver.

- jezli jednak JRiver korzysta ze starodawnego directsound, to wymagania programu sa zdupy (co do OS)

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

....

Nie wiem jaka jest dalsza część systemu, jesli nie masz DAC to zainstaluj na próbę http://www.claessonedwards.com/index.php?option=com_content&view=article&id=46&Itemid=135 i Foobar i zobacz sam.

Boże drogi, toż to "loudness war" w pigułce programowej. Układ do normalizacji dźwięku, kompresji dynamiki i dynamicznej regulacji głośności. Czyli do wszystkiego, czego byśmy nie chcieli od pewnego poziomu jakości. Ale do radia internetowego i odsłuchów na głośniczkach notebooka, to może się sprawdzić.

Zresztą sam producent na stronie pisze, do jakiej grupy docelowej jest to przeznaczone:

Same professional technology used by DJs, radio stations and webcasters. Tłumacząc na polskie, po kolei: do czachojebnej muzyki w dyskoteco, do radia słuchanego w samochodzie i do radia internetowego słuchanego na głośniczkach w notebooku. dodałbym do tego jeszcze odsłuchy na telefonie, podczas jazdy autobusem komunikacji miejskiej. Tam się to sprawdzi wyśmienicie. "Analiza pliku dźwiękowego do przodu i dostosowywanie dynamiczne głośności do zbliżającego się do odtworzenia materiału".

Fuj :). Osobiście dziękuję uprzejmie za tak "technologicznie profesjonalne podejście producenta". Wolę tradycyjne metody odsłuchowe. Z pokręteł barwy dźwięku, korektorów, przycisku loudness, kompresorów dynamiki już wyrosłem jakiś czas temu.

Tak na serio to polecasz, czy dla polewki? :D Chociaż, może i dla kogoś te metody mają jakiś powab w kwestii odtwarzania audio. Ale jest jeszcze duża szansa, że mu przejdzie z czasem :).

odsłuchów na głośniczkach notebooka, to może się sprawdzić

Przecież jesteśmy w zakładce PC Audio a nie HiFi, tutaj są różne rozwiązania, nie tylko droższe. Pytanie: czy próbowałeś to, wiem masz MacBook, to znajdę ci odpowiednik i spróbój.

Tak jak pisałem, jak się podłączy lepszy konwerter lub DAC to należy to odinstalować. Nikogo NIE namawiam na zakup, ale można próbować, i nie tylko z głośniczkami komputerowymi, testowanie 30 dni jest free i próba testowa jest polecana nie zakup. Dźwięk ma charakter nieco podobny do zewnętrznych DAC, z analogu w laptopie.

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

Czy to samo osiągniemy np włączając korektor (Equalizer) przy korzystaniu z predefiniowanych trybów typu jazz rock pop hall live..?

Nie to samo, ten plugin jest sprytniejszy, on analizuje odtwarzany plik z wyprzedzeniem, czyli to co będzie odtwarzane za moment i na tej podstawie zmienia dynamicznie poziom głośności. Czyli wie, że za chwilę będzie cichy pasaż, więc z chwilą jego nastania dynamicznie podkręci cyfrowo głośność, na poziomie ingerencji w plik źródłowy w czasie rzeczywistym. A co daje nam wrażenie większej szczegółowości i szlachetności dźwięku. A jak zbliża się głośniejszy moment, to przycisza, żeby nie nastąpiło przesterowanie, które niechybnie by się pojawiło przy poprzedniej głośności. Wykorzystuje tym samym znane od lat zjawisko, że to co leci głośniej, postrzegamy jako lepiej. W słabych sprzętach albo słabych przekazach źródłowych (radio internetowe), taka sztuczka daje pozorną poprawę jakości. A że spieprzy przy okazji 50 innych rzeczy, to szczegół. Na niskich poziomach jakościowych sprzętu i źródła, nie ma to znaczenia większego, a mamy "lepiej". TO sprytniejsza cholera niż zwykły equalizer :).

Przecież jesteśmy w zakładce PC Audio a nie HiFi, tutaj są różne rozwiązania, nie tylko droższe. Pytanie: czy próbowałeś to, wiem masz MacBook, to znajdę ci odpowiednik i spróbój.

Tak jak pisałem, jak się podłączy lepszy konwerter lub DAC to należy to odinstalować. Nikogo NIE namawiam na zakup, ale można próbować, i nie tylko z głośniczkami komputerowymi, testowanie 30 dni jest free i próba testowa jest polecana nie zakup. Dźwięk ma charakter nieco podobny do zewnętrznych DAC, z analogu w laptopie.

Żeby była jasność, napisałem już że jak ktoś ma ochotę tak słuchać, bo mu to pasuje, to niech słucha. Ale to nie znaczy, że nie warto opisać natury działania tego softu. A to dlatego, żeby każdy możliwie świadomie dokonywał wyboru, nie zachodząc w głowę "a skąd to się bierze". Poza tym, akurat to nie jest najlepszy przykład na tanie rozwiązanie, bo kosztuje dokładnie stówkę. Widziałem sporo tańsze :). "Interesujących" pluginów, także darmowych, jest z pół tony. Trzeba tylko poszukać, jeśli ktoś wymaga tego typu ingerencji w przekaz. Ja na ten przykład, szukam czegoś dokładnie odwrotnego, jak największego odcięcia się od ingerencji systemu.

dokladnie, ja tez jestem zdania ze "poprawianie" dzwieku programowymi efektami masteringowymi to bezsens kompletny.

rowny bezsensowi poprawiania brzmienia kabelkami cyfrowymi ;]

z ta jednak roznica, ze jezeli chodzi o takie kombajny, efekty typu 3in1 (eq, compresor, limiter) to w ich przypadku bardzo wyraznie slychac zmiany w torze audio - niestety zmiany na gorsze.

wogole cale te poprawianie nagrania audio we wlasnym zakresie za pomoca equalizerow, przyciskow laudness itp to psucie pracy rezysera dzwieku.

analogiczna sytuacja jest w fotografii - sam zajmuje sie zawodowo fotografia i cale godziny poswiecam na postprocessingu zdjec, zeby w efekcie koncowym wygladaly jak najlepiej.

uzywam Eizo SX2262W, wiec calkiem niezle oddaje to barwy.

jak pozniej patrze na monitorach klientow na sprzedawane zdjecia, to po prostu zalamka.. kontrast podkrecony na 100% (same przepalenia i niedoswietlenia), ustawiona temperatura barowa na swiatlo zarowe (bo zolte, co cieple - przyjemne dla oka)

ehh..

i na cholere tyle siedze i obrabiam zdjecia, jak na koniec wyswietlane sa na calkowicie rozregulowanej matrycy, z przebarwionym obrazem w wyniku "poprawy obrazu we wlasnym zakresie"

to samo w audio - nie ma co psuc pracy rezyserow dzwieku jakimis smiesznymi filtrami typu regulacja bass, sopran.

juz pomijam najwieksze odchody jakie mozna nalozyc na dzwiek, czyli poszerzenie stereo, czy tryby live (tak popularne w "wiezach hifi") :]

"Interesujących" pluginów, także darmowych, jest z pół tony

Tu się nie zgodzę, może kilka.

Tylko dla info, nie jako polecane:

Znasz taka firme iZotope. A tu podobna tańsza wersja

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

za chwilę będzie cichy pasaż, więc z chwilą jego nastania dynamicznie podkręci cyfrowo głośność, na poziomie ingerencji w plik źródłowy w czasie rzeczywistym. A co daje nam wrażenie większej szczegółowości i szlachetności dźwięku.

a myślałem że podbicie głośności daje efekt..... podbicia głośności. voodoo jak widzę pełna krasa. głośniej czyli szlachetniej - to zasługuje na motto roku.

ale to zadne odkrycie ameryki brachu ;)

na tym sie opiera glowny patent sprzedawcow sprzetu audio, jak chca upchnac swoj towar laikom.

puszczaja glosno muzyke i od razu wrazenie "ze jest lepiej"

wrazenie ok? a nie naukowo udowodnione zjawisko :D

to jest cos na zasadzie sprzedazy slabych monitorow komputerowych i podkrecania na maxa kontrastu, zeby bylo "soczyście" - czyli wrazenie, ze lepiej.

tymczasem im drozszy monitor do zastosowan profesjonalnych, tym "gorszy" kontrast, mniej nasycone kolory itp.

mam nadzieje, ze moj przekaz jest czytelny.. ;]

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

Boję się wejść pod ten link, bo już domena wygląda mi na "kosztowną" zawartość :).

a myślałem że podbicie głośności daje efekt..... podbicia głośności. voodoo jak widzę pełna krasa. głośniej czyli szlachetniej - to zasługuje na motto roku.

Ja nie twierdzę, że głośniej znaczy lepiej. Twierdzę, że tak działa psychoakustyka i zmysły człowieka. Jak dasz komuś do porównania dwa identyczne źródła z tym samym sygnałem, tyle że jedno będzie mieć ustawiony ciut wyższy poziom głośności i każesz mu wskazać, które gra lepiej, to zapewniam Cię, że wskaże na ten głośniejszy sygnał. I do łba mu nawet nie przyjdzie stwierdzić, że oba są identyczne. W tym sensie pisałem, że zagra "szlachetniej". Ba, nawet nie napisałem, że zagra szlachetniej, ewidentnie pisałem że "da wrażenie". W wyniku zadziałania zjawisk psychoakustycznych a nie z żadnej realnej różnicy. Człowiek tak już słyszy, że jak mu dasz głośniej, to powie że jest lepiej niż przedtem, gdy było ciszej.

A jeśli odnosisz się do mojej wypowiedzi, to bardzo Cię proszę, odnoś się do jej całości, a nie wyrywaj stwierdzeń z kontekstu, ok?

Wyraźnie tam napisałem:

A co daje nam wrażenie większej szczegółowości i szlachetności dźwięku

Wykorzystuje tym samym znane od lat zjawisko, że to co leci głośniej, postrzegamy jako lepiej

Masz jakiś problem ze zrozumieniem słowa pisanego? Niejasno się wyrażam, że muszę to później tłumaczyć po raz kolejny?

W tym nie ma żadnego voodoo, to jest psychoakustyka. Widzę, że niektórzy szukają sensacji na siłę, wyłącznie po to żeby się przypieprzyć. Ale i niech tak będzie.

JPlay nawet nie włączałem, ja mam komputer do używania a nie do usypiania.

Jak bedą chciał do audio to kupię coś np. takiego

Ukryta Zawartość

O i jaka nazwa domeny, ale pewnie "kosztowna" zawartość

Ukryta Zawartość

Masz jakiś problem ze zrozumieniem słowa pisanego? Niejasno się wyrażam, że muszę to później tłumaczyć po raz kolejny?

W tym nie ma żadnego voodoo, to jest psychoakustyka. Widzę, że niektórzy szukają sensacji na siłę, wyłącznie po to żeby się przypieprzyć. Ale i niech tak będzie.

Niektórzy po prostu nie mają pojęcia o podstawowych rzeczach. Potem chodzą 10 lat na odsłuchy, przewalają tonę klocków, i za każdym razem wydaje im się, że kupili lepszy sprzęt a w rzeczywistości kupili grający głośniej. Ale przynajmniej można kozaczyć i przechwalać się potem na forum jakie to się ma doświadczenie i ile klocków się przerzuciło :) A ile zdziwienia kiedy ktoś pisze, że dwa wzmacniacze grają identycznie, kiedy słyszało się przecież kolosalną różnicę między nimi :)

For us, there is no spring. Just the wind that smells fresh before the storm.

• 2 lata później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.